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This observer note is provided as a convenience to observers at IFRIC meetings, to assist 
them in following the IFRIC’s discussion.  Views expressed in this document are identified 
by the staff as a basis for the discussion at the IFRIC meeting.  This document does not 
represent an official position of the IFRIC.  Decisions of the IFRIC are determined only 
after extensive deliberation and due process.  IFRIC positions are set out in 
Interpretations. 
Note: The observer note is based on the staff paper prepared for the IFRIC.  Paragraph 
numbers correspond to paragraph numbers used in the IFRIC paper. However, because the 
observer note is less detailed, some paragraph numbers are not used. 
 

INFORMATION FOR OBSERVERS 
 

IFRIC meeting: March 2008, London 
Project: D22 Hedges of a Net Investment in a Foreign Operation - Other 

issues (Agenda Paper 7) 
 

1 In the cover note for the last meeting (AP6A), the staff identified a number of issues 

raised in the comment letters that it intended to deal with once the IFRIC had 

concluded on the main principles of the Interpretation.  The staff believe that a 

number of those questions, reproduced in the Appendix to this paper, are answered 

by the comprehensive examples prepared for this meeting (see AP2 series).  The 

remainder of the issues are answered below in Q&A style. 

2 Question (a): Could a parent entity apply hedge accounting in its separate financial 

statements?  How should the hedged amounts be accounted for? 

Answer: Yes but as another type of hedge.  D22 Paragraph 2 says that hedge 

accounting of the foreign currency risk arising from a net investment in a foreign 

operation will apply only when the net assets of the foreign operation are included 
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in the financial statements (its footnote adds that this will be the case for 

consolidated financial statements, financial statements in which investments are 

accounting for using the equity method, financial statements in which venturers’ 

interests in joint ventures are proportionately consolidated and financial statement 

that include a branch).  However, in the parent entity’s separate financial 

statements, the investment must be accounted for as an asset measured at cost or as 

a financial asset measured at fair value in accordance with IAS 39.  Accordingly, 

from the perspective of the parent’s separate financial statements, the reporting 

entity will not have a net investment hedge but it would be possible to designate the 

hedging instrument in other type of hedge (eg. a fair value hedge of the foreign 

currency risk arising from the investment) and account for the hedge relationship in 

accordance with IAS 39.  The staff do not believe that this issue needs to be 

clarified in the Interpretation. 

3 Question (b): How should an entity account for the ineffectiveness resulting from a 

decrease in a net investment value during the term of hedge?  

Answer: In accordance with IAS 39, all hedge ineffectiveness is recognised in 

profit or loss.  There is no exception for net investment hedges.  Paragraph 2 states 

"The item being hedged with respect to the foreign currency risk arising from the 

net investment in a foreign operation may be an amount of net assets equal to or less 

than the carrying amount of the net assets of the foreign operation."  If the foreign 

operation suffers losses during the hedge period, the carrying amount of the net 

assets will decrease.  This will create an overhedge that would be recognized as 

ineffectiveness if not corrected.  The other possible cause of a decrease in net assets 

would be a dividend distribution (even though the parent presumably has some 

control over this).  Therefore, if parent expects its foreign operation to make losses 

or dividend distributions, it may decide to hedge less than the full carrying amount 

of the net assets, as otherwise it would not be able to satisfy the hedge accounting 
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requirements in accordance with IAS 39 paragraph 88.  The staff do not believe that 

this issue needs to be clarified in the Interpretation. 

4  Question (c): Should the transitional requirements be clarified? 

Answer:  Some commentators thought that the transition guidance in D22 was 

unclear.  D22 paragraph 16 says “IAS 8 specifies how an entity applies a change in 

accounting policy resulting from the initial application of an Interpretation.  An 

entity is not required to comply with those requirements when first applying the 

Interpretation.  If an entity uses this exemption, it shall apply this Interpretation 

prospectively” (emphasis added).  

The staff believe the IFRIC intended entities adopting the Interpretation 

prospectively to redesignate hedging relationships on adoption but that previous 

hedge accounting would not be affected.  This would be similar to the transition 

requirements for hedges in IFRS 1, First time Adoption, paragraph 30, which refers 

to IAS 39 paragraphs 91 and 101. The staff think that in this Interpretation it would 

be helpful to modify the IFRIC’s standard transition wording to be consistent with 

other transition requirements for IAS 39 and to specify them as follows: 

“ … when first applying the Interpretation.  If an entity had designated a 
transaction as a hedge of a net investment but the hedge does not meet the 
conditions for hedge accounting in this Interpretation, the entity shall apply 
IAS 39 to discontinue prospectively that hedge accounting.” 

5 Question (d): Is an intra-group loan defined by IAS 21 paragraph 15 in the scope of 

this interpretation?  Could such an intra-group loan be a part of the net investment? 

Answer: Yes.  IAS 21 paragraph 15 clearly says that a monetary item for which 

settlement is neither planned nor likely to occur in the foreseeable future is, in 

substance, a part of the entity’s net investment in that foreign operation (emphasis 

added).  Therefore, such an intra-group loan is obviously in scope of the 
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Interpretation.  The staff do not believe that this issue needs to be clarified in the 

Interpretation. 

6 Question (e): Does a hedge relationship on a lower group level require hedge 

documentation also on the higher group levels in order for the lower level hedge to 

qualify for hedge accounting at any higher level? 

Answer: No.  The hedge relationship on a lower group level should be effective 

also on the higher group level without further hedge documentation as long as the 

hedging relationship on a lower group meets hedging requirements under D22 (eg. 

the requirement to avoid overhedge etc.) even on the higher group level.  The staff 

do not believe that the issue needs to be clarified in the Interpretation. 

7 Question (f): Should the interpretation include the reason the hedging instruments 

may not be held by the foreign operation that is being hedged? 

Answer: No.  The Interpretation should not include the reason as it is obvious. If a 

hedging instrument is held by the foreign operation being hedged, the hedging 

instrument would be a part of net investment (that is, the hedging instrument would 

be part of the hedged item).  

Questions for the IFRIC 

8 Do you agree with the staff conclusions on these issues? 

9 Do you agree that the other questions raised by respondents that are listed in the 

Appendix are addressed by the comprehensive example? 
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Appendix A 

Questions raised by respondents that are addressed by the comprehensive 

example 

1 How should an entity account for various fact patterns such as: 

 

▪ a foreign operation is held jointly by two intermediate parents with different 

currencies 

▪ a combination of instruments is held by one or several entities within the group to 

hedge one exposure 

▪ Parent A holds subsidiaries B (100%) and C (70%)  AND  B holds 30% of C,  could 

B’s 30% interest qualify as part of the hedged item in A’s consolidated financial 

statements? 

2 Should the interpretation indicate that the location of hedging instrument should have 

no effect on the amounts actually deferred in equity as an effective hedge? 

3 Should the interpretation further clarify possible differences in the amounts of the 

foreign currency translation reserve caused by the method of the consolidation? 
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