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Introduction 

1. The purpose of this agenda paper is to summarise the principles on which the 

revised draft proposed by the staff in agenda paper 2C is based.  This agenda 

paper: 

(a) clarifies the scope; 

(b) simplifies the requirements to recognise customer contributions as items 

of property, plant and equipment; and 

(c) clarifies when revenue should be recognised. 
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Staff analysis 

Section A – Clarification of the scope 

2. Some respondents to D24 were confused about the role of each party to the 

transaction and which party the Interpretation would apply to: 

(a) Some questioned what ‘access provider’ means and asked the IFRIC to 

define such a term.  The meaning of “provide access” and “access 

provider” is critical to understanding the scope of the Interpretation. 

(CL9) 

(b) although much of the wording of the consensus focuses on the 

accounting treatment of the access provider, the scope paragraph seems 

to be saying that the draft interpretation is applicable to all the parties 

involved (CL54) 

(c) What another party means in the last sentence of paragraph 4 of D24 

that states that ‘the customer that receives access to a supply of goods or 

services may contribute the asset or it may be contributed by another 

party’? 

(d) Would the Interpretation apply if the access provider already holds the 

asset in inventory, that is, if the access provider is also the constructor of 

the asset? (CL51) 

3. Many respondents were also concerned that D24 could create unintended 

overlaps with existing IFRSs such as IFRIC 12 and IAS 20.  They recommend 

excluding such IFRSs. 

4. The staff agree with respondents that the scope of D24 should be clarified.  The 

revised draft deals only with two parties:  the entity that receives the contribution 

and the entity that makes the contribution.  The staff note that some respondents 

were confused by the definitions set out in paragraph 5 of D24.  In the revised 

draft set out in Agenda Paper 2C, the staff redrafted the background and the 

scope of the Interpretation and removed the definitions on the basis that a 

clarified scope should be sufficient on its own. 
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5. The staff did not expand the scope to other types of assets such as intangible 

assets.  The staff suggest discussing whether the scope should be expanded once 

the IFRIC has reached a consensus with the current scope. 

6. Question for IFRIC members: Do you agree with the drafting of the scope 

suggested by the staff in paragraphs 2-5 of Agenda Paper 2C? 

Section B - Recognition and measurement of a contributed item of 
property, plant and equipment 

7. The staff remind the IFRIC of the logic that was the basis for the conclusions in 

D24: 

 Are the recognition criteria met?  If so, recognise the contributed asset at fair 

value; 

 Does the arrangement contain a lease in accordance with IAS 17 or  

IFRIC 4? 

 If the arrangement contains a lease, assess whether that lease is an operating 

or finance lease in accordance with IAS 17. 

o If it is a finance lease, the entity has settled its obligation to provide 

the customer with access to a supply of goods or services by returning 

the asset to the customer by way of the finance lease.  In that case, the 

entity does not recognise either the contribution or the obligation to 

provide access. 

o If it is an operating lease, account for that lease in accordance with 

IAS 17. 

 If there is no lease, revenue is recognised over the period over which the 

entity has an obligation to provide access to a supply of goods or services, 

but no longer than the useful economic life of the contributed asset. 

8. Respondents generally agreed with the IFRIC’s proposal in paragraphs 8-10 of 

D24 that deal with recognition of the contributed item of property, plant and 

equipment (PP&E), including measurement at fair value.  However, they pointed 

out that D24 was overly complex.  For example EFRAG said ‘we think the draft 

approaches the transaction in an overly complex way, and the result is an 
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Interpretation that is difficult to follow and understand.’  Some respondents 

asked the IFRIC to refer specifically to the Framework in order to avoid any 

confusion around the notion of control. 

9. The staff think that a simple way to clarify D24 on this aspect would be to 

require the entity that receives an item of PP&E from a customer to assess 

whether it controls that item or whether the customer retains control of that item.  

Paragraph 7 of the revised draft in Agenda Paper 2C quotes paragraph 89 of the 

Framework and gives guidance on whether the recognition criteria are met.  

Paragraph 8 of that draft uses the relevant criteria in paragraph 9 of IFRIC 4 as 

part of the determination of whether the entity has anything to recognise in the 

first place.  It seems to the staff that if either criterion 9(a) or 9(b) of IFRIC 4 is 

met, the entity could not conclude that it controls the asset.  By adopting this 

approach, the Interpretation would not require readers to think about the lease 

literature and would avoid the question of whether all sales with finance 

leasebacks should not result in derecognition of the original asset (see the 

implications of an approach using IFRIC 4 in agenda paper 4A and its appendix 

presented at the September 2007 IFRIC meeting1). 

10. Questions for the IFRIC:  Do you agree with the staff’s approach to simplifying 

the analysis the Interpretation requires to determine whether the contributed asset 

should be recognised?  If not, what approach do you suggest? 

Section C - How should the credit be accounted for? 

11. The following discussion assumes that, if the entity received a customer 

contribution in the form of an item of PP&E, the entity concluded that it should 

recognise the item and measure it at fair value on initial recognition.  Therefore 

the question is how should the resulting credit be accounted for? 

12. Paragraph BC23 of D24 states that ‘the IFRIC noted that the economic effect of 

a cash contribution was similar to the effect of a contribution of property, plant 

and equipment.  The IFRIC therefore decided to include cash contributions in the 

scope of its Interpretation.’ 

                                                 
1http://www.iasb.org/Current+Projects/IFRIC+Projects/D24+Customer+Contributions/Meeting+Summ
aries+and+Observer+Notes/IASB+September+2007.htm  
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13. In the revised draft, the staff carried over this view but explicitly refer to IAS 18 

in support of this view.  Paragraph 12 of IAS 18 states that ‘when goods are sold 

or services are rendered in exchange for dissimilar goods or services, the 

exchange is regarded as a transaction which generates revenue.’  Therefore, the 

staff think that the consideration received or receivable for providing goods or 

services can be either cash or an item of PP&E, or a mix of both.  In any event, 

this consideration needs to be measured at fair value. 

14. For these reasons, the staff think that, provided that cash contributions are 

explicitly within the scope of the Interpretation, it is not necessary to specify the 

nature of the consideration for revenue recognition purposes. 

Indentifying the components of the transaction 

15. At the July 2008 IFRIC meeting, the IFRIC discussed an example of a customer 

contribution for connection to a price-regulated network.  The IFRIC generally 

supported the staff’s conclusion that, in the specific facts of the example (see 

example 1 in Agenda Paper 2D), the ongoing obligation to provide access arises 

from the terms of the operating licence not from the contribution.  The IFRIC 

concluded that in these circumstances the ongoing performance obligation is an 

executory contract and should not be accounted for, unless it is onerous.  

However, some IFRIC members questioned whether, in accordance with 

paragraph 13 of IAS 18, connection services would be identified as a separate 

component from the ongoing service of providing access to the network.  The 

IFRIC directed the staff to develop indicators based on IAS 18 to help identify 

components. 

16. In paragraphs 13 and 14 of the revised draft, the staff  provide features that 

indicate that: 

 connecting the customer to the network is a separately identifiable 

component; 

 the service to provide on-going access to a supply of goods or services is a 

component of the transaction; 

Whether connecting the customer to the network is a separately identifiable 

component 
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17. The staff note that the indicator ‘a service is provided to the customer and 

represents value for that customer’ set in paragraph 13(a) of the revised draft is 

consistent with example 10 Installation Fees in the Appendix to IAS 18 

(Installation fees are recognised as revenue by reference to the stage of 

completion of the installation, unless they are incidental to the sale of a product, 

in which case they are recognised when the goods are sold).  For example, 

connecting a house to an electricity network is a service that is essential to the 

provision of ongoing access to the supply of electricity and will increase the 

value of that house.  No revenue from the provision of ongoing access will flow 

to the utility company without connecting the house to the network.  Therefore 

connection services are not incidental to the provision of ongoing access. 

18. The staff also note that connection services could be sold separately and for that 

reason introduced such a feature in the revised draft (see paragraph 13(c)). 

Whether the service to provide on-going access to a supply of goods or services is a 

component of the transaction 

19. In developing the guidance set out in paragraph 14 of the revised draft, the staff 

reflected the view reached at the last IFRIC meeting. 

20. Questions for the IFRIC:  Do you think that the guidance suggested by the staff 

in paragraphs 12 to 14 of the revised draft would be useful and should be 

included in the final Interpretation?  Do you think other indicators should be 

provided? 

Revenue recognition 

21. Paragraph 16 of D24 states that ‘The period over which revenue is recognised 

shall be the period over which the entity has an obligation to continue to provide 

access to a supply of goods or services using the contributed asset.’  Further, 

paragraph 20 of D24 states that ‘although the period over which an entity has an 

obligation to provide access to a supply of goods or services using a contributed 

asset may be shorter than the useful economic life of the asset, it cannot be 

longer.’ 
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22. When the service to provide on-going access to a supply of goods or services is 

identified as a separate component of the transaction, paragraph 16 of the revised 

draft interpretation is consistent with D24 in terms of revenue recognition. 

23. Question for the IFRIC:  Do you agree with this view? 

Disclosures 

24. Customer contributions may be significant when for example the customer is 

located far from the network or when the volume of the goods or service that will 

be purchased requires substantial equipment. 

25. Question for the IFRIC: should the disclosures already required by IAS 1, 

IAS 16 and IAS 18 be considered sufficient or should additional specific 

disclosures be required? 

 

Question for the IFRIC 

26.  Do you support the draft revised by the staff set out in agenda paper 2C? 
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