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This paper has been prepared by the technical staff of the IASCF for discussion at a public meeting of the IFRIC. 

The views expressed in this paper are those of the staff preparing the paper.  They do not purport to represent the 
views of any individual members of the IFRIC or the IASB.  Comments made in relation to the application of an IFRS do 
not purport to be acceptable or unacceptable application of that IFRS—only the IFRIC or the IASB can make such a 
determination. 

Decisions made by the IFRIC are reported in IFRIC Update. 

Interpretations are published only after the IFRIC and the Board have each completed their full due process, including 
appropriate public consultation and formal voting procedures.  The approval of an Interpretation by the Board is 
reported in IASB Update. 

 

Page 1 of 2 

 

Background 

1. In March 2009 the IFRIC received a request for guidance on how to apply 

IAS 39 Guidance on Implementing F.2.1 Whether a derivative can be 

designated as a hedged item (IAS 39 IG F.2.1.) when an entity issues fixed 

interest rate foreign currency debt and then swaps it into floating interest rate 

local currency debt using a cross currency interest rate swap (CCIRS).  The 

entity also enters into a local currency pay-fixed, receive-variable interest rate 

swap (IRS), which has a shorter duration than that of the cross currency interest 

rate swap.   

2. At the May meeting the IFRIC tentatively decided not to add the issues to its 

agenda and published the decision for comment in IFRIC Update. 

3. One comment letter was received supporting the tentative decision and its 

reasons. 

Recommendation and question for the IFRIC 

The staff recommends that the IFRIC finalise the agenda decision as 
published.  Wording is included in the Appendix. 
 
Does the IFRIC agree? 
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Appendix A – proposed wording for the agenda decision 

A1. The staff proposes the following wording as published in IFRIC Update for the 

final agenda decision: 

The IFRIC received a request for guidance on how to apply the guidance in 

Q&A F.2.1 in the Guidance on Implementing IAS 39 Whether a derivative can 

be designated as a hedged item when an entity issues fixed interest rate foreign 

currency debt and then swaps it into floating interest rate local currency debt 

using a cross currency interest rate swap.  The entity also enters into a local 

currency pay-fixed, receive-variable interest rate swap, which has a shorter 

duration than that of the cross-currency interest rate swap.  The submission 

asks whether the guidance in Q&A F.2.1 prevents cash flows attributable to a 

derivative from being designated as the hedged cash flow in a hedge 

relationship.   

The IFRIC noted that paragraph 77 of IAS 39 states that two or more 

derivatives may be viewed in combination and jointly designated as the 

hedging instrument, including when the risk(s) arising from some derivatives 

offset(s) those arising from others (emphasis added).  Consequently, the IFRIC 

noted that although IAS 39 permits a combination of derivatives to be jointly 

designated as the hedging instrument in a hedging relationship, it does not 

allow a ‘synthetic hedged item’ created by combining one derivative with a 

non-derivative financial instrument to be designated as the hedged item in a 

hedging relationship with another derivative. 

Given the requirements in IAS 39, the IFRIC concluded that any guidance it 

could provide would be in the nature of implementation guidance rather than 

an interpretation. Therefore, the IFRIC decided not to add this issue to its 

agenda. 
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