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Dear Madam 
 

EXPOSURE DRAFT ED3 BUSINESS COMBINATIONS 
 

We are submitting herewith our comments on the above and in particular our responses to certain of 
your questions set out in the invitation to comment. 

 
Q.1 We agree with the proposal to exclude from the scope of the IFRS business combinations in 

which separate entities etc. are brought together to form a joint venture and similarly to exclude 
business combinations involving entities under common control. 

 
We arc concerned, however, that it is necessary to ensure that within these exclusions fall those 
instances of group reconstructions including the formation of a holding company whereby the 
overall substance of the transaction is that, substantially, neither control nor value has passed 
from the proprietors. 

 
Q.2 Whilst we agree that the “pooling of interests method” should be substantially eliminated we 

are of the opinion that there will still be instances whereby entities under common control but 
not necessarily in a group situation, are being brought together for commercial reasons without 
any effective control or value passing from the original proprietors. In these situations we 
believe that the “pooling of interests method” or “merger accounting method” should be 
permitted, any other approach would require the identification of an acquirer and an acquiree 
and this of itself may give rise to an artificial result. 

 
Q.3 We agree with the proposal envisaged for Reverse Acquisitions whereby the legal subsidiary 

should be regarded as the acquirer. 
 

Q.4 We understand the proposal that where a new entity is formed to effect a business combination, 
one of the combing entities that existed before the combination should be adjudged the acquirer. 
In our view this should only apply where prior to the combination the various entities were 
under different ownership and control. Furthermore it should only apply where the formation of 
a new entity can be regarded simply as a device to effect the combination. 
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We do have some doubts, however, about the general concept of adjustment to fair values 
of the acquiree only in all circumstances, particularly where there is no substantial disparity 
in the size of the entities forming the combination and we make reference to this in our 
response to Q.7 below. 

 
Q.5 We agree that an acquirer must recognise as part of the cost of the business combination 

any provision for terminating or reducing the activities of the acquiree (a restructuring 
provision) but only if an existing liability for restructuring clearly exists on the part of the 
acquiree at the acquisition date, recognised in accordance with existing IAS 37 and which 
would presumably be provided for if a balance sheet had been drawn up at that date. We 
believe, however, that care must be taken to ensure that this does not open the gates to a 
“big bath provision” regime. 

 
Q.6 We see no problem with the acquirer being required to recognise contingent liabilities of an 

acquiree provided their fair value can be measured reliably. Apart from the difficulty in 
measuring such liabilities reliably, the presumption must be that such liabilities have not 
previously been recognised by the acquiree. It seems inconsistent to us, therefore, for the 
business combination to require the recognition of contingent liabilities of the acquiree, if 
capable of measurement, without a similar requirement being adopted as an accounting 
standard generally. 

 
Q.7 We agree that the identifiable net assets of the acquiree should be recognised at their fair 

values at acquisition date. However, we believe it to be inconsistent that on the creation of 
a business combination the net assets of one part of that combination, which may be not 
materially smaller than the other part, are required to be re-valued at fair values without a 
similar requirement on the part of the assets of the acquirer. We believe consistency should 
be paramount. 

 
Q.8 Goodwill. Whilst we agree that goodwill acquired in a business combination should be 

recognised as an asset we disagree that it should be excluded from amortisation but subject 
to an impairment review. We believe that the impairment review is subjective and 
judgmental and is likely to produce varying approaches to its implementation. We believe 
that an amortisation requirement with a maximum, but rebuttable assumption that the 
maximum life is, say, 20 years, is far preferable and understandable. 

 
We also believe that the impairment review will cause an unnecessary burden and 
additional cost for smaller businesses. 

 
We hope that the enclosed comments are of use to you and look forward to receiving any 
responses that you may have. 

 
Yours faithfully  


