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Introduction 

1. The FASB has issued FSP FAS 141(R)-1 on 1 April 2009 and amended the 

recognition and measurement of contingencies in a business combination.  We 

will update the comparison of IFRS 3 and SFAS 141(R) in Appendix A of 

IFRS 3 accordingly (see Appendix E of this agenda paper). 

2. The FASB also concluded that contingent consideration arrangements of an 

acquiree assumed by the acquirer in a business combination are recognised 

initially at fair value and measured subsequently in accordance with the 

guidance for contingent consideration arrangements in SFAS 141(R).  

3. The IASB has been asked to clarify the treatment of contingent consideration of 

an acquiree that an acquirer assumes in a business combination (this agenda paper 

refers to those arrangements as “pre-existing contingent consideration” or 

“PCC”).   

Issue: How should an entity account for pre-existing contingent consideration 

according to IFRSs?   

4. In May 2009 the Board discussed this issue but did not make any decision.  The 

Board asked the staff to come back with a more detailed analysis and a firm staff 

recommendation with examples to explain how the accounting differs from each 

other under the following views: 

View 1: Although PCC does not meet the definition of contingent consideration, 

it retains its nature in the subsequent acquisition.  Accordingly, it should be 

accounted for in the same way as any contingent consideration in the subsequent 
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business combination. 

View 2: PCC does not meet the definition of contingent consideration in the 

subsequent business combination.  Therefore, it should be accounted for as part 

of the acquired identifiable assets and liabilities in the subsequent acquisition.  

Summary of staff recommendation 

5. The staff recommends that the Board adopts view 2 and does not add this issue 

to the annual improvements project.  

Staff Analysis 

6. The staff has organised the paper into three parts: 

(a) Does PCC meet the definition of contingent consideration in a 

subsequent business combination? 

(b) Does PCC retain its nature as contingent consideration in a subsequent 

business combination?  

(c) Consequences of adopting view 1 – to account for PCC as contingent 

consideration in a subsequent business combination (we will discuss 

only if the Board adopts View 1) 

A flowchart to illustrate the thought process is included in Appendix A. 

Does PCC meet the definition of contingent consideration in a subsequent business 
combination?  

7. The staff believes that pre-existing contingent consideration does not meet the 

definition of contingent consideration in a subsequent business combination and 

cannot be analogised as such.   

8. IFRS 3 (as issued in 2008) defines contingent consideration as “….an obligation 

of the acquirer to transfer additional assets or equity interests to the former 

owners of an acquiree as part of the exchange for control of the acquiree if 

specified future events occur or conditions are met.  However, contingent 

consideration also may give the acquirer the right to the return of previously 

transferred consideration if specified conditions are met.”  (IFRS 3 Appendix A) 
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9. Using the illustrative example in Appendix B of this paper, we believe that only 

the consideration paid by Entity A (the acquirer) to the owner of Entity B (the 

acquiree) in exchange for control of Entity B is contingent consideration.  Entity 

C is not the acquiree in the current acquisition and therefore pre-existing 

consideration paid to its former owners is not consideration of this business 

combination.     

Question 1 

Does the Board agree with the staff’s view that pre-existing contingent 
consideration does not meet the definition of contingent consideration in IFRS 
3? 

Does the nature of PCC retain as contingent consideration in a subsequent business 
combination? 

10. There are two views:    

View 1 (alternative view): Although PCC does not meet the definition of 

contingent consideration, it retains its nature in the subsequent business 

combination.  Accordingly it should be accounted for in the same way as 

contingent consideration of the subsequent business combination 

View 2 (staff recommendation): PCC does not meet the definition of 

contingent consideration and is accounted for as a part of the acquired 

identifiable assets and liabilities of the acquiree in the subsequent business 

combination.  Therefore, we recommend not to amend IFRS 3 as it will in effect 

establish an exception to the principle that in a business combination the 

acquirer recognises the identifiable assets and liabilities of the acquiree.  If the 

Board agrees with view 2, we will include an additional item in the non-

mandatory section of IFRS 3 – Comparison of IFRS 3 (as revised in 2008) and 

SFAS 141(R) (included in Appendix D for the Board’s information) 

11. We note that in most situations it will not matter whether pre-existing contingent 

consideration is treated as part of the identifiable assets and liabilities of the 

acquiree or as contingent consideration.  This is because most contingent 

consideration obligations are financial instruments within the scope of IAS 39.  

The only potential accounting difference exists for non-financial contingent 

consideration that would be in the scope of IAS 37, which, in our view, is not 

common.   
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12. We also note that the accounting requirements for non-financial contingent 

consideration and contingencies are not converged between IFRS and US GAAP.  

Accordingly, differences between the IFRS and US GAAP treatment of 

contingent consideration that is classified as a non-financial liability will persist 

regardless of whether the pre-existing contingent consideration is treated as 

contingent consideration or as identifiable assets or liabilities of the acquiree. 

13. A comparison of the accounting treatments of pre-existing contingent 

consideration as identifiable assets or liabilities or contingent consideration and 

with that of US GAAP is summarised below and is explained in the illustrative 

example (Appendix B): 

Pre-existing 
Contingent 

Consideration 

Treated as 
Contingent 

Consideration 
(View1)  

Treated as 
Identifiable Assets or 

Liabilities of 
Acquiree (View2)  

US 
GAAP 

Different 
or same?

Financial      

Initial 
measurement 

At fair value 
(IFRS 3.39) 

At fair value (IFRS 3.18) At fair 
value (FAS 
141R.24A) 

Same 

Subsequent 
measurement 

At fair value  
(IFRS 3.58) 

At fair value  At fair 
value (FAS 
141R.65b) 

Same 

Non-financial     

Initial 
measurement 

At fair value 
(IFRS 3.39) 

At fair value (IFRS 3.18) At fair 
value 

Same 

Subsequent 
measurement 

In accordance 
with IAS 37 
(IFRS 3.58(b)(ii)) 

At the higher of: 

(a) the amount that 
would be recognised 
in accordance with 
IAS 37; and 

(b) the amount initially 
recognised less, if 
appropriate, 
cumulative 
amortisation 
recognised in 
accordance with IAS 
18 Revenue. (IFRS 
3.56) 

At fair 
value 

Different 
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Questions 2 

Does the Board agree with the staff recommendation (View 2) to account for 
the PCC as a part of the acquired identifiable assets and liabilities of the 
acquiree in the subsequent business combination and not to amend the 
standard? 

 

Consequence of Adopting View1 

Amendments 

14. If the Board supports View 1 (PCC is accounted for in the same way as a 

contingent consideration in the subsequent business combination), we believe 

that the Board should provide guidance on the measurement of pre-existing 

contingent consideration in the standard, similar to that provided for the other 

items listed in paragraph 54 of IFRS 3.   

Transition 

15. In addition, we ask the Board to clarify the accounting of pre-existing contingent 

consideration that arose before the adoption of the revised standard.  There are 

two alternatives: 

View 1(a): the contingent consideration is accounted for in accordance with 

IFRS 3 (as issued in 2004).  This means that subsequent changes in the value of 

the contingent consideration are recognised as adjustments to goodwill.   

View 1(b):  the contingent consideration is accounted for in accordance with  

IFRS 3 (as issued in 2008).  This means that subsequent changes in the value of 

the contingent consideration are recognised as profit or loss.  US GAAP has 

adopted this view.    

16. We note that there are conceptual difficulties with both options.  If the 

Board adopts view 1(a), it would have a consistent accounting treatment for all 

pre-existing contingent consideration.  In May 2009 the Board decided that 

contingent consideration arising before the effective date of IFRS 3R (ie. “pre-

adoption contingent consideration”) should be accounted for in accordance with 

IFRS 3 (as issued in 2004).  View 1(a) would introduce the same principle for 

pre-existing contingent consideration of the acquiree. 
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17. However, the goodwill of the previous business combination of the acquiree is 

not carried over in the subsequent business combination of the acquirer (as it is 

not part of the identifiable assets and liabilities).  The only goodwill will be that 

recorded by the acquirer for the subsequent business combination.  Therefore, 

the adjustment to goodwill would not be made to the original goodwill arising 

from the previous business combination but to the new goodwill recorded by the 

acquirer in the subsequent business combination.     

18. If the Board should adopt view 1(b), it would create an exception from last 

month’s decision on pre-adoption contingent consideration.  However, this will 

be consistent to the accounting treatment for other assets and liabilities of the 

acquiree to be accounted for under the revised standard and converged in 

wording to the US GAAP (although the accounting treatment for non-financial 

contingent consideration would still be different as explained above).   

 

Question 3 

If the Board supports View 1, i.e. to account for PCC in the same way as 
contingent consideration of the subsequent business combination, does the 
Board agree with the draft of proposed amendments to IFRS 3 in Appendix C?   

 

Question 4 

Does the Board support view 1(a), i.e. to account for the subsequent changes 
in the value of the pre-existing PCC as adjustments to goodwill in accordance 
with IFRS 3 (as issued in 2004) or view 1(b), i.e. to account for the subsequent 
changes in the value of the pre-existing PCC as adjustments to profit or loss in 
accordance with IFRS 3 (as issued in 2008)?  
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Appendix A – Decision tree in this paper 

 
Note: Only subsequent measurement is shown on the chart as the initial measurement is the 
same under View 1 and View 2 

Q1 Does the pre-existing contingent 
consideration (“PCC”) meet the definition of 
contingent consideration in the subsequent 
acquisition? 

Q2 Does PCC retain its nature as 
contingent consideration in the 
subsequent acquisition?  

Contingent consideration of 
subsequent acquisition  

Is the PCC a financial 
instrument within the scope 
of IAS 39?  

 Identifiable assets or liabilities 
of acquiree (View 2)  

Subsequent 
measurement 
under IAS 37 

Is the PCC a financial 
instrument within the scope 
of IAS 39?  

Subsequent 
measurement: at the 
higher of the amounts 
under IAS 37 or the 
initially recognised 
amounts less cumulative 
amortisation  

Subsequent 
measurement: at fair 
value  

Yes 
No 

Yes (View 1) No 

Yes No Yes No

Subsequent 
measurement: at fair 
value with gain/loss 
recognised in P/L or 
OCI under IAS39 
 To next page 
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Did PCC arise before the 
adoption of new IFRS 3 
(as issued in 2008)?  

Q3 Is PCC 
accounted for in 
accordance with 
new IFRS 3 (as 
issued in 2008)?  

Subsequent measurement: At 
fair value, with gain or loss 
resulting from remeasurement 
recognised in profit or loss or 
other comprehensive income in 
accordance with IAS 39 (IFRS 
3.58) (View 1(b))  

Subsequent measurement:  
subsequent change of PCC is 
adjusted to goodwill in 
accordance with old IFRS 3 
(as issued in 2004) (View 
1(a))  

From prior page 

Yes No 

No 

Yes 

Appendix A – Decision tree in this paper (continued) 
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Appendix B– Illustrative Example  
 

B1. The following example illustrates the different views.  The difference in 

accounting emerges when liability is non-financial liability and highlighted in 

the example below. 

Example 1 

Entity B acquires Entity C in August 2009 (after the effective date of IFRS 3 R).  
Entity B has a contingent consideration arrangement with the former owners of 
Entity C. 

Entity A acquires Entity B in a business combination on 31 March 2010.  The 
contingent consideration arrangement with Entity C has not been settled when 
Entity A acquires Entity B.  The fair value of the contingent consideration is 100 
on 31 March 2010. 

On 31 December 2010, there has been decrease in the amounts of the pre-
existing contingent consideration by 20 in accordance with IAS 37 since 31 
March 2010. 

B2. The following table illustrates the accounting outcome and the differences 

between View 1 and View 2.  At 31 March 2010, there are differences in total 

assets and total consideration between View 1 and View 2.  View 2 identifies 

liabilities of 100.  However, the amount of goodwill recorded is not affected. 

At 31 March 2010  
 View 1(Treating 

PCC as contingent 
consideration of 
Entity A) 

note View 2 (Treating 
PCC as a part of 
the identified 
liability) 

note

 CU  CU  
Consideration     
Cash 300  1 300 1 
Contingent consideration arrangement 100 5 ---  
Total consideration   400  300  
     
Allocation of assets and liabilities     
Recognised amounts of identifiable 
assets acquired and liabilities assumed 

    

Identifiable assets 300 2 300 2 
Identifiable liabilities  ---  (100) 5 
Goodwill 100 3 100 4 
Total assets  400  300  
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Note 
1. It is assumed that Entity A paid cash of 300 as a consideration. 
2. It is assumed that identified assets were 300. 
3.  Total consideration 400 – Identifiable assets 300 = Goodwill 100 
4.  Total consideration 300 – (Identifiable assets 300 –identified liability 100) = Goodwill 100 
5.  Fair value of the contingent consideration on 31 March 2010. 

B3. At 31 December 2010, there has been decrease in the amounts of the pre-

existing contingent consideration by 20 in accordance with IAS 37 since 31 

March 2010.  The following table illustrates the accounting entries under both 

View1 and View2.  Under View 1, the pre-existing contingent consideration was 

measured subsequently in accordance with IAS 37 (IFRS 3.54 and 58).  

Therefore, this change is recognised in profit or loss.  Under View 2, , no journal 

entry is recognised as the amounts at initial recognition (100) is higher than the 

amount that would be recognised in accordance with IAS 37 (80) in accordance with 

IFRS 3.56.   

At 31 December 2010  

 
View 1 (Treating PCC as contingent 
consideration of Entity A) 

View 2 (Treating PCC  as a part of 
the identified liability) 

In Entity A’s consolidated financial 
statements  
  
Dr)  Contingent consideration 
liability                                      20 
           Cr) Profit or loss             20    
 

In Entity A’s consolidated financial 
statements  
 
No Entry (because the amounts at 
initial recognition is higher than the 
amount that would be recognised in 
accordance with IAS 37)  

 



IASB Staff paper 
 
 

 
 

Page 11 of 13 
 

 

Appendix C– Proposed amendments to IFRS 3 under View 
1 (the alternative view to the staff recommendation)  

 
 
[Omitted from observer note]  
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Appendix D – Proposed amendments to IFRS 3 under View 
2 (the staff recommendation)  
 

 

[Omitted from observer note]  
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Appendix E - Proposed Amendments in response to the 
amendment in FSP FAS 141(R)-1  

[Omitted from observer note]  


