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FBE COMMENTS ON THE PROPOSED AMENDMENTS TO IAS 39 FINANCIAL 
INSTRUMENTS “RECOGNITION AND MEASUREMENT – FAIR VALUE HEDGE 

ACCOUNTING FOR A PORTFOLIO HEDGE OF INTEREST RATE RISK” 
 

 
 
QUESTION 1 
 
Draft paragraph 128A proposes that in a fair value hedge of the interest rate risk 
associated with a portion of a portfolio of financial assets (or financial liabilities), the 
hedged item may be designated in terms of an amount of assets (or liabilities) in a maturity 
time period, rather than as individual assets or liabilities or the overall net position. It also 
proposes that the entity may hedge a portion of the interest rate risk associated with this 
designated amount. For example, it may hedge the change in the fair value of the 
designated amount attributable to changes in interest rates on the basis of expected, 
rather than contractual, repricing dates. However, the Board concluded that ineffectiveness 
arises if these expected repricing dates are revised (e.g. in the light of recent prepayment 
experience), or actual repricing dates differ from those expected. Draft paragraph A36 
describes how the amount of such ineffectiveness is calculated. Paragraphs BC16-BC27 
of the Basis for Conclusions set out alternative methods of designation that the Board 
considered, their effect on measuring ineffectiveness and the basis for the Board’s 
decisions including why it rejected these alternative methods 
 
Do you agree with the proposed designation and the resulting effect on measuring 
ineffectiveness? If not, 
(a) in your view how should the hedged item be designated and why? 
(b) would your approach meet the principle underlying IAS 39 that all material 

ineffectiveness (arising from both over- and under-hedging) should be identified and 
recognized in profit or loss? 

(c) under your approach, how and when would amounts that are presented in the balance 
sheet line items referred to in paragraph 154 be removed from the balance sheet? 

 
 
FBE RESPONSE 
 
• It needs to be reiterated, as a matter of principle, that banks, when managing interest 

rate risk in a banking book, intend to secure a margin, and not a portion of assets or 
liabilities. Banks would prefer to be allowed to designate the gross amount of assets 
and liabilities as hedged items. Therefore, they have difficulties to reason within the 
proposed framework and believe it to be highly artificial to implement fair value hedge 
accounting on the basis of a net assets and liabilities approach. 
 

• The FBE agrees with a method according to which the hedged items would be 
designated in terms of amount of assets or liabilities in a maturity time period, rather 
than individual assets or liabilities. 
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• It should be borne in mind that the complexity and degree of difficulty in measuring 

effectiveness depends largely on how each bank has internally organized its hedging 
activity. This implies that there is no unique solution which would suit every bank. To 
enable entities to align the measurement of ineffectiveness to their risk management 
practices the standard should, therefore, be principles based and, more particularly, 
avoid prescribing into detail how ineffectiveness should be measured. Also it should 
be clear that the examples used in the Appendix as part of the Standard represent one 
of many different possible ways.  

 
• The basic underlying principle should be that ineffectiveness would need to be 

recognized only when the net position in the portfolio has become over-hedged 
through earlier than expected prepayments for an asset sensitive time band. Adopting 
such an approach would be consistent with the treatment which is given in the 
Exposure Draft regarding revisions to the estimated repricing dates of existing 
positions from originating new assets (or liabilities) (see A 37). It would, moreover, be 
in line with the overall aim of risk management, which is not to eliminate risk but to 
bring the exposure within parameters that are tolerated.  

 
• As stated in our technical meetings leading up to the Exposure Draft, we prefer 

Alternative C above the others. However, provided that the general view on 
ineffectiveness as expressed above can be upheld (i.e. only for over-hedging), we 
would be happy to consider proposals by the IASB to accommodate a percentage 
approach as indicated in Alternative D. 

 
• It is important for European companies from outside the euro-zone to be allowed to 

use the fair value macro hedging proposal when they have interest rate risk positions 
in several currencies in their portfolios. They should be able to use cross-currency 
swaps when hedging interest rate risk within the proposed framework.  

 
 
QUESTION 2 
 
Draft paragraph A30 (b) proposes that all of the assets (or liabilities) from which the hedge 
amount is drawn must be items that could have qualified for fair value hedge accounting if 
they had been designated individually. It follows that a financial liability that the 
counterparty can redeem on demand (i.e. demand deposits and some time deposits) 
cannot qualify for fair value hedge accounting for any time period beyond the shortest 
period in which the counterparty can demand payment. Paragraphs BC13-BC15 of the 
Basis for Conclusions set out the reasons for this proposal. 
 
Do you agree that a financial liability that the counterparty can redeem on demand cannot 
qualify for fair value hedge accounting for any time period beyond the shortest period in 
which the counterparty can demand payment? If not, 
(a) do you agree with the Board’s  decision (which confirms an existing requirement in 

IAS 32) that the fair value of such a financial liability is not less than the amount 
payable on demand? If not, why not? 

(b) would your view result in such a liability being recognised initially at less than the 
amount received from the depositor, thus potentially giving rise to a gain on initial 
recognition? If not, why not? If you do not agree that the situation outlined in (b) is the 
result, how would you characterize the change in value of the hedged item? 
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FBE RESPONSE 
 
• The FBE fully agrees with the Board’s decision that the carrying amount of a stand-

alone deposit redeemable on demand cannot be less than the amount payable on 
demand (albeit for reasons other then those advanced by the Board). 

 
Core deposits collected by banks are recorded at their nominal value and no gain or 
loss is recognized on this event. This follows from the proposed procedure of 
designation according to which assets and liabilities enter into the designation at their 
carrying amount. 

 
• Macro hedging strategies which banks use to manage their banking book’s interest 

rate risk do not aim at protecting the fair value of core deposits or of any other asset or 
liability. Their objective is, instead, to monitor and reduce the effect of changes in 
interest rates on net interest income and, therefore, on banks’ earnings.  

 

However, the exposure to movements in interest rates generated by a core deposit 
base needs to be hedged. It ought to be possible to achieve this within the approach 
to fair value hedging being proposed by the IASB. 

 
The FBE is prepared to accept the proposed practical compromise according to which 
the calculated value of assets, liabilities and off balance sheet items changes 
appropriately, with interest rate changes. Such a solution would be workable and 
acceptable only provided that the reality of banks’ interest rate risk management 
strategies are accepted. Accounting theory should recognise that risk management 
strategy can only be effective when it encompasses all sources of interest rate risk 
arising from the full scope of banking book components, including core deposits. The 
key is to recognise that for core deposits the behavioural maturities differ significantly 
from the contractual maturities.  

 
If accounting theory were to ignore existing risk management policies and 
requirements and refuse to include such demand deposits with a view to measuring 
the interest rate risk gap, this would result in an erroneous view on the bank’s true 
interest rate risk position. Risk management policies are accepted as a sound basis by 
banking supervisors and central bankers worldwide. As a consequence, the right thing 
to do from a risk management point of view may become the wrong thing from an 
accounting point of view. It is essential for such clashes between accounting theory 
and risk management policies to be avoided.  

 
• Core deposits constitute a stable component of the liabilities of many banks in Europe. 

This is supported by statistical observations which demonstrate the core deposit base 
to be very stable over time. It is indeed a well applied banking practice to modelize 
deposit withdrawal behavior and to assign probabilities to various possible outcomes 
of the existing balances. It can be demonstrated on this basis that the existing 
liabilities balances will remain over a certain threshold for specific future maturities 
with a very high level of probability. 

 

It is true that each deposit, considered on an individual basis, may not be at the bank’s 
disposal for an extended period as deposits are withdrawn regularly and replaced by 
new deposits. However, this is not relevant from a portfolio perspective. Demand 
deposits should therefore be slotted into the time-bands structure according to their 
assumed maturities. 

 
The use of expected behavioural patterns has been accepted by the IASB for assets 
that are subject to prepayment risk under IAS 39. It is also a key element of the 
approach upon which the portfolio hedging proposals have been based. Including core 
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deposits in a portfolio hedge based on expected repayment dates would be consistent 
with the overall model for portfolio hedges as developed in the Exposure Draft. 

 

The fact that deposits are withdrawn and replaced by new deposits on a regular basis 
does not imply that the liability being hedged would be the forecast receipt and rollover 
of new deposits.  

 
• To exclude core deposits from fair value hedging strategies would mean that 

considerable differences would remain between accounting and risk management.  
Moreover, institutions with large core deposit bases could be severely impacted. 

 
 
USE OF ESTIMATION TECHNIQUES 
 
According to this paragraph a simplified method could be used only provided these 
statistical or estimation techniques come to “the same result as would have been obtained 
from measurement of all the individual assets or liabilities that constitute the hedged item”. 
The wording used may be interpreted as implying that such techniques produce identical 
results – which would make the use of such techniques impossible. To avoid 
misunderstandings, the wording of the standard must be adapted and clarify that it is 
sufficient for such techniques to lead to a very similar result. 
 
 
INTERNAL CONTRACTS 
 
Despite the importance of internal contracts within the framework of hedge-accounting, the 
Exposure Draft fails to address their treatment. It can be inferred from an IASB Update, 
however, that they would not qualify. We strongly criticise this point. In modern risk 
management, internal transactions are used to enhance efficiency (concentration of 
product know-how, better pricing and lower transaction costs) and to reduce counterparty 
risk. Their use has no impact on the profit and loss account. A rule whereby internal 
hedging transactions would qualify for hedge accounting only if they are passed on to an 
external party on an individual basis completely undermines the advantages referred to 
above. We therefore strongly advocate treating internal contracts in basically the same 
way as external contracts and allowing them to qualify for hedge accounting as long as the 
hedge relationship is documented and the conditions regarding effectiveness set out in 
ED IAS 39.142 are fulfilled.  IAS 39 should restrict itself to an in principle statement that 
internal transactions must not generate gains or losses and should not include any further 
comment that may be interpreted as imposing additional, specific rules. 
 
 
TRANSITION RULES 
 
Entities which already prepare IAS accounts should be able to apply the new improved fair 
value hedge accounting rules to their existing portfolios.  
 
The envisaged transitional arrangements require the new rules to be applied prospectively. 
The treatment of existing transactions is not specifically mentioned. Prospective 
application would mean that entities already using IAS 39 which, in the absence of viable 
fair value hedge accounting rules, have applied the cash flow approach up to now would 
have to continue the cash flow hedge until the existing transactions have matured. There 
is, however, no conceptual or practical justification for treating existing and new 
transactions separately. The management of assets and liabilities is based on controlling 
interest rate risk in the banking book as a whole. Contrary to the stated aims of the draft 
standard, the accounting treatment would be at odds with risk management practice.  
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Therefore, entities already using IAS should be able to adopt the new rule on a 
retrospective basis. 
 
 
OTHER SIGNIFICANT ISSUES 
 
The IASB has been informed that the FBE has other major concerns with the existing 
standard (See our paper entitled “Other significant problems arising from IAS 32 and 39” 
which has been forwarded to Sir David Tweedie on 4 April 2003). These major concerns 
include the following issues: 

• IAS 32 disclosures (changes in accounting policy) 
• Other disclosure issues 
• Scope (exclusion of insurance investment products) 
• Financial guarantees 
• Loan commitments  
• Effective interest rate calculations  
• Transactions costs Purchased loans  
• Initial measurement of financial instruments  
• Fair value hierarchy 
• Impairment  
• Internal contracts 
• Derecognition 
• Repurchase or induced early conversion of convertible debt 
• Puttable instruments  
• First-time adoption, including transition rules for entities that already apply IFRS 
• Fair value option 
• Debt/equity issues   
• Offset 
• Cash instruments as hedges of interest rate risk. 
• Loan servicing rights 

 
The FBE concludes from the Board’s preliminary decisions on these issues that some 
progress would seem to have been made.  
 
Because of the fundamental nature of the proposed changes and their potential impact, 
the FBE believes that the IASB should publish its proposed changes to IAS 32 and IAS 39 
and provide the public with an opportunity to comment upon them, albeit within a short 
time-frame. 
 

_________________________________________ 
 


