
IAS 28 Investments in Associates and Joint Ventures (January 2018) 

Contributing property, plant and equipment to an associate 
The Committee received a request about how an entity accounts for a transaction in which it contributes 

property, plant and equipment (PPE) to a newly formed associate in exchange for shares in the associate. 

 

In the fact pattern described in the request: 

a. three entities, collectively referred to as investors, set up a new entity. The investors are all 

controlled by the same government—ie they are under common control.   

b. the investors each contribute items of PPE to the new entity in exchange for shares in that entity. 

The PPE contributed by the investors is not a business (as defined in IFRS 3 Business 
Combinations).      

c. each investor has significant influence over the new entity. Accordingly, the new entity is an 

associate of each of the investors. The investors do not have control or joint control of the entity.   

d. the transaction is carried out on terms equivalent to those that would prevail in an orderly 

transaction between market participants.  

 

The request asked: 

a. about the application of IFRS Standards to transactions involving entities under common 

control (common control transactions)—ie whether IFRS Standards provide a general 

exception or exemption from applying the requirements in a particular Standard to common 

control transactions (Question A). 

b. whether an investor recognises any gain or loss on contributing PPE to the associate to the 

extent of other investors’ interests in the associate (Question B). 

c. how an investor determines the gain or loss on contributing PPE to the associate and the cost 

of its investment in the associate. In particular, the request asked whether the cost of each 

investor’s investment in the associate is based on the fair value of the PPE contributed or the 

fair value of the acquired interest in the associate (Question C). 

 

In analysing the request, the Committee assumed the contribution of PPE to the associate has commercial 

substance as described in paragraph 25 of IAS 16 Property, Plant and Equipment.  

 

Question A 

Paragraph 7 of IAS 8 Accounting Policies, Changes in Accounting Estimates and Errors requires an entity 

to apply an IFRS Standard to a transaction when that Standard applies specifically to the transaction. The 

Committee observed, therefore, that unless a Standard specifically excludes common control transactions 

from its scope, an entity applies the applicable requirements in the Standard to common control 

transactions. 

 

Question B 

Paragraph 28 of IAS 28 requires an entity to recognise gains and losses resulting from upstream and 

downstream transactions with an associate only to the extent of unrelated investors’ interests in the 

associate.  Paragraph 28 includes as an example of a downstream transaction the contribution of assets 

from an entity to its associate.  

 

The Committee observed that the term ‘unrelated investors’ in paragraph 28 of IAS 28 refers to investors 

other than the entity (including its consolidated subsidiaries)—ie the word ‘unrelated’ does not mean the 

opposite of ‘related’ as it is used in the definition of a related party in IAS 24 Related Party Disclosures. 

This is consistent with the premise that financial statements are prepared from the perspective of the 

reporting entity, which in the fact pattern described in the request is each of the investors.   

 

Accordingly, the Committee concluded that an entity recognises any gain or loss on contributing PPE to an 

associate to the extent of other investors’ interests in the associate. 

 

Question C 
This question has an effect only if the fair value of the PPE contributed differs from the fair value of the 

equity interest in the associate received in exchange for that PPE. The Committee observed that in the fact 



pattern described in the request, it would generally expect the fair value of PPE contributed to be the same 

as the fair value of the equity interest in the associate that an entity receives in exchange. If there is initially 

any indication that the fair value of the PPE contributed might differ from the fair value of the acquired 

equity interest, the investor first assesses the reasons for this difference and reviews the procedures and 

assumptions it has used to determine fair value.   

   

The Committee observed that applying the requirements in IFRS Standards, an entity recognises a gain or 

loss on contributing PPE and a carrying amount for the investment in the associate that reflects the 

determination of those amounts based on the fair value of the PPE contributed—unless the transaction 

provides objective evidence that the entity’s interest in the associate might be impaired. If this is the case, 

the investor also considers the impairment requirements in IAS 36 Impairment of Assets. 

 

If, having reviewed the procedures and assumptions used to determine fair value, the fair value of the PPE 

is more than the fair value of the acquired interest in the associate, this would provide objective evidence 

that the entity’s interest in the associate might be impaired. 

 

For all three questions, the Committee concluded that the principles and requirements in IFRS Standards 

provide an adequate basis for an entity to account for the contribution of PPE to an associate in the fact 

pattern described in the request. Consequently, the Committee decided not to add this matter to its 

standard-setting agenda. 


