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27 October 2005 
 
 
 
Ms Patrina Buchanan 
Project Manager 
International Accounting Standards Board 
30 Cannon Street 
London EC4M 6XH 
UNITED KINGDOM 
 
 
By email: commentletters@iasb.org 
 
 
Dear Patrina 
 
Draft Technical Correction 1: Proposed Amendments to IAS 21 The Effects of Changes in 
Foreign Exchange Rates - Net Investment in a Foreign Operation 
 
We appreciate the opportunity to comment on the Draft Technical Correction 1: Proposed 
Amendments to IAS 21 The Effects of Changes in Foreign Exchange Rates - Net Investment in a 
Foreign Operation.  Our comments have been prepared in consultation with members through our 
Asia-Pacific Financial Reporting Advisory Group (APFRAG) which is a board committee 
representing a regional perspective from South-East Asia, Oceania and Australasia.   

Overall we are in agreement with the proposals but question whether these proposed changes 
constitute a technical correction or an amendment to a standard.  

Our detailed comments are attached to this letter. 

Should you have any queries on our comments please contact Ms Sepi Roshan, CPA Australia’s  
Financial Reporting and Governance Policy Adviser at email:  sepi.roshan@cpaaustralia.com.au. 

Yours sincerely 

 
 
Peter Lowe CPA 
Chief Executive 
 
 
Copy: Sepi Roshan 
  David Boymal 
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CPA Australia comments on Draft Technical Correction 1: Proposed Amendments to IAS 21 
The Effects of Changes in Foreign Exchange Rates - Net Investment in a Foreign Operation 

 

Question 1 

Do you agree with the proposals in this draft Technical Correction? If not, why not? What 
changes do you propose and why? 

CPA Australia agrees that the treatment of foreign currency exchange differences in the 
consolidated financial statements should not be determined by the functional currency or on which 
entities within a group are transacting.  Therefore, we agree with the proposed amendments as they 
promote consistency. 
 

Question 2 

Do you have any other comments on the proposals? 

CPA Australia has the following comments regarding this Draft Technical Correction. 
 
Consistency of IAS 28 Investments in Associates  
 
We are wondering why IAS 28.29 has been amended to take out loans, as this seems inconsistent 
with the requirements in IAS 21.15.   
 
Technical correction vs amendment 
 
We agree with the sentiments in the Draft Technical Correction paragraphs BC5 and BC6 and see 
these proposed changes as “an amendment to IAS 21” (paragraph BC6).  Based on our 
understanding of the IASB’s (Proposed) Policy on Technical Corrections which was recently 
exposed, we are concerned that these proposed changes do not constitute a technical correction to 
a standard, but an amendment to a standard.  Our understanding is that technical corrections 
represent changes that clarify the Board’s intentions on a particular matter, including addressing 
unintentional consequences.  We believe that this Draft Technical Correction is going beyond the 
mandate that the IASB has set in its proposed policy.  While the proposed treatment is acceptable, 
we question whether this is an amendment to a standard rather than a technical correction. 
 
We therefore would like the IASB to clarify what is meant when they refer to “the Board’s intention” 
in paragraph 1 of the IASB’s (Proposed) Policy on Technical Corrections.  In our view, the current 
requirements in IAS 21.33 clearly require that where the functional currency is different to that of the 
reporting entity and the foreign operation, exchange difference are to “remain recognised in profit or 
loss” in the consolidated financial statements.  Unless the Board’s intention was for these words to 
mean that this exchange difference should have been taken to a component in equity (and we 
cannot see how this could be), then we see these proposals as an amendment to a standard.  As 
such, these proposed changes would necessarily go through a different due process. 
 
In Australia for example, under previous GAAP, such exchange differences were taken to equity in 
the consolidated financial reports (AASB 1012.6.81).  However, since the adoption of the 
requirements of IAS 21, a change in treatment was required as we believe there is an unambiguous 
requirement to take such exchange differences through the profit and loss.  In our view, the current 
proposed changes would therefore result in another change in treatment (ie: taking these changes 
to equity), not merely a clarification or confirmation of current treatment required under IAS 21.   
 

                                                      
1
 AASB 1012 Foreign Currency Translation. 
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Finally, we also question how the IASB can produce a Draft Technical Correction, when its policy on 
technical corrections has yet to be finalised.  We note that comments for the IASB’s (Proposed) 
Policy on Technical Corrections closed on 30 September 2005 and that the IASB plans to 
redeliberate it at its November 2005 meeting. 
 
Other 
 
In reviewing the Draft Technical Correction to IAS 21, our members have raised concerns about 
fundamental issues which they would like reviewed by the IASB.  Such issues include the 
assumption that the functional currency of a parent and an integral foreign operation are always the 
same, and the seemingly contradictory requirements in paragraphs BC6 and BC9 of IAS 21 – that 
is, we believe that IAS 21 should explicitly allow the criteria of being an integral operation in the 
determination of functional currency, as done in FAS 52 Foreign Currency Translation. 
 
Our members would also like clarification of the transitional provisions regarding the proposed IAS 
21.  That is, if there is a new functional currency being used when the amended IAS 21 is applied, 
whether this would be considered a change in accounting policy (retrospective application) or a 
change in functional currency (prospective application). 
 
Given our view that the proposed changes to IAS 21 do not constitute a technical correction, we 
suggest that as part of the amendments being proposed to IAS 21, the IASB also consider the 
issues raised by our members. 
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