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Purpose of this paper 

1. This paper summarises the feedback from comment letters on Question 9 of the 

Invitation to Comment (ITC) in the Exposure Draft Equity Method of Accounting—

IAS 28 Investments in Associates and Joint Ventures (revised 202x) (Exposure Draft). 

2. This paper is for discussion only and the International Accounting Standards Board 

(IASB) is not asked to make any decisions on this paper at this meeting. 

3. References to ‘investor’, ‘associate’ and ‘significant influence’ should be read as also 

referring to ‘joint venturer’, ‘joint venture’ and ‘joint control’ in relation to 

investments in joint ventures. 

Structure of this paper 

4. The feedback in this paper is on the proposed transition requirements, Question 9 of 

the ITC (paragraphs 6–28 of this paper). 

5. The question is reproduced in a grey box below. 

https://www.ifrs.org/
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Proposed transition requirements 

6. The IASB proposed to require an entity: 

(a) to apply retrospectively the requirement to recognise gain or loss in full on all 

transactions with associates or joint ventures; 

(b) to apply the requirement on contingent consideration by recognising and 

measuring contingent consideration at fair value at the transition date—

generally the beginning of the annual reporting period immediately preceding 

the date of initial application—and adjusting the carrying amount of its 

investments accordingly; and 

(c) to apply prospectively all the other proposed requirements. 

7. The IASB also proposed relief from restating any prior period presented in addition to 

the comparative period and from disclosing the effects of the proposed requirements 

on the current period (as required by paragraph 28(f) of IAS 8 Basis of Preparation of 

Financial Statements).  

Question 9 of the ITC 

Do you agree with these proposals? 

If you disagree, please explain why you disagree and your suggested alternative. 

8. Not all respondents commenting on question 9 responded to each of the proposed 

requirements, therefore we have summarised the feedback separately for each 

proposed requirement: 

(a) adjusting the carrying amount of the investment for the gains or losses not 

recognised from transactions with associates and joint ventures at the 

transition date (paragraphs 9–13 of this paper);   

(b) adjusting the carrying amount of the investment for contingent consideration 

previously not measured at fair value (paragraphs 14–17 of this paper);   

(c) retrospectively testing the carrying amount of the investment for impairment 

(paragraphs 18–22 of this paper);   
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(d) prospective application of the other proposed requirements (paragraphs 23–25 

of this paper); 

(e) other reliefs (paragraph 26 of this paper); and 

(f) transition requirements for first-time adopters (paragraphs 27–28 of this 

paper). 

Adjusting the carrying amount of the investment for the gains or losses 

not recognised from transactions with associates and joint ventures at 

the transition date 

9. IAS 28 requires an investor to restrict gains or losses from ‘downstream’ and 

‘upstream’ transactions with associates and joint ventures. The investor recognises the 

restricted portion of the gains or losses when the transferred asset is disposed, or, over 

the useful life of the assets.  

10. In 2014 the IASB issued Sale or Contribution of Assets between an Investor and its 

Associate or Joint Venture (amendments to IAS 28 and IFRS 10 Consolidated 

Financial Statements), whose effective date was indefinitely deferred. The 

amendments would require the gains or losses to be recognised in full when a 

transaction involves a business, and the gains or losses to be restricted when a 

transaction involves assets that do not constitute a business. Although the effective 

date of the amendment is indefinitely deferred, some entities have adopted accounting 

policies consistent with the amendment whereas others have not. As a consequence, 

entities will have different ‘starting points’ on transition to the revised IAS 28. 

11. Almost all respondents who answered question 9 commented on the proposed 

adjustment of the carrying amount of the investment for the gains or losses not 

recognised on transactions with associates.   
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12. Some respondents agreed with the proposal, however, many respondents disagreed 

with the IASB’s proposal: 

(a) some of these respondents disagreed because they disagreed with the IASB’s 

proposal to require an investor to recognise gains and losses in full from 

transactions with its associates.  

(b) many of these respondents disagreed with the transition requirements, because 

they consider the transition requirement to be difficult to apply, or that entities 

may not have the necessary information on the portion of gains or losses not 

recognised and retrieving the information would result in undue effort. A few 

of these respondents mentioned specific circumstances where the information 

would not be available. Repsol noted: 

We do not believe that the proposed retrospective application of 

the amendments would be adequate, because there may be other 

related transactions and assets that would not be affected by the 

simplified retrospective application of the amendments proposed 

in the Exposure Draft and that, however, should also be adjusted 

in order to achieve an adequate value of the assets in the 

statement of financial position. Examples of these situations may 

be: (i) net investment hedge … (ii) goodwill arising from another 

unrelated business combination may allocated to the segment in 

which an investment in a joint venture or associate are included.  

13. Respondents that disagreed with the proposed transition requirements suggested either 

permitting an option to apply the proposal prospectively or introducing relief from 

retrospective application, such as an ‘impracticability’ or an ‘undue cost or effort’ 

exemption.  
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Adjusting the carrying amount of the investment for contingent 

consideration previously not measured at fair value 

14. Many respondents answering question 9, commented on proposed transition 

requirement for contingent consideration previously not measured at fair value. Most 

of these respondents agreed with the proposal.  

15. Some respondents disagreed and suggested the IASB consider whether to require 

prospective recognition of contingent consideration previously not measured at fair 

value. As respondents did not elaborate on this suggestion, the staff think ‘prospective 

application’ would require an entity that had not recognised contingent consideration 

previously at fair value to apply the proposed requirements to transactions that occur 

after the transition date. The respondents argued that the proposed transition 

requirement may be complex, especially for older transactions, and involve the use of 

hindsight. One respondent suggested the IASB consider an ‘undue cost or effort 

exemption’.   

16. One accounting firm recommended recognising in retained earnings an adjustment to 

the contingent consideration rather than adjusting the carrying amount of the 

investment, if the investor had recognised contingent consideration in the initial cost 

of the investment and not remeasured contingent consideration.  

17. One standard-setter disagreed with the proposed transition requirement and 

recommended retrospective application for all proposed requirements.    

Retrospectively testing the carrying amount of the investment for 

impairment 

18. Paragraph C8 of the Exposure Draft proposes that, if an investor increases the 

carrying amount of its investment in an associate for the remaining portion of gains or 

losses not recognised from transactions with associates, and/or for contingent 

consideration previously not measured at fair value; and the entity had estimated the 

recoverable amount at the transition date, the entity recognises the impairment loss in 
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retained earnings. Therefore, an investor is allowed to recognise an impairment loss in 

retained earnings only if an impairment test was performed when the entity had 

prepared the financial statements for the period ended at the transition date.  

19. The IASB’s proposed transition requirement not to permit an investor to 

retrospectively test the ‘adjusted carrying amount’ of the investment is based on the 

argument that an impairment test, in most cases, would require an investor to 

determine a value in use, and this calculation would involve the use of hindsight.  

20. Some respondents from Europe, including standard-setters and accounting firms, 

disagreed with the proposal not to permit an investor to retrospectively test the 

‘adjusted carrying amount’ of the investment for impairment. These respondents 

noted that the increase in the carrying amount of the investment may result in the 

carrying amount being higher than the recoverable amount and that, if the investor is 

prevented from retrospectively testing the ‘adjusted carrying amount’ investment for 

impairment at the transition date, this would lead to the investor recognising an 

impairment loss in the profit or loss after the transition date.  

21. Two European standard-setters disagreed with the proposal not permitting an entity 

from performing a retrospective impairment test described in paragraph 19 of this 

paper. The respondents noted that the IASB is requiring an entity to adjust the 

carrying amount of the contingent consideration (see paragraph 6(b) of this paper), 

which also involves the use of hindsight. In the respondents’ view, the two proposed 

requirements are inconsistent. The Austrian Financial Reporting Advisory Committee 

noted: 

While the IASB finds evidence for retrospective fair value 

measurement of contingent consideration convincing, paragraph 

C8 would only allow the use of determinations of recoverable 

amounts as determined ‘at the date of transition’ but not 

determined ‘for the date of transition’. The IASB was worried 

about the use of hindsight and impracticabilities. Besides any 

impracticabilities that could arise on both, measurement of 
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contingent consideration and recoverable amount, we do not see 

significantly different risks for the use of hindsight for both 

measurements. However, we rather see the inconsistency for the 

timing of impairment expense under the proposed approach. 

Therefore, we suggest reconsidering the restrictions for 

retrospective application in paragraph C8 of IAS 28. 

22. Two European respondents asked the IASB clarify whether an investor that has 

reduced the carrying amount of its investment to nil should reset the balance of losses 

not recognised at the date of transition.  

Prospective application of the other proposed requirements 

23. Almost all respondents who commented supported an investor or joint venturer 

applying the revised IAS 28 prospectively, to transactions occurring after the 

transition date, except as specified in paragraphs C4–C8 of the Exposure Draft.  

24. One standard-setter noted that comparability between reporting periods is important 

for users of financial statements, so the IASB should require (or permit) retrospective 

application of the proposed requirements.  

25. One accounting professional body noted that, if an entity had not previously included 

in the carrying amount of the investment the deferred tax effects on the fair value 

adjustment, prospectively applying the proposed requirements on the additional 

purchases might be problematic. 

Other reliefs  

26. A few respondents to question 9, commented on the other proposed reliefs in 

paragraph 7 of this paper. Of those responding, almost all agreed, except for one 

standard-setter. One accounting firm, however, suggested entities disclose qualitative 

information about the effects of the changes of applying the proposed requirements.  
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Transition requirements for first-time adopters  

27. The Exposure Draft did not propose amendments to IFRS 1 First-time Adoption for 

International Financial Reporting Standards. Paragraph C5 of IFRS 1 permits first-

time adopters to apply the same exemption available for business combinations to past 

acquisitions of investments in associates and joint ventures. 

28. A few respondents to question 9, mainly accounting firms and accounting 

professional bodies, commented that it may not be clear how the relief in paragraph 

C5 of IFRS 1 would interact with some of the proposed requirements in the Exposure 

Draft. The Accounting Standards Board of Japan noted: 

… we believe that the benefit of the proposed transition 

requirements should be equally applicable to first-time adopters. 

However, the IASB is silent in the Basis for Conclusion with regard 

to its consideration of the applicability to first-time adopters. 

Accordingly, we recommend the IASB to further consider 

providing the transitional provisions to the first-time adopters 

before finalising the amendments to IAS 28. 

Question for the IASB 
 

Question for the IASB 

Does the IASB have:  

(a) any questions or comments on the feedback discussed in this paper; or 

(b) any preliminary advice to the staff?  

 


