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Comments on the Exposure Draft Equity Method: Share of Other Net Asset 
Changes (Proposed amendments to IAS 28) 
 
To the Board Members: 
 
The Japanese Institute of Certified Public Accountants (“we” and “our”) appreciates the 
continued efforts of the International Accounting Standards Board (IASB) on this 
project, and welcomes the opportunity to comment on the exposure draft (ED), Equity 
Method: Share of Other Net Asset Changes (Proposed amendments to IAS 28.) 
 
In view of the fact that there are a number of companies in Japan that have a large 
number of investments in associates and joint ventures, we believe that the proposed 
amendments would have a certain impact on practice. And therefore, we understand the 
importance of the IASB’s attempt to clarify a method of investors’ accounting for share 
of changes in the investee’s equity that do not arise from profit or loss or other 
comprehensive income, or distributions received (‘other net asset changes’).  
 
However, we are concerned that the proposed amendments, with IASB’s intention to 
bring a short-term solution, may instead cause conceptual confusion, as well as 
confusion in practice, related to equity and the equity method. Therefore, we hope that 
the requirements stated in the proposed amendments would be revised by taking into 
account, and to be consistent with, the results of the future discussion in IASB’s  
project on the Conceptual Framework. 
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The following comments are our responses to the questions raised in the ‘Invitation to 
comment.’  
 
Question 1 
The IASB proposes to amend IAS 28 so that an investor should recognise in the 
investor’s equity its share of the changes in the net assets of the investee that are not 
recognised in profit or loss or OCI of the investee, and that are not distributions 
received. Do you agree? Why or why not? 

 
Comment: 
1. Recognizing an equity method investee’s other net asset changes in an 

investor’s equity  
We do not agree with the proposal.  
As stated in BC8 of the ED, investee’s other net asset changes are not included in 
“transactions with owners in their capacity as owners” that would need to be 
presented in equity as required in IAS 1 Presentation of Financial Statements. If the 
transactions that do not come under the transactions with owners are classified as 
equity transactions, to merely address diversity in practice and bring about a 
short-time solution, we are concerned that conceptual issues related to equity 
(including comprehensive income) may arise, and may cause confusion in practice. 
As a consequence, as stated in AV1 of the ED, instead of properly addressing 
diversity in practice, the proposed amendments may be detrimental to the basic 
concept of consolidated financial statements. 
 
In addition, although the equity method of accounting has widely been understood 
to be one type of consolidated accounting as “one-line consolidation,” there is a 
method that requires using the equity method as a valuation method for investments. 
We believe that the existence of these two divergent views has also been a cause of 
the current diversity in practice. 
 
Therefore, rather than proceeding with the proposed amendments, we believe that it 
is important for the Board to firstly consider the concept of equity and the 
application of the equity method in the current project on the Conceptual 
Framework, and deliver solutions that would be consistent with the outcomes from 
the Conceptual Framework project. 
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With that being said, for those transactions stated in the ED, we believe that either 
(ⅰ) in BC2, or statements as referred to in AV2 should be permitted to minimize 
the risks of causing conceptual issues and confusion in practice. 

 

We believe that the option in (ⅰ) is reasonable, as changes in the investor’s share 
over the investee, when it is not a business combination, will be accounted for in 
the same way as the acquisitions or disposals of the shares.  
For example, when an investor acquires shares of the investee from third parties, or 
when the investee buys back its shares from third parties, while there are 
differences in the type of transactions with payments made either directly or 
indirectly, the investor’s share of the investee net asset would increase. A similar 
reasoning applies in a decrease in the investor’s share of the investee, when the 
investor sells its shares of the investee to third parties, or when the investee 
allocates new shares to third-party shareholders. From a group perspective, using of 
the same accounting treatment for those transactions that would bring about 
economically equivalent outcomes would be reasonable.  
 
With regard to statements as referred to in AV2 , it is the method of reflecting an 
increase or decrease in value of the investment in the investor’s profit or loss, and 
avoids asymmetric accounting outcomes for either increase or decrease of the 
investor’s share of investee’s net asset. Until the Board establishes the conceptual 
definitions of the equity and the application of the equity method, we believe that 
using of it should not also be denied as well. Alternatively, by requiring an entity to 
disclose its accounting policies as to which of the two methods are continuously 
employed, we believe that the comparability of financial information would not be 
seriously affected between entities that apply different methods.   
 

2. A call option written over an equity method investee’s own shares (including 
share-based payments)  
By following the definition of the equity method in IAS 28 (2011), it would be 
appropriate that an investor would not account for the ‘credit’ side of the call option 
transactions entered into by an equity method investee over its own equity 
(including share-based payments). 
 
Paragraph 10 (d) of the ED suggests that the investor should recognize in its equity, 
“[T]he investor’s share of the investee’s net asset changes, other than profit or loss 
or other comprehensive income and distributions received.” However, the equity 
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method is defined in paragraph 3 of IAS 28 as: 
“[T]he equity method is a method of accounting whereby the investment is initially 
recognised at cost and adjusted thereafter for the post-acquisition change in the 
investor’s share of the investee’s net asset. The investor’s profit or loss includes its 
share of the investee’s profit or loss and the investor’s other comprehensive income 
includes its share of the investee’s other comprehensive income.” 
 
Call options over own equity entered into by an equity method investee, which 
maybe an associate or a joint venture of an investor, would increase the investee’s 
own equity, but the investor’s share over the investee would not increase as they are 
not considered to be the present shares of the investor. Also, it would not be 
regarded as changes in the investee’s net profit or loss, or other comprehensive 
income. If we follow the current definition of the equity method in paragraph 3 of 
IAS 28, an equity increase from a call option entered into by an investee would not 
be accounted for as an increase in equity by an investor, and we have no reason to 
oppose this accounting treatment. 
 
With respect to this, the cost incurred from share-based payment transactions would 
be recognized in profit or loss of an investee, and within the definition of the equity 
method in IAS 28, an investor would also recognize those changes in its profit or 
loss, and decrease the carrying amount of such investment. This accounting 
treatment would be consistent with the view that the cost incurred from associate’s 
transactions should be recognized in profit or loss of the investor as stated in BC5 
of the ED.    
 
On the other hand, depending on how the equity method would be defined 
conceptually, we note that this accounting treatment above may not be acceptable, 
as it is different from the changes in an investor’s share over an investee’s that 
should be reflected in the equity method under the view of one-line consolidation. 
Therefore, in order to avoid confusion, we believe that the Board should clarify the 
conceptual framework for the equity method.  
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Question 2 
The IASB also proposes that an investor shall reclassify to profit or loss the 
cumulative amount of equity that the investor had previously recognised when the 
investor discontinues the use of the equity method. Do you agree? Why or why not? 

 
Comments: 
We do not agree with the proposal. 
We do not believe that the reclassification to profit or loss of the cumulative amount of 
equity that had previously been recognized, has not been anticipated either in the current 
Conceptual Framework project or IAS 1. Furthermore, IASB has not clarified the 
conceptual basis for the reclassification to profit or loss of other comprehensive income 
(so called “recycling”) in IFRS.  
Therefore, we recommend for the Board to consider the proposed requirements again in 
future, after its project to clarify the conceptual definitions of equity and the equity 
method is completed.  
 
Question 3 
Do you have any other comments on the proposals? 

 
Comments: 
Retrospective application 
We believe that it would be difficult, in practice, to apply the proposed amendments 
retrospectively without any transitional provisions, and therefore, the Board should 
allow entities to apply these prospectively for annual periods beginning on or after the 
date that the proposed amendments would become effective. The prospective 
application should be permitted to be consistent with similar consultative documents 
recently published by the Board, such as ED/2012/6 Sale or Contribution of Assets 
between an Investor and its Associate or Joint Venture (Proposed amendments to IFRS 
10 and IAS28) and ED/2012/7 Acquisition of an Interest in Joint Operation (Proposed 
amendments to IFRS 11), which allow prospective application of the proposed 
amendments.  
 
Yours faithfully, 
 
Keiko Kishigami 
Executive Board Member－Accounting Practice (IFRS) 
The Japanese Institute of Certified Public Accountants 


