
Presentation of interest revenue for particular financial instruments (IFRS 9 Financial Instruments 

and IAS 1 Presentation of Financial Statements)—March 2018 

 

The Committee received a request about the effect of the consequential amendment that IFRS 9 made to 

paragraph 82(a) of IAS 1. That consequential amendment requires an entity to present separately, in the 

profit or loss section of the statement of comprehensive income or in the statement of profit or loss, interest 

revenue calculated using the effective interest method. The request asked whether that requirement affects 

the presentation of fair value gains and losses on derivative instruments that are not part of a designated 

and effective hedging relationship (applying the hedge accounting requirements in IFRS 9 or IAS 39 

Financial Instruments: Recognition and Measurement). 

 

Appendix A to IFRS 9 defines the term ‘effective interest method’ and other related terms. Those 

interrelated terms pertain to the requirements in IFRS 9 for amortised cost measurement and the expected 

credit loss impairment model. In relation to financial assets, the Committee observed that the effective 

interest method is a measurement technique whose purpose is to calculate amortised cost and allocate 

interest revenue over the relevant time period. The Committee also observed that the expected credit loss 

impairment model in IFRS 9 is part of, and interlinked with, amortised cost accounting. 

 

The Committee noted that amortised cost accounting, including interest revenue calculated using the 

effective interest method and credit losses calculated using the expected credit loss impairment model, is 

applied only to financial assets that are subsequently measured at amortised cost or fair value through other 

comprehensive income. In contrast, amortised cost accounting is not applied to financial assets that are 

subsequently measured at fair value through profit or loss. 

 

Consequently, the Committee concluded that the requirement in paragraph 82(a) of IAS 1 to present 

separately an interest revenue line item calculated using the effective interest method applies only to those 

assets that are subsequently measured at amortised cost or fair value through other comprehensive income 

(subject to any effect of a qualifying hedging relationship applying the hedge accounting requirements in 

IFRS 9 or IAS 39). 

 

The Committee did not consider any other presentation requirements in IAS 1 or broader matters related to 

the presentation of other ‘interest’ amounts in the statement of comprehensive income. This is because the 

consequential amendment that IFRS 9 made to paragraph 82(a) of IAS 1 did not affect those matters. More 

specifically, the Committee did not consider whether an entity could present other interest amounts in the 

statement of comprehensive income, in addition to presenting the interest revenue line item required by 

paragraph 82(a) of IAS 1. 

 

The Committee concluded that the principles and requirements in IFRS Standards provide an adequate 

basis for an entity to apply paragraph 82(a) of IAS 1 and present separately, in the profit or loss section of 

the statement of comprehensive income or in the statement of profit or loss, interest revenue calculated 

using the effective interest method. Consequently, the Committee decided not to add this matter to its 

standard-setting agenda. 


