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Recognition and measurement of deferred tax assets when an entity is loss making 
The Interpretations Committee received a request for guidance on the recognition and measurement of 

deferred tax assets when an entity is loss making. The Interpretations Committee was asked to clarify two 

issues: 

(a) ether IAS 12 requires that a deferred tax asset is recognised for the carryforward of unused tax 

losses when there are suitable reversing taxable temporary differences, regardless of an entity’s 

expectations of future tax losses; and 

(b) ow the guidance in IAS 12 is applied when tax laws limit the extent to which tax losses brought 

forward can be recovered against future taxable profits. In the tax systems considered for the 

second issue, the amount of tax losses brought forward that can be recovered in each tax year is 

limited to a specified percentage of the taxable profits of that year. 

 

The Interpretations Committee noted that according to paragraphs 28 and 35 of IAS 12: 

 

(a) a deferred tax asset is recognised for the carry forward of unused tax losses to the extent of the existing 

taxable temporary differences, of an appropriate type, that reverse in an appropriate period. The reversal of 

those taxable temporary differences enables the utilisation of the unused tax losses and justifies the 

recognition of deferred tax assets. Consequently, future tax losses are not considered. 

 

(b) when tax laws limit the extent to which unused tax losses can be recovered against future taxable 

profits in each year, the amount of deferred tax assets recognised from unused tax losses as a result of 

suitable existing taxable temporary differences is restricted as specified by the tax law. This is because 

when the suitable taxable temporary differences reverse, the amount of tax losses that can be utilised by 

that reversal is reduced as specified by the tax law. Also, in this case future tax losses are not considered. 

 

(a) in both cases, if the unused tax losses exceed the amount of suitable existing taxable temporary 

differences (after taking into account any restrictions), an additional deferred tax asset is recognised only if 

the requirements in paragraphs 29 and 36 of IAS 12 are met (ie to the extent that it is probable that the 

entity will have appropriate future taxable profit, or to the extent that tax planning opportunities are 

available to the entity that will create appropriate taxable profit).  

 

On the basis of this analysis, the Interpretations Committee concluded that neither an Interpretation nor an 

amendment to the Standard was needed and consequently decided not to add these issues to its agenda. 


