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Introduction 

Objective of this paper 

1. The objective of this paper is to document the staff’s analysis and 

recommendation on the applicability to the customer of IFRIC 18 Transfers of 

Assets from Customers.  As such, this paper: 

(a) provides background information on this issue; 

(b) analyses the issue within the context of IFRSs; 

(c) discusses the staff recommendation; and 

(d) asks the IFRIC whether they agree with the staff recommendations. 

Background information 

2. In March 2009, the staff received a request to add to the IFRIC agenda an issue 

regarding the applicability to customers of IFRIC 18.  A copy of the agenda 

request has been included as Appendix A. 

Analysis, recommendations and questions for the IFRIC 

Scope of IFRIC 18 

3. Paragraphs 4 and 5 of IFRIC 18, the scope paragraphs, state (emphasis added): 

This Interpretation applies to the accounting for transfers of items of 
property, plant and equipment by entities that receive such transfers 
from their customers. 

Agreements within the scope of this Interpretation are agreements in 
which an entity receives from a customer an item of property, plant 
and equipment that the entity must then use either to connect the 
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customer to a network or to provide the customer with ongoing 
access to a supply of goods or services, or to do both. 

4. The staff notes that paragraph 3 of IFRIC 18 clarifies that the term “customer” is 

used for convenience within the context of IFRIC 18 regardless of whether the 

transferor of the assets will receive future goods or services from the transferee 

in the future. 

5. Additionally, paragraph BC4 of IFRIC 18 states (emphasis added): 

This Interpretation applies to the accounting for transfers of items of 
property, plant and equipment by entities that receive such transfers 
from their customers. In developing the Interpretation, the IFRIC 
decided that it would not address how the customers should account 
for the transfers because the main issue is how the entity receiving 
the asset should recognise revenue. 

6. In the staff’s opinion, IFRIC 18 is explicit that it does not apply to the 

accounting for the transfer of assets by the customer. 

Question 1 – Scope of IFRIC 18 

Does the IFRIC agree that the scope of IFRIC 18 does not include the 
accounting by the customer for the transfer of assets? 

Other IFRSs 

7. IFRIC 18 starts from the premise that transfers of assets from customers are 

exchange transactions between the customer and the goods/ services provider.  

This premise is inferred in paragraph 13 of IFRIC 18.  Paragraphs BC14 and 

BC15 of IFRIC 18 provide additional information stating: 

How should the transferred item of property, plant and 
equipment be measured on initial recognition? 

The IFRIC concluded that, in a normal trading transaction, the item 
of property, plant and equipment is received in exchange for 
something, ie the provision of services such as connection to a 
network, provision of ongoing access to a supply of goods or 
services, or both. 

The IFRIC noted that both paragraph 24 of IAS 16 Property, Plant 
and Equipment and paragraph 12 of IAS 18 Revenue lead to the 
same measurement attribute for such exchange transactions, ie the 
item received should be measured at fair value on initial recognition. 
Therefore, if the entity concludes that the definition of an asset is 
met, it should recognise the transferred asset as an item of property, 
plant and equipment in accordance with paragraph 7 of IAS 16 and 
measure it on initial recognition at its fair value in accordance with 
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paragraph 24 of that Standard. The IFRIC also noted that 
respondents to D24 generally agreed with that conclusion. 

8. In the staff’s opinion, the accounting for the transfer of assets by the customer 

should be consistent with the applicable accounting for other exchange 

transactions.  This treatment would include the customer’s determination of 

what economic benefits it received and what economic benefits it gave up as a 

result of the transaction and then applying the relevant IFRSs to the components 

of the transaction.  The guidance in IFRIC 18 would naturally be relevant to 

determining whether the customer had actually transferred control of the asset. 

9.  For example, if the customer had transferred an asset that was within the scope 

of IAS 16 Property, Plant and Equipment, the customer should follow the 

derecognition provisions of IAS 16.  Specifically paragraphs 67-72 of IAS 16 

provide guidance in this example.  Paragraph 69 of IAS 16 states, in part, “The 

disposal of an item of property, plant and equipment may occur in a variety of 

ways (eg by sale, by entering into a finance lease or by donation)...” 

10. The customer should also determine what goods or services was received and if 

the goods or service received meets the definition of an asset within the 

Framework including all relevant literature such as IFRIC 4 Determining 

Whether an Arrangement contains a Lease. 

11. The customer’s determination of the economic benefits received in the 

transaction should include consideration of whether the benefit received was 

“directly attributable to bringing another asset to the location and condition 

necessary for it to be capable of operating in a manner intended by 

management” as discussed in paragraph 16(b) of IAS 16 Property, Plant and 

Equipment.  An example of this type of economic benefit the customer would 

receive in the transfer is a newly constructed building being connected to the 

electricity network as a result of transferring an electricity substation to the 

network company (as presented in Illustrative Example 1 to IFRIC 18). 

12. Paragraph 6 of IFRIC 18 states that the Interpretation may also apply to the 

transfer of cash from customers for the acquisition or construction of such items 

of property, plant and equipment.  In the staff’s opinion, the customer should 

perform the same analysis for cash transfers as when property, plant and 
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equipment is transferred and the other scope provisions of IFRIC 18 are 

satisfied. 

13. In IFRIC 18, the IFRIC concluded that, in a normal trading transaction, transfers 

of assets include exchanges of other goods, services or both.  In the staff’s 

opinion, the principles included within IFRIC 18 for determining the goods or 

services the entity must provide in return for the transferred assets may also be 

relevant to the accounting treatment applied by the customer transferring the 

assets.  Additionally, in the staff’s opinion, other IFRSs provide relevant 

guidance for determining the appropriate accounting treatment of the other 

economic components of the exchange transaction. 

Question 2 – Guidance applicable to the customer 

Does the IFRIC agree that IFRIC 18 and other IFRSs provide relevant 
guidance for determining the appropriate accounting treatment of the economic 
components of the exchange transaction? 

If not, what guidance do you think is appropriate for the customer to apply to 
the transfer of assets, and why? 

Staff recommendation 

14. Based on the explicit scope of IFRIC 18, principles explained throughout IFRIC 

18 including its Basis for Conclusions and guidance in other IFRSs, in the staff’s 

opinion, divergent interpretations are not expected in practice.  Therefore the 

staff recommends that the IFRIC not add this issue to its agenda.  Proposed 

wording for the tentative agenda decision is set out in Appendix B. 

Question 3 

Does the IFRIC agree with the staff’s recommendation not to add this issue to 
its agenda?  If not, how does the IFRIC recommend the staff to proceed? 

Does the IFRIC have any comments on the proposed wording for the tentative 
agenda decision?  
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Appendix A – IFRIC Agenda Request 

Staff overview 

A1. The staff received the following IFRIC agenda request.  All information has 

been copied without modification by the staff. 

Agenda request 

Submission summary/ cover note 

With regard to IFRIC 18, the lacuna exists as to how the provider / contributor 
of the assets should account for the contributed assets. In absence of clear 
guidance most entities have engaged in different practices. Some are recording 
an immediate expense as they believe that when they are not controlling any 
thing they should not recorded it as an assets in their financial statements and 
some are recognizing as an intangible assets so as to spread the cost over the 
life of the agreement. 

Submission 

The issue 

The IFRIC has issued an interpretation (IFRIC 18- Transfer of Assets from 
customer) dealing with how the entity which received an assets from customer 
in exchange for getting an on-going service should account for the receipt of 
the assets. 

The IFRIC has reached the consensus that the receiver should recognize the 
assets at fair value if it meets the recognition criteria and corresponding income 
depending on whether the receiver has an obligation to provide on-going 
service or not. However, the issuance of such an interpretation doesn’t provide 
insight how the provider of an assets should record any such contribution. 
Should provider record it as an intangible assets since the provider got 
exclusive right to take benefit out of such contributed assets in the form of on-
going service or should it be recognized as an expense once contribution 
made. 

Current practice 

Before issuance of guidance, the providers of the assets were recording the 
underlying assets in their financial statements. Now since the guidance has 
been issued, there seems to be a gap created regarding how the receiver 
should account for such contribution. Divergence has been noted with some 
entity recording as an expense by referring to the framework where it not meet 
control criteria and some recording it as an intangible assets by considering it 
as an exclusive right created by the agreement entered between receiver and 
provider. 
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Reasons for the IFRIC to address the issue 

As IFRIC has admitted that the issue is widespread i.e. such contribution of 
assets is widely noticed in many utilities and power sectors. Further 
consistency is one which is the foremost requirement of the standard setter and 
follower. I think IFRIC should take it on its agenda and provide guidance how to 
best account for such contribution in the light of current IFRS literature and 
which standard should be referred in order to get it right. 

 
[Appendix B has been omitted from this Observer note] 
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