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Dear Ms Thompson

Exposure Draft of Proposed Amendments to IAS 39 ‘Financial Instruments: Recognition
and Measurement
Fair Value Hedge Accounting for a Portfolio Hedge of Interest Rate Risk

The Royal Bank of Scotland Group is one of the world’s largest banks with shares listed
on the London and New York Stock Exchanges. The Group’s financial statements are
prepared under UK GAAP and reconciled to US GAAP for its US filings. We support
the introduction of IFRS and the aim of global harmonisation of accounting standards.

We welcome the publication of the exposure draft, which represents a significant
initiative in extending the application of fair value hedging to portfolios of assets and
liabilities. In particular, the proposals that assets and liabilities can be scheduled into
repricing bands on the basis of expected rather than contractual maturities and that
offsetting derivatives can qualify as hedging instruments bring much-needed flexibility to
the application of IAS 39.

However, we are disappointed that the Board has rendered these positive developments
nugatory by not extending fair value hedging to core deposits. As we comment below in
our answer to the second question asked by the Board, we are firmly of the view that core
deposits are properly regarded as fixed rate instruments. The Board’s decision to that
core deposits cannot qualify for fair value hedge accounting for any time period beyond
the shortest period that the counterparty can demand payment means that many banks
will be unable to make the proposals workable.

Our responses to the specific question in the ED are attached.

Yours sincerely

o s

The Royal Bank of Scotland Group plc
Registered in Scotland No 45551
Registered Office: 36 St Andrew Square, Edinburgh EH2 2YB

Agency agreements exist between members of The Royal Bank of
Scotland Group



Question 1

Do you agree with the proposed designation and the resulting effect on measuring
ineffectiveness? If not,

(a) in your view how should the hedged item be designated and why?

(b) would your approach meet the principle underlying IAS 39 that all material
ineffectiveness (arising from both over- and under-hedging) should be identified and
recognised in profit or loss?

(c) under your approach, how and when would amounts that are presented in the
balance sheet line items referred to in paragraph 154 be removed from the balance
sheet?

Of the four approaches to designation set out in paragraph BC19, we favour approach C.
We do not agree with the Board’s view that ineffectiveness should be recognised if, due
to changes in prepayment rates, the net asset or liability position in a particular time
bucket exceeds that originally expected. The Board’s arguments in favour of
recognising ineffectiveness in such cases rest principally on the change in fair value of
the prepayment option. This seems to us to contradict the ED’s treatment of prepayment
risk, which is dealt with through using expected repricing dates. It also seems to
contradict the principle in paragraph 128 of the ED of revised IAS 39 that only a portion
of a risk associated with only a portion of an item’s cash flows or fair value may be
hedged (in this case a portion of the contractual maturity). In addition as noted in the
alternative view (paragraph AV2) recognising ineffectiveness on an under-hedged
position is inconsistent with IGC 121.

Question 2

Do you agree that a financial liability that the counterparty can redeem on demand
cannot qualify for fair value hedge accounting for any time period beyond the shortest
period in which the counterparty can demand payment? If not,

(a) do you agree with the Board’s decision (which confirms an existing requirement
in IAS 32) that the fair value of such a financial liability is not less than the
amount payable on demand? If not, why not?

(b) would your view result in such a liability being recognised initially at less than
the amount received from the depositor, thus potentially giving rise to a gain on
initial recognition? If not, why not? If you do not agree that the situation outlined
in (b) is the result, how would you characterise the change in value of the hedged
item?



Our view is that fair value of demand deposits is meaningful only at the portfolio level.
It is clear that the fair value of the financial instrument element (ie ignoring other income
and expense streams associated with current accounts) of a portfolio of demand deposit is
less than its face value. We have some sympathy with the Board’s view that deposits
should not be recorded at less than the amount repayable and an immediate gain
recognised. In general, this gain is offset by the cost of originating the deposits and of
providing ongoing servicing associated with a current account. Thus recording the
deposit initially at par does not preclude recording changes in the fair value of demand
deposits (attributable to the hedged risk) where these are hedged consistent with the
approach to assets. Adjusting the carrying value of a hedged item for changes in value
attributable to the risk hedged does not constitute fair value measurement.

The Board adduced two further arguments for deciding that core deposits cannot qualify
for hedge accounting;:

(a) Deposits included in the balance sheet are short-term. The liability being hedged is
the forecast receipt and rollover of new deposits. Under IAS 39 forecast transactions
cannot qualify for fair value hedge accounting.

Our view is that hedging core deposits as long-term zero coupon liabilities is not a
breach of IAS 39’s prohibition on fair value hedging forecast transactions. In
hedging core deposits on the basis of maturities longer than demand, financial
institutions are not hedging the forecast receipt and rollover of deposits. Expected
transactions on accounts mean that a portfolio of current accounts has the
characteristics of a long-term liability. This treatment is analogous to the treatment of
assets with zero-cost prepayment options in a macro-hedge paradigm.

(b) A portfolio of core deposits is similar to a portfolio of trade payables.

We see significant differences between a portfolio of trade payables and a portfolio of
current accounts. A current account is not simply a payable and cannot be considered
similar to an obligation arising from the purchase of goods and services. A current
account usually provides the customer with an array of payment mechanisms. Trade
payables must be settled and will be replaced by new payables but it is of the essence
of a current account that amounts may be paid into the account and withdrawn as long
as the account remains open. In any event, provided there are valid arguments for
allowing demand deposits to qualify for fair value hedge accounting, these are not
undermined by similarities between demand deposits and trade payables.



The Board’s proposes that fair value hedging would not be available where a net liability
position is made up of core deposits. There are significant practical difficulties with this
proposal. If a bank’s exposures include time buckets with both net liability and net asset
positions, it will be compelled to adopt a mixture of fair value and cash flow hedging.

As the make up of individual buckets evolve over time the same bucket may have cash
flow and fair value hedges associated with it. The administrative overhead in operating
such a system may well be prohibitive and the accounting would bear little relationship to
the risk management objective.We are firmly of the view that a credible approach to the
fair value hedging of interest rate risk on a portfolio basis must include demand deposits
as fixed rate liabilities. Otherwise the financial statement will not faithfully the
underlying economics of asset and liability management.



