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International Accounting Standards Board 
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London, 
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England 
 
Dear Sir 
 

Comments on ED of proposed amendments to IAS 19 Actuarial gains and losses, 
group plans and disclosures 

 
On behalf of Rio Tinto I would like to comment as follows: 
 
Question 1- Initial recognition of gains and losses  
We agree with the addition of the option to recognise actuarial gains and losses as they 
occur, outside profit or loss, in a statement of recognised income and expense. 
We would support the Board’s view that such a presentation produces transparent 
information about defined benefit plans in financial statements.  
 
Question 2 – Initial recognition of the effect of the limit on the amount of a surplus 
that can be recognised as an asset  
We agree with the proposed treatment, which is a logical extension of the option to 
recognise actuarial gains and losses outside profit or loss, in a statement of recognised 
income and expense. 
 
Question 3 – Subsequent recognition of actuarial gains and losses 
We agree that when actuarial gains and losses are recognised outside profit or loss, in a 
statement of recognised income and expense, they should not subsequently be recycled. 
The proposed disclosure of the reconciliation of the opening and closing balances of plan 
assets and liabilities will help readers to understand the movement in shareholders’ funds 
attributable to post retirement benefits. Under the proposed disclosure, movements other 
than cash can be clearly related to either the profit or loss charges for service cost, interest 
etc. or to the effect of actuarial gains and losses in the period on the statement of 
recognised income and expense.  Introducing recycling, however it is calculated, will 
reduce the transparency of these disclosures. 
 
Question 4 – Recognition within retained earnings 
We note the proposed treatment. We assume that the possible effect of this treatment on 
dividend capacity has been taken into consideration. 
 



  

Question 5 – Treatment of defined benefit plans for a group in the separate or 
individual financial statements of the entities in the Group   
(a) Our strong preference is that defined benefit plans that pool assets contributed by 
various entities under common control should be accounted for as defined contribution 
plans in the separate financial statements of the entities in the Group that meet the criteria 
specified in the ED.  The costs involved in attempting to apply defined benefit accounting 
to all entity accounts would, we suggest, greatly outweigh the benefits. This is most 
evident for the accounts of wholly owned subsidiaries where the only shareholder has 
access to all the information it needs about the plan as a whole. We would suggest that 
the separate financial statements of the individual entities that meet the criteria should 
disclose that the Group plan is a defined benefit plan and disclose any available 
information about a surplus or deficit in the plan and the implications for the entity, in 
particular, the likely effect on future contribution rates. 
 
If this is not acceptable, then we agree with the extension of the provisions in IAS 19 
relating to multi employer plans for use in the separate financial statements of members of 
a consolidated group that meet specified criteria.  
 
(b) We agree with the criteria. 
 
Question 6 – Disclosures 
We agree with the proposed disclosure. 
 
Question 7 – Further disclosures 
We do not think any disclosures other than those proposed in the ED should be required. 
 
 
Yours faithfully, 

 
M R Merton 
Controller 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 




