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the application of IFRSs do not purport to set out acceptable or unacceptable application of IFRSs.
Technical decisions are made in public and reported in IASB Update.

Purpose

1. Entities must disclose information about the quantitative effect for a voluntary
change in accounting policy on the current and prior periods. This requirement is
set out in paragraph 29(c) of IAS 8 Accounting Policies, Changes in Estimates

and Errors (included in Appendix A for reference).

2. The Board is asked whether an entity that voluntarily changes its accounting
policy should be required to disclose the quantitative effect about changes in
accounting policies for the current period. This issue is the same as discussed in
paper 10B except that this paper considers the disclosure requirement for
voluntary changes in accounting policy. Paper 10B considers the disclosure

requirements for changes in accounting policy arising from a change to IFRSs.

3. We recommend that an entity should not be required to disclose the quantitative

effect on the current period about a voluntary change in an accounting policy.

Background

4, An entity can only change its accounting policy if the change:
@) is required by an IFRS; or
(b) results in the financial statements providing more relevant and faithful

representation (reliable) about transactions (IAS 8 paragraph 14).

The IASB is the independent standard-setting body of the IFRS Foundation, a not-for-profit corporation promoting the adoption of IFRSs. For more
information visit www.ifrs.org
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5. IAS 8 requires entities to apply new accounting policies on a retrospective basis
when it changes its accounting policy voluntarily. Entities must disclose the
nature of the change in accounting policy and the reasons why applying the new
accounting policy provides more relevant and faithfully representational

information.

6. Early application of an IFRS is not a voluntary change in accounting policy
(IAS 8 paragraph 20).

Staff analysis

7. There is a view that an entity that has voluntarily changed its accounting policy
should continue to be required to disclose the effect of the change on the current

period. This is because:

@) unlike a change in accounting policy because of a new IFRS, users may
not be informed in advance about voluntary changes in accounting

policies.

(b)  voluntary changes in accounting policy may reduce comparability with

other entities in the jurisdiction.

(c) there is a view that some entities may change their accounting policy to

achieve an accounting outcome.

8. However, we note that an entity is not permitted to change an accounting policy
unless the change results in providing reliable and more relevant information.
Furthermore, a voluntary change in accounting policy must always be applied
retrospectively. Accordingly we do not think that requiring disclosure of the
‘amount of the adjustment for each financial statement line item affected’ is
necessary for the current period, if this information is given for the preceding

period.

0. We therefore recommend removing the requirement that entities quantify the
effect on the current period of a voluntary change in accounting policy. This is
consistent with our recommendation in paper 10B for a change in an accounting

policy because of a change in an IFRS.
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Staff recommendation

We recommend removing the requirement that entities quantify the effect on

the current period of a voluntary change in accounting policy. Do you agree?
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Appendix A: Disclosure requirements for a change in accounting policy

Agenda ref

10C

arising from a voluntary change in an accounting policy

Al

IAS 8 paragraph 29:

29

When a voluntary change in accounting policy has an
effect on the current period or any prior period, would have
an effect on that period except that it is impracticable to
determine the amount of the adjustment, or might have an

effect on future periods, an entity shall disclose:
(a) the nature of the change in accounting policy;

(b) the reasons why applying the new accounting policy

provides reliable and more relevant information;

(c) for the current period and each prior period
presented, to the extent practicable, the amount of
the adjustment:

(i) for each financial statement line item affected;

and

(ii) if IAS 33 applies to the entity, for basic and diluted

earnings per share;

(d) the amount of the adjustment relating to periods

before those presented, to the extent practicable; and

(e) if retrospective application is impracticable for a
particular prior period, or for periods before those
presented, the circumstances that led to the
existence of that condition and a description of how
and from when the change in accounting policy has

been applied.

Financial statements of subsequent periods need not

repeat these disclosures.
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