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This paper has been prepared by the staff of the IFRS Foundation for discussion at a public meeting of 
the IFRS Interpretations Committee. Comments made in relation to the application of an IFRS do not 
purport to be acceptable or unacceptable application of that IFRS—only the IFRS Interpretations 
Committee or the IASB can make such a determination. Decisions made by the IFRS Interpretations 
Committee are reported in IFRIC Update. The approval of a final Interpretation by the Board is reported 
in IASB Update. 

Introduction 

1. The IFRS Interpretations Committee (the Interpretations Committee) received a 

request enquiring whether an entity is required reflect the capitalisation of 

borrowing costs to meet the disclosure requirement in IAS 16 Property, Plant and 

Equipment paragraph 77(e).  IAS 16.77(e) requires disclosing the amount at which 

assets stated at revalued amounts (for which borrowing costs are not capitalised in 

accordance with IAS 23 Borrowing Costs paragraph 4(a)) would have been stated 

at had those assets been carried under the cost model.  The submitter stated that 

the capitalisation of borrowing costs for these assets to meet disclosure 

requirements is burdensome, and suggested that it should not be a requirement of 

IAS 16 to capitalise these costs. 

2. The Interpretations Committee discussed this issue in January 2014.  In that 

meeting the Interpretations Committee observed that: 

(a) the requirements in IAS 16 paragraph 77(e)—that an entity shall 

disclose the amount at which qualifying assets stated at revalued 

amounts would have been stated at had those assets been carried under 

the cost model—are clear;  
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(b) the amount at which qualifying assets would have been carried at under 

the cost model includes borrowing costs capitalised in accordance with 

IAS 23; and 

(c) this requirement enables users of financial statements to compare 

between entities that apply the cost model in IAS 16 and those that 

apply the revaluation model. 

Comments received on the tentative agenda decision 

3. We received one comment letter on the tentative agenda decision that was 

published in January 2014. 

4. The respondent (Deloitte Touche Tohmatsu Limited) agreed with the 

Interpretation Committee’s decision not to add this issue onto its agenda, and with 

the rationale provided in the tentative decision.  

Staff analysis and recommendation 

5. Taking into consideration the comments received on the tentative agenda decision, 

we recommend that the Interpretations Committee should finalise the agenda 

decision without modifications to the wording of the tentative agenda decision. 

The proposed wording of the final agenda decision is presented in Appendix A to 

this Agenda Paper. 

Question to the Interpretations Committee  

1. Does the Interpretations Committee agree with the staff’s 

recommendation that the Interpretations Committee should finalise its 

decision not to add this issue to its agenda? 

2. If the answer to Question 1 is ‘yes’, does the Interpretations Committee 

agree with the wording of the final agenda decision in Appendix A to this 

Agenda Paper? 
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Appendix A—Proposed wording for the final agenda decision 

IAS 16 Property, Plant and Equipment—Disclosure of carrying amounts under the 

cost model 

The Interpretations Committee received a request for clarification about IAS 16 Property, 

Plant and Equipment.  The submission relates to whether an entity is required to reflect the 

capitalisation of borrowing costs to meet the disclosure requirement in IAS 16 Property, Plant 

and Equipment paragraph 77(e) for assets stated at revalued amounts for which borrowing 

costs are not capitalised in accordance with IAS 23 Borrowing Costs paragraph 4(a).    

The submitter asserted that the capitalisation of borrowing costs for these assets to meet 

disclosure requirements is burdensome, and suggested that it should not be a requirement 

of IAS 16 to capitalise these costs. 

The Interpretations Committee noted that the requirements in IAS 16 paragraph 77(e) are 

clear. This paragraph requires an entity to disclose the amount at which assets stated at 

revalued amounts would have been stated at had those assets been carried under the cost 

model. The amount to be disclosed includes borrowing costs capitalised in accordance with 

IAS 23. The Interpretations Committee also noted that this requirement enables users of 

financial statements to compare between entities that apply the cost model in IAS 16 and 

those that apply the revaluation model.  

The Interpretations Committee determined that, in the light of the existing IFRS 

requirements, neither an Interpretation nor an amendment to IFRSs was necessary and 

consequently decided not to add this issue to its agenda.  
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Wayne Upton 
Chairman 
IFRS Interpretations Committee 
30 Cannon Street 
London 
United Kingdom 
EC4M 6XH 

Email: ifric@ifrs.org 

7 April 2014 

Dear Mr Upton 

Tentative agenda decision - IAS 16 Property, Plant and Equipment: Disclosure of carrying 

amounts under the cost model 
Deloitte Touche Tohmatsu Limited is pleased to respond to the IFRS Interpretations Committee’s 
publication in the January IFRIC Update of the tentative decision not to take onto the Committee’s 
agenda a request for clarification of whether an entity is required to reflect the capitalisation of borrowing
costs in disclosing the carrying amount that would have been recognised had property, plant and 
equipment stated at revalued amounts been carried under the cost model. 

We agree with the IFRS Interpretations Committee’s decision not to add this item onto its agenda for the
reasons set out in the tentative agenda decision. 

If you have any questions concerning our comments, please contact Veronica Poole in London at +44 

(0)20 7007 0884. 

Yours sincerely 

 

Veronica Poole 

Global IFRS Leader 

Deloitte refers to one or more of Deloitte Touche Tohmatsu Limited, a UK private company limited by guarantee, and
its network of member firms, each of which is a legally separate and independent entity. Please see 
www.deloitte.com/about for a detailed description of the legal structure of Deloitte Touche Tohmatsu Limited and its 
member firms. 
Deloitte Touche Tohmatsu Limited is incorporated in England & Wales under company number 07271800, and its
registered office is Hill House, 1 Little New Street, London, EC4A 3TR, United Kingdom. 
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