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This paper has been prepared by the staff of the IFRS Foundation for discussion at a public meeting of 
the IFRS Interpretations Committee. Comments made in relation to the application of an IFRS do not 
purport to be acceptable or unacceptable application of that IFRS—only the IFRS Interpretations 
Committee or the IASB can make such a determination. Decisions made by the IFRS Interpretations 
Committee are reported in IFRIC Update. The approval of a final Interpretation by the Board is reported 
in IASB Update. 

Introduction 

1. The IFRS Interpretations Committee (the Interpretations Committee) received a 

request inquiring whether an entity is required reflect the capitalisation of 

borrowing costs to meet the disclosure requirement in IAS 16 Property, Plant and 

Equipment paragraph 77(e) for assets stated at revalued amounts for which 

borrowing costs are not capitalised in accordance with IAS 23 Borrowing Costs 

paragraph 4(a).  The submitter asserted that the capitalisation of borrowing costs 

for these assets to meet disclosure requirements is burdensome, and suggested that 

it should not be a requirement of IAS 16 to capitalise these costs. 

2. The structure of this paper is as follows: 

(a) Issue 

(b) Staff analysis 

(c) Recommendation 

(d) Appendix A: Original submission 

http://www.ifrs.org/
mailto:tketchum@ifrs.org
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Issue 

3. IAS 16 paragraph 77(e) requires disclosure of the carrying amount that would 

have been recognised under the cost model for assets accounted for under the 

revaluation model:  

77 If items of property, plant and equipment are stated at 

revalued amounts, the following shall be disclosed in 

addition to the disclosures required by IFRS 13:  

… 

(e)  for each revalued class of property, plant and 

equipment, the carrying amount that would have been 

recognised had the assets been carried under the cost 

model; and  

… 

4. The submitter noted that in IAS 23 paragraph 4(a) an entity is not required to 

capitalise borrowing costs for qualifying assets measured at fair value:  

4 An entity is not required to apply the Standard to 

borrowing costs directly attributable to the acquisition, 

construction or production of:  

(a)  a qualifying asset measured at fair value, for example 

a biological asset; or  

… 

5. The reason behind this exclusion in IAS 23 results from the IASB’s reasoning that 

the measurement of assets at fair value will not be affected by borrowing costs 

incurred during construction or production. This is reflected in the Basis for 

Conclusions to IAS 23: 

BC4 The exposure draft of proposed amendments to IAS 

23 proposed excluding from the scope of IAS 23 assets 

measured at fair value. Some respondents objected to the 

proposal, interpreting the scope exclusion as limiting 

capitalisation of borrowing costs to qualifying assets 

measured at cost. The Board confirmed its decision not to 
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require capitalisation of borrowing costs relating to assets 

that are measured at fair value. The measurement of such 

assets will not be affected by the amount of borrowing 

costs incurred during their construction or production 

period. Therefore, requirements on how to account for 

borrowing costs are unnecessary, as paragraphs B61 and 

B62 of the Basis for Conclusions on IAS 41 Agriculture 

explain. But the Board noted that the exclusion of assets 

measured at fair value from the requirements of IAS 23 

does not prohibit an entity from presenting items in profit or 

loss as if borrowing costs had been capitalised on such 

assets before measuring them at fair value.  

6. The submitter was of the view that the explanation in the Basis for Conclusions 

that borrowing cost requirements are “unnecessary” for assets at fair value implied 

that it is not necessary to capitalise borrowing costs for the disclosure requirement 

in IAS 16. 

7. Accordingly, the submitter asked how the requirement of IAS 16 paragraph 77(e) 

should be applied to qualifying assets measured at fair value accounted for under 

the revaluation model. The submitter stated that a “literal reading” of the 

Standards would support the view that the disclosure given should reflect the 

capitalisation of borrowing costs. However, the submitter asserted that 

capitalisation of borrowing costs for such assets was costly and of questionable 

relevance. It therefore supported the view that the disclosure should not be 

required and that the requirement in paragraph 77(e) should be deleted.  

8. A copy of the submission is included in Appendix A of this Agenda Paper. 

Staff analysis 

9. We think that IAS 16 is clear in its requirement in paragraph 77(e) that the 

carrying amount that would have been recognised under the cost model shall be 

disclosed for assets carried under the revaluation model. As a result, we think that 

the disclosure has to reflect the amount that the assets would have been stated at 

had the cost model been applied and borrowing costs been capitalised. The 
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submitter itself noted that a reading of the Standard results in this conclusion, and 

so we do not think the interpretation of this requirement is of issue. Rather, the 

concern raised by the submitter is whether the disclosure requirement in paragraph 

77(e) should be deleted to ease perceived operational concerns.  

10. Paragraph BC4 of the Basis for Conclusions to IAS 23 says that the measurement 

of assets at fair value will not be affected by the amount of borrowing costs 

incurred. The submitter references this as reasoning for why borrowing costs 

should not be required to be capitalised in the disclosure requirement. We do not 

agree with this conclusion. That borrowing costs incurred do not affect fair value 

measurement is a separate issue to the disclosure of information about 

measurement at cost. The capitalisation of borrowing costs on an asset at fair 

value is unnecessary because fair value is a market-based measurement under 

which an entity takes into account the characteristics of an asset that market 

participants would when pricing it. Additional factors, such as borrowing costs, do 

not need to be added in order to come to a fair value. IAS 23, however, mandates 

the capitalisation of borrowing costs for qualifying assets measured at cost.  

11. We note that the disclosure in IAS 16 is consistent with IAS 38 Intangible Assets, 

which also features an accounting policy choice between a cost model and a 

revaluation model. Like IAS 16, IAS 38 paragraph 142(a)(iii) requires disclosure 

of the carrying amount that would have been recognised under the cost model for 

intangible assets carried under the revaluation model.  

12. We note that including capitalised borrowing costs in a disclosure of the amount 

that would have been recognised under the cost model is relevant for retaining 

comparability among entities. The revaluation model is an option, and the 

disclosure in paragraph 77(e) is needed if there is to be comparability with assets 

carried under the cost model. Providing this disclosure enables users of financial 

statements to compare the assets of an entity that applies the revaluation model 

with those of other entities that use the cost model. Hence, we do not think that 

removing this disclosure requirement would improve financial reporting. 
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Feedback from users of financial statements 

13. This issue was presented to a users’ representative organisation in the submitter’s 

jurisdiction, from which four responses were received. Those respondents felt that 

the disclosure requirement should be retained as it currently stands (ie that the 

entity shall disclose the carrying amount had the cost model been applied). This 

was because comparability was considered important, and that such comparability 

would be lost if the disclosure requirement was deleted or modified to exclude 

borrowing costs for entities that carry assets under the revaluation model. As 

mentioned above, we also think that the disclosure is useful for comparability 

reasons, and that financial reporting would not be improved by its removal. 

IFRS Interpretations Committee agenda criteria 

14. The following lists the agenda criteria used to assess whether an issue should be 

addressed by the Interpretations Committee. 

Agenda criteria 

We should address issues (5.16):  

that have widespread effect and have, 
or are expected to have, a material 
effect on those affected. 

Yes. The disclosure requirement of IAS 16 
paragraph 77(e) applies to any entity that 
applies the revaluation model for PPE and 
intangible assets. 

where financial reporting would be 
improved through the elimination, or 
reduction, of diverse reporting methods. 

No. We do not think financial reporting would 
be improved by an elimination of the 
disclosure requirement of IAS 16 paragraph 
77(e), and we do not think it would affect the 
diversity of reporting as the requirement is 
clear. Such elimination would rather serve to 
reduce perceived operational concerns. 

that can be resolved efficiently within the 
confines of existing IFRSs and the 
Conceptual Framework for Financial 
Reporting. 

Yes. We think that a change to a disclosure 
requirement of IAS 16 paragraph 77(e) could 
be readily resolved within the confines of 
existing IFRS. 

In addition:  

Can the Interpretations Committee 
address this issue in an efficient manner 
(5.17) 

Yes. This issue could be resolved in an 
efficient matter. 
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Will it be effective for a reasonable time 
period (5.21)?  Only take on the topic of 
a forthcoming Standard if short-term 
improvements are justified. 

Yes. As an amendment of IAS 16 we expect 
that it would be effective for a reasonable 
time. 

Additional criteria for annual improvements 

In addition to the implementation and 
maintenance criteria, an annual 
improvement should (6.11, 6.12): 

 

 Replace unclear wording;  

 Provide missing guidance; or 

 Correct minor unintended 
consequences, oversights or 
conflict. 

We do not think that the requirement in IAS 
16 paragraph 77(e) is unclear, nor do we 
think there is missing guidance. Furthermore, 
we do not think that this disclosure 
requirement was unintended consequence in 
conflict with IAS 23. 

Not change an existing principle or 
propose a new principle 

 

Not be so fundamental that the IASB will 
have to meet several times to conclude 
(6.14) 

We do not consider this a fundamental issue.  

15. The staff think that this issue does not meet the agenda criteria (including the 

additional criteria for annual improvements) of the Interpretations Committee. 

Recommendation 

16. In the light of the existing requirements in IFRS, and our assessment of the 

Interpretations Committee’s agenda criteria, neither an Interpretation nor an 

amendment to IFRSs is necessary. We therefore recommend that the 

Interpretations Committee should not take this issue onto its agenda. 

Question to the Interpretations Committee  

Do you agree with the staff recommendation not to add this topic to the 

Interpretation Committee’s agenda? 

Do you agree with the wording of the tentative agenda decision? 

Tentative agenda decision  

17. We propose the following wording for the agenda decision:   
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IAS 16 Property, Plant and Equipment—Disclosure of carrying amounts under the 

cost model 

The Interpretations Committee received a request for clarification about IAS 16 Property, 

Plant and Equipment.  The submission relates to whether an entity is required to reflect the 

capitalisation of borrowing costs to meet the disclosure requirement in IAS 16 Property, Plant 

and Equipment paragraph 77(e) for assets stated at revalued amounts for which borrowing 

costs are not capitalised in accordance with IAS 23 Borrowing Costs paragraph 4(a).    

The submitter asserted that the capitalisation of borrowing costs for these assets to meet 

disclosure requirements is burdensome, and suggested that it should not be a requirement 

of IAS 16 to capitalise these costs. 

The Interpretations Committee noted that the requirements in IAS 16 paragraph 77(e) are 

clear. This paragraph requires an entity to disclose the amount at which assets stated at 

revalued amounts would have been stated at had those assets been carried under the cost 

model. The amount to be disclosed includes borrowing costs capitalised in accordance with 

IAS 23. The Interpretations Committee also noted that this requirement enables users of 

financial statements to compare between entities that apply the cost model in IAS 16 and 

those that apply the revaluation model.  

The Interpretations Committee determined that, in the light of the existing IFRS 

requirements, neither an Interpretation nor an amendment to IFRSs was necessary and 

consequently [decided] not to add this issue to its agenda.  
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Appendix A—original submission 

IFRIC Agenda Request – IAS 16 cost disclosure under the revaluation model 

Background 

IAS 16 - Property, Plant and Equipment (PPE) permits application of the revaluation 

model. Paragraph 31 states that the revalued amount is the fair value at date of 

revaluation less any subsequent depreciation and impairment losses. Revaluations are 

meant to be carried out with sufficient regularity to ensure that the carrying amount does 

not differ materially from fair value at the end of the reporting period. If the revaluation 

model is applied, paragraph 77(e) requires disclosure of the carrying amount that would 

have been recognized had the cost model been applied. IAS 16 is silent on the 

capitalisation of borrowing costs, since this is addressed in IAS 23 - Borrowing Costs.  

According to IAS 23 paragraph 4(a), an entity is not required to apply IAS 23 in respect 

of qualifying assets measured at fair value, for example biological assets. BC 4 explains 

the reason for this. It states that the measurement of such assets will not be affected by 

the amount of borrowing costs incurred during their construction or production. 

Therefore, requirements on how to account for borrowing costs are unnecessary. 

Accordingly, we believe that for items of PPE which are qualifying assets and which are 

carried at revalued amount, it is not necessary to capitalise borrowing costs. 

Issue 

If borrowing costs are not capitalised, how should the requirements of IAS 16.77(e) be 

applied? Does the reference to the ‘cost model’ in IAS 16 require capitalisation of 

borrowing costs for the note disclosure?  

View 1 

No. It is very burdensome for preparers to be required to capitalise borrowing costs just 

for note disclosures. It would counter the relief provided in IAS 23.4(a) for recognition 

and measurement purposes.  

View 2  
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Yes. Had the cost model been applied borrowing costs would have been required to be 

capitalised.  

Reason for IFRIC to address the issue 

Much debate has been had in our jurisdiction as well as with parties internationally about 

the intention of IAS 16.77(e) and what the correct application should be. A literal reading 

of IAS 16 would lead to view 2, which in our view results in unnecessary and costly 

disclosure. We therefore support View 1 and propose that IAS 16 be amended 

accordingly. In addition, notwithstanding the outcome of this proposal, we question the 

relevance of the disclosure required by IAS 16.77(e) and propose that it be deleted. 


