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This paper has been prepared by the staff of the IFRS Foundation for discussion at a public meeting of the
IASB and does not represent the views of the IASB or any individual member of the IASB. Comments on
the application of IFRSs do not purport to set out acceptable or unacceptable application of IFRSs.
Technical decisions are made in public and reported in IASB Update.

Purpose of the paper

After the Board’s last discussion on effective dates and transition, we were
contacted by some constituents regarding the disclosure requirements in IAS 8
Accounting Policies, Changes in Estimates and Errors. They raised issues
relating to the disclosures required on transition to a new accounting policy when

a new |IFRS takes effect.

Summary of the issues

2.

Issue 1: On initial application of an IFRS, IAS 8 requires an entity to disclose the
amount of the adjustment for the current period presented. When an entity is
applying new IFRSs on a retrospective basis, some constituents noted that
applying this disclosure may require an entity to apply both the previous and new
IFRSs on a parallel basis to determine the amount of the adjustment in the current

period. They asked whether this was the objective of the requirement.

Issue 2: IAS 8 requires entities to apply new or amended IFRSs on a retrospective
basis; unless the Board decides to give some exceptions in the form of

transitional provisions. IAS 8 requires an entity to disclose (a) a description of
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any applicable transitional provisions; and (b) the effect that those transitional

provisions may have on future periods. Some constituents have asked whether

IAS 8 intended that entities should provide quantified information to explain the

effect of the transitional provision on future periods.

Summary of the staff recommendation

4,

We recommend amending paragraph 28 in IAS 8:

(@)

(b)

Issue 1: so that an entity is not required to disclose the amount of
adjustment for the current period presented on initial application of an
IFRS; and

Issue 2: to be clear that entity is only required to provide a narrative
description on applicable transitional provisions. If those transitional
provisions may have an effect on future periods, that fact should be
disclosed. We also recommend providing additional guidance on how

that disclosure should be applied.

Issue 1: Disclosure of the amounts adjusted as a result of a change in
accounting policy in the period of adoption

5.

On initial application of an IFRS or when there is a voluntary change in

accounting policy, IAS 8 in paragraph 28(f) and 29(c) requires the disclosure of

the amount of the adjustment for:

(@)

(b)

each financial line item affected for each period presented (current and

prior periods) if applying that IFRS; and

if IAS 33 Earnings per Share applies, for basic and diluted earnings per

share,

when applying the new IFRS or when the change in accounting policy:

e has an effect on financial information in the current period,;
e could have had an effect on the financial information on any prior
period; or
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¢ might have an effect on financial information on future periods.

A constituent asked whether, when an entity initially applied an IFRS, that entity
was intended to apply the previous IFRS and the revised IFRS on a parallel basis
to determine the amount of adjustment for the current period. For example, does
the Board intend entities to apply 1AS 39 as well as IFRS 9 in 2015 when IFRS 9

is required to be applied for the first time?

Staff analysis

7.

To obtain the amount of adjustment when there is a change in an accounting
policy in the current reporting period, an entity would have to maintain two
systems—one complying with the new IFRS and the other applying the old
requirements. We reviewed some annual reports for entities applying IFRIC 12
Service Concession Arrangements for the first time and noted that entities had to
do so to comply with IAS 8. IFRIC 12 was chosen because that was one of the
changes to IFRSs whereby affected entities might have been required to change
their accounting systems and accounting policies to comply with the new

requirements.

We think that this disclosure on the amount of adjustment for the current period

could be useful information:

@) For applying new IFRSs: users would be able to compare the effect of
any changes arising from applying new IFRSs or when there is a
voluntary change in accounting policy. This is particularly so when we

think that many entities may apply new IFRSs in the same period.

(b) Maintaining two sets of results can also be useful for management in

explaining and understanding the results under the new policy.

However we question whether the benefits of requiring an entity to disclose the
effect of the change in the period of application for the current period and
requiring an entity to maintain two systems would exceed the costs. We also
think that if an entity is applying new IFRSs or has changed its accounting policy

on a retrospective basis, the entity can readily disclose the amount of the
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adjustment for previous periods presented and we question whether a second year

of quantification of the effect of the change in policy is necessary.

Consequently, we recommend that the Board should not require an entity to

disclose the amount of the adjustment on the current period of change.

We also think that disclosures of the amount of adjustment relating to prior
periods should continue to be a requirement. This is because when an entity
applied a new or an amended IFRS retrospectively, it would have to adjust its
comparative information for each prior period presented. The entity would
already have the information to reconcile the previous requirement and the new
requirements. Consequently, we take the view that the existing requirement to
disclose the amount of adjustment relating to prior periods would not be
incrementally costly to preparers. However, this information would be relevant to

users to update their models on the entity’s financial information.

Issue 2: Disclosures about the effect of transitional provisions

12.

13.

14.

As noted above, IAS 8 requires an entity to apply changes in an accounting policy
when it applied an IFRS on a retrospective basis, unless individual IFRSs gave

different transitional provisions from applying retrospective application.

Paragraph 28(e) in 1AS 8 requires an entity to explain the effects (on future
reporting periods) of applying transitional provisions if retrospective application

was not applied.

We received a question from a constituent asking if there is relief from disclosing
the effect on future periods of applying transitional provisions when applying a
new IFRS, if the entity is unable to determine the effects of those transitional

provisions.

Staff analysis

15.

We think that in some situations, a narrative disclosure about the effects of

applying transitional provisions on future reporting periods can be useful. For
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example the Board amended IAS 23 Borrowing Costs to require entities to
capitalise borrowing costs, when previously entities were allowed to recognise
borrowing costs as an expense. To make the transition to the revised IAS 23, an
entity was allowed to capitalise borrowing costs for some types of assets from the
effective date of the revised IAS 23 (prospectively) rather than applying the
revised IAS 23 retrospectively. The previous requirements of IAS 23 permitted a
policy choice, so explaining how the transition provisions had affected a particular
entity’s results would assist in making comparisons of that entity’s results with

those of other entities that might have previously followed the other policy choice.

We note that in order to provide more comparable information, an entity would
have to apply IAS 23 on a retrospective basis, which was not what the Board

intended to give relief from in the first place.

Examples of other situations in which an entity may not be able to provide
meaningful disclosures about the potential effect of applying transitional
provisions could be in cases in which the Board provided an exception or
exemption to recognition or measurement from applying a new or amended IFRS

retrospectively. For example:

@) if the Board allowed an entity to apply hindsight when applying a new

standard retrospectively; or

(b) if, for example in the Leases project, the Board proposed that an entity
should apply one interest rate for all outstanding leases rather than

determining a specific interest rate for each outstanding lease contract.

In order to require a quantitative disclosure of the effects of the transition
guidance, the entity would need to calculate what the results would have been
without the relief from the transitional provisions. We think that requiring entities
to disclose the effects of those exceptions or exemptions would be contrary to the
Board’s purpose in giving the reliefs in the first place. Consequently, we

recommend that the Board should delete this disclosure requirement.
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Staff recommendation

We recommend clarifying that entity is only required to provide a narrative
disclosure on applicable transitional provisions. If those transitional

provisions may have an effect on future periods, that fact should be
disclosed. Do you agree?

We recommend that an entity should not be required to disclose the amount

of adjustment on the current period when an IFRS is initially applied or when
there is a change in accounting policy. Do you agree?
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