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BACKGROUND 

1. In May 2008 the Board discussed transition requirements for the proposed amendments to 

IAS 39 relating to eligible hedged items (the ‘portions’ amendment).  The Board decided 

that the proposed amendments should be applied retrospectively. 

2. The Board reached this decision for reasons that include: 

a) That is the principle set out in IAS 8 Accounting policies, Changes in Accounting 

Estimates and Errors, and in the situations addressed by the proposed 

amendments it is practicable to retrospectively apply the proposed amendments 

(many, if not most, entities will not be required to do anything). 

b) The proposed amendments do not change the requirements of IAS 39, but provide 

some additional guidance as to how to apply the principles behind hedge 

accounting in two specific situations. 

3. Some respondents to the ED urged the Board to not require retrospective application.  

The arguments advanced were set out in paper 10C (May 2008), and the transition 

options available to the Board were also described in that paper. 



4. This paper does not revisit those arguments.  It is also not the intention of the staff that 

the Board re-debate those arguments. 

5. However some constituents have raised two other points that the staff believe should be 

bought to the Board’s attention before the proposed amendments are finalised.  The two 

points are: 

a) The transition implications for any changes in hedge accounting requirements in 

the future (for example, as a result of the discussion paper Reducing Complexity in 

Reporting Financial Instruments). Or, put another way, if the Board changes the 

hedge accounting model in the future, will the Board require retrospective 

application. 

b) The transition requirements of the IFRIC Interpretation Hedges of a Net 

Investment in a Foreign Operation (previously D22).  That Interpretation requires 

(subject to ratification of the Board) prospective application. 

6. Of course, the concerns raised by some are the consequences arising from the inability to 

designate a hedge accounting relationship retrospectively.  No-one is suggesting that the 

Board permit retrospective designation of hedge accounting designations.  However, the 

concerns are that hedge designations that complied with the accounting requirements at 

the time they were made might be required (as a result of a subsequent change in those 

accounting requirements) to be reversed. And of course an entity is never able to 

designate another hedge accounting relationship for that comparative period. 

7. To address these points, the staff believes the Board should determine the transition 

requirements for amendments to hedge accounting literature that reflect the nature of the 

amendment – that is, whether the amendments change existing (or create new) 

requirements or not. 

 

AMENDMENTS THAT CHANGE EXISTING REQUIREMENTS OR CREATE NEW 

REQUIREMENTS 

8. When requirements have been changed the Board has not required retrospective 

application.  For example, the amendments to IAS 39 Cash Flow Hedge Accounting of 

Forecast Intragroup Transactions allowed an entity to designate a foreign currency 

denominated forecast intragroup transaction as the hedged item in consolidated financial 

statements in a cash flow hedge in particular situations.  IAS 39 (as amended in 

December 2003) did not allow this, despite the fact it was common practice (and was 

permitted in the previous version of IAS 39).  That amendment permitted but did not 



require retrospective application.  (Retrospective application was permitted only for 

hedge accounting designations that had been put in place in anticipation of the 

amendment.) 

9. Likewise, paragraph 30 of IFRS 1 First-time Adoption of International Financial 

Reporting Standards requires an entity to discontinue hedge accounting prospectively, if 

previously designated (under national GAAP) hedge accounting relationships do not meet 

the conditions for hedge accounting in IAS 39.  Retrospective application of the 

requirement relating to (for example) the requirement in IAS 39 that a forecast transaction 

be highly probable to be eligible for cash flow hedge accounting were not allowed to be 

retrospectively applied (see paragraph IG60B). 

10. The Interpretation Hedges of a Net Investment in a Foreign Operation requires 

prospective application.  It is clear from the length of the Interpretation, the time taken to 

develop it and the extensive discussion of a wide range of issues in the Basis that the 

Interpretation actually sets out the (or new) requirements for hedges of net investments.  

While the Interpretation is clearly derived from existing hedge accounting principles, they 

are few requirements relating specifically to hedges of net investments set out in IFRS 

today.  That is, the Interpretation is effectively a ‘mini-standard’. 

 

NO CHANGE TO EXISTING REQUIREMENTS 

11. The objective of the ED Exposures Qualifying for Hedge Accounting was to clarify the 

Board’s original intentions, not to change existing requirements (see paragraph BC 2 of 

that ED). 

12. Likewise, the approach chosen by the Board for the final amendment (to provide 

additional application guidance illustrating how to apply the principles to two particular 

situations) will not change existing requirements.  Rather, it is intended to eliminate the 

diversity in application of those principles that exists today or may exist in the future. 

 

CONCLUSION 

13. Historically, the Board has not required (or permitted) retrospective application if the 

hedge accounting requirements have been changed or if new requirements added.  This is 

primarily because of the restriction on designating a hedge accounting relationship 

retrospectively.  It is unlikely that a different approach would be adopted in such 

situations in the future. 



14. Historically, the Board has also set out transition requirements that reflect the nature of 

the amendment, standard or interpretation.  The staff believes that the proposed transition 

requirements for both the Interpretation Hedges of a Net Investment in a Foreign 

Operation and the proposed amendments to IAS 39 Eligible Hedged Items are consistent 

with the past approach.  The staff believes that they reflect the different nature of the 

Interpretation and amendment.  If the Board does not agree, the staff recommends that the 

Board change the transition requirements of one of the documents. 

 

Questions to the Board 

Does the Board agree that the nature of an amendment, standard or interpretation relating to 

hedge accounting should determine the transition requirements?  

Does the Board agree with the staff’s conclusion that the nature of the changes made by the 

two forthcoming documents is different? 

If the Board does not agree with the staff’s conclusion, which transition requirements (the 

Interpretation Hedges of a Net Investment in a Foreign Operation or the proposed 

amendments to IAS 39 Eligible Hedged Items) should be changed, and how? 

 

 


