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CL 71 
 
International Accounting Standards Board 17 November 2003 
Attn: Ms Sandra Thompson 
30 Cannon Street 
LONDON   EC4M 6XH 
United Kingdom 
 
 
 
 
Dear Ms Thompson, 
 
Exposure Draft of Proposed Amendments to IAS 39 Financial Instruments, 
Fair Value Hedge Accounting for a Portfolio Hedge of Interest Rate Risk 
 
In response to your request for comments FAR has the following comments on the proposed 
amendments to IAS 39. 
 
Overall comments 
We support the aim of the proposed amendments, i.e. to enable fair value hedging to be 
applied more readily to a portfolio hedge of interest rate risk. It is important to find  – within 
the principles of hedge accounting in IAS 39 – approaches that allow appropriate and accepted 
risk management methods to be reflected in hedge accounting without major systems 
changes. We agree with the industry that inconsistencies should be avoided between the 
approach followed for risk management and the hedge accounting.  
 
We, therefore, believe that the methodology set out in the ED is too prescriptive. We would 
support an approach under which a net position may be designated as the hedged item. That 
would, in our opinion, not be much different from the permission in IAS 39 to hedge 
“portions” and layers of risk. Consequently we believe that an entity should be permitted to 
exclude prepayment risk from the risk being hedged as long as it can be measured reliably. 
We would in this context point at ICG 121 that states “the fair value exposure attributable to 
prepayment risk can generally be hedged with options”. 
 
We are concerned that the prescriptive approach in the ED may not allow entities to apply it 
without significant tracking requirements and systems changes. The proposals further provide 
but one possible solution based on the allocation of amounts into time-periods and we believe 
that other approaches should be allowed, e.g. statistical ones. 
 
We understand that the ED largely responds to issues raised by the banking industry. We 
would take the opportunity to point at other risks also managed on a “net basis”, viz. the fact 
that foreign currency risk management by a corporate entity often uses a central treasury 
“netting centre” which creates similar issues in terms of the need for a practical solution that 
aligns risk management and hedge accounting. We believe the Board should reconsider these 
issues. 
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We would respond as follows to the questions raised in the Invitation to Comment: 
 
Question 1 
 
(a) How should the hedged item be designated and why? 
 
We believe the hedged item should be designated consistent with the way in which – 
generally – a bank manages interest rate risk, i.e. allowing a net position within a specified 
repricing/expected maturity time-band to be designed as the hedged item.  
 
If the net position were designated as the hedged item, much of the concerns voiced in BC 18 
– BC 29 about the apparent “cushion” from ineffectiveness that some of the possible methods 
for testing effectiveness may create. The cushion arises only when the existence of offsetting 
liabilities is ignored.  
 
We recognise that designating the net position as the hedged item would be difficult to 
support in a conceptual asset/liability accounting model; we might argue that aligning the 
accounting hedged item with the economic hedged item is a justification good as any since it 
would mean that the accounts measure what they are supposed to measure. If the Board is not 
prepared to make that concession, we propose that at least for effectiveness testing it is 
recognised that the hedged item is the net position. In that case, we believe Approach C in BC 
19 to be appropriate for measuring the impact of over-hedging, i.e. when the net asset or 
liability position is less that the notional amount of the (portfolio of) hedging instruments. 
 
(b)  Our approach  
 
We are not convinced that there should be an income statement effect of under-hedging, e.g. 
when prepayments are expected later than previously estimated. Doesn’t that simply mean 
that the entity has an un-hedged exposure with respect to part of the term of the hedged item? 
We believe that the proposal should be limited to establishing a principle that ineffectiveness 
due to over-hedging is recognised when prepayments take place, or are now expected to take 
place, earlier than previously estimated. We also believe that this would require the least 
change to appropriate policies and/or systems for risk management in place. 
 
(c)  How and when would hedging adjustments be removed from the balance sheet? 
 
We generally support the proposal in the ED to release the adjustment in respect of each time-
period into income at the latest when that time-period expires. The rules set out in A39, 
however, would at first glance seem to require tracking of the amounts deferred in different 
periods related to the same hedged item which would seem impractical. The practical solution 
set out towards the end of A39 (and further explained in A40) could be more predominantly 
presented. 
 
Question 2 
 
We agree that all of the assets (or liabilities) from which the hedged amount is drawn must be 
items that could have qualified for fair value hedge accounting if they had been designated 
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individually. We also agree that the fair value of a liability that the counterparty may redeem 
on demand is not less than the amount payable on demand since that is the amount that the 
depositors have provided in an arms’ length transaction. It is further clear that IAS 39 currently 
does not contemplate valuation adjustments based on portfolios or large holdings.  
However, as a practical solution for the purpose of portfolio hedging of interest rate risk only, 
we would support an approach that allows such deposits (“core deposits”) to be classified into 
time-bands based on their expected maturities. We fail to see that as being significantly 
different from allocating assets into time-bands based on expected maturities, although it does 
involve increasing maturities beyond the contractual term rather than assuming prepayments 
before the contractual term is complete. Recognising that no individual item is being adjusted 
under the proposed model but rather an amount that forms part of a portfolio that contains 
such deposits, we believe it is distinguishable from a hedge of changes in the fair value of the 
deposits themselves. 
 
However, we would expect something more of the entities than a mere simple allocation of 
deposits to time periods based on their expected maturities. The industry’s criticism of the 
hedge accounting rules should be underpinned by risk models that do more than so, i.e. the 
entities should be able to demonstrate that the fair value of the allocated deposits responds to 
changes in interest rates in a similar way to other items included in that maturity band.  
 
You will note that we would support such an approach only for the purpose of hedge 
accounting; we would not allow the portfolio fair value concept to be used on initial 
recognition to recognise a gain from transactions with depositors. 
 
 
 
Yours faithfully 
 
FAR 
 
 
 
 
Jan Buisman     
Chairman, Accounting Practices Committee   
 
 Björn Markland  
 Secretary General 
 


