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This paper has been prepared by the technical staff of the IFRS Foundation for discussion at a public meeting of the 
IFRS Interpretations Committee. 

The views expressed in this paper are those of the staff preparing the paper.  They do not purport to represent the 
views of any individual members of the IFRS Interpretations Committee or the IASB.  Comments made in relation to the 
application of an IFRS do not purport to be acceptable or unacceptable application of that IFRS—only the IFRS 
Interpretations Committee or the IASB can make such a determination. 

Decisions made by the IFRS Interpretations Committee are reported in IFRIC Update. 

Interpretations are published only after the IFRS Interpretations Committee and the Board have each completed their 
full due process, including appropriate public consultation and formal voting procedures.  The approval of an 
Interpretation by the Board is reported in IASB Update. 
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Introduction 

1. This paper deals with question D as identified by the staff in the cover paper.  

The issue 

2. The issue in question D split into two subquestions: 

(a) Question A—What is the accounting treatment if the bonds described 

in the fact pattern are not derecognised?  Should they be accounted for 

in accordance with paragraph AG62 or alternatively accounted for in 

accordance with paragraph AG8? and 

(b) Question B—If the bonds are not derecognised, should they be 

reclassified from loans and receivables if the market for the new bonds 

is active? 
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Views identified in the submission 

Question A  

3. The submitter identified two alternative views: 

4. Proponents of View 1 argue that paragraph AG62 of IAS 39 would apply.  This 

states that a modification of a liability has no profit or loss impact and the effect 

is dealt with through a modification of the effective interest rate and no profit or 

loss impact is accounted for.  

5. Proponents of View 2 argue that paragraph AG8 of IAS 39 would apply.  Hence, 

the carrying amount of the asset is recalculated by computing the present value 

of estimated future cash flows at the financial instrument’s original effective 

interest rate or, when applicable, the revised effective interest rate calculated in 

accordance with paragraph 92 of IAS 39.  The adjustment is recognised in profit 

or loss. 

6. Proponents of these two views argue that whether View 1 or View 2 would 

apply depends upon whether paragraph 17(b) of IAS 39 or paragraph 40 of IAS 

39 has been applied to analyse the effect of the modification of contractual 

terms.  

 

Question B  

7. Proponents of the two alternative views identified above also argue that in the 

case in which the former bonds were classified as loans and receivables, and the 

exchange is considered to be a modification (and therefore no derecognition is 

required), there is the question whether the bonds can continue to be classified 

as loans and receivables if the market for the new bonds is active.  In their view, 

the standard is silent, leaving some to argue that the bonds can still be loans and 

receivables, even if there is an active market. 
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Staff analysis  

Question A  
 

8. The staff note that both views expressed in this question of the submission 

assume that there is a modification of a financial asset that does not result in 

derecognition of the financial asset. 

9. IAS 39 provides explicit guidance on this point.  IAS 39.AG84 sets out the 

accounting for modifications of cash flows when a financial asset is not 

derecognised.  This paragraph clearly states that when a financial asset is 

modified as a result of the financial difficulties of the issuer the effect of the 

modification is reflected in the impairment of the asset using the original 

effective interest rate.   

10. In the view of the staff, as IAS 39 provides explicit guidance for this fact pattern  

neither of the views expressed by the submitter for Question A can be applied if 

it were concluded that the GGBs subject of the Bond Exchange were not 

derecognised. If the original bonds were not derecognised (which issue is 

analysed further in agenda paper 10A) the modified cash flows must be 

discounted at the original effective interest rate to measure the impairment of the 

bonds in accordance with IAS 39.AG84. 

 
Question B  

11. This question deals with the issue of whether reclassification out of loans and 

receivables is required or permitted if the new bonds are not derecognised and 

the market becomes active. 

12. The staff note that the general principle in IAS 39 is that classification occurs 

upon initial recognition.  A financial asset can be reclassified if and only if the 

financial asset meets the criteria for reclassification set out in paragraphs 50 to 

54 of IAS 39.  The staff are of the view that if a bond is modified but not 

derecognised, the reclassification requirements in IAS 39 continue to apply in 

the same way.  IAS 39 includes specific guidance on when reclassification shall 
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occur.  Reclassification is not applicable for financial assets that are classified as 

loans and receivables. 

13. The staff emphasise that the above analysis assumes that the modification has 

not resulted in derecognition of the original financial asset.  This issue is further 

analysed in agenda paper 10A for the fact pattern being considered.   It is noted 

that if the original asset was derecognised as a result of the Bond Exchange fact 

pattern, a new asset is recognised.  In that case, the new financial asset must be 

classified on initial recognition (refer to paragraphs 9 and 14 of IAS 39). 

 

Questions for the Committee 

1. Does the Committee agree that in this fact pattern, neither paragraph 

AG62 nor AG8 would apply as a consequence of the derecognition of the 

old bonds in accordance with paragraph 17(a) of IAS 39 as IAS 39 sets 

out explicit guidance for the treatment of a financial asset that is modified 

but not derecognised in AG84?  

2. Does the Committee agree that the new asset should be subject to the 

classification criteria like any newly recognised financial asset?  

3. Does the Committee agree that if the Bond is not derecognised the 

reclassification requirements in IAS 39 would apply? 

4. Does the Committee agree that in relation to questions A and B, the 

requirements in IAS 39 are clear and therefore there is no interpretative 

issue to be addressed? 5.  

5. Does the Committee have any comments on the proposed wording for 

the tentative agenda decision in Appendix A? 
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Appendix A—Proposed wording for tentative agenda 

decision 

A1 The staff propose the following wording for the tentative agenda decision: 

IAS 39 Financial Instruments: Recognition and Measurement—Derecognition of 

financial instruments upon modification  

The Interpretations Committee (the Committee) received a request for guidance on the 

circumstances in which the restructuring of Greek government bonds (GGB) should result 

in derecognition of the whole asset, or only part of it, in accordance with IAS 39 Financial 

Instruments: Recognition and Measurement. In particular the Committee has been asked 

to consider whether either paragraphs AG8 or AG 62 of IAS 39 would be applicable to the 

fact pattern submitted if the GGBs were not derecognised. 

The Committee observed that if a financial asset is modified because of the financial 

difficulty of the obligor but not derecognised that IAS 39 sets out (in AG84) the 

requirements for the accounting for the modification.  Neither IAS 39.AG8 nor IAS 

39.AG62 are applicable. 

 

In addition, the Committee was asked whether reclassification out of loans and 

receivables is required or permitted if the new bonds are not derecognised and the market 

becomes active. 

The Committee observed that if a financial asset is modified but not derecognised the 

reclassification requirements in IAS 39 apply as for all other financial assets.  However, it 

also noted that if a modification of the contractual terms results in the derecognition of the 

original financial asset and the recognition of a new financial asset, IAS 39 would clearly 

require that new financial asset to be classified on its initial recognition. 

Consequently, the Interpretations Committee [decided] not to add the issue to its agenda. 

 

 


