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Project

This paper has been prepared by the staff of the IFRS Foundation for discussion at a public meeting of the
IFRS Interpretations Committee. Comments made in relation to the application of an IFRS do not purport to be
acceptable or unacceptable application of that IFRS—only the IFRS Interpretations Committee or the IASB can
make such a determination. Decisions made by the IFRS Interpretations Committee are reported in IFRIC
Update. The approval of a final Interpretation by the Board is reported in IASB Update.

Introduction

1.  The IFRS Interpretations Committee (the Committee) received a request to clarify
whether, under certain circumstances, IFRIC 6 Liabilities Arising from
Participating in a Specific Market — Waste Electrical and Electronic Equipment
should be applied by analogy to other levies charged for participation in a market

on a specified date to identify the event that gives rise to a liability.

2. The concern relates to when a liability should be recognised and to the definition
of a present obligation in IAS 37 Provisions, Contingent Liabilities and
Contingent Assets.

3. The Committee decided to add this issue to its agenda in July 2011 with a view to
developing guidance. The Committee will consider later if it wants to address this

issue in the interim financial statements.

Purpose of the papers
4.  The objective of these papers is to provide an analysis of the accounting treatment
applicable to levies charged for participation in a market on a specified date.

5. These papers do not address:
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(a) the accounting for levies that fall within the scope of IAS 12 Income

Taxes (ie levies that are based on taxable profits);
(b) the accounting treatment applicable in the interim financial statements;
(c) the measurement of the liability.

The objective of these papers is not to provide specific answers to each of the
situations reported to us. Instead, we aim to provide guidance to help preparers of

financial statements to apply IFRSs to a range of facts and circumstances.

Structure of the papers

7.

For ease of reference, we have split the analysis as follows:

(a) Agenda paper 2A addresses the following issue: when should the liability

for the obligation to pay a levy be recognised?

(b) Agenda paper 2B addresses the following issue: is the liability for the

obligation to pay a levy associated with an asset or an expense?

Decisions taken in the previous meetings

10.

At the July 2011 meeting, the Committee discussed whether the obligating event is
the participation in the market on a specified date specified by the legislation, or
whether other factors create an earlier obligation. The Committee decided to add

this issue to its agenda with the aim of developing guidance.

The Committee also tentatively concluded that IFRIC 6 is not directly applicable,
but because IFRIC 6 is an interpretation of IAS 37, any conclusions drawn on the
application of IAS 37 to the levies should be consistent with the conclusions

drawn in IFRIC 6.

At the September 2011 meeting, the Committee continued its discussions and

noted the following:
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11.

(a)

(b)

(c)
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Any guidance developed on this matter should only address levies charged
by public authorities. The guidance should not address payments related to

private contractual arrangements.

Economic compulsion to participate in the market in the next period does
not create a constructive obligation and does not cause the recognition of a
liability in IAS 37. The Committee will consider whether any guidance

developed could or should also clarify this point.

The obligation to pay a levy does not automatically create an asset.

The Committee directed the staff to further analyse:

(a)

(b)

(©)

(d)

(e)

Whether the obligating event arises at a point in time or whether in certain
circumstances the obligating event arises progressively over time. The
Committee also asked the staff to clearly distinguish recognition of the

liability from measurement of the liability.

Circumstances in which the obligation is associated with an activity in
multiple periods; the staff were asked to identify the obligating event that

creates the present obligation in accordance with IAS 37.

With regard to the question of the ‘debit’ side of the liability, the Committee
noted that the obligation to pay a levy may be associated with an expense or
with an asset, depending on the characteristics of each levy. The Committee
directed the staff to further analyse in which circumstances the obligation to
pay a levy might be associated with an expense or an asset. In particular, the
Committee asked the staff to distinguish between exchange and non-

exchange transactions with public authorities.

Whether a distinction can be made between payments that are analogous to

taxes and those that are analogous to licences.

Whether the principles in IAS 12 applicable to income taxes may be relevant

to the analysis of the accounting treatment applicable to the levies.
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Question for the Committee

Assuming that the Committee reaches an agreement on both papers, what

should be the next steps?

Characteristics of the levies considered

12.

13.

14.

The levies considered in these papers have the following characteristics:

(a) the participation in the market on a specified date or period triggers the

payment of the levy;
(b) the levy is an annual recurring tax (it might be payable by instalments);

(c) the calculation basis of the levy is based upon financial data for the

current or a previous reporting period.

To avoid confusion between the date or period in which the entity participates in
the market and the date or period that is used to calculate the amount of the levy,

the Committee decided to use the following terms:

(a) Activity date/period: this is the date or period in which the entity’s
participation in the event/market/activity occurs (in IFRIC 6 this is called

the measurement period);

(b) Calculation date/period: this is the date or period of the financial data

used to calculate the amount of the levy.

Examples of levies considered in these papers are provided in paper 2A.
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