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Introduction  

1. The IFRS Interpretations Committee (the ‘Interpretations Committee’) received a 

request to clarify the accounting for the net proceeds from selling any items 

produced while bringing an item of property, plant and equipment (PPE) to the 

location and condition necessary for it to be capable of operating in the manner 

intended by management.  The submitter has asked whether the amount by which 

the net proceeds received exceed the costs of testing should be recognised in 

profit or loss or as a deduction from the cost of the PPE.  

2. In November 2014, the Interpretations Committee decided to add this item to its 

agenda to analyse this issue further.  The following issues were identified to be 

considered: 

(a) when the asset is available for use; 

(b) what costs qualify as costs of testing, while bringing the asset to that 

location and condition; 

(c) how to treat the proceeds in excess of the costs of testing; 
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(d) how to account for other proceeds received on other activities (that are 

not testing) that are necessary to bring the asset to that location and 

condition; 

(e) disclosure of proceeds deducted from assets; and 

(f) applicability of IFRS 15 to the proceeds received.  

Summary of outreach   

3. Four stakeholders have been contacted for outreach to supplement the outreach 

conducted before the November 2014 Interpretations Committee meeting: a 

preparer in the extractive industry; a preparer in the electricity generating industry, 

an industry group of oil and gas producers and IFRS Discussion Group of 

Canadian accounting standard setter. We summarise the results of the outreach in 

agenda paper 03A.  

Issues identified through the outreach 

4. On the basis of the additional outreach that we have conducted, we noted that 

preparers are facing challenges in applying the Standards in relation to the 

judgements of when the asset is capable of operating in the manner intended by 

management.  We also note that the judgement of when the asset is capable of 

operating in the manner intended by management is connected to the judgements 

on how an entity identifies the asset and its components. 

5. We identified the following issues in relation to the judgement of when the asset 

is capable of operating in the manner intended by management: 

(a) judgement on ‘capable of operating in the manner intended by 

management’;  

(b) accounting for pre-commissioning revenue, other than testing revenue; 

and 

(c) judgement on the commencement of the production phase  in the 

mining industry and consequently when IFRIC 20 should be applied. 
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6. We also identified the following issues in relation to the identification and 

componentisation of the asset:  

(d) Identification and componentisation of the asset in a vertically 

integrated asset group; and 

(e) capitalising costs in a vertically integrated asset group. 

 (a) Judgement on ‘capable of operating in the manner intended by management’ 

7. Canadian Accounting Standards Board (AcSB) staff shared us the results of the 

discussions at their IFRS Discussion Group (the Discussion Group). The 

Discussion Group considers that the judgement on ‘capable of operating in the 

manner intended by management’ is a significant issue in various industries and 

thinks that there is diversity in practice.  Through our outreach, we also noted that 

the judgement seems to have significant consequences on accounting for PPE.  

8. The consistent application of the judgement may be particularly difficult for an 

industry in which production volume or quality varies because of the nature of the 

business (for example, in the mining industry, performance of a mine is dependent 

on the size and quality of the ore body which is not known with certainty at the 

start of the construction of the mine).  Depending on how management determines 

the threshold at which the asset is ‘capable of operating in the manner intended by 

management’, peer companies in the same sector might account for the same 

circumstance differently and the comparability of financial statements could 

consequently be an issue.   

(b) Accounting for pre-commissioning revenue, other than testing revenue 

9. We note that IAS 16 Property, Plant and Equipment identifies only the proceeds 

from testing as a pre-commissioning revenue. It is not clear whether the 

recognition of other material pre-commissioning revenue was considered when 

IAS 16 was written, and whether the deduction of such other revenue from the 

cost of the asset is appropriate. 
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(c) Judgement on the commencement of production phase in the mining industry 
and consequently when IFRIC 20 should be applied 

10. We note that the scope of IFRIC 20 Stripping Costs in the Production Phase of a 

Surface Mine is specifically limited to the production phase of the mine.  We 

consider that this is because, during the production phase, an entity may create 

both the benefit of extraction of the ore and the benefit of improved access to the 

ore body. This was noted in BC6 of IFRIC 20:  

BC6 The Committee decided that an entity may create two benefits by 

undertaking stripping activity (and incurring stripping costs). These 

benefits are the extraction of the ore in the current period and improved 

access to the ore body for a future period. The result of this is that the 

activity creates an inventory asset and a non-current asset. 

11. Through the outreach conducted before the November 2014 Interpretations 

Committee meeting, we noted that the two benefits mentioned above may also 

arise during the development phase.  In addition, we note that there is no 

definition of the ‘development phase’ and ‘production phase’ of a mine; there is 

just an observation that the development phase is before production begins. If an 

entity sets a high threshold for the commencement of the production phase, we 

think that there could be circumstances in which an entity is producing significant 

volume of ore during the development phase.  In that case, the two benefits 

described in IFRIC 20 would be earned during the development phase.   

(d) Identification and componentisation of the asset in a vertically integrated asset 
group 

12. We consider that the judgement of when the asset becomes capable of operating 

in the manner intended by management relates to the following judgements in a 

vertically integrated asset group: 

(i) how to identify the asset, ie, ‘the item of property, plant 

and equipment’ (a unit of measure / account question); and 

(ii) how to componentise the asset.  

13. Paragraphs 7 and 9 of IAS 16 states that judgement relates to unit of measure for 

recognition as follows: 
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7     The cost of an item of property, plant and equipment shall be recognised 

as an asset if, and only if:  

(a)  it is probable that future economic benefits associated with the item 

will flow to the entity; and 

(b)  the cost of the item can be measured reliably.  

9     This Standard does not prescribe the unit of measure for recognition, ie 

what constitutes an item of property, plant and equipment. Thus, 

judgement is required in applying the recognition criteria to an entity's 

specific circumstances. It may be appropriate to aggregate individually 

insignificant items, such as moulds, tools and dies, and to apply the 

criteria to the aggregate value.  

14. Whether a mine and a processing plant are recognised as one single item or 

separate items could result in different accounting consequences. In the mining 

industry, we note that an important aspect of asset recognition relates to vertically 

integrated operations.  Because a mine and a processing plant become available 

for use at different times, we consider that it is important to consider the 

consequences of these different dates on the accounting.  

15. We also note that paragraph 43 of IAS 16 requires componentisation of fixed 

assets as follows: 

43   Each part of an item of property, plant and equipment with a cost that is 

significant in relation to the total cost of the item shall be depreciated 

separately. 

16. The respondent in the electricity generating industry provided an example of a 

combined cycled gas-fired power plant (CCGT), which is an asset that is first 

operated independently and is then subsequently operated combined with other 

assets with an amount of additional capitalisation cost.  If the combined assets are 

treated as one single component, significant pre-commissioning revenue could be 

earned and deducted from the asset.  Depending on how an entity componentises 

the asset group, the accounting consequences would be significantly different.  

17. The staff also considers that the agenda decision made in July 2011 deals with the 

componentisation issue of asset groups.  If the PPE is composed of a group of 
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assets that become available for use at different times, an ‘available for use’ 

assessment should be made for each separate item, as follows (emphasis added): 

The Interpretations Committee received a request to clarify the 

accounting for sales proceeds from testing an asset before it is ready for 

commercial production.  The submitted fact pattern is that of an industrial 

group with several autonomous plants being available for use at different 

times.  This group is subject to regulation that requires it to identify a 

‘commercial production date’ for the whole industrial complex.   

… 

It also observed that the ‘commercial production date’ referred to in the 

submission for the whole complex was a different concept from the 

‘available for use’ assessment in paragraph 16(b) of IAS 16.  The 

Committee thinks that the guidance in IAS 16 is sufficient to identify the 

date at which an item of property, plant and equipment is ‘available for 

use’ and, therefore, is sufficient to distinguish proceeds that reduce costs 

of testing an asset from revenue from commercial production.   

As a result, the Committee does not expect diversity to arise in practice 

and therefore decided not to add this issue to its agenda. 

 (e) Capitalising costs in a vertically integrated asset group 

18. We noted from our outreach that the depreciation expense of a mine may be 

allocated to a processing plant when the mine is capable of operating in the 

manner intended by management, while the processing plant is being tested.  We 

understand that an entity capitalises the depreciation expense of the mine as part 

of the cost of the processing plant in accordance with paragraphs 48 and 49 of 

IAS 16, which state (emphasis added): 

48   The depreciation charge for each period shall be recognised in profit or 

loss unless it is included in the carrying amount of another asset. 

49   The depreciation charge for a period is usually recognised in profit or loss. 

However, sometimes, the future economic benefits embodied in an asset 

are absorbed in producing other assets. In this case, the depreciation 

charge constitutes part of the cost of the other asset and is included in its 
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carrying amount. For example, the depreciation of manufacturing plant 

and equipment is included in the costs of conversion of inventories (see 

IAS 2). Similarly, depreciation of property, plant and equipment used for 

development activities may be included in the cost of an intangible asset 

recognised in accordance with IAS 38 Intangible Assets.  

19. We note that the consequence of capitalising the depreciation cost of the mine 

(after it is capable of operating in the manner intended by management) into the 

cost of the processing plant before the plant is capable of operating in the manner 

intended by management gives a result that is similar to treating the mine and the 

plant as a single item. This result seems contrary to the objective of IAS 16 of 

accounting for each item separately.  

Potential alternatives that could be further explored 

20. On the basis of the analysis on the issues identified, we considered potential 

alternatives that could be explored.  These alternatives are not necessarily 

mutually exclusive. 

Additional guidance on the judgement ‘capable of operating in the manner 
intended by management’ 

21. As pointed out by the Discussion Group of AcSB, we consider that additional 

clarification about when an asset is available for use (ie, when it is in the location 

and condition necessary for it to be capable of operating in the manner intended 

by management) would be beneficial for achieving consistent application of the 

Standard.  We consider that this judgement is fundamental, because it has a broad 

impact on the comparability of revenue, assets and future cost allocations 

(depreciation).  As a preliminary analysis, we consider that there could be various 

factors that could be considered when developing such guidance, for example: 

(a) If material cash is earned through selling saleable products, should there 

be a rebuttable presumption that the asset is capable of operating in the 

manner intended by management?  
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(b) If an entity produces a material value of product (even if the production 

volume is less than the level expected at full production) and the quality 

of the product is not substantially different from the product intended 

by management, should there be a rebuttable presumption that the asset 

is capable of operating in the manner intended by management?   

Disclosure requirement for revenue deducted from an asset 

22. We note that pre-commissioning revenue deducted from an asset could be 

material to a company’s operation. We think that disclosure about material 

amounts deducted from an asset would be triggered by the general disclosure 

requirements in paragraph 112 (c) of IAS 1 Presentation of Financial Statements. 

This would provide users such information that is relevant to understand the 

financial statements. Is there a need to add a specific disclosure requirement to 

IAS 16 in relation to this? 

Prohibition of deducting pre-commissioning revenue from an asset 

23. Paragraph 17(e) of IAS 16 states that the net proceeds from selling any items 

produced during the testing phase of an asset under construction should be 

deducted from PPE (such as sales of samples produced when testing the 

equipment).  We think that the example given ‘sales of samples’ implies a low 

level of activity compared with normal production, whereas some of the examples 

we looked at during our outreach reflected a significant level of activity.  

24. We also noted that US GAAP does not explicitly allow deducting pre-

commissioning revenue (including testing proceeds), expect for some specific US 

industry guidance that expressly permits netting of proceeds (for example, certain 

pre-commissioning revenue for property developed for rental or sale).  We are 

told that, in practice, pre-commissioning revenues are not deducted from assets in 

accordance with US GAAP unless specific industry guidance allows it. We 

understand that pre-commissioning revenues are recognised in the income 

statement in mining industry under US GAAP. Should the deduction of pre-

commissioning revenue from the cost of an asset prohibited?  
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Expanding the scope of IFRIC 20 

25. During the production phase of a surface mine, an entity may create both the 

benefit of extraction of the ore and the benefit of improved access to the ore body.  

These two benefits were a key driver for the guidance in IFRIC 20. Through our 

outreach, we have noted that an entity may create those two benefits before asset 

is in the condition necessary for it to be capable of operating in the manner 

intended by management.  In that case, application of IFRIC 20 to the 

development phase could be beneficial for achieving further comparability of 

financial statements. Should expansion of the scope of IFRIC 20 be considered in 

order to address the circumstances in which an entity creates the material benefit 

of extraction of the ore during the development phase? 

Additional guidance on identifying the item of PPE and componentising an asset 

26. We note that capitalising depreciation expense within a vertically integrated asset 

group may have material effects on the accounting for PPE.  Should guidance be 

developed on whether and how depreciation expense should be capitalised for 

assets used in a vertically integrated business?   

Staff recommendation 

27. We recommend to the Interpretations Committee that it should consider the issues 

and potential alternatives identified.  On the basis of the results of the discussion 

at the Interpretations Committee meeting, the staff would bring further analysis 

and, if relevant, a proposal for an amendment/interpretation to a future meeting. 
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Questions for the Interpretations Committee 

Questions for the Interpretations Committee  

1.  What comments do the Interpretations Committee members have on the issues 

identified through the outreach?  Is there any other issue that should also be 

considered? 

2.  Which of the potential alternatives does the Interpretations Committee want us to 

analyse further? Are there other alternatives you would like included in our analysis? 

 


