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This paper has been prepared by the staff of the IFRS Foundation for discussion at a public meeting of 
the IFRS Interpretations Committee. Comments made in relation to the application of an IFRS do not 
purport to be acceptable or unacceptable application of that IFRS—only the IFRS Interpretations 
Committee or the IASB can make such a determination. Decisions made by the IFRS Interpretations 
Committee are reported in IFRIC Update. The approval of a final Interpretation by the Board is reported 
in IASB Update. 

Background  

1. The IASB issued Disclosures-Transfers of Financial Assets (Amendments to 

IFRS 7) —herein called ‘the transfer disclosures’—in October 2010.  The transfer 

disclosures included the addition of paragraphs 42A-42H to IFRS 7 Financial 

Instruments: Disclosures and are effective for annual periods beginning on or 

after 1 July 2011. 

2. According to paragraph 42B in IFRS 7, the objective of the transfer disclosures is 

to enable users of financial statements: 

(a) to understand the relationship between transferred financial assets that 

are not derecognised in their entirety and the associated liabilities; and  

(b) to evaluate the nature of, and risks associated with, the entity’s 

continued involvement in derecognised financial assets. 

3. Paragraph 42C in IFRS 7 sets out a description of the term ‘continuing 

involvement’ in transferred financial assets for the purposes of applying the 

transfer disclosures: 

For the purposes of applying the disclosure requirements 

in paragraphs 42E–42H, an entity has continuing 

involvement in a transferred financial asset if, as part of the 

transfer, the entity retains any of the contractual rights or 
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obligations inherent in the transferred financial asset or 

obtains any new contractual rights or obligations relating to 

the transferred financial asset. For the purposes of 

applying the disclosure requirements in paragraphs 42E–

42H, the following do not constitute continuing 

involvement: 

(a)  normal representations and warranties relating to 

fraudulent transfer and concepts of reasonableness, good 

faith and fair dealings that could invalidate a transfer as a 

result of legal action;  

(b)  forward, option and other contracts to reacquire the 

transferred financial asset for which the contract price (or 

exercise price) is the fair value of the transferred financial 

asset; or 

(c)  an arrangement whereby an entity retains the contractual 

rights to receive the cash flows of a financial asset but 

assumes a contractual obligation to pay the cash flows to 

one or more entities and the conditions in paragraph 

3.2.5(a)–(c) of IFRS 9 are met. 

4. In October 2012 the IFRS Interpretations Committee (the Interpretations 

Committee) received a submission that requested clarification through an Annual 

Improvement about whether servicing rights and obligations are continuing 

involvement for the purposes of the transfer disclosures.  That submission 

contained two views: 

(a) View 1: Servicing rights and servicing obligations do not constitute 

continuing involvement for the purposes of the transfer disclosures.  

(b) View 2: Servicing rights and servicing obligation do constitute 

continuing involvement for the purposes of the transfer disclosures. 
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Previous discussions on this topic 

5. The Interpretations Committee and the IASB discussed this issue in January 2013 

and February 2013, respectively.  Summaries of those discussions are set out 

below.  The relevant IFRIC Update and IASB Update are attached as Appendix A 

and Appendix B to this paper.    

Interpretations Committee 

6. In January 2013, the Interpretations Committee discussed whether a clarification 

through an Annual Improvement was needed on whether servicing rights and 

obligations are continuing involvement for the purpose of the transfer disclosures.  

7. In that meeting the Interpretations Committee noted that, based on the wording in 

paragraph 42C of IFRS 7, it was not clear whether servicing arrangements are 

continuing involvement for the purposes of applying the transfer disclosure 

requirements.  Consequently, the Interpretations Committee recommended that 

the IASB should consider clarifying the requirements for continuing involvement 

in paragraph 42C of IFRS 7. 

IASB 

8. In February 2013, the staff reported the Interpretations Committee’s discussion 

and recommendation to the IASB.  The IASB indicated that their intention was 

that servicing arrangements would meet the definition of continuing involvement 

for the purposes of the IFRS 7 disclosures and that paragraph 42C includes 

servicing arrangements in the transfer disclosure requirements.  

9. The IASB asked the staff to report this view to the Interpretations Committee at a 

future meeting and to ask the Interpretations Committee whether, and if so how, it 

thinks that clarification should be given to clarify that servicing agreements are in 

the scope of the transfer disclosures.  

Additional observations 

10. At its meeting in February 2013, the IASB acknowledged that some interested 

parties are particularly concerned about the clarity of paragraph 42C(c); 
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specifically, whether that guidance explicitly scopes out servicing agreements 

from the transfer disclosures.   

11. IASB members noted that paragraph 42C(c) discusses ‘pass-through 

arrangements’; ie arrangements whereby an entity retains the contractual rights to 

receive cash flows but assumes a contractual obligation to pay those cash flows to 

another entity.  In other words, that paragraph is confirming that the cash flows 

collected to be passed through are not themselves continuing involvement for the 

purposes of these disclosures.  In contrast, the Board noted that a servicing 

agreement itself is not a pass-through arrangement.  That is because the servicer 

does not pass through the actual cash flows that it receives as a fee for servicing 

the transferred financial asset.  Therefore, paragraph 42C(c) is not relevant to 

servicing agreements and thus it does not scope out such agreements from the 

transfer disclosures.   

12. The IASB also acknowledged that there may be rare circumstances in which a 

servicing agreement may not constitute continuing involvement for the purposes 

of the transfer disclosures.  For example, this may be the case if the servicer 

receives its full servicing fee irrespective of whether any of the transferred asset’s 

cash flows are ultimately collected.  In this case, the servicer’s return is 

completely de-linked from the future performance of the transferred asset.  

However, the IASB expects that such situations would arise very infrequently, 

and as a result, the Board would expect that almost all servicing agreements will 

fall within the scope of the transfer disclosures.   

Next steps 

13. If the Interpretations Committee decides that clarification should be given that 

servicing agreements are within the scope of the transfer disclosures, we think 

there are at least two alternatives.  The Interpretations Committee could: 

(a) publish an agenda decision that sets out the IASB’s intention (as 

discussed at the February 2013 Board meeting) that servicing 

agreements would constitute continuing involvement and therefore are 
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within the scope of the transfer disclosures (a draft is attached to this 

paper as Appendix C); or 

(b) recommend that the Board should amend paragraph 42C(c) of IFRS 7 

to clarify that the guidance in that paragraph does not scope out 

servicing agreements from the transfer disclosures.  

 

Question for the Interpretations Committee 

Does the Interpretations Committee think that clarification should be given 

that servicing agreements are in the scope of the transfer disclosures?  If so, 

how does the Interpretations Committee recommend that such clarification is 

given? 
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Appendix A—IFRIC Update from January 2013 

IFRS 7 Financial Instruments: Disclosure—Disclosures—Transfers of Financial 

Assets (Amendments to IFRS 7)  

 

The IASB issued Disclosures—Transfers of Financial Assets (Amendments to IFRS 7) in 

October 2010. The transfer disclosures include the addition of paragraphs 42A–42H to 

IFRS 7 Financial Instruments: Disclosures and are effective for annual periods beginning 

on or after 1 July 2011. IFRS 7 paragraph 42C includes the definition of ‘continuing 

involvement’ for the purpose of the transfer disclosures.  

 

The Interpretations Committee received a request to seek clarification through an Annual 

Improvement on whether servicing rights and obligations are continuing involvement for 

the purpose of the transfer disclosures.  

 

In this meeting the Interpretations Committee noted that, based on the wording in IFRS 7 

paragraph 42C, it was not clear to the Interpretations Committee whether servicing 

arrangements are continuing involvement for the purposes of applying the transfer 

disclosure requirements. Consequently, the Interpretations Committee recommended that 

the IASB should consider clarifying the requirements for continuing involvement in 

paragraph 42C of IFRS 7. 
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Appendix B—IASB Update from February 2013 

Disclosures—Transfers of Financial Assets (Amendments to IFRS 7)—Scope of 

disclosures 

 

The IASB issued Disclosures—Transfers of Financial Assets (Amendments to IFRS 7) 

(the transfer disclosures) in October 2010. The transfer disclosures amend IFRS 7 

Financial Instruments: Disclosures to require an entity to disclose information related to 

the transfer of financial assets, including its continuing involvement in the transferred 

assets. The amendment to IFRS 7 also included a description of the term ‘continuing 

involvement’ in paragraph 42C for the purpose of the transfer disclosures.  

 

In October 2012 the IFRS Interpretations Committee received a request to seek 

clarification through an Annual Improvement on whether servicing rights and obligations 

are continuing involvement for the purpose of the transfer disclosures. The staff discussed 

this issue at the January 2013 Interpretations Committee meeting, where the 

Interpretations Committee noted that, based on the wording in IFRS 7 paragraph 42C, it 

was not clear whether servicing arrangements are continuing involvement for the 

purposes of applying the transfer disclosure requirements. Consequently, the 

Interpretations Committee recommended that the IASB should consider clarifying the 

requirements for continuing involvement in paragraph 42C of IFRS 7. 

 

In this meeting, the IASB indicated that their intention was that servicing arrangements 

would meet the definition of continuing involvement and that paragraph 42C includes 

servicing arrangements in the transfer disclosure requirements. The IASB asked the staff 

to report this view to the Interpretations Committee and to ask the Interpretations 

Committee whether, and if so how, it thinks that clarification should be given to clarify 

that servicing agreements are in the scope of the transfer disclosures. 

 

Next steps 

 

The staff will report the results of this discussion to the Interpretations Committee at a 

future meeting. 
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Appendix C—Proposed wording for tentative agenda decision 

C1 If the Interpretations Committee decides to publish a tentative agenda decision, 

we propose the following wording: 

Disclosures—Transfers of Financial Assets (Amendments to IFRS 7) 

The IASB issued Disclosures—Transfers of Financial Assets (Amendments to 

IFRS 7) (the transfer disclosures) in October 2010.  The transfer disclosures 

amended IFRS 7 Financial Instruments: Disclosures to require an entity to 

disclose information related to the transfer of financial assets, including its 

continuing involvement in the transferred assets.  The amendments to IFRS 7 also 

included a description of the term ‘continuing involvement’ in paragraph 42C for 

the purpose of the transfer disclosures.   

In October 2012 the IFRS Interpretations Committee received a request for 

clarification through an Annual Improvement on whether servicing agreements 

constitute continuing involvement for the purpose of the transfer disclosures. 

In January 2013 the Interpretations Committee discussed the issue and 

recommended that the IASB should consider clarifying the requirements for 

continuing involvement in paragraph 42C of IFRS 7.  In February 2013 the IASB 

indicated that their intention was that servicing agreements would meet the 

definition of continuing involvement for the purposes of the IFRS 7 disclosures 

and that paragraph 42C includes servicing agreements in the transfer disclosure 

requirements.   

In the light of the IASB’s discussion, the Interpretations Committee observed that 

an amendment to IFRS 7 is not needed and [decided] not to add this issue to its 

agenda.  

 


