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This paper has been prepared by the technical staff of the IASCF for discussion at a public meeting of the IFRIC. 

The views expressed in this paper are those of the staff preparing the paper.  They do not purport to represent the 
views of any individual members of the IFRIC or the IASB.  Comments made in relation to the application of an IFRS do 
not purport to be acceptable or unacceptable application of that IFRS—only the IFRIC or the IASB can make such a 
determination. 

Decisions made by the IFRIC are reported in IFRIC Update. 

Interpretations are published only after the IFRIC and the Board have each completed their full due process, including 
appropriate public consultation and formal voting procedures.  The approval of an Interpretation by the Board is 
reported in IASB Update. 
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Objective of this paper 

1. The objective of this paper is to examine the measurement of share-based 

payment transactions in which the manner of settlement (cash or shares) is 

contingent on future events not within the entity’s control.  

Background 

2. The issue considered in this paper is arising from the submission on share-based 

payment transactions for which the manner of settlement (cash or shares) is 

dependent on contingent events outside the control of the entity.  As discussed, 

in agenda paper 7A, staff’s analysis is that share-based payment transactions 

with cash alternatives dependent on a contingent event outside of the entity’s 

control are analogous to share-based payment transactions in which the terms of 

the arrangement provide the counterparty with a choice of settlement.  

Consequently, staff thinks that the measurement guidance in paragraph 35-40 of 

IFRS 2 can also be applied to share-based payment transactions with cash 

alternatives dependent on contingent events outside of the entity’s control.  In 

such circumstances, paragraph 35 states that the entity has granted a compound 

financial instrument which includes a debt component and an equity component.   

3. This paper addresses the request for clarification on the effect that contingent 

events that affect the manner of settlement have on the valuation of the debt 

component of that compound financial instrument where the share-based 
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transaction occurs with an employee1.  This paper does not discuss the 

classification of share-based transactions where manner of settlement is 

dependent on contingent events outside the control of the entity as this is 

discussed in agenda paper 7A.  Instead, this paper assumes that the contingent 

event(s) in substance provides the employee with the choice of settlement and 

therefore, the requirements of paragraph 35-40 of IFRS 2 applies.   

Issue 

4. Paragraph 35 of IFRS 2 requires an entity to recognise a compound instrument 

when the entity has granted the employee to right to choose whether a share-

based transaction is settled in cash2.  How do the contingent conditions that 

determine the manner of settlement affect the valuation of the debt component 

of the compound instrument recognised according to paragraph 35 of IFRS 2?  

5. Some constituents are of the view that contingent events should be factored into 

the valuation of the debt component assuming that they will or have occurred (ie 

100% probability).  Others are of the view that the probability of the occurrence 

of each contingent event depends on the facts and circumstances of the 

contingent event itself and therefore, it should not be assumed that the 

contingent event will or have occurred in the valuation of the debt component. 

Staff analysis  

6. The relevant paragraphs of IFRS 2 are reproduced here for convenience. 

36  For other transactions, including transactions with 
employees, the entity shall measure the fair value of the 
compound financial instrument at the measurement date, 
taking into account the terms and conditions on which the 
rights to cash or equity instruments were granted.  

 
 
 
1 The submission requested that this is dealt with in the context of share-based payments with employees.  
IFRS 2 has specific guidance in paragraph 35 for such share-based payments with parties other than 
employees. 

2 Consistent with discussion in paragraphs 35-43 of IFRS 2, all references to cash also include other 
assets of the entity.   



IASB Staff paper 
 

 
 

 
 

Page 3 of 5 
 

37 To apply paragraph 36, the entity shall first measure the fair 
value of the debt component, and then measure the fair 
value of the equity component—taking into account that the 
counterparty must forfeit the right to receive cash in order to 
receive the equity instrument. The fair value of the 
compound financial instrument is the sum of the fair values 
of the two components. However, share-based payment 
transactions in which the counterparty has the choice of 
settlement are often structured so that the fair value of one 
settlement alternative is the same as the other. For example, 
the counterparty might have the choice of receiving share 
options or cash-settled share appreciation rights. In such 
cases, the fair value of the equity component is zero, and 
hence the fair value of the compound financial instrument is 
the same as the fair value of the debt component. 
Conversely, if the fair values of the settlement alternatives 
differ, the fair value of the equity component usually will be 
greater than zero, in which case the fair value of the 
compound financial instrument will be greater than the fair 
value of the debt component.  

38  The entity shall account separately for the goods or services 
received or acquired in respect of each component of the 
compound financial instrument. For the debt component, 
the entity shall recognise the goods or services acquired, 
and a liability to pay for those goods or services, as the 
counterparty supplies goods or renders service, in 
accordance with the requirements applying to cash-settled 
share-based payment transactions (paragraphs 30–33). For 
the equity component (if any), the entity shall recognise the 
goods or services received, and an increase in equity, as the 
counterparty supplies goods or renders service, in 
accordance with the requirements applying to equity-settled 
share-based payment transactions (paragraphs 10–29). 
[emphasis added] 

7. Paragraph 36 of IFRS 2 requires the terms and conditions on which the rights to 

cash or equity instruments were granted to be taken into account in the fair value 

of the compound instrument.  Paragraph 37 requires the entity to first measure 

the fair value of the debt component and then the fair value of the equity 

component.  IFRS 2 defines fair value as the amount for which an asset could be 

exchanged, a liability settled, or an equity instrument granted could be 

exchanged, between knowledgeable, willing parties in an arm’s length 

transaction. 

8. Also, paragraph 38 provides that the debt component should be treated in 

accordance with the requirements applying to cash-settled share-based payment 
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transactions (paragraph 30-33 of IFRS 2).  Hence, paragraph 33 of IFRS 2 is 

also relevant to the measurement of the fair value of the debt component: 

The liability shall be measured, initially and at the end of each reporting 

period until settled, at the fair value of the share appreciation rights, by 

applying an option pricing model, taking into account the terms and 

conditions on which the share appreciation rights were granted, and the 

extent to which the employees have rendered service to date. [emphasis 

added] 

9. The guidance in IFRS 2, when taken together, requires conditions attached to the 

cash settlement to be considered in the fair value of the debt component of the 

compound instrument if those conditions are conditions that knowledgeable, 

willing parties in an arm’s length transaction will consider in determining the 

amount to settle the liability.   

10. It is a question of judgement as to how the contingent conditions attached to the 

cash settlement are factored into the fair value measurement of the debt 

component.  Those contingent conditions should be reflected in the valuation in 

the manner consistent with its treatment by knowledgeable, willing parties in an 

arm’s length transaction. 

Agenda criteria assessment  

11. The staff’s preliminary assessment of the agenda criteria is as follows: 

(a) Is the issue widespread and practical?  
Yes.  The issue occurs in certain industries and could arise in many 
jurisdictions in which entities adopt share-based payment transactions 
with cash alternatives on contingent events as remuneration to 
employees.  

(b) Does the issue involve significantly divergent interpretations (either 
emerging or already existing in practice)?  
The submission indicates that divergence is and will be emerging in 
practice.  However, the staff does not expect significantly divergent 
interpretations, considering that IFRS 2 provides relevant principles on 
the measurement of share-based transactions (37-38 of IFRS 2) with 
cash alternatives not within the entity’s choice. 
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(c) Would financial reporting be improved through elimination of the 
diversity?  
Yes.  The measurement of share-based payment transactions would 
become more consistent through elimination of diversity, if there is 
any. 

(d) Is the issue sufficiently narrow in scope to be capable of interpretation 
within the confines of IFRSs and the Framework for the Preparation 
and Presentation of Financial Statements, but not so narrow that it is 
inefficient to apply the interpretation process?  
Given the variety of share-based arrangements with cash alternatives, 
staff believed that guidance beyond the above observations could not be 
developed in a reasonable period of time.  Also, staff noted that any 
guidance that can be given would be in the nature of valuation 
guidance. 

(e) If the issue relates to a current or planned IASB project, is there a 
pressing need for guidance sooner than would be expected from the 
IASB project?  (The IFRIC will not add an item to its agenda if an IASB 
project is expected to resolve the issue in a shorter period than the 
IFRIC would require completing its due process.) 
No.  The Board does not have any projects on its agenda to revise 
IFRS 2.  However, the Board does have a project on Fair Value 
Measurements which may have an impact on the issue raised. 

12. Based on the assessment of the agenda criteria in paragraph 11, the staff 

recommends that the IFRIC not add these issues to its agenda.  Proposed 

wording for the tentative agenda decision is set out in Appendix A.   

Questions for the IFRIC 

1.  Does the IFRIC agree with the staff recommendation that the issues 
should not be added to the agenda?  

2. Does the IFRIC have any comments on the proposed wording for 
the tentative agenda decision (see Appendix A)? 

 
 
[Appendix A has been omitted from this observer note] 
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