
29 July 2004 

Ms. Annette Kimmit 

International Accounting Standards Board 

30 Cannon Street, London EC4M 6XH 

United Kingdom 

Dear Ms. Annette Kimmit: 

The International Accounting Standards Review Committee (IASRC) of the Korea Accounting 

Standards Board (KASB) is pleased to send its comments on the ED of Proposed Amendments to IFRS 

3 Business Combinations, Combinations by Contract Alone or Involving Mutual Entities. 

The enclosed comments are those of the IASRC and do not represent an official position of the KASB. 

The official position of the KASB is determined only after extensive due process and deliberation, to 

which this letter has not been subjected.  

Please do not hesitate to contact us if you have any inquiries regarding our comments. You may 

forward your inquiries either to Mr. Jae-ho Kim (jhkim@kasb.or.kr) or Mr. Kyoung-chun Yu 

(yukc@kasb.or.kr), both of whom are full-time research staff of the KASB. 

Best regards, 

?  ?  ?

Dr. Suk Sig Lim 

Chairman, International Accounting Standards Review Committee 

Vice Chairman, Korea Accounting Standards Board 

Encl: IASRC comments on the ED of Proposed Amendments to IFRS 3 Business Combinations, 

Combinations by Contract Alone or Involving Mutual Entities 
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IASRC Comments on the ED of Proposed Amendments to  
IFRS 3 Business Combinations,  

Combinations by Contract Alone or Involving Mutual Entities 
 

 

n Question 1  
 
The Exposure Draft proposes: 
(a) to remove from IFRS 3 the scope exclusions for business combinations involving two 

or more mutual entities and business combinations in which separate entities are 
brought together to form a reporting entity by contract alone without the obtaining of an 
ownership interest. 

(b) to require the acquirer to measure the cost of a business combination as: 
(i) the aggregate of the following amounts when the combination is one in which the 

acquirer and acquiree are both mutual entities: 

l the net fair value of the acquiree’ s identifiable assets, liabilities and contingent 
liabilities; and 

l the fair value, at the date of exchange, of any assets given, liabilities incurred or 
assumed, or equity instruments issued by the acquirer in exchange for control of 
the acquiree. 

Therefore, goodwill would be recognised in the accounting for such transactions only 
to the extent of any consideration given by the acquirer in exchange for control of the 
acquiree. 

(ii) the net fair value of the acquiree’ s identifiable assets, liabilities and contingent 
liabilities when the combination is one in which separate entities or businesses are 
brought together to form a reporting entity by contract alone without the obtaining of 
an ownership interest. Therefore, no goodwill would arise in the accounting for such 
transactions. 

 
Is this an appropriate interim solution to the accounting for such transactions until the 
Board develops guidance on applying the purchase method to such transactions as part of 
a subsequent phase of its Business Combinations project? If not, what other approach 
would you recommend as an interim solution to the accounting for such transactions, and 
why? 

 
In principle, we agree with the proposal of the ED. However, the treatment of the costs 
incurred in the course of effecting such combinations is not consistent with the phase I 
project. We believe that it is necessary to reconsider this issue further. 
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It is usually difficult to identify the acquirer in business combinations involving two or 
more mutual entities and business combinations in which separate entit ies are brought 
together to form a reporting entity by contract alone without obtaining ownership interests. 
In addition, such business combinations normally do not involve the payment of any 
reliably measurable consideration. 
 
As described in paragraphs BC54 and BC55, no exception should be permitted in applying 
the purchase method even if an acquirer is difficult to identify, since the purchase method 
might provide superior information to that provided by the pooling of interest method. 
 
Business combinations involving two or more mutual entities would form another mutual 
entity. Normally, the “fresh start method” might be applied to those business combinations. 
The proposed requirements are expected to cause a result similar to that of the fresh start 
method because those business combinations are measured at the aggregate amount of the 
fair value of consideration given by the acquirer and the net fair value of the acquiree's 
identifiable assets, liabilities and contingent liabilities. In addition, if separate entities are 
brought together to form a reporting entity by contract alone without obtaining ownership 
interests, no goodwill shall be recognized as a result of the contract.  
 
 
n Question 2  
 
The Exposure Draft proposes that no amendments be made to the transitional and effective 
date requirements in IFRS 3. This would have the effects set out in paragraph 6(a)-(c) 
above on the accounting for business combinations in which the acquirer and acquiree are 
both mutual entities or in which separate entities or businesses are brought together to 
form a reporting entity by contract alone without the obtaining of an ownership interest. 
 
Is this appropriate? If not, what transitional and effective date arrangements would you 
recommend for such business combinations, and why? 

 
We believe that it is appropriate. It would not cause any significant problems, since the 
time period between the effective date of amended IFRS 3 and 31 March 2004 is relatively 
short. 


