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April 4, 2003 
International Accounting Standards Board 
30 Cannon Street 
London EC4M 6XH 
United Kingdom 
 
 
Dear Sirs, 
 
Comments on ED 3 “Business Combinations” and Proposed amendments to IAS 36 
“Impairment of Assets” and IAS 38 “Intangible Assets” 
 
The Accounting Standards Board of Japan (ASBJ) is pleased to comment on ED 3 
“Business Combinations” and Proposed amendments to IAS 36 “Impairment of Assets” and 
IAS 38 “Intangible Assets”. The views expressed in this letter are those of International 
Issues Standing Committee of ASBJ.  
 
On November 2, 2001, after the national standard setters meeting in September 2001, in the 
letter to IASB and liaison national standard setters, we expressed our opposition to the then 
tentative agreements at IASB, that is, unification of the accounting for business 
combinations to the purchase method, elimination of the pooling of interest method, and the 
non-amortisation of goodwill (impairment only approach for goodwill). We have 
reconsidered these matters with discretion, but we found no reason to change our position 
regarding to these matters. 
 
Please note that in Japan, accounting for business combinations are now deliberated by the 
Business Accounting Council, which have been considering this matter before the 
establishment of ASBJ in July 2001.  
 
We hope that our comments will contribute to the work of the IASB in arriving at its final 
decision. 
 
Best Regards, 
 
 
 
Ikuo Nishikawa 
 
Chairman, International Issues Standing Committee 
Vice Chairman, Accounting Standards Board of Japan



 
 

1 
 

1. Accounting for business combinations (Question 2 and 3 in ED 3) 
 
We do not agree with the unification of accounting method for business combinations to the 
purchase method and the elimination of the pooling of interest method, which are proposed 
in paragraph 13 of ED 3. We have already expressed this position in the letter to IASB and 
national standard setters in November 2001. 
 
We agree with the view that most business combinations shall be accounted for by the 
purchase method. However, for marginal cases where it is quite difficult to identify an 
acquirer in the transaction, we do not agree with the proposed requirement to adopt the 
purchase method with compelling identification of the acquirer. If numbers of shares issued 
by or voting rights obtained by one of combining entity are similar to those of another, it 
will be easy to change an acquirer from one entity to another by structuring the condition of 
the transaction. While paragraph BC 28 of ED 3 states a concern that permitting more than 
one method of accounting for business combinations would create incentives for structuring 
transactions to achieve a desired accounting result, we have a similar concern that an 
arbitrary identification of acquirer would create a different accounting consequence under 
the single accounting method. In other words, an abuse in the application of the purchase 
method may undermine comparability of financial statements. 
 
We believe that it is necessary to apply a method other than the purchase method for 
business combinations in which it is quite difficult to identify an acquirer. In such case, the 
pooling of interest method or the fresh-start method shall be candidates. However, we 
recognise that application of the fresh start accounting has not been fully discussed yet and 
defined clearly at the moment. Moreover, because the fresh start accounting is based on a 
fictitious assumption of liquidation of both entities that are not actually liquidated, its logical 
consequence could be that an entity would be allowed to revalue its assets and liabilities by 
repeating demerger and merger or even by being involved in business alliance or capital 
investment which has economic effect similar to a business combination. Since the purchase 
method is based on the view that a business combination is one of the forms of real 
investments made by a continuing entity, we believe the alternative method also should be 
based on the view that at least one of combining entities is regarded as a continuing entity, 
that is the pooling of interest method. 
 
We also believe that more illustrative examples should be provided for the treatment of 
business combinations in which it is difficult to identify an acquirer, if the purchase method 
should be applied to all business combinations. Appendix A of ED 3 provides only an 
example of typical reverse acquisition but it is necessary to provide more guidance in the 
standard in order to determine which of the combining entities substantially obtains the 
control in more difficult cases.  
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2. Goodwill (Question 8 in ED 3 and 5 in the proposed amendments to IAS 36) 
 
2-1. Non-amortisation of goodwill 
 
We do not agree with the proposed subsequent accounting for goodwill in paragraph 54 of 
ED 3, that is, non-amortisation and impairment only approach for goodwill. We expressed 
this position in the letter to IASB and national standard setters in November 2001. We 
believe that goodwill should be amortised over a certain period and be subject to impairment 
when necessary. 
 
We agree with the rejection of the immediate write-off of goodwill because goodwill 
includes some components which do not immediately diminish, such as the value of excess 
earning power of the acquired entity. However, we do not agree with non- amortization of 
goodwill, since the value of such power usually diminishes as the competition intensifies. 
Even where the value of excess earnings appears to be sustained, this occurs owing to 
complementarity by the additional investment or other efforts made by the acquirer after the 
business combination. Therefore, we believe that non-amortization of goodwill is virtually 
equal to capitalization of internally generated goodwill and inconsistent with the current 
accounting model, including the requirement in paragraph 40 of the proposed amendments 
to IAS 38 “Intangible Assets”. 
 
Paragraph BC 107 of Basis for Conclusion of ED 3 states that the straight-line amortisation 
of goodwill over an arbitrary period fails to provide useful information because it is doubtful 
about the usefulness of an amortisation charge that reflects the consumption of acquired 
goodwill, whilst the internally generated goodwill replacing it is not recognised. However, 
we believe that the amortisation of acquired goodwill properly represents the diminishment 
of goodwill that is the reflection of value created by the acquired entity prior to the business 
combination. On the other hand, current expenses are the results of additional expenditure to 
maintain the excess earning power by the combining entity. Those are entirely different by 
nature and the usefulness of the information is not lost. If such expenses were considered as 
“doubling-up” and meaningless, the current accounting for property, plant and equipment 
would also need reconsideration, because depreciation costs and expenses for maintenance 
and repair would also be regarded as “doubling-up” as well. 
 
Some also argue against the amortization of goodwill on the ground that users of accounting 
information, such as analysts, ignore or exclude goodwill amortisation expense in their 
analysis. However, in similar ways, users often exclude from their analysis some items such 
as restructuring costs, interest expenses, research and development costs and so on, for their 
respective purposes. We do not believe it can be a sufficient reason for exclusion from 
financial statements. 
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 2-2. Impairment test for goodwill 
 
We are of the view that the impairment test proposed in paragraphs 73-104 of the exposure 
draft of proposed amendments to IAS 36 fails in excluding the effect of the internally 
generated goodwill arisen subsequently after the business combination, and it is not rigorous 
enough to be clearly better than the existing impairment test of IAS 36. We believe it better 
to retain the existing impairment test of the IAS 36. 
 
The proposed impairment test requires the calculation of the implied value of goodwill. 
However, it is only the difference between the value of the unit and that of identifiable net 
assets in the unit and therefore cannot be calculated independently of them. When an entity 
reorganise its reporting structure after the business combination, paragraph 82 of the 
proposed amendments to IAS 36 requires re-allocation of the goodwill to the units affected 
using a relative value approach, and then the proposed impairment test should be performed 
based on such relative value continuously. However, there is no guarantee that such 
reallocated value of goodwill has relevance to the implied value of goodwill as a difference 
of the new reorganised unit. Furthermore, under the proposed impairment test, there may 
arise a case that impairment loss would not be recognised even if the value of the unit 
declines lower than the carrying amounts of the unit, because of “cushion” by the effect of 
internally generated goodwill. Under the existing impairment test of IAS 36, although the 
difficulty relating to the reorganisation or the effect of internally generated goodwill cannot 
be avoided as well, the impairment loss of goodwill is at first recognised when the value of 
the unit declines. 
Therefore, we believe that the proposed impairment test should not be adopted in the 
standard, because its benefit would never outweigh the cost and efforts involved by the 
complex calculation. 
 
 
3. Negative goodwill, Restructuring provision and Contingent liabilities (Question 5, 6 

and 9 in ED 3) 
 

3-1. Negative goodwill 
 
We do not agree with the accounting treatment proposed in paragraph 55 (b) of ED 3, that is, 
recognition of the remaining “negative goodwill” in profit or loss immediately. We believe 
that such remains should be allocated to the amount of the acquired non-monetary assets or 
recognised as a liability and allocated over a certain period. The excess of an acquirer’s 
interest in the fair value of identifiable acquired net assets over the cost of combination 
usually occurs when future losses or expenses are expected to incur and deducted in advance 
from the consideration of combination paid by the acquirer. Therefore, it should be 
appropriately allocated over a certain expected period as a gain or a deduction of expense as 
corresponding expenses incurred. 
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3-2. Restructuring provision 
 
We do not agree with the proposed prohibition (paragraph 40 of ED 3) against recognition 
of a restructuring provision on the business combination, which is allowed under the 
existing IAS 22. If the value corresponding to a restructuring provision is included in the 
determination of the consideration paid by an acquirer, it should be recognised as a liability 
at the initial accounting for the combination. If the excess of the acquirer’s interest in fair 
value of identifiable acquired net assets over the cost of combination are recognised in profit 
or loss immediately, and the restructuring provision is prohibited as proposed in ED 3, it 
results in recognising a gain at the inception of business combination, while it corresponds 
to future losses incurred after the combination. We believe that such a consequence is 
obviously inappropriate and the recognition of a restructuring provision should be allowed 
when certain requirements as prescribed in the existing IAS 22 are met. 
 
3-3. Contingent liabilities 
 
Paragraph 36 (d) of ED 3 proposes that an acquirer shall recognise contingent liabilities at 
their fair values, if they can be measured reliably, at the inception of the combination, and 
paragraph 46 of ED 3 proposes that the acquirer shall measure them at their fair value with 
changes in fair value recognised in profit or loss. We agree with the recognition of 
contingent liabilities at their fair values but do not agree with the requirement for the 
re-measurement of them at their fair value subsequently when it cannot be reliably measured. 
In such case, we believe that they should be transferred to payables or gains when the 
underlying event occurs or diminishes. 
 
 
4. Measurement date of equity instruments issued by an acquirer as the consideration 

of business combination (paragraph 23 of ED 3) 
 

Paragraph 23 of ED 3 proposes that equity instruments issued by an acquirer as the 
consideration of combination should be measured at their fair values at the date of exchange 
of combination. However, in usual cases, a value of transaction is determined at the 
agreement date by willing parties and only at that date the transaction can be regarded as an 
exchange of equal values. On the other hand, if the date of exchange were the measurement 
date of equity instruments issued by the acquirer, it would result in the consequence that the 
cost of combination were affected by the fluctuation of its own share price between the 
agreement date and the date of exchange. When a business combination is made in the form 
of exchange of shares, as share prices of both combining entities move toward the 
announced exchange ratio at the date of exchange, such fluctuation distinctly affects the 
accounting for business combination. Thus, we believe that the agreement date should be the 
measurement date of the equity instruments issued by an acquirer as a consideration of the 
business combination. 
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5. Disclosures about estimates used for the impairment test for goodwill and other 
intangibles with indefinite useful lives (Question 7 in the proposed amendments to 
IAS 36) 
 

We do not agree with the proposal about disclosures in paragraph 134 (d), (e) and (f) of the 
proposed amendments to IAS 36. These subparagraphs require disclosure about the 
description of calculation and sensitivity analysis of recoverable amounts of segments or 
cash generating units which includes goodwill or intangible assets with indefinite useful 
lives, even when there is no impairment loss recognised in those segments or units. The 
primary reason for our opposition is that forecast information such as proposed in paragraph 
134, by nature, would not be appropriate for disclosure in financial statements, though they 
may be used for the purpose of the impairment test. Moreover, the sensitivity analysis 
required in the proposed paragraph 134 is subject to serious difficulty, because of 
interrelation between the parameters used in the calculation. 
 
If such proposal is based on a concern about difficulty in the proper recognition of a decline 
of goodwill, we would rather recommend the regular amortisation with impairment 
approach for the accounting for goodwill to reduce the risk of overstatement. 
 
 
6. Non-amortisation for intangible assets with indefinite useful lives (Question 3 and 5 

in the proposed amendments to IAS 38) 
 

The exposure draft, in paragraphs 85- 88 and 91- 104 of the proposed amendments to IAS 
38, proposes to require the useful life of intangible assets to be regarded as indefinite when, 
based on an analysis of all of the relevant factors, there is no foreseeable limit on the period 
of time over which the asset is expected to generate net cash inflows for the entity, and 
proposes that intangible assets with indefinite useful lives should not be amortised.  
We believe that most intangible assets should be amortised over their useful lives, except for 
extremely rare cases of assets which can be demonstrated as having an infinite useful life. 
Even when the value of an intangible asset appears to be sustained, its value is, in most cases, 
in fact replaced by internally generated goodwill and intangibles arising after the 
combination. We believe that the non-amortisation approach is inconsistent with paragraph 
40 of the proposed amendments to IAS 38 “Intangible Assets”. 
 
 


