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In Prague, 7th March 2003 
 
 
Re:  Comment Letter on IASB ED2 Share-based Payment 
 
 
 
The Chamber of Auditors of the Czech Republic welcomes the opportunity to submit its 
comments to the International Accounting Standards Board regarding the Exposure Draft 
ED2 Share-based Payment, published by the International Accounting Standards Board for 
comments in November 2002. 
 
We have reviewed the Exposure Draft and generally we support the approach described in 
the above document. However, there is the number of specific issues raised in the Exposure 
Draft we have any comments or take the different view of them. 
 
 
Question 1  
 
Paragraphs 1-3 of the draft IFRS set out the proposed scope of the IFRS. There are no 
proposed exemptions, apart from for transactions within the scope of another IFRS.   
 
Is the proposed scope appropriate? If not, which transactions should be excluded and why? 
 
We do not understand the reasons why transfers of an entity´s equity instruments by its 
shareholders are considered share-based payment transactions. There is mentioned in 
BC17 that such arrangement could be viewed as being two transactions but in our opinion 
such transaction have nothing to do with the entity itself at all (it is only transaction between 
shareholder and employee). Moreover, such transaction should have anyway a nil 
consequence from the entity´s equity point of view (reacquired equity instruments – that have 
not been reacquired in fact – should be treated as a grant that is consequently eliminated in 
the entity´s financial statements by the recognition of services received). 
 
 
Question 4  
 
If the fair value of the goods or services received in an equity-settled share-based payment 
transaction is measured directly, the draft IFRS proposes that fair value should be measured 
at the date when the entity obtains the goods or receives the services (paragraph 8). 
 
Do you agree that this is the appropriate date at which to measure the fair value of the goods 
or services received?  If not, at which date should the fair value of the goods or services 
received be measured?  Why? 
 
We believe it is not necessary to use the different dates for measurement depending on 
whether the fair value of the goods or services is measured directly or indirectly. We support 



the Board´s conclusion mentioned in BC104 and, in our opinion, the paragraph 8 should be 
therefore reconsidered in a view of the above conclusion. 
 
 
Question 18  
 
If an entity cancels a share or option grant during the vesting period (other than a grant 
cancelled by forfeiture when the vesting conditions are not satisfied), the draft IFRS proposes 
that the entity should continue to recognise the services rendered by the counterparty in the 
remainder of the vesting period, as if that grant had not been cancelled.  The draft IFRS also 
proposes requirements for dealing with any payment made on cancellation and/or a grant of 
replacement options, and for the repurchase of vested equity instruments. 
 
Are the proposed requirements appropriate?  If not, please explain why not and provide 
details of your suggested alternative approach. 
 
In our opinion the entity should not recognise the expenses related to the services rendered 
if a share or option grant is cancelled. Any compensation that is mentioned in BC220 with 
respect to the cancellation should be accounted for separately subject to its nature. 
 
 
Question 24c)  
 
In developing the Exposure Draft, the Board considered how various issues are dealt with 
under the US standard SFAS 123 Accounting for Stock-Based Compensation, as explained 
further in the Basis for Conclusions.  Although the draft IFRS is similar to SFAS 123 in many 
respects, there are some differences.  The main differences include the following: 
 
………. 
 
(c) If, during the vesting period, an entity settles in cash a grant of equity instruments, under 
SFAS 123 those equity instruments are regarded as having immediately vested, and 
therefore the amount of compensation expense measured at grant date but not yet 
recognised is recognised immediately at the date of settlement.  The draft IFRS does not 
require immediate recognition of an expense but instead proposes that the entity should 
continue to recognise the services received (and hence the resulting expense) over the 
remainder of the vesting period, as if that grant of equity instruments had not been cancelled.  
 
With reference to our comment to question 18 we do not consider neither the draft IFRS or 
SFAS 123 treatment appropriate.  
 
 
 
We hope you´ll find our comments helpful and we would be pleased to discuss any 
aspect of this letter you may wish. 
 
 
Yours sincerely, 
 
 
ing. Ladislav Langr 
Vice-president of the Chamber of Auditors of the Czech Republic 


