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Dear Mr Garnett, 

 

Tentative agenda decision: IAS 38 Intangible Assets—Accounting for sales costs  
 

Deloitte Touche Tohmatsu is pleased to respond to the IFRIC’s publication in the March 2009 
IFRIC Update of the tentative decision not to take onto the IFRIC’s agenda a request for an 

Interpretation of IAS 38 Intangible Assets with respect to providing guidance on accounting for 

sales costs. 

We agree with the IFRIC’s decision not to take this item onto its agenda. However, we have the 
following recommendations in relation to the tentative agenda decision. 

� We do not believe that the distinction between “costs incurred in attempting to obtain 

customer contracts” (IFRIC rejection) and “costs incurred in securing the contract” (IAS 
11.21) is clear. In particular, IAS 11.21

1
 may be read to mean the opposite of what is 

written in the agenda decision. Accordingly, while we agree that initial selling and 

marketing costs incurred during construction should not be capitalised in the case of real 

estate constructed for sale to third parties (as envisaged by IFRIC 15), we are concerned 
that this sentence in the rejection will be interpreted to mean that no pre-contract costs 

should be capitalised (even those for contracts negotiated for the construction of a single 

specific asset, such as a generator). We believe that this would be a contradiction of the 
requirements of IAS 11.21. As a result, we would prefer that the IFRIC make clear that 

this is not the intention of the agenda decision. 

                                                
1 IAS 11.21 states that “Contract costs include the costs attributable to a contract for the period from the 
date of securing the contract to the final completion of the contract. However, costs that relate directly to a 

contract and are incurred in securing the contract are also included as part of the contract costs if they can be 

separately identified and measured reliably and it is probable that the contract will be obtained. When costs 

incurred in securing a contract are recognised as an expense in the period in which they are incurred, they 

are not included in contract costs when the contract is obtained in a subsequent period.” 
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• The tentative agenda decision states: “However, the IFRIC noted that other standards 

conclude that some direct and incremental costs recoverable as a result of obtaining a 

specifically identifiable contract with a customer may be capitalised in narrow 
circumstances” [emphasis added]. It is unclear to us what those narrow circumstances are. 

We believe that the IFRIC should include cross-references to the relevant standards. 

• We do not understand the relevance of the reference to property, plant and equipment in 

the second paragraph of the agenda decision. The question addressed to the IFRIC relates 

to real estate constructed for sale to third parties (and not for own use) and hence the 
asset/s classification as property, plant and equipment under IAS 16 Property, Plant and 

Equipment is not applicable. We recommend that this sentence be removed. 

 
If you have any questions concerning our comments, please contact Ken Wild in London at  

+44 (0)20 7007 0907. 

 
Yours sincerely, 

 

 
 

Ken Wild 
Global IFRS Leader 

 


