GEMERALE

October the 24th, 2003

Sr David Tweedie, Chairman
Internationa Accounting Standards Board
30 Cannon Street

London EC4M 6XH

UNITED KINGDOM

Re: Exposure Draft ED 4: Disposal of Non-Current Assets and Presentation of
Discontinued Operations

Dear Sr David,

We are pleased to provide our comments on the above Exposure Draft which reflect joint
deliberation between ourselves and BNP-Paribas.

Overdl, except for the concerns expressed below, we are supportive of this Exposure Draft
as we believe that the introduction of a classfication of assats that are held for sde will
subgtantidly improve the information made avalable to users of financid Statements about
assts to be sold and as we consder the importance of international convergence around
high-qudity accounting standards.

However we bdieve that;

some guidance should be added as to which assets are within the scope of ED 4 when
an entity such asafinancid inditution uses aliquidity presentation of its baance sheet.

the determination of the measurement bass of assets and liabilities should be part of a
lager comprehensve project. Therefore, we beieve that the proposed new
measurement requirements for assets held for sale should not be part of the short term
convergence project ; we do not support the decison to interrupt depreciation of the
asst whilethe assetis il inuse,

ol



the removd of exemption from consolidation for subsdiaies acquired and hed
exdusvdy with a view to sde would not improve the information made avalable to
users of financid satements.

Appendix 1 sets out our answers to the questions raised in the draft Standard.

If you have any queries regarding our comments, please do not hestate to contact me at at
33 (1) 4214 49 86 or Mr DAMOTTE at 33 (1) 42 14 04 10.

Sincerdy,

MsVéronique de laBachderie
Group Accouting Manager



Appendix 1
Commentson ED 4 — Disposal of Non-Current Assets and Presentation of
Discontinued Oper ations

Q1. Clasdfication of non-current assets held for sale

The Exposure Draft proposes that non-current assets should be classified as assets
held for sale if specified criteria are met. (See paragraphs 4 and 5 and Appendix B.)
Assets so classified may be required to be measured differently (see question 2) and
presented separately (see question 7) from other non-current assets.

Does the separate classification of non-current assets held for sale enable additional
information to be provided to users? Do you agree with the classification being made?
If not, why not?

We find it difficult identifying which assts are within the scope of ED4.  Our maor
concern is to undersand under which circumstances an asset should be classfied as non-
current.

We understand that non-current assets are identified as opposed to the definition of current
asset in Appendix A, based on the following four cumuletive criteria

1. they are not expected to be redised or intended for sde or consumption in the normal
course of business, AND

2. they are not held primarily for trading purposes, AND
3. they are not expected to be realised within 12 months of the balance sheet date, AND
4. they arenot cash or cash equivalent.

What is the definition of “normal course of business’ ? (criterion 1 of the definition of a
current asset)

For example, in leasing activities, it is common that a lessor digposes of assats subject to
opading leases immediatdy after the end of the leese term.  Although the asset is
recognised as a fixed assat in the balance sheet, we understand it could be classfied as
current, as it can be demondtrated that the asset will be disposed of at the end of the norma
leasing operating cycle. Isour understanding correct?

Does the current/non-current classification of an asset apply at the date of initial
recognition of the asset or is there any reclassification at the time the decision to sdll is
made?

We have difficulty with the fact that the expected disposal date of an asset, which
management knows from inception that it will dispose of through a sde transaction,
influences the classfication of the asset. We understand that criterion 3 of the definition of
a current asset determines the classfication of an asset as current or non-current depending
on whether the disposa is expected to take place before or after twelve months after the
bal ance sheet date.

An illugrative example may be invesment property. Some of them are hdd manly for
rental revenue purposes and others are held for arbitrage purposes. We understand that
investment property generating rentad revenue should be classfied as non-current. We are
uncertain about the classfication of investment property held for arbitrage. Does it have to
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be identified as held for trading or held for sde a the time it is initidly recognised in order
to be dassfied as current? If not, will it be possible to change the classfication from nor
current to current when the decison to sde the asset is made?

Are there types of assets that must be classified as non-current in all circumstances
(property, land,...)?

We undergand that dl types of assats, including land, property, plat and equipment may
be cdassfied ether as current or non-current. For example, when a bank holds assets such
as land and buildings as a result of foreclosures, we understand that these assets should be
recognised as non-current items if they were to be used by the bank for its own use
However, if the bank does not keep them for its own use, we understand that they would be
recognised as inventory and classfied as current assets if they are expected to be sold
within twelve months of the baance sheet date. In such a case, we conclude that they
would not be subject to the requirements of ED 4. |s our understanding correct?

Therefore, we bdieve some guidance rdating to the current and noncurrent classfication
of assets should be added to the Standard.

Finaly, we beieve Appendix B contans key requirements that should be pat of the
Standard instead of being separated in an Appendix as it makes the draft Standard less easy
toread (eg. B1, B2, B3 and B4).

Q2. Measurement of non-current assets classified asheld for sale

The Exposure Draft proposes that non-current assets classified as held for sale should
be measured at the lower of carrying amount and fair value less costs to sell. It also
proposes that non-current assets classified as held for sale should not be depreciated.
(See paragraphs 8-16.)

Is this measurement basis appropriate for non-current assets classified as held for
sale? If not, why not?

We do not support the proposed change. Whilst we agree that there are merits in measuring
an as=t hed for disposd that is no longer being used a the lower of its carrying amount
and its far vdue less coss to <l (i.e. thereby <opping the recognition of any
depreciation), we have difficulty with the application of this principle for assets held for
disposd that are ill being used. The use of such assets Hill generates economic benefits
and it is appropriate to recognise the associated expenses (see paragraph 95 of Framework),
hence depreciation. This does not prevent from recognisng an imparment loss if need be.
Asaresult, we do can not support the proposed change.

Before changes are made to measurement principles in individua Standards, we believe
that the IASB should undertake a more comprehensive project on measurement basis.



Appendix 1
Commentson ED 4 — Disposal of Non-Current Assets and Presentation of
Discontinued Oper ations

Q3. Digposal groups

The Exposure Draft proposes that assets and liabilities that are to be disposed of
together in a dngle transaction should be treated as a disposal group. The
measurement basis proposed for non-current assets classified as held for sale would be
applied to the group as a whole and any resulting impairment loss would reduce the
carrying amount of the non-current assetsin the disposal group. (See paragraph 3.)

Isthisappropriate? If not, why not?

We agree.

Q4. Newly acquired assets

The Exposure Draft proposes that newly acquired assets that meet the criteria to be
classified as held for sale should be measured at fair value less costs to sell on initial
recognition (see paragraph 9). It therefore proposes a consequential amendment to
[draft] IFRS X Business Combinations (see paragraph C13 of Appendix C) so that
non-current assets acquired as part of a business combination that meet the criteria to
be classified as held for sale would be measured at fair value less costs to sell on initial
recognition, rather than at fair value as currently required.

Is measurement at fair value less costs to sall on initial recognition appropriate? If
not, why not?

If the IASB were to retain the measurement of non-current assets held for sde at fair vdue
less cost to el (see our comments a Question 2), we would not object with a change in the
initial measurement of assets acquired in a business combination that will be subject to
future disposa and deduction of disposa costs from the far vaue of the assets to be
disposed of. In our comment letter on ED 3, we expressed our views that assets and
ligbilities should be measured taking into account the acquirer’ sintent for those eements.

Q5. Revalued assets

The Exposure Draft proposes that, for revalued assets, impairment losses arising from
the write-down of assets (or disposal groups) to fair value less costs to sdl (and
subsequent gains) should be treated as revaluation decreases (and revaluation
increases) in accordance with the standard under which the assets were revalued,
except to the extent that the losses (or gains) arise from the recognition of coststo sell.
Costs to sell and any subsequent changes in costs to sell are proposed to be recognised
in the income statement. (See paragraphs B6-B8 of Appendix B.)

Isthisappropriate? If not, why not?

We agree with the proposed treatment for revalued assets.
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Q6. Removal of the exemption from consolidation for subsidiaries acquired and held
exclusively with aview toresale

The Exposure Draft proposes a consequential amendment to draft |AS 27
Consolidated and Separate Financial Statements to remove the exemption from
consolidation for subsidiaries acquired and held exclusively with a view to resale. (See
paragraph C3 of Appendix C and paragraphs BC39 and BC40 of the Bass for
Conclusions))

Istheremoval of thisexemption appropriate? If not, why not?
We disagree.

We bdieve tha removing this exemption will digort the rdevance of the financd
information provided. We believe that the requirement to consolidate the balance sheet, the
income datement and the cash flow datement for a limited number of months and having
to present information on the income statement and the cash flow Statement separately from
the ongoing operations will not provide mgor additiond information to usars of financd
gatements. We believe that the most rdevant asset to be shown as acquired with a view to
resde is the invesment (i.e. financid asset to be classfied as avalable for sae), and not the
individud assets and liddilitties hdd by the subsdiary. It will furthermore create an
imbaance between benefits and costs of providing thet information (substantiad amount of
efforts in order to consolidate the data and to obtain dl information from the entities in
order to be able to provide dl the consolidated disclosures as required by other Standards).
Information on the main assets and liabilities held by the entity to be disposed of could be
disclosed in the notes to the financia statements.

Q7. Presentation of non-current assets held for sale

The Exposure Draft proposes that non-current assets classified as held for sale, and
assets and liabilities in a disposal group classified as held for sale, should be presented
separately in the balance sheet. The assets and liabilities of a disposal group classified
as held for sale should not be offset and presented as a single amount. (See paragraph
28))

Isthis presentation appropriate? If not, why not?

We agree that non-current assets classfied as hed for sde, and assets and lighilities in a
disposd group classfied as hed for sae, should be presented separately in the baance
sheet. We dso agree that entities should have the choice to disclose the mgor classes of
assets and ligbilities classfied as held for sdle ether on the face of the baance sheet or in
the notes to the financia statements.

We suggest that the requirement for separate presentation of assats and liabilities be
extended to certain equity components. For example, as a disposa group could contain
avaldble-for-sde financid assts measured under IAS 39 with changes in far vdue
recognised in equity, we believe a separate classfication is dso needed for that part of
equity that will be digposed of with the disposa group. Other possible examples relate to
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the effect of a digposd on the trandation reserve, minority interests and where derivatives
have been used in cash flow hedging reaionships. It seems rdevant to indicate the portion
of equity thet relatesto dl items of adisposa group.

Q8. Classification as a discontinued oper ation

The Exposure Draft proposes that a discontinued operation should be a component of
an entity that either has been disposed of, or isclassified asheld for sale, and:

(@) the operations and cash flows of that component have been, or will be, eiminated
from the ongoing oper ations of the entity asa result of itsdisposal, and

(b) the entity will have no sgnificant continuing involvement in that component after
itsdisposal.

A component of an entity may be a cashgenerating unit or any group of
cash-generating units. (See paragraphs22 and 23.)

These criteria could lead to reatively small units being classified as discontinued
(subject to their materiality). Some entities may also regularly sdl (and buy)
operations that would be classfied as discontinued operations, resulting in
discontinued operations being presented every year. This, in turn, will lead to the
compar atives being restated every year. Do you agreethat thisisappropriate?

Would you prefer an amendment to the criteria, for example adding a requirement
adapted from |AS 35 Discontinuing Operations that a discontinued operation shall be
a separate major line of business or geographical area of operations, even though this
would not converge with SFAS 144 Accounting for the Impairment or Disposal of
Long-Lived Assets. How important is convergence in your preference?

Are the other aspects of these criteria for classification as a discontinued operation
(for example, the eimination of the operations and cash flows) appropriate? If not,
what criteria would you suggest, and why?

We believe that there is a need for guidance as to when a component of an entity can be
identified (eg. refer to IAS 35.11). At the moment, we are uncertain how the requirements
would apply. We would not favour presenting information on discontinued operetions for a
component of an entity smdler than a cashrgenerding unit to which goodwill would be
dlocated as this would involve complex cdculaions for the alocation of expenses and
overheads to these components.

In the identification whether a component of an entity meets the definition of a
discontinued operation in Appendix A, we beieve more guidance should dso be added on
the criterion “(b) the entity will have no significant continuing involvement in that
component after its disposal” . We note this criterion is no longer considered by the IASB
as a guitable criterion for the proposed changes to the derecognition requirements in
IAS 39. We would like to understand fow it would apply under ED 4 teking into account
the recent changes decided by the Board for the revisons to IAS 39, Financid Instruments
Recognition and Measurement. For example, whenever an entity provides some guarantees
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on the peformance of the assats being disposed of, would this mean that there is Hill a
ggnificant continuing involvement and therefore the definition of discontinued operations
would not be met? How would ED 4 apply to the disposa of a bank’s branch where the
bank guarantees to the purchaser the risks on the existing client portfolio disposed of?

Q9. Presentation of a discontinued operation

The Exposure Draft proposes that the revenue, expenses, pre-tax profit or loss of
discontinued operations and any related tax expense should be presented separately
on the face of the income statement. (See paragraph 24.) An alternative approach
would be to present a single amount, profit after tax, for discontinued operations on
the face of the income statement with a breakdown into the above components given
in the notes.

Which approach do you prefer, and why?

With regards to the understandability of the financid Statements, we bdieve a dngle net
amount of profit a loss on the face of the income statement with a breskdown given in the
notes is preferable. This amount should be condgtent with the determinaion of segment
result required by 1AS 14, Segment reporting.

In addition, we have concerns about the ED 4 requirements to disclose the dements of
“revenueg’ and “expenses’ for a finandd inditution We would appreciate that the |IASB
explans what is considered revenue for financid inditutions. Should it be based on the
disclosure and presentation requirements of 1AS 18, Revenue, and IAS 30, Disclosures in
the Financid Statements of Banks and Similar Financid Inditutions? If so, we believe that
the “revenue’ caption (we suppose that it would be the aggregation of gross income arising
from interest, dividends, fees and commissons and other income items) would be of litile
relevance for the usars of the finandd datements A more meaningful caption would be
disclosure of the Net Banking Income of the discontinued operations, which includes net
interest income, net fee and commisson income, income on equity Securities and other
vaiable income indruments, net gains on trading account securities and securities available
for sde, net investment income of insurance companies, other net banking income, net
income from other activities.



