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Dear Paul 

IASB Discussion Paper: Preliminary views on accounting standards for Small and 
Medium Sized Entities 

The Accounting Standards Board is grateful for the opportunity to comment on the 
above discussion paper.   

The Board welcomes the IASB’s initiative and the presumption that there should be 
financial reporting standards for SMEs.  The positive experience of the Financial 
Reporting Standard for Smaller Entities (FRSSE) in the UK and Republic of Ireland 
has shown the value of establishing a credible, simplified financial reporting regime 
for smaller entities and should provide a useful precedent for the IASB in taking 
forward its work in this area.  

While the IASB’s two primary objectives for undertaking this project – to reduce the 
burden on preparers and meet the needs of users – are commendable, the IASB 
should aim to produce standards for SMEs that are as concise as possible. The 
guiding aim should be to achieve a significant reduction in the burden of application 
of IFRS for entities within the scope of the project.  The IASB should focus on smaller 
companies when developing detailed proposals.  

The discussion paper proposes mandatory fallback to IFRS for any particular 
accounting issue that is not addressed in the SME standards.  The Board would 
prefer the alternative approach considered in the discussion paper which is based on 
the hierarchy approach set out in IAS 8.  Reference to IFRS would be a means of 
establishing generally accepted practice rather than the only one (Question 4).  
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The use of optional reversion to full IFRS (either standard by standard or principle by 
principle) should be carefully defined.  In the absence of example SME standards it is 
difficult to envisage the impact of the proposals and therefore comment 
substantively on this aspect. If implemented, the IASB will need to guard against 
unacceptable use which could give rise to an undesirable ‘pick and mix’ selection of 
full IFRS and SME standards (Question 5a). 

The Board believes that subsidiaries, joint ventures and associates of publicly 
accountable entities should be entitled to use SME standards.  There should be some 
easement of reporting requirements for subsidiaries in those cases where most user 
needs are already met through the consolidated accounts. This matter should be 
determined by national jurisdictions (Question 3e). 

* * * 
Despite the concerns noted above, the Board is encouraged by the discussion paper.  
It has the merit that it starts from the presumption that there will be financial 
reporting standards for SMEs and has taken readers through the thought processes.  
The Board is gradually converging its financial reporting standards with those of the 
IASB. The Board supports the concept of the development of global standards for 
SMEs and has recently stated (ASB Discussion Paper - UK Accounting Standards: A 
strategy for convergence with IFRS) that it hopes the IASB project will produce a set 
of requirements that will provide a suitable basis for the replacement of the UK 
FRSSE. 

We hope that the responses to the discussion paper will assist the IASB in refining its 
approach so that the accounting standards for SMEs will be suitable for this purpose. 

If you would like further clarification of the points raised in this letter please contact 
either Duncan Russell (020 7611 9716) or myself on 020 7611 9701. 

Yours sincerely 

 

Ian Mackintosh 
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Question 1a.  Do you agree that full IFRSs should be considered suitable for all entities?  If not, why 
not? 

The Board believes that any entity should be able to use full IFRS for the preparation 
of its financial statements if it so chooses. 

Full IFRSs have been developed primarily for use in international capital markets so 
that financial statements provide financial information about an entity that is useful 
to a wide range of users in making economic decisions. However, for most smaller 
entities, it may be appropriate for greater emphasis to be given to the need for 
financial statements to show the results of the stewardship or accountability of 
management. There is no active market in smaller entities’ shares and thus members 
and users are not making day by day economic decisions to buy, sell or hold the 
shares.  They tend rather to use the information as an annual check.  Therefore the 
IASB should give more emphasis to stewardship when developing standards which 
are designed to fit the needs of users of SME financial statements. 

 

Question 1b.  Do you agree that the Board should develop a separate set of financial reporting 
standards suitable for SMEs?  If not, why not?   

The Board welcomes the development of separate guidance for SMEs.  Practical 
experience in the UK suggests that this is what actually works for smaller entities 
and is best delivered through a single, separate document. 

 

Question 1c.  Do you agree that IASB Standards for SMEs should not be used by publicly listed 
entities (or any other entities not specifically intended by the Board), even if national law or regulation 
were to permit this?  Do you also agree that if the IASB Standards for SMEs are used by such entities, 
their financial statements cannot be described as being in compliance with IFRSs for SMEs?  If not, 
why not? 

The Board agrees that it would be undesirable for publicly listed entities to use IASB 
standards for SMEs. If they did, their financial statements should not be described as 
being in compliance with SME standards.  The Board supports preliminary view 1.3 
that the basis of presentation should be disclosed in the notes to the financial 
statements and the auditor’s report.   

 

Question 2.  Are the objectives of IASB Standards for SMEs as set out in preliminary view 2 
appropriate and, if not, how should they be modified? 

The Board supports objectives (a) to (d) for IASB standards for SMEs set out in 
preliminary view 2 in the Discussion Paper, but does not believe that objective (e) of 
allowing easy transition to full IFRS is necessary.  Retaining this objective might 
restrict the simplification of SME standards to suit larger companies as these will 
tend to be the entities making the transition to public listing. 
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For those companies seeking a prospective listing, the best approach is to move to 
full reporting standards in advance of listing.  Companies which do go public will be 
required by the listing authorities to provide appropriate track record information 
which in many cases will involve application of full IFRS from an earlier date.   

 

Question 3a.  Do you agree that the Board should describe the characteristics of the entities for which 
it intends the standards but that those characteristics should not prescribe quantitative ‘size tests’?  If 
not, why not, and how would an appropriate size test be developed? 

The Board agrees that the IASB should describe the characteristics of the entities for 
which it intends the standards to apply.  However, whilst the IASB may not wish to 
prescribe ‘quantitative’ size tests, it is important for the IASB to be clear in its own 
mind about the target entity size range for its SME standards.  Without this view, 
there would be a risk of the standards’ design gravitating to the larger end of the 
spectrum.  It would be regrettable if the result of the approach were full IFRS for 
listed entities with the SME standards for all other non-listed entities.  If this were to 
happen, there is a risk that the needs of smaller entities would not be catered for and 
so national jurisdictions would develop or continue with their own rules for SMEs.  
In the UK and the Republic of Ireland the focus of the FRSSE is on smaller entities as 
defined in company law derived from the EC Directives.   

 

Question 3b.  Do you agree that the Board should develop standards that would be suitable for all 
entities that do not have public accountability and should not focus only on some entities that do not 
have public accountability, such as only the relatively larger ones or only the relatively smaller ones?  
If not, why not? 

The Board does not support this view.  In terms of economic significance, companies 
at the larger end of this particular spectrum are an important constituency and the 
IASB should provide an appropriate accounting regime such as full IFRS.  As noted 
in the response to question 3a, there is a risk that the preferred approach will not 
meet the needs of smaller entities.  The IASB will still need to address the reporting 
burden on smaller entities – otherwise it will fall to national jurisdictions to fill the 
gap. This would give rise to three tiers of standards, full IFRS, IFRS for SMEs as 
defined by the IASB and local requirements for the smallest entities. 

 

Question 3c.  Do the two principles in preliminary view 3.2, combined with the presumptive 
indicators of ‘public accountability’ in preliminary view 3.3, provide a workable definition and 
appropriate guidance for applying the concept of ‘public accountability’”?  If not, how would you 
change them? 

The Board agrees that the preliminary views regarding the public accountability 
principle and the presumptive indicators of public accountability provide a workable 
definition.   
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Question 3d.  Do you agree that an entity should be required to use full IFRSs if one or more of the 
owners of its shares objects to the entity’s preparing its financial statements on the basis of IASB 
Standards for SMEs.  If not, why not? 

The specific requirement proposed - the consent of all owners - is too onerous.  This 
is likely to preclude a number of entities from adopting IFRS for SMEs. A higher or 
simpler threshold should be devised.  This may be a matter that is left to national 
jurisdictions. 

Question 3e.  Do you agree that if a subsidiary, joint venture, or associate of an entity with public 
accountability prepares financial information in accordance with full IFRSs to meet the requirements 
of its parent, venturer, or investor, the entity should comply with full IFRSs, and not IASB Standards 
for SMEs, in its separate financial statements?  If not, why not? 

We disagree. The Board believes that subsidiaries, joint ventures and associates of 
publicly accountable entities should be entitled to use SME standards.  There should 
be some easement of reporting requirements for subsidiaries in those cases where 
most user needs are already met through the consolidated accounts. This may be a 
matter that is better dealt with by national jurisdictions. 

 

Question 4.  Do you agree that if IASB Standards for SMEs do not address a particular accounting 
recognition or measurement issue, the entity should be required to look to the appropriate IFRS to 
resolve that particular issue?  If not, why not, and what alternative would you propose? 

The Board does not agree with the proposal in preliminary view 4 for mandatory 
fallback to full IFRS where an SME standard does not address a particular accounting 
issue.  We would prefer the alternative approach considered in the discussion paper 
which is based on that set out in IAS 8.  Reference to IFRS would then be a means of 
establishing generally accepted practice rather than the only one. 

 

Question 5a.  Should an SME be permitted to revert to an IFRS if the treatment in the SME version of 
the IFRS differs from the treatment in the IFRS, or should an SME be required to choose only either 
the complete set of IFRSs or the complete set of SME standards with no optional reversion to 
individual IFRSs?  Why? 

In the absence of example SME standards it is difficult to envisage the impact of the 
proposals and therefore comment on this aspect. 

 

It would seem to be concerning if there were sufficient differences in measurement 
and recognition requirements between the two sets of standards for this issue to arise 
often.  If implemented, the use of optional reversion to full IFRS (either standard by 
standard or principle by principle) should be carefully defined. The IASB will need 
to guard against unacceptable use which could give rise to an undesirable ‘pick and 
mix’ selection of full IFRS and SME standards.   
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Question 5b.  If an SME is permitted to revert to an IFRS, should it be: 

(a) required to revert to the IFRS in its entirety (a standard-by-standard approach); 

(b) permitted to revert to individual principles in the IFRS without restriction while continuing to 
follow the remainder of the SME version of the IFRS (a principle-by-principle approach) 

(c) required to revert to all of the principles in the IFRS that are related to the treatment in the SME 
version of that IFRS while continuing to follow the remainder of the SME version of the IFRS (a 
middle ground between a standard-by-standard and principle-by-principle approach)?   

Please explain your reasoning and, if you favour (c), what criteria  do you propose for defining 
“related” principles. 

As noted above, the Board does not support optional reversion to IFRS. 

 
Question 6.  Do you agree that development of IASB Standards for SMEs should start by extracting 
the fundamental concepts from the Framework and the principles and related mandatory guidance 
from IFRSs (including Interpretations), and then making modifications deemed appropriate?  If not, 
what approach would you follow? 

The Board appreciates that this is a practical way to develop SME standards. 
However, the IASB should be innovative in developing a product that is helpful and 
meets the needs of smaller entities.   

 

Question 7a.  Do you agree that any modifications for SMEs to the concepts or principles in full 
IFRSs must be on the basis of the identified needs of users of SME financial statements or cost-benefit 
analyses?  If not, what alternative bases for modifications would you propose, and why?  And if so, do 
you have suggestions about how the Board might analyse the costs and benefits of IFRSs in an SME 
context? 

The Board agrees that the identified needs of users of SME financial statements are 
appropriate bases for the modification to the concepts or principles in full IFRS.  The 
Board acknowledges that consideration of the costs to preparers against the benefits 
to users also has its place.  However, the Board recognises that reliable cost/benefit 
calculations are seldom possible. The need for standards has to be assessed in terms 
of the significance and extent of the problem being addressed and the treatment 
which appears to be most effective in cost/benefit terms will be chosen.  

 

Question 7b.  Do you agree that it is likely that disclosure and presentation modifications will be 
justified on the basis of user needs and cost-benefit analyses and that the disclosure modifications 
could increase or decrease the current level of disclosure for SMEs?  If not, why not? 

The Board agrees it is likely that disclosure and presentation modifications will be 
justified on the basis of user needs and cost-benefit analyses.  Experience in the UK 
suggests it is likely that the disclosure modifications would decrease the current level 
of disclosure.  
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Question 7c.  Do you agree that, in developing standards for SMEs, the Board should presume that no 
modification would be made to the recognition or measurement principles in IFRSs, though that 
presumption could be overcome on the basis of user needs and a cost-benefit analysis?  If not, why 
not? 

The Board agrees that this is a reasonable presumption, although it might be rebutted 
in some cases. 

 

Question 8a.  Do you agree that IASB Standards for SMEs should be published in a separate printed 
volume?  If you favour including them in separate sections of each IFRS (including Interpretation) or 
some other approach, please explain why. 

The Board agrees with the view to publish the SME standards in a separate printed 
volume to re-enforce the separate identity of the standards and to provide a 
convenient form of reference.   

 

Question 8b.  Do you agree that IASB Standards for SMEs should be organised by IAS/IFRS number 
rather than in topical sequence?  If you favour topical sequence or some other approach, please explain 
why. 

The Board disagrees with the view that IASB standards for SMEs should be 
organised by IAS/IFRS number.  This will perpetuate the feeling of a top-down 
document.  The Board’s experience suggests that preparers and users appreciate the 
integrated presentation of standards in a topical sequence as this provides a practical 
means to access all relevant reporting requirements in one place.  A derivation table 
could be developed to provide the link back to individual full standards if reference 
to them is required. 

 

Question 8c.  Do you agree that each IASB Standard for SMEs should include a statement of its 
objective, a summary and a glossary of key terms? 

The Board agrees that a glossary of key terms is important.  It questions the need for 
a statement of objective and a summary in each standard.  This will add to the 
volume of the reference material.  If the standards or the standard ordered in a topic 
sequence are crisply written, summaries and separate objectives for each should be 
unnecessary. 

 

Question 9.  Are there any other matters related to how the Board should approach its project to 
develop standards for SMEs that you would like to bring to the Board’s attention?   

If the IASB wishes to develop detailed proposals based on the current definition of 
entities that are not ‘publicly accountable’ it would be more appropriate for the 
project not to refer to ‘small and medium sized entities’, as this description is likely to 
raise expectations that may not be met. 


