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This paper has been prepared by the staff of the IFRS Foundation for discussion at a public meeting of
the IFRS Interpretations Committee. Comments made in relation to the application of an IFRS do not
purport to be acceptable or unacceptable application of that IFRS—only the IFRS Interpretations
Committee or the IASB can make such a determination. Decisions made by the IFRS Interpretations
Committee are reported in IFRIC Update. The approval of a final Interpretation by the Board is reported
in IASB Update.

Introduction

1.

At the March 2012 meeting, the Interpretations Committee (the Committee)
discussed a request to clarify whether the purchase of a right to use land should be

accounted for as:

(a) a purchase of property, plant and equipment;
(b) a purchase of an intangible asset; or

(©) a lease of land.

The Committee considered the staff analysis and proposal. The Committee
identified characteristics of a lease in the fact pattern submitted and observed that
a right to use land is generally accounted for under IAS 17. The Committee
noted, however, that the ongoing Leases project is silent on whether a right-of-use
asset is a tangible or an intangible asset, and that on the basis of the tentative
decision made by the Board, long-term leases of land would not be excluded from
the scope of the Leases project. Nevertheless, the Committee noted that the
particular fact pattern considered is specific to a jurisdiction and the issue is

therefore too narrow to address.
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3. Accordingly, the Committee decided not to propose an amendment to IFRSs in
respect of this issue, and asked the staff to bring back proposed wording to the

next meeting for a tentative agenda decision.
4. This agenda paper is organised as follows:
(a) Background information on the issue
(b) Summary of comments made by the Committee at previous meeting

(c) Appendix A—Proposed wording for tentative agenda decision.

Background information on the issue

5. In the fact pattern submitted, the laws and regulations in the jurisdiction do not
permit entities to own freehold title to land. Instead, entities can purchase the
right to exploit or build on land, for which agreement is made with the
government. The right to make such an agreement is delegated to the government

by the individual citizen.

6. Payment is made to the individual citizen through the government to purchase the
right based on the fair value of the land. Once the entity purchases the right, the
citizen will not retain any rights over the land and only the government can revoke

the entity’s right, and then only on the ground of public interest.

7. The right can be extended and renewed indefinitely at only an insignificant cost to
be paid to the government. An entity has a legally protected right to obtain the
extension/renewal, provided that all the legal and administrative requirements are
met and that the land is not claimed by the government to be used for public

interest purposes.

8. Adequate compensation will be provided for the assets (such as a building) on the
surface of the land in any circumstances. However, compensation for the land
based on the fair value will be provided only if the government revokes the
entity’s right during the period of right. No compensation will be provided for the
land if the government revokes the entity’s right when the period of the right has
ended/expired or if the application to extend or renew the right is declined by the
government.
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The right can be used as collateral for debts and can be transferred to another

party through sale, exchange, in-kind capital contribution, grant or inheritance.

Summary of comments made by the Committee at previous meeting

10.

11.

The Committee observed that, in the fact pattern considered, entities do not
substantially own the land because the government has a right to reject the
renewal. The Committee also observed that compensation for land would not be
provided if the government revokes the entity’s right when the period of the right
has ended. The Committee was aware that expropriation could happen in other
jurisdictions where entities are permitted to own freehold title to land, but noted
that such entities would not have to renew their rights to the land in the first place

if they own the land.

The Committee identified characteristics of a lease in the fact pattern considered,
based on the definition of a lease, which is “A lease is an agreement whereby the
lessor conveys to the lessee in return for a payment or series of payments the right
to use an asset for an agreed period of time” (paragraph 4 of IAS17). Such

characteristics are:
(a) Right to use an asset: a right to use land is a right to use an asset.

(b) Existence of lessor and lessee: an individual citizen is identified as a
lessor, who is delegating the irrevocable right to the government, and
the entity is a lessee. The Committee was informed that the
government can sell the right to another entity if an entity does not
extend or renew, and the land would revert to the original owner if the

government does not find a buyer.

(c) A payment or series of payments: payment to purchase the right is made

to the individual citizen through the government.

(d) Agreed period of time: there is an agreed period of time between the
government and the entity including renewal options. The Committee
specifically noted that a lease could be indefinite with extensions or

renewals and that, therefore, the existence of indefinite period itself
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does not prevent the right to use from being accounted for as a lease in

accordance with IAS 17.

The Committee acknowledged that in some jurisdictions entities account for a
right to use land as either an intangible asset or as a property, plant and
equipment. The Committee noted, however, that a right to use land is generally
accounted for under IAS 17 and that such a right would be classified as a finance
lease if it met the criteria described in paragraph 4 of IAS 17 (assets leased under

finance leases would be disclosed according to each class of asset).

The Committee noted the ongoing Leases project. The Committee did not find a
reasonable ground to provide guidance on the issue at this stage, given that the
Leases project is silent on whether a right-of-use asset is a tangible or an
intangible asset. In addition, the Committee considered the tentative decision
made by the Board that long-term leases of land would not be excluded from the

scope of the Leases project (refer to IASB Update of April 2010).

The Committee, notwithstanding such observations, noted that the particular fact
pattern considered at the meeting is specific to a jurisdiction and thus it is too
narrow to undertake the due process associated with an interpretation or an annual

improvement.

Consequently, the Committee decided not to take this issue onto its agenda.

Proposed wording for tentative agenda decision

16.

The staff drafted tentative agenda decision (see Appendix A) based on the
Committee’s request, also taking into consideration the comments made by the

Committee at the previous meeting.

Question to the Committee

Does the Committee agree with the proposed wording for tentative agenda

decision in Appendix A?
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Appendix A—Proposed wording for tentative agenda decision

IAS 16 Property, Plant and Equipment, IAS 38 Intangible Assets and IAS 17 Leases—

Purchase of right to use land

In January 2012, the IFRS Interpretations Committee (the Committee) received a request to

clarify whether the purchase of a right to use land should be accounted for as:
-a purchase of property, plant and equipment;

-a purchase of an intangible asset; or

-a lease of land.

In the fact pattern submitted, the laws and regulations in the jurisdiction do not permit
entities to own freehold title to land. Instead entities can purchase the right to exploit or
build on land. According to the submitter, there is diversity in practice on how to account for

a land right in the jurisdiction concerned.

The Committee identified characteristics of a lease in the fact pattern considered, based on
the definition of a lease. The Committee specifically noted that a lease could be indefinite
with extensions or renewals and that, therefore, the existence of an indefinite period does
not itself prevent the right to use from being accounted for as a lease in accordance with
IAS 17.

The Committee acknowledged that some jurisdictions account for a right to use an asset
either as an intangible asset or as a property, plant and equipment. The Committee noted,
however, that a right to use land is generally accounted for under IAS 17 and that such a
right would be classified as a finance lease if it met the criteria described in paragraph 4 of
IAS 17.

The Committee noted the ongoing Leases project, which is silent on whether a right-of-use
asset is a tangible or an intangible asset. In addition, the Committee took into consideration
the tentative decision made by the Board that long-term leases of land would not be

excluded from the scope of the Leases project.

The Committee, notwithstanding such observations, noted that the particular fact pattern
considered is specific to a jurisdiction and thus concluded not to develop an interpretation or

an annual improvement.

Consequently, the Committee [decided] not to take this issue onto its agenda.
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