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INTRODUCTION 

1. The IASB received a request in October 2008 to improve consistency between 

the principles set out in IAS 18 Revenue and its Appendix.  The Appendix gives 

examples of transactions and explains how revenue should be recognised (see 

the full text of the submission in Appendix A). 

2. The inconsistency the constituent identifies relates specifically to example 17 of 

Appendix to IAS 18 that deals with “Initiation, entrance and membership fees”. 

BACKGROUND 

3. IAS 18, and more specifically the issue of single transactions that ought to be 

split into components, is the subject of ongoing discussions.  IFRIC 13 

Customer Loyalty Programmes, published in June 2007, deals with the 

accounting treatment for incentives to customers to buy goods or services from 

an entity.  Current discussions are being held on the issue of “Transfers of assets 

from customers” and should lead to an interpretation in the first quarter of 2009. 



4. Also a Discussion Paper on Revenue Recognition is currently being drafted by 

the IASB staff and should be published for comments before the end of this 

year. 

ISSUE 

5. The first sentence of paragraph 17 of the Appendix to IAS 18 states that in cases 

of fees that relate to membership only, revenue is recognised immediately.  The 

constituent claims that such an accounting treatment is not consistent with the 

general principle of revenue recognition set out in IAS 18 and especially with 

paragraph 13 that deals with components of a single transaction.  According to 

the constituent, no service is delivered when a customer becomes a member.  

Thus membership fees should be deferred over the membership period and 

cannot be recognised immediately. 

6. The request is to delete the example in paragraph 17 of the Appendix to IAS 18. 

STAFF ANALYSIS 

7. IAS 18.13 specifically addresses the case where a single transaction can be split 

into separately identifiable components, for example a subsequent servicing in 

addition to the sale of a product.  Revenue from the ongoing subsequent service 

is then to be deferred over the period during which the subsequent service is 

performed. 

8. This paragraph fully applies to examples provided in the second part of 

paragraph 17 of the Appendix to IAS 18, where the upfront fee “entitles the 

customer to services or publications to be provided during the membership 

period, or to purchase goods or services at prices lower than those charged to 

non-members”.  More guidance on measurement in such cases can be applied 

by analogy to IFRIC 13 Customer Loyalty Programmes. 

9. The staff believe that the first sentence of paragraph 17 of the Appendix to 

IAS 18 cannot be read by itself.  It has to be considered together with the 

following sentence that gives examples of cases where revenue from identifiable 

components of a single transaction should be deferred. 



10. In the staff’s opinion, the example in the first sentence of paragraph 17 of 

Appendix to IAS 18 clearly shows that facts and circumstances have to be 

analysed in order to conclude on the revenue recognition accounting treatment.  

Removing the example might imply that revenue cannot ever be taken 

immediately.  This would be inconsistent with the IFRIC’s conclusion in the 

forthcoming Interpretation on “Transfers of Assets from Customers”. 

11. In cases where the fee relates only to membership, the situation might be 

analysed as the sale of a right to access a facility.  The analysis then requires 

being able to determine whether the membership is a standalone sale or whether 

there is an ongoing service attached to it that would require deferring revenue. 

12. Should the analysis of such transactions lead to considering that both a right to 

access a facility and an ongoing service to benefit from cheaper products or 

services are provided, the transactions would have to be split between the two 

components.  However, it cannot be concluded upfront that the whole revenue 

should be deferred. 

13. The staff believe that under current discussions on Revenue Recognition the 

analysis would consist in determining whether the right to access the facility is 

an asset controlled by the customer in which case the transfer of the asset would 

be assessed and revenue would be recognised upfront. 

STAFF RECOMMENDATION 

14. Based on this analysis, the staff recommend that this issue not be included in the 

2009 annual improvements. 

QUESTIONS FOR THE IASB 

15. Does the IASB agree with the staff recommendation? 



APPENDIX A: Submission 

Annual Improvement suggestion 
Appendix to IAS 18 (inconsistent guidance) 
 
Issue 
 
The appendix to IAS 18 contains a number of examples that illustrate the principles in 
the standard. We are concerned that one of those principles is inconsistent with the 
principles in the standard. 
 
Background 
 
Example 17 in the Appendix to IAS 18 states that revenue in connection with 
membership fees can be recognised immediately: 'If the fee permits only membership, 
and all other services or products are paid for separately, or if there is a separate 
annual subscription, the fee is recognised as revenue when no significant uncertainty 
as to its collectability exists'.  
 
The example is inconsistent with the general principle in IAS18.13, which requires 
that the components of a transaction are separately assessed based on the substance of 
the arrangement to determine when revenue should be recognised. Revenue from the 
delivery of a service is not recognised until a service has been delivered (IAS 18.20). 
Up-front fees should therefore not be recognised as income until the customer has 
received a service that is separable from any other ongoing contractual arrangement 
with the supplier.  
 
There is no service delivered when a customer becomes a member. The payment of a 
membership fee will usually permit the customer to receive goods or services without 
future payments or for a price less than the market price. A customer would not pay a 
membership fee that gave entitlement only to purchase goods or services at a market 
price in the future. There would be no benefit to the customer from paying the fee in 
those circumstances. No services have therefore been delivered when the customer 
pays the fee and the revenue should be deferred and recognised as goods and services 
are delivered in the future. 
 
The IFRIC concluded in January 2007 that: 
 
• “fees may be recognised as revenue only to the extent that services have been 

provided  

• whilst the proportion of costs incurred in delivering services may be used to 
estimate the stage of completion of the transaction, incurring costs does not by 
itself imply that a service has been provided   

• the receipt of a non refundable initial fee does not, in itself, give evidence that an 
upfront service has been provided or that the fair value of the consideration paid 
in respect of any upfront services is equal to the initial fee received 

• to the extent that: 

• an initial service can be shown to have been provided to a customer,  



• the fair value of the consideration received in respect of that service can be 
measured reliably and  

• the conditions for the recognition of revenue in IAS 18 have been met, 
 

up front and ongoing fees may be recognised as revenue in line with the 
provision of services to the customer.” 

 
Example 17 in the Appendix to IAS 18 is therefore inconsistent with both IAS 18 and 
with the conclusions reached by the IFRIC 
 
Proposed Amendment 
 
We suggest that Example 17 in the Appendix to IAS 18 is deleted. 
 
Consequential amendments 
 
We do not believe that there are any other consequential amendments required to 
other standards or implementation guidance. 
 
Appendix – Draft Basis for Conclusions 
 
The Board was notified that the guidance in example 17 in the Appendix to IAS 18 is 
inconsistent with the principle in IAS 18.20 that revenue is not recognised until a 
service has been delivered. The Board noted that the IFRIC had concluded in 
connection with its discussion of up front fees that revenue should not recognised 
when a fee is received unless a service has been delivered. 
 
The Board agreed that example 17 in the Appendix to IAS 18 suggests that revenue 
might be recognised in connection with membership fees before any service has been 
delivered. This is inconsistent with the principle in IAS 18.20, so the Board concluded 
that example 17 should be deleted. 
 
 
[Paragraph omitted from observer note]. 
 


