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Introduction 

1. At the January 2008 IFRIC meeting, the IFRIC directed the staff to develop a 

comprehensive example to illustrate the application of the principles it proposed 

in D22.  These proposals were supported by a large majority of the respondents 

to the draft Interpretation but a number of others disagreed with the fundamental 

conclusions or expressed concerns about their implications. 

2. The examples in the other Agenda Papers in this series illustrate the application 

of the D22 conclusions in normal situations.  However, the IFRIC also asked the 

staff to consider their effect in particular on the recycling of the accumulated 

Foreign Currency Translation Reserve (FCTR).   

3. In addition, a reviewer suggested that the staff’s conclusions with respect to the 

method of consolidation in the ‘normal case’ examples appeared to be valid only 

because the variations in the exchange rates used in the examples were relatively 
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small.  In other situations, in which there was a more significant variation 

between the functional currencies of the foreign operations that was not reflected 

in the exchange rate with the parent functional currency, it could be shown that 

the method of consolidation did affect the effectiveness of the hedging 

relationships. 

4. In the staff’s view, these questions are related and the conclusions rest on how 

the basic principle of IAS 21 is understood.  D22 did not explicitly state the 

IFRIC’s conclusion on this question, although the staff believes that it is clear 

from the consensus reached.  However, because this understanding is critical to 

the application of the Interpretation, the staff recommends that it be discussed 

explicitly in the final Interpretation.  A clear statement would also answer many 

of the application questions respondents raised in the comment letters. 

5. This paper sets out the staff’s understanding of the basic principle of IAS 21 and 

how it affects the conclusion on the two issues identified in paragraphs 2 and 3. 

Basic Principle of IAS 21 

6. IAS 21 rests on the notion that each entity has a functional currency that is ‘the 

currency of the primary economic environment in which the entity operates.’  An 

entity’s exposure to foreign currency risk arises from two sources: 

• Transactions denominated in currencies other than its functional currency 

• Net investments in foreign operations with functional currencies other than 

its functional currency.  In accordance with IAS 21.15, such a net investment 

includes ‘a monetary item that is receivable from or payable to a foreign 

operation.    [if] settlement is neither planned nor likely to occur in the 

foreseeable future’. 

7. IAS 21 requires exchange differences arising from the translation of foreign 

operations to be recognised initially in a separate component of equity or other 

comprehensive income (OCI) in accordance with IAS 1 as revised in 2007 (IAS 

21.32) and the cumulative amount deferred in OCI to be included in profit or loss 

when the gain or loss on disposal of the foreign operation is recognised (IAS 

21.48).  IAS 21.41 notes that ‘These exchange differences are not recognised in 
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profit or loss because the changes in exchange rates have little or no direct effect 

on the present and future cash flows from operations.’ 

Which reporting entity?  Which risk? 

8. Key issues in identifying the amount to be recognised in OCI are to determine 

the reporting entity and its investment in the foreign operation.  The Board 

sought to clarify what is the reporting entity and what could be considered to be 

part of the net investment in a foreign operation in its amendment to IAS 21 in 

2005.   

9. In its Basis for Conclusions to the IAS 21 amendment, the Board noted in 

particular that constituents had stated that:  

‘It is not clear whether the term ‘reporting entity’ in paragraph 32 should be 
interpreted as the single entity or the group comprising a parent and all its 
subsidiaries.  As a result, [they] questioned whether the monetary item must 
be transacted between the foreign operation and the reporting entity, or 
whether it could be transacted between the foreign operation and any member 
of the consolidated group, ie the reporting entity or any of its subsidiaries.’ 
(BC25C) 

10. In response, the Board added IAS 21.15A to clarify that, ‘The entity that has a 

monetary item receivable from or payable to a foreign operation described in 

paragraph 15 may be any subsidiary of the group.’  It explained its reasons for 

the amendment in BC25D of the Basis for Conclusions: 

The Board noted that the nature of the monetary item referred to in paragraph 
15 is similar to an equity investment in a foreign operation, ie settlement of the 
monetary item is neither planned nor likely to occur in the foreseeable future.  
Therefore, the principle in paragraph 32 to recognise exchange differences 
arising on a monetary item initially in [OCI] effectively results in the 
monetary item being accounted for in the same way as an equity investment in 
the foreign operation when consolidated financial statements are prepared.  
The Board concluded that the accounting treatment in the consolidated 
financial statements should not be dependent on the currency in which the 
monetary item is denominated, nor on which entity within the group conducts 
the transaction with the foreign operation. (emphasis added) 

11. In the staff’s view, two essential points are made in BC25D.  First is that the 

Board explicitly concluded that the relevant reporting entity is the group rather 

than the individual entity.  Implicit in that conclusion is the second point — the 

net investment must be viewed from the perspective of the group, that is, the 

accumulated investment by all group entities.  This view is supported by the 
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statement in BC25E that, ‘This requirement applies irrespective of the currency 

of the monetary item and of whether the monetary item results from a transaction 

with the reporting entity or any of its subsidiaries.’  It follows, therefore, that the 

group’s net investment in any foreign operation, and its foreign currency 

exposure, can be determined only at the group (parent entity consolidated) level.  

The amounts determined at any sub-group level are relevant only at that sub-

group level. 

12. This conclusion does not imply that there is a ‘correct’ method of consolidating 

subsidiaries in groups with multiple levels.  Obviously, some subsidiaries that are 

themselves parents may have external reporting requirements and it will be 

necessary for them to prepare their own consolidated financial statements.  Those 

financial statements will reflect the net investments and foreign currency 

exposures at that level.  However, in the staff’s view, the group’s net investment 

and foreign currency exposure are those identified by the direct method of 

consolidation.  Differences produced by intermediate consolidations must be 

adjusted to determine the net investment at the ultimate group level. 

13. This view is supported by the Board’s conclusions in making the 2005 

amendment that the currency in which the monetary item is denominated should 

not affect the accounting treatment (as noted in paragraph 9).  That is, the Board 

agreed with the constituents who pointed out that: 

An investment in a foreign operation denominated in a currency that is not the 
functional currency of the reporting entity or the foreign operation does not 
expose the group to a greater foreign currency exchange difference than arises 
when the investment is denominated in the functional currency of the reporting 
entity or the foreign operation.  It simply results in exchange differences 
arising in the foreign operation’s individual financial statements and the 
reporting entity’s separate financial statements. (BC25C) 

14. In fact, even prior to the 2005 amendment IAS 21.33 was clear that effects from 

intermediate currencies would be adjusted to OCI in the group financial 

statements: 

When a monetary item forms part of a reporting entity’s net investment in a 
foreign operation and is denominated in the functional currency of the 
reporting entity, an exchange difference arises in the foreign operation’s 
individual financial statements in accordance with paragraph 28.  If such an 
item is denominated in the functional currency of the foreign operation, an 
exchange difference arises in the reporting entity’s separate financial 
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statements in accordance with paragraph 28.  If such an item is denominated in 
a currency other than the functional currency of either the reporting entity or 
the foreign operation, an exchange difference arises in the reporting entity’s 
separate financial statements and in the foreign operation’s individual 
financial statements in accordance with paragraph 28.  Such exchange 
differences are reclassified to the separate component of equity in the 
financial statements that include the foreign operation and the reporting entity 
(ie financial statements in which the foreign operation is consolidated, 
proportionately consolidated or accounted for using the equity method). 
(emphasis added) 

Application to Method of Consolidation and Recycling 

Method of consolidation 

15. The conclusion to be drawn from the staff’s analysis is that the method of 

consolidation does not affect either the amount of the reporting entity’s net 

investment or the effectiveness of the hedging instrument no matter what the 

variation in the exchange rates used in the examples.  The staff has provided an 

additional example (see AP2K) in which there is a significant variation in the $/£ 

exchange rate but both the £/€ and €/$ rates are unaffected. 

16. In the staff’s view, the parent/group reporting entity’s foreign currency exposure 

to Subsidiary C is €/$.  The fact that the net investment is held through 

Subsidiary B does not affect the economic risk.  This is consistent with the 

IFRIC’s conclusion that an entity could not hedge an exposure to changes in the 

presentation currency.  Therefore, the FCTR amounts reported from the step 

consolidation of BC must be reallocated between the two subsidiaries in the 

group financial statements (see the €40 entry at the parent consolidation level).  

Otherwise a positive change in the €/$ exchange rate would be reflected as a loss 

in the FCTR relating to Subsidiary C. 

Recycling and hedge accounting 

17. The conclusion to be drawn from the staff’s analysis is that the amounts to be 

recycled on the disposal of a subsidiary are: 

• the cumulative amount reflected in the FCTR (IAS 21.48), and 

• the amount of gain or loss on a hedging instrument relating to the effective 

portion of any hedge that has been reflected in OCI (IAS 39.102) 
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with respect to that subsidiary in the group’s financial statements.   

18. Some constituents have suggested that the proposals in D22 would result in 

different amounts being included in profit or loss depending on the order in 

which subsidiaries were disposed of.  The staff does not agree with that view.  

Constituents expressing this concern believe that the amount that should be 

reclassified to profit or loss with respect to the hedging instrument is only the 

amount that would otherwise have been included in group profit or loss. 

19. This can be illustrated using the example in AP2B. 

Situation 1: Hedging instrument (Borrowing) held by Sub A 

 

 

  

  

 

           

   

 

 

 

Parent  
Functional Currency € 

 

  100% 
  $ 300m 

External 
Borrowings 

$ 300m 

 

Subsidiary C (NI) 
Functional Currency $ 

  100% 
  ¥ 400,000m 

 

Subsidiary A 
Functional Currency ¥ 

 100% 
  £ 500m 

 

Subsidiary B  
Functional Currency £ 

②Hedged 
Risk €/$ direct 

① Hedged 
risk €/$ 
indirect 

20. In that example, the amounts included in the Parent financial statements before 

the application of hedge accounting were: 

• €24m loss relating to the net investment in Subsidiary C 

• €15m translation gain recognised in profit or loss related to the debt held by 

Subsidiary A and €9m gain recognised in the FCTR related to Subsidiary A 

related to the retranslation of the part of the net assets related to the debt. 

At the very bottom of the spreadsheet in AP2B, the staff have set out the journal 

entries that recognise the effect of hedge accounting.  You will note that in the 

 6



parent’s consolidated financial statements, no FCTR would appear for either 

Subsidiary A or Subsidiary C. 

21. Assume that Subsidiary C is disposed of on 2 January 2006 following one year 

of hedge accounting treatment for the year ended 31 December 2005 with 

gains/losses on the hedging instrument having been included in OCI as the hedge 

relationship is 100% effective.  The amounts that would be reclassified to profit 

or loss in accordance with paragraph 17 are: 

• “the cumulative amount of the exchange differences deferred in the separate 
component of equity” relating to the foreign operation disposed of, Subsidiary 
C (IAS 21.48).  This is the loss of € 24m. 

• “the gain or loss on the hedging instrument relating to the effective portion of 
the hedge that has been recognised directly in equity” (IAS 39.102).  In this 
case the effective portion of the hedge (based on the method of assessing 
effectiveness proposed in D22 and used in the examples) will comprise two 
elements:  

a) the gain of  € 15m that would, in the absence of hedge accounting 
treatment, have been recorded in consolidated profit or loss, and 

b) the gain of € 9m that would have remained in equity (as FCTR-
Entity A) in the absence of hedge accounting treatment.   

22. In the staff’s view it is necessary to ensure that the amounts reclassified to profit 

or loss on the disposal of any foreign operation reflect the consolidated net 

investment after taking into account the effects of hedge accounting.  To be 

consistent with the requirements of IAS 39, the hedge effects must include all 

amounts included in the assessment of hedge effectiveness.  In the example, this 

means that the amount described as the FCTR relating to Subsidiary A prior to 

the application of hedge accounting must be reclassified to profit or loss on the 

disposal of Subsidiary C because that amount was included in the determination 

of the effectiveness of the hedging instrument (debt) held by Subsidiary A.  After 

those amounts are recycled, the consolidated financial statements will reflect the 

group’s FCTR relating to Subsidiary A at the date of disposal of Subsidiary C, 

which is nil. 

23. Similarly, if Subsidiary A is disposed of before Subsidiary C, the € 9m gain in 

relation to retranslation of that part of the net assets that represent the external 

debt (that forms part of the net assets of Subsidiary A) would not be reclassified 

to profit or loss but would be reclassified to the group’s FCTR relating to 

Subsidiary C as previously reported in the Parent financial statements.  Once 
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again, the FCTR of Subsidiary C after the disposal of Subsidiary A would be nil, 

reflecting the hedge relationship in place to that point. 

24. The staff’ believes that this conclusion is consistent with the Board’s view that a 

net investment can be held anywhere within the group without affecting the 

group financial statements.  It is also consistent with the D22 proposals that the 

hedging instrument can similarly be held anywhere within the group.  If the $300 

debt had been held by the Parent instead of Subsidiary A, all of the €24 gain 

would have been included in profit or loss in the Parent separate financial 

statements and would have been transferred to OCI as the effective portion of the 

hedge of the net investment in Subsidiary C.  In this case there would be no 

question that the entire €24 would be recycled when Subsidiary C was disposed 

of.  The staff do not believe that having the debt held by Subsidiary A should 

produce a different result in the consolidated financial statements. 

25. In the staff’s view, any other approach to recycling does not reflect the group 

reporting entity’s cumulative FCTR and effective hedge amounts with respect 

each net investment.  It also means that where in the group the net investment or 

hedging instrument is held does matter, contrary to the Board’s conclusion in the 

2005 amendment to IAS 21 and the IFRIC’s conclusion in D22. 

Questions for the IFRIC 

26. Does the IFRIC agree with the Staff’s analysis of the reporting entity and 

determination of the foreign currency exposure in paragraphs 8 to 14?  If not, 

what alternative to determining the net investment do you propose and why? 

27. Does the IFRIC agree with the staff’s conclusions on the application of its 

analysis in paragraphs 8 to 14 to the situations described in paragraphs 15 to 23? 

• If you do not agree with the analysis of the method of consolidation in 

paragraphs15 and 16, do you agree that that conclusion is not consistent with 

the Board’s conclusion that a net investment could be held anywhere in the 

group?  Should the IFRIC request the Board to amend IAS 21 to support a 

final Interpretation that reflects this view? 

• If you do not agree with the analysis of the amounts to be included in profit 

or loss on the disposal of a subsidiary in paragraphs 17 to 23, do you believe 
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that only the amounts that would otherwise have been included in profit or 

loss should be recycled on disposal?  Does this imply that the IFRIC should 

reconsider its conclusion on including the entire change in the net investment 

in assessing the effectiveness of hedge relationships?  What is the rationale 

for excluding some portion of an amount deferred as part of an effective 

hedge from recycling when the hedged item is disposed of? 
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