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CL 30 

 
 
 
Sir David Tweedie  
International Accounting Standards Board 
30 Cannon Street 
London  
EC4M 6XH 
United Kingdom 

 

We appreciate the opportunity to respond to the International Accounting Standards Board’s 
exposure draft ED 5 Insurance Contracts. This letter represents the views of the Swedish 
Financial Accounting Standards Council.  

We welcome the Board’s efforts to create a standard on accounting for insurance contracts 
and the ED 5 should be looked upon only as a step towards a final standard. With this in 
mind, we have the following comments, which are outlined below.  

Question 1 - Scope  
 
(a)      The Exposure Draft proposes that the IFRS would apply to insurance contracts (including 

reinsurance contracts) that an entity issues and to reinsurance contracts that it holds, except for 
specified contracts covered by other IFRSs. The IFRS would not apply to accounting by 
policyholders (paragraphs 2-4 of the draft IFRS and paragraphs BC40-BC51 of the Basis for 
Conclusions). 

 
The Exposure Draft proposes that the IFRS would not apply to other assets and liabilities of an 
entity that issues insurance contracts. 

 In particular, it would not apply to: 

(i)  assets held to back insurance contracts (paragraphs BC9 and BC109-BC114). These 
assets are covered by existing IFRSs, for example, IAS 39 Financial Instruments: 
Recognition and Measurement and IAS 40 Investment Property 

 
(ii) financial instruments that are not insurance contracts but are issued by an entity that also 

issues insurance contracts (paragraphs BC115-BC117). 
 
 Is this scope appropriate? If not, what changes would you suggest, and why? 

 Reply to (a) (i): We agree that the area of application of the new standard should be limited to 
insurance contracts. It is not proposed that the standard should include investment assets, 
which, instead, are to be reported according to IAS 39. This implies that a mismatch can arise 
between assets and liabilities, as assets will be valued at fair value according to IAS 39 and 
insurance liabilities will be valued at amortised cost. It can be questioned whether it is 
meaningful under Phase I to create, in this manner, volatility in equity which can perhaps 
disappear during Phase II. There is a strong argument in seeking to avoid this situation and, 
instead, modify the regulations during a transitional period. This is a possibility which is 
further developed by EFRAG under question 13, ”Other comments.”  
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 Reply to  (a) (ii): Many contracts that are issued by insurance companies can be considered as 

being of long-term nature. Depending on their content, these can be insurance contracts or 
investment contracts. We agree that pure investment contracts should not be included in the 
new standard for insurance contracts but should be reported according to IAS 39. Although, 
the long-term nature of these contracts has to be taken into consideration when reporting them 
under IAS 39. We wish to emphasise the importance of consistency in how these long-term 
contracts should be reported according to the new standard and according to IAS 39. This 
issue concerns the manner in which ED 5 addresses how an investment contract is to be 
reported. Here some “clarifications” in IAS 39 are introduced via paragraph BC117 in the 
Basis for Conclusions. If some of these clarifications in fact are to be considered as changes 
and not merely clarifications, we believe that they should be introduced in a manner that 
meets the requirements in paragraph 18 in the Preface to International Financial Reporting 
Standards.  
   
(b) The Exposure Draft proposes that weather derivatives should be brought within the scope of IAS 

39 unless they meet the proposed definition of an insurance contract (paragraph C3 of Appendix 
C of the draft IFRS). Would this be appropriate? If not, why not? 

 
Reply: Yes. 

 

Question 2 – Definition of insurance contract 
 
The draft IFRS defines an insurance contract as a ‘contract under which one party (the insurer) 
accepts significant insurance risk from another party (the policyholder) by agreeing to compensate the 
policyholder or other beneficiary if a specified uncertain future event (the insured event) adversely 
affects the policyholder or other beneficiary’ (Appendices A and B of the draft IFRS, paragraphs 
BC10-BC39 of the Basis for Conclusions and IG Example 1 in the draft Implementation Guidance). 

Is this definition, with the related guidance in Appendix B of the draft IFRS and IG Example 1, 
appropriate? If not, what changes would you suggest, and why? 

Reply: In spite of all of the guidance offered in Appendix B and IG, Example 1, it will be 
difficult to determine if a contract includes a ”significant risk” or not, which is something that 
can reduce comparability between preparers of accounting information. The wording of 
Appendix B, B23, could be interpreted as when there is more than just a trivial change of the 
present value of the net cash flow there is a significant insurance risk. This broadens the 
meaning of significant compared to other standards where the word significant is used, for 
example IAS 1 p. 23 and IAS 8 p. 6. 

 

Question 3 – Embedded derivatives 
 
(a) IAS 39 Financial Instruments: Recognition and Measurement requires an entity to separate 

some embedded derivatives from their host contract, measure them at fair value and include 
changes in their fair value in profit or loss. This requirement would continue to apply to a 
derivative embedded in an insurance contract, unless the embedded derivative: 

 (i)  meets the definition of an insurance contract within the scope of the draft IFRS; or 
 (ii)  is an option to surrender an insurance contract for a fixed amount (or for an amount 

based on a fixed amount and an interest rate). 



 

 

Box 6417 • S-113 82 STOCKHOLM • TFN +46 (0)8-506 112 75 • FAX +46 (0)8-32 12 50  
E-mail: mail@redovisningsradet.se 

3

     However, an insurer would still be required to separate, and measure at fair value: 
(i)  a put option or cash surrender option embedded in an insurance contract if the surrender 

value varies in response to the change in an equity or commodity price or index; and 
(ii)   an option to surrender a financial instrument that is not an insurance contract. 
(paragraphs 5 and 6 of the draft IFRS, paragraphs BC37 and BC118-BC123 of the Basis for 
Conclusions and IG Example 2 in the draft Implementation Guidance) 

Are the proposed exemptions from the requirements in IAS 39 for some embedded derivatives 
appropriate? If not, what changes should be made, and why? 

(b) Among the embedded derivatives excluded by this approach from the scope of IAS 39 are items 
that transfer significant insurance risk but that many regard as predominantly financial (such as 
the guaranteed life-contingent annuity options and guaranteed minimum death benefits 
described in paragraph BC123 of the Basis for Conclusions). Is it appropriate to exempt these 
embedded derivatives from fair value measurement in phase I of this project? If not, why not? 
How would you define the embedded derivatives that should be subject to fair value 
measurement in Phase I? 

 
(c) The draft IFRS proposes specific disclosures about the embedded derivatives described in 

question 3(b) (paragraph 29(e) of the draft IFRS and paragraphs IG54-IG58 of the draft 
Implementation Guidance).  Are these proposed disclosures adequate? If not, what changes 
would you suggest, and why? 

 
(d) Should any other embedded derivatives be exempted from the requirements in IAS 39? If so, 

which ones and why? 
 

Reply to (a)-(c): Yes. 

Reply (d): No. 

 
 
Question 4 – Temporary exclusion from criteria in IAS 8 
 

(a)  Paragraphs 5 and 6 of [the May 2002 Exposure Draft of improvements to] IAS 8 Accounting 
Policies, Changes in Accounting Estimates and Errors specify criteria for an entity to use in 
developing an accounting policy for an item if no IFRS applies specifically to that item. 
However, for accounting periods beginning before 1 January 2007, the proposals in the draft 
IFRS on insurance contracts would exempt an insurer from applying those criteria to most 
aspects of its existing accounting policies for: 

 (i) insurance contracts (including reinsurance contracts) that it issues; and 
 (ii) reinsurance contracts that it holds. 

(paragraph 9 of the draft IFRS and paragraphs BC52-BC58 of the Basis for Conclusions). 

Is it appropriate to grant this exemption from the criteria in paragraphs 5 and 6 of [draft] IAS 
8? If not, what changes would you suggest and why? 

(b)  Despite the temporary exemption from the criteria in [draft] IAS 8, the proposals in paragraphs 
10-13 of the draft IFRS would: 

 (i) eliminate catastrophe and equalisation provisions. 
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 (ii) require a loss recognition test if no such test exists under an insurer’s existing 
accounting policies. 

(iii) require an insurer to keep insurance liabilities in its balance sheet until they are 
discharged or cancelled, or expire, and to report insurance liabilities without offsetting 
them against related reinsurance assets (paragraphs 10-13 of the draft IFRS and 
paragraphs BC58-BC75 of the Basis for Conclusions).   

 
 Are these proposals appropriate? If not, what changes would you propose, and why? 

 

Reply to (a): Yes. 

Reply to (b): Yes. 

 

Question 5 – Changes in accounting policies 
 
The draft IFRS: 

(a)  proposes requirements that an insurer must satisfy if it changes its accounting policies for 
insurance contracts (paragraphs 14-17 of the draft IFRS and paragraphs BC76-BC88 of the 
Basis for Conclusions). 

(b)  proposes that, when an insurer changes its accounting policies for insurance liabilities, it can 
reclassify some or all financial assets into the category of financial assets that are measured at 
fair value, with changes in fair value recognised in profit or loss (paragraph 35 of the draft 
IFRS).  

 
Are these proposals appropriate? If not, what changes would you propose and why? 
 

Reply: Yes. 

  

Question 6 – Unbundling 
 
The draft IFRS proposes that an insurer should unbundle (ie account separately for) deposit 
components of some insurance contracts, to avoid the omission of assets and liabilities from its balance 
sheet (paragraphs 7 and 8 of the draft IFRS, paragraphs BC30-BC37 of the Basis for Conclusions and 
paragraphs IG5 and IG6 of the proposed Implementation Guidance). 

(a) Is unbundling appropriate and feasible in these cases? If not, what changes would you propose 
and why? 

(b)  Should unbundling be required in any other cases? If so, when and why? 
(c) Is it clear when unbundling would be required? If not, what changes should be made to the 

description of the criteria? 
 

 Reply to (a): Yes, during Phase I it is feasible to propose that unbundling shall take place in 
the cases in question. Although, from BC34 in Basis for Conclusions, it can be seen that the 
issue of determining which components are to be unbundled and reported according to IAS 39 
is to be the subject of further assessment and discussion during Phase II. If the Board can 
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foresee that Phase II will imply that a number of components will be transferred from the 
standard regarding insurance contracts to IAS 39, this may cause an undesired number of 
changes in the financial reporting from the present situation to Phase II. Investment contracts 
and certain unbundling would be addressed during Phase I and further unbundling would be 
addressed in Phase II. 
 

Reply to (b): No, not during Phase I. 

Reply to (c): Yes. 

 
 
Question 7 – Reinsurance purchased 
 
The proposals in the draft IFRS would limit reporting anomalies when an insurer 
buys reinsurance (paragraphs 18 and 19 of the draft IFRS and paragraphs 
BC89-BC92 of the Basis for Conclusions). 
 
Are these proposals appropriate? Should any changes be made to these 
proposals? If so, what changes and why? 
 

Reply: Yes. We believe that there is no major reason to wait with all of the issues regarding 
reinsurance until Phase II. 

 

Question 8 - Insurance contracts acquired in a business combination or 
portfolio transfer 
 
IAS 22 Business Combinations requires an entity to measure at fair value assets acquired and 
liabilities assumed in a business combination and ED 3 Business Combinations proposes to continue 
that long-standing requirement. The proposals in this draft IFRS would not exclude insurance 
liabilities and insurance assets (and related reinsurance) from that requirement. However, they would 
permit, but not require, an expanded presentation that splits the fair value of acquired insurance 
contracts into two components: 

(a) a liability measured in accordance with the insurer’s accounting policies for insurance 
contracts that it issues; and 

(b) an intangible asset, representing the fair value of the contractual rights and obligations 
acquired, to the extent that the liability does not reflect that fair value. This intangible asset 
would be excluded from the scope of IAS 36 Impairment of Assets and IAS 38 Intangible Assets. 
Its subsequent measurement would need to be consistent with the measurement of the related 
insurance liability. However, IAS 36 and IAS 38 would apply to customer lists and customer 
relationships reflecting the expectation of renewals and repeat business that are not part of the 
contractual rights and obligations acquired. 

The expanded presentation would also be available for a block of insurance contracts acquired in a 
portfolio transfer (paragraphs 20-23 of the draft IFRS and paragraphs BC93-BC101 of the Basis for 
Conclusions).  

Are these proposals appropriate? If not, what changes would you suggest and why? 

Reply: Yes.  
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Question 9 – Discretionary participation features 
 
The proposals address limited aspects of discretionary participation features 
contained in insurance contracts or financial instruments (paragraphs 24 and 25 
of the draft IFRS and paragraphs BC102-BC108 of the Basis for Conclusions). 
The Board intends to address these features in more depth in phase II of this 
project. 
 
Are these proposals appropriate? If not, what changes would you suggest for 
phase I of this project and why? 
 

Reply: Yes, with the following comment. On the basis of paragraph 24, a company can 
choose to report the fixed element together with the discretionary participation feature and the 
unallocated surplus can either be classified as a liability or as equity. However, we are of the 
opinion that it should be clarified that the portion which the company is committed to pay (its 
contractual liability) should always be reported as a liability. 

 
Question 10 – Disclosure of the fair value of insurance assets and insurance 
liabilities 
 
The proposals would require an insurer to disclose the fair value of its insurance 
assets and insurance liabilities from 31 December 2006 (paragraphs 30 and 33 of 
the draft IFRS, paragraphs BC138-BC140 of the Basis for Conclusions and 
paragraphs IG60 and IG61 of the draft Implementation Guidance). 
Is it appropriate to require this disclosure? If so, when should it be required for 
the first time? If not, what changes would you suggest and why? 
 

Reply: At this stage, ie in Phase I, we believe that entities should be encouraged rather than 
required to disclose the fair value of insurance assets and insurance liabilities, and, if they do, 
require them to disclose how they have defined the fair value. We do not believe that a 
requirement to disclose the fair value of insurance assets and insurance liabilities is 
appropriate as long as there is no definition on how the fair value is to be determined. 
 

Question 11 – Other disclosures 
 
(a) The Exposure Draft proposes requirements for disclosures about the amounts in the insurer’s 

financial statements that arise from insurance contracts and the estimated amount, timing and 
uncertainty of future cash flows from insurance contracts (paragraphs 26-29 of the draft IFRS, 
paragraphs BC124-BC137 and BC141 of the Basis for Conclusions and paragraphs IG7-IG59 
of the draft Implementation Guidance).  

  Should any of these proposals be amended or deleted? Should any further disclosures be 
required? Please give reasons for any changes you suggest. 
To a large extent, the proposed disclosures are applications of existing requirements in IFRSs, 
or relatively straightforward analogies with existing IFRS requirements. If you propose changes 
to the disclosures proposed for insurance contracts, please explain what specific attributes of 
insurance contracts justify differences from similar disclosures that IFRSs already require for 
other items. 
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(b) The proposed disclosures are framed as high level requirements, supplemented by 
Implementation Guidance that explains how an insurer might satisfy the high level 
requirements. 

 Is this approach appropriate? If not, what changes would you suggest, and why? 

(c) As a transitional relief, an insurer would not need to disclose information about claims 
development that occurred earlier than five years before the end of the first financial year in 
which it applies the proposed IFRS (paragraphs 34, BC134 and BC135). 

 Should any changes be made to this transitional relief? If so, what changes and why? 

 

Reply: The proposed disclosure requirements will, according to our opinion, provide the 
market with improved information regarding the accounting of insurance contracts and 
regarding the companies' risks.  

 

Question 12 – Financial guarantees by the transferor of a non-financial 
asset or liability 
 
The Exposure Draft proposes that the transferor of a non-financial asset or liability should apply IAS 
39 Financial Instruments: Recognition and Measurement to a financial guarantee that it gives to the 
transferee in connection with the transfer (paragraphs 4(e) of the draft IFRS, C5 of Appendix C of the 
draft IFRS and BC41-BC46 of the Basis for Conclusions). IAS 39 already applies to a financial 
guarantee given in connection with the transfer of financial assets or liabilities.  

Is it appropriate that IAS 39 should apply to a financial guarantee given in connection with the transfer 
of non-financial assets or liabilities? If not, what changes should be made and why? 

Reply: Yes.  

 
 
Question 13 – Other comments 
 
Do you have any other comments on the draft IFRS and draft Implementation 
Guidance? 
 

Reply: No. 

 

Stockholm 2003-10-30 
The Swedish Financial Accounting Standards Council 
 
 
 
Dennis Svensson 
Managing Director 


