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Introduction 

Objective of this paper 

1. The objective of this paper is to update the Committee on the current status of 

issues that are yet to be discussed by the Committee and the progress made by 

the staff. 

2. The following submissions have been received by the staff and will be discussed 

at a future meeting: 

Ref.  Topic Brief description Progress 

IAS 
16-5 

Contingent pricing of 
PPE and intangible 
assets 

Request for interpretation of how 
contingent pricing for the purchase of 
an item of PPE or an intangible asset 
should be accounted for. 

The staff are in the progress of 
concluding their analysis of this 
issue and will present it at a future 
meeting.  See Appendix A for the 
submission received. 

3. The paper does not include requests on issues that are still at a preliminary 

research stage, including where further information is being sought from the 

submitter, or other parties, to define more clearly the issue. 

Question 

Does the Committee have any questions or comments on the Committee 
Outstanding Issues List?  
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Appendix A – Interpretations Committee potential agenda 
item request – Contingent pricing of PPE and intangible 
assets 

 
 I. The issue  

Suppose that an entity separately acquires an  

item of property, plant and equipment, for which IAS 16 Property, plant and 
equipment shall be applicable, or  

an intangible asset, for which IAS 38 Intangible assets shall be applicable,  

and all or part of the purchase price is agreed in the form of a contingent consideration. The 
described transaction shall not fall into the scope of IFRS 3 Business combinations.  

Further, the contingent consideration shall be defined (in analogy to the definition as 
provided in IFRS 3) as follows:  

‘An obligation of the acquirer to transfer additional assets or equity interests to the former 
owner of an asset as part of the exchange for control of the asset if specified future events 
occur or conditions are met. However, contingent consideration also may give the acquirer 
the right to return of previously transferred consideration if specified conditions are met.’  

Referring to the measurement at recognition (initial recognition) and the measurement after 
recognition (subsequent measurement), two main issues or questions have arisen, for which 
significantly divergent interpretations have been identified.  

The first question relates to whether the acquirer upon recognition of the asset has to 
recognise a financial liability as far as it relates to the contingent consideration. In 
particular, the following two views are held:  

View A: A financial liability has to be recognised irrespective of whether the acquirer 
may be able to influence whether the future events will occur or the 
conditions will be met.  

View B: A financial liability has not to be recognised for the contingent consideration 
in case the acquirer is in a position to influence whether the future events will 
occur or the conditions will be met.  

Assuming a financial liability has been recognised upon recognition of the asset (following 
view A above), the second question relates to the treatment of subsequent changes in 
measurement of the financial liability relating to the contingent consideration. In particular, 
the following two views are held:  

View A: Subsequent changes need to be reflected in profit or loss, strictly in line with 
the requirements of IAS 39.  

View B: Subsequent changes need to be treated as changes of the acquisition costs of 
the underlying asset due to the historical-cost-method, which is the 
underlying basis of both, IAS 16 and IAS 38.  

Question 1 - View A: 
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For the purchase price obligation, as far as it relates to the contingent consideration, IAS 39 
is applicable since it is a ‘financial instrument’ as defined in IAS 32 and none of the scope 
exclusions as mentioned in IAS 39.2 applies to this financial instrument.  

Proponents of view A emphasise that according to IAS 32.AG8 the ‘ability to exercise a 
contractual right or the requirement to satisfy a contractual obligation may be absolute, or it 
may be contingent on the occurrence of a future event.‘  

Therefore, the contingent consideration needs to be qualified as a financial liability, to 
which the requirements of IAS 39 must be applied. Whether or not the acquirer is in a 
position to influence the future events as to whether they will occur or the conditions will 
be met, is irrelevant.  

Question 1 - View B: 

For the contingent portion of the purchase price obligation IAS 39 is not applicable since it 
is not a ‘financial instrument’ as defined in IAS 32 in case the acquirer is in a position to 
influence whether agreed future events will occur or conditions will be met. As an example, 
this is claimed to be the case when the contingent consideration is based on future sales 
volumes in relation to the underlying asset.  

In such instances no liability is recognised for the contingent consideration upon 
recognition of the acquired asset.  

Proponents of view B give the following reasons:  

(1) 

Proponents of view B point out that a contingent consideration as described above does not 
meet the basic requirement for a liability as defined in the framework (para. 60), since the 
acquiring entity does not have ‘a present obligation’. In the instances described there is no 
obligating event as long as the contingency has not been removed which is considered to be 
fully controllable by the acquiring entity.  

(2)  

It is further argued that in such situations only the agreed and fixed minimum payments 
determine the acquisition costs of the purchased asset. Contingent considerations with the 
inherent characteristics of being ‘controllable’ by the acquirer do not form part of the cost 
of the acquired asset – and are, therefore, not to be considered a financial liability.  

(3)  

This view is further supported by IAS 32.25, according to which contingent settlement 
provisions are considered to be financial liabilities only in case the acquirer is required to 
deliver cash or another financial asset (or otherwise to settle a financial instrument in such 
a way that it would be a financial liability), in the event of the occurrence or non-
occurrence of uncertain future events (or on the outcome of uncertain circumstances) that 
are beyond the control of both the issuer and the holder of the instrument. By contrast, in 
case the occurrence or non-occurrence of uncertain future events (or on the outcome of 
uncertain circumstances) is within the control of the acquirer (e.g. the amount of the 
acquirer’s future revenues or net income relating to the purchased asset), no financial 
liability would need to be recognised. In line with the contractual agreement, the acquirer in 
this situation would have the possibility to avoid delivering cash or another financial asset 
(or to settle otherwise in such a way that it would be a financial liability). Thus, by 
deliberately not meeting the contractual requirements to deliver cash etc., it would 
represent an unconditional right so that no financial liability must be recognised. 
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Assuming a financial liability has to be recognised for the contingent part of the 
consideration upon recognition of the asset (following view A above), the second question 
relates to the treatment of subsequent changes in measurement of the financial liability 
relating to the contingent consideration.  

Question 2 - View A: 

Subsequent changes need to be reflected in profit or loss in line with the requirements of 
IAS 39. Within this view the possible designation of the financial instrument as a financial 
asset or financial liability at fair value through profit of loss is not taken into consideration.  

(1)  

Proponents of view A emphasise that in accordance with IAS 39.14 an entity shall 
recognise a financial liability in its statement of financial position when the entity becomes 
part to the contractual provisions of the instrument (that is the case when the requirements 
of IAS 16.7 or IAS 38.18 are met). The measurement at recognition needs to be in 
compliance with IAS 39.43 (that includes – following this view – the contingent part of the 
consideration as agreed with the supplier). The subsequent measurement needs to be made 
in line with the requirements of IAS 39.47, for which IAS 39.AG8 stipulates that any 
adjustments are recognised in profit or loss as income or expense. Thus, it will not be 
possible to adjust the costs capitalized for the asset acquired as determined upon 
recognition. Namely, there are no comparable provisions as included in IFRS 3 (para. 45 
ff.).  

However, the total purchase price (i.e. the non-contingent and the contingent portion of it) 
may be a hybrid (combined) instrument with the non-contingent part of the purchase price 
representing the non-derivative host-contract and the contingent part of it representing an 
embedded derivative. In case the embedded derivative would not need to be separated from 
the host contract, the subsequent measurement would not change as compared to the 
situation as described above.  

If the acquirer would be required to separate the embedded derivative (i.e. the contingent 
part of the purchase price agreement), the host contract would fall into the scope of IAS 39 
triggering the same accounting consequences as described above. The separated derivative 
also would be subject to the requirements of IAS 39 – specifically following the subsequent 
measurement rules as lined out in IAS 39.47 (a), there would not be an impact (change) on 
the purchase price as capitalised for the acquired asset upon recognition. The same would 
be true in case the contingent consideration of the purchase price agreement would be a 
freestanding derivative (although this scenario is considered to be rather rare and 
exceptional in practice).  

In this context it should be noted, that the requirements in terms of the definition for an 
(embedded) derivative in accordance with IAS 39.11 (b) in combination with IAS 39.9 (a) 
may not be met: this would be the case if the value changes of the derivative are in 
response to a non-financial variable, that is specific to a party of the contract. In this 
context the IFRS Interpretations Committee issued an agenda decision in July 2006 as 
follows:  

‘The IFRIC was … asked to provide guidance on whether a contract that is indexed to an entity’s own 
revenue or own earnings before interest, tax, depreciation and amortisation (EBITDA) meets the 
definition of a derivative under IAS 39.  

… paragraph 9 of IAS 39 excludes from the definition of a derivative those contracts whose value 
changes in response to changes in a non-financial variable that is specific to a party to the contract. The 
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IFRIC was, therefore, asked for guidance on whether revenue or EBITDA are financial or non-financial 
variables.  

The IFRIC accepted that it is unclear from the Standard whether revenue or EBITDA are financial or 
non-financial variables. However, [the IFRIC decided] not to take this issue on to its agenda as it 
believed it would be unable to reach a consensus on a timely basis.’  

Based on this agenda decision it currently appears to be within the reporting entities’ 
discretion how to treat purchase price agreements subject to revenues or performance-
measures (like EBITDA) as derivatives. However, the accounting treatment - either way - 
would lead to subsequent measurement adjustments to be taken to profit or loss.  

(2)  

The requirements for contingent considerations as specified in IFRS 3 (2008) are 
considered to be requirements for business combinations, which in accordance with IAS 
8.11 (a) shall be used in making the judgement described in IAS 8.10 in order to develop 
and apply an accounting policy as described in IAS 8.10 . In this light the requirements for 
contingent considerations as specified in IFRS 3 (2008) are considered to be similar and 
related to contingent considerations agreed for separate acquisitions of property, plant and 
equipment (IAS 16) or intangible assets (IAS 38). Thus, the requirements as specified in 
IFRS 3 (2008) shall be applied to separate acquisitions of other assets outside the scope of 
IFRS 3 (2008) in analogy. Accordingly, subsequent measurement changes of purchased 
assets (in the scope of IAS 16 and IAS 38) referring to contingent considerations would 
generally need to be reflected in profit or loss in line with the requirements of IAS 39.  

This view is further argued with the similarity of the transactions of (a) obtaining control of 
one or more businesses by an acquirer and (2) the purchase of an asset subject to the scope 
of IAS 16 or IAS 38 for contingent considerations. Therefore, both types of transactions 
should be accounted for following similar accounting rules. 

Question 2 - View B: 

Subsequent changes in the measurement of the financial liability (i.e. the contingent 
consideration) need to be treated as changes of the acquisition costs of the purchased asset 
due to the historical-cost-method, which is the underlying basis of both, IAS 16 and IAS 
38. 

Proponents of view B give the following reasons:  

(1)  

Proponents of view B argue that both standards, IAS 16 and IAS 38, are based on the 
historical-cost-method (the possibility to apply the revaluation model for property, plant 
and equipment items as well as for intangible assets is considered to be a separate issue not 
further considered for the discussion in this document). In line with this historical-cost-
method the assets qualifying for recognition shall be measured at their cost, irrespective of 
the timing for such costs to be finally determined.  

This understanding has explicitly been expressed in the IFRIC Interpretation 1 – Changes 
in Existing Decommissioning, Restoration and Similar Liabilities. According to IFRIC 1.5 
and in case the cost model is applied to measure an asset subject to the Interpretation, 
changes in the liability shall be added to the cost of the related asset in the current period. It 
further appears to be common practice that in accordance with IAS 17 – Leases a finance 
lease accounted for by a lessee will be adjusted by debiting “leased asset” in case the “lease 
liability” needs to be increased (e.g. due to the lessee opting for a further lease term to 
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continue the lease for which at the inception of the lease it was not reasonably certain the 
lessee would exercise the option).  

Only by understanding contingent considerations as elements of costs for acquisition 
transactions in the scope of IAS 16 and IAS 38, the purpose of financial statements as laid 
out in IAS 1.9 will be met.  

(2)  

This view has developed in the light of the previous rules for business combinations. As 
laid out in IFRS 3 (2008).BC344, the IASB had carried forward in IFRS 3 (2004) the 
requirements for contingent considerations from IAS 22 without reconsideration. In 
accordance with IFRS 3 (2004), an acquirer recognised consideration that is contingent on 
future events at the acquisition date only if it is probable and can be measured reliably. If 
the required level of probability or reliability for recognition was reached only after the 
acquisition date, the additional consideration was treated as an adjustment to the accounting 
for the business combination and to goodwill at that later date.  

That the additional consideration recognised after the acquisition date was treated as 
adjustment to the accounting for the business combination and to goodwill (instead of 
being charged to profit and loss), was mirrored to acquisitions of separate acquisitions of 
property, plant and equipment (IAS 16) or intangible assets (IAS 38), outside the scope of 
IFRS 3.  

The new requirements for contingent considerations as specified in IFRS 3 (2008) are 
considered to be specific requirements for business combinations, only. In opposition to the 
argument described further above, they may not be applied to separate acquisitions of other 
assets outside the scope of IFRS 3 (2008) in analogy. Therefore, the approach as it had 
established in practice for acquisitions under the regime of IAS 16 and IAS 38 and outside 
the scope of IFRS 3 – according to the proponents of this view – was not changed when 
IFRS 3 (2008) became effective. 

II. Current practice: diversity in practice  

We have inquired the national audit firms (both the Big Four as well as other larger audit 
firms) about the current practice of their clients and it has been confirmed that there is 
significantly divergent practice (both, with regard to question 1 and question 2).  

We further had inquired the national IFRS offices of the audit firms and also a limited 
number of preparers about their understanding of how to account for contingent 
considerations in case of separate acquisitions in the scope of IAS 16 and IAS 38. The 
different answers which were shared with us also confirmed that there are significantly 
divergent interpretations and diversity in practice.  

III. Reasons for the IFRIC to address the issue:  

a) Is the issue widespread and has it practical relevance?  

Based on the above mentioned inquiries made into audit firms and additional discussions 
with prepares, it was confirmed the issues as described in this document are widespread 
and are of practical relevance. They appear to be more important for some industries (e.g. 
biotechnology, pharmaceuticals, real estate) than for others though.  

b) Does the issue involve significantly divergent interpretations (either emerging or 
already existing in practice)?  
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As outlined above – there are currently the two views A and B for both questions, which 
lead to fundamentally different treatments.  

c) Would financial reporting be improved through elimination of the diversity?  

Financial reporting would be improved greatly by clarifying this issue since the accounting 
for contingent considerations referring to separate acquisitions of property, plant and 
equipment (IAS 16) or intangible assets (IAS 38), outside the scope of IFRS 3 based on an 
appropriate interpretation of the IFRS Interpretations Committee would enhance 
comparability among companies’ financial reportings.  

d) Is the issue sufficiently narrow in scope to be capable of interpretation within the 
confines of IFRSs and Framework for the Preparation and Presentation of Financial 
Statements, but not so narrow that it is inefficient to apply the interpretation process?  

We are of the opinion that the issue is sufficiently narrow in order to be addressed by an 
interpretation of the IFRS Interpretations Committee. 

e) If the issue relates to current or planned IASB project, is there a pressing need for 
guidance sooner than would be expected from the IASB project? (The IFRIC will not 
add an item to its agenda if an IASB project is expected to resolve the issue in a 
shorter period than the IFRIC would require to complete its due process).  

N.A. 
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