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This observer note is provided as a convenience to observers at IFRIC meetings, to assist 
them in following the IFRIC’s discussion.  Views expressed in this document are 
identified by the staff as a basis for the discussion at the IFRIC meeting.  This document 
does not represent an official position of the IFRIC.  Decisions of the IFRIC are 
determined only after extensive deliberation and due process.  IFRIC positions are set 
out in Interpretations. 
Note: The observer note is based on the staff paper prepared for the IFRIC.  Paragraph 
numbers correspond to paragraph numbers used in the IFRIC paper. However, because 
the observer note is less detailed, some paragraph numbers are not used. 
 

INFORMATION FOR OBSERVERS 
 

IFRIC meeting: November 2007, London 
 
Project:  Distributions of non-cash assets to owners  

(Agenda Paper 2) 
 
 
Introduction  
 
1 At its meeting in September 2007, the IFRIC asked the staff to bring back to the 

November 2007 IFRIC meeting:  
 
• a draft Interpretation on asset distributions to owners that reflects the 

conclusions reached by the IFRIC;  
• a discussion of whether any difference between the carrying value of the asset 

distributed and the amount of the dividend payable at the time of the settlement 
of the dividend payable should be recognised in profit or loss or in other 
comprehensive income; and 

• a draft of potential amendments to IFRS 5 that the IFRIC could recommend to 
the Board.  
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2 This paper consists of four sections:  
 

• Section 1 - An overview of the draft Interpretation. It reminds the IFRIC what 
has been agreed so far.   

• Section 2 – A discussion of how any difference between the carrying amount of 
the asset distributed and the amount of the dividend payable at the time of the 
settlement of the dividend payable should be recognised (ie in profit or loss or 
in other comprehensive income).  

• Section 3 – A discussion of how the IFRIC could require an entity to apply the 
requirements in IFRS 5 to a non-current asset (or disposal group) held for 
distribution to an entity’s owners.  

• Section 4 – A discussion of how dividend reinvestment plans should be 
accounted for. At the September 2007 IFRIC meeting, an IFRIC member asked 
the staff to consider the implication of the draft Interpretation on such dividend 
reinvestment plans.  

 
The purpose of this meeting  
 
3 The staff will ask the IFRIC if:  

 
• it agrees with the staff’s conclusion that the difference between the carrying 

amount of the asset distributed and the dividend payable at the time of the 
settlement of the dividend payable should be recognised in profit or loss; 

• it agrees with the staff’s conclusion that the draft Interpretation can require an 
entity to apply IFRS 5 to non-current assets (or disposal groups) held for 
distribution to owners. In other words, an amendment to IFRS 5 is not 
necessary. If the IFRIC does not agree with the staff’s conclusion, the staff will 
ask the IFRIC whether it agrees with the proposed amendment to IFRS 5, as set 
out in the appendix to the draft Interpretation;  

• it wishes to include dividend reinvestment plans in the scope of the draft 
Interpretation; and 

• it has any comments on the draft Interpretation set out in Paper 2A. [Paper 2A 
omitted from observer note]. 
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Section 1 - The draft Interpretation  
 
Conclusions reached by the IFRIC so far  
 
4 The draft Interpretation is developed based on the decisions made by the IFRIC, as 

follows:  
 

• Definition of a distribution – A distribution is defined as an unconditional 
non-reciprocal transfer of an asset by an entity to its owners acting in their 
capacity as owners.  

• Scope of the draft Interpretation – It should address all non-cash asset 
distributions with one exception1. In addition, the draft Interpretation should 
focus on the financial statements of the entity that makes the distribution.  

• Measurement of a dividend payable – The accounting for all dividends 
payable should be dealt with by a single standard. Regardless of the types of 
the assets to be distributed, all liabilities for such dividends payable should be 
measured in accordance with IAS 37 Provisions, Contingent Liabilities and 
Contingent Assets. In accordance with IAS 37, an entity has to consider the 
fair value of the assets to be distributed in determining the best estimate for 
the dividends payable. No exceptions should be made to this measurement 
principle.  

• Settlement of a dividend payable – At the time an entity distributes the 
assets to its owners, any difference between the carrying amount of the assets 
distributed and the carrying amount of the dividends payable should be 
recognised in comprehensive income (not an owner change in equity). The 
IFRIC noted that the difference is normally a credit balance because the 
carrying amount of the assets distributed would not normally be greater than 
the carrying amount of the dividends payable determined in accordance with 
IAS 37 (referred to below as the credit balance). Section 2 discusses whether 
the credit balance should be recognised in profit or loss or in other 
comprehensive income.  

 

                                                 
1 The draft Interpretation does not apply to a distribution of an asset that is ultimately controlled by the 
same parent entity before and after the distribution (see paragraph 5 of the draft Interpretation).  
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Section 2 - How should an entity recognise the credit balance (ie in profit or loss 
or in other comprehensive income)?  
 
5 In the discussion below, references to IAS 1 Presentation of Financial 

Statements are to IAS 1 (as revised in 2007) that will be effective for annual 
periods beginning on or after 1 January 2009.  

 
6 Under IAS 1, changes in equity are categorised into two types: one is owner 

changes in equity and the other is non-owner changes in equity. The latter 
category is referred to as comprehensive income. IAS 1 further divides 
comprehensive income into two components: items of profit or loss and items of 
other comprehensive income.  

 
7 At its meeting in September 2007, the IFRIC decided that the credit balance 

should be recognised as an item of comprehensive income (not an owner change 
in equity). This is because: (a) the credit balance is clearly not a contribution 
from an entity’s owners, and (b) the credit balance represents the cumulative 
unrecognised gains associated with the assets. Such cumulative unrecognised 
gains reflect the performance of the entity during the period the assets were held. 

 
8 Moreover, the staff noted that, in paragraph BC53 of the Basis for Conclusions 

on IAS 1, the Board clearly prohibits any income or expenses (ie non-owner 
changes in equity) from being presented directly in the statement of changes in 
equity. Those income or expenses have to be recognised in the statement of 
comprehensive income first.  

 
9 Therefore, the discussion below focuses on whether the credit balance should be 

recognised as an item of profit or loss or an item of other comprehensive 
income.  

 
10 The draft Interpretation proposes that the credit balance should be recognised as 

an item of profit or loss.  
 
Major arguments for the recognition of the credit balance in profit or loss   

 
11 When an entity distributes its assets to its owners, it loses the future economic 

benefits associated with the assets distributed and derecognises them. Such a 
consequence is similar to that of a disposal of an asset. In general, IFRSs (eg 
IAS 16 Property, Plant and Equipment, IAS 38 Intangible Assets and IAS 39 
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Financial Instruments: Recognition and Measurement) require an entity to 
recognise any gain or loss arising from the derecognition of an asset in profit or 
loss.  

 
12 In addition, paragraph 88 of IAS 1 states: ‘An entity shall recognise all items of 

income and expense in a period in profit or loss unless an IFRS requires or 
permits otherwise (emphasis added).’ Such a requirement indicates that profit or 
loss is the default category. Recognising any income or expenses as items of 
other comprehensive income must be explicitly required or permitted by other 
IFRSs.  

 
13 The staff has reviewed relevant IFRSs that require income or expenses to be 

recognised as items of other comprehensive income. With the exception of 
revaluation surplus or deficit on property, plant and equipment or intangible 
assets, income or expenses recognised as items of other comprehensive income 
are required to be reclassified to profit or loss when the related assets or 
liabilities are derecognised. Examples are changes in the fair value of an 
available-for-sale asset and exchange differences arising from the translation of 
the results, assets and liabilities of a foreign operation. Those changes are 
recognised as items of other comprehensive income when incurred, deferred in 
equity until the related assets are disposed of, and reclassified to profit or loss 
when the related assets are disposed of.  

 
14 When an entity distributes its assets to its owners, it has to derecognise the 

assets distributed. Therefore, even if the credit balance was recognised as an 
item of other comprehensive income, it would have to be reclassified to profit or 
loss immediately. Given the existing requirements in IFRSs, it would be 
extremely difficult to argue that the credit balance does not have to be recycled.  

 
15 Furthermore, even if the credit balance were recognised as an item of other 

comprehensive income and was reclassified to profit or loss immediately, the 
credit balance would appear three times in the statement of comprehensive 
income — once recognised as an item of other comprehensive income, once 
reclassified out of other comprehensive income to profit or loss and once 
recognised as an item of profit or loss as a result of the reclassification. The staff 
does not believe such a presentation faithfully reflects what has happened. In 
addition, users of financial statements would likely be confused by such a 
presentation.  

 

  Page 5 



 

16 Paragraphs BC27-41 in the Basis for Conclusions on the draft Interpretation 
explain in detail why the credit balance should be recognised as an item of profit 
or loss, rather than as an item of other comprehensive income.  

 
Questions for the IFRIC   

 
17 Does the IFRIC agree with the staff’s conclusion that the credit balance should 

be recognised in profit or loss? 
 
Section 3 - Is an amendment to IFRS 5 necessary? 
  
18 At its meeting in September 2007, the IFRIC asked the staff to draft a proposed 

amendment to IFRS 5 so that non-current assets (or disposal groups) that are 
held for distribution to owners are measured and presented consistently with 
assets (or disposal groups) that are classified for held for sale in accordance with 
IFRS 5.  

 
19 In particular, the IFRIC believed that the disclosures applicable to a 

discontinued operation in IFRS 5 are useful to users of financial statements to 
enable them evaluate the potential financial effects of a distribution of an 
operation to owners.  

 
20 The staff reconsiders whether it is necessary to amend IFRS 5. Another possible 

alternative is to include in the draft Interpretation a requirement to apply the 
measurement and presentation provisions in IFRS 5. In principle, IFRS 5 applies 
to a non-current asset (or disposal group) that its carrying amount will no longer 
be recovered principally through continuing use. The form of a transaction 
should not affect the applicability of IFRS 5. In addition, IFRS 5 defines a 
disposal group as a group of assets to be disposed of, by sale or otherwise 
together with as a group in a single transaction, and liabilities directly associated 
with those assets that will be transferred in the transaction.  
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21 The staff has included in the draft Interpretation two alternatives:  
 

• Alternative 1 – No amendment to IFRS 5. Instead, the draft Interpretation 
includes a requirement to require an entity to apply IFRS 5 to a non-
current asset (or disposal group) held for distribution to owners (see 
paragraphs 13-15 of the draft Interpretation and paragraphs BC42-45).  

 
• Alternative 2 – An amendment to IFRS 5 (see the appendix to the draft 

Interpretation and paragraphs BC42-46).  
 

Questions for the IFRIC  
  
22 Which alternative does the IFRIC prefer?   
 
23 If the IFRIC prefers Alternative 2, does the IFRIC have any comments on the 

proposed amendment to IFRS 5 set out in the appendix to the draft 
Interpretation?   

 
Section 4 - Dividend reinvestment plans  
  
24 At the September 2007 IFRIC meeting, an IFRIC member asked the staff to 

consider the implications of the requirements in the draft Interpretation on 
dividend reinvestment plans.  

 
25 As background, the staff reviewed the dividend reinvestment plans of several 

listed entities.  
 
26 Common features of the dividend reinvestment plans reviewed are:  
 

• An entity declares a cash dividend of a fixed amount to its owners at the 
date of declaration.  

• Owners are asked whether they would like to receive a fixed amount of 
cash or would like the cash dividend to be reinvested in the equity 
instruments of the entity. If owners choose to receive equity instruments, 
the number of equity instruments they will receive depends on (a) the 
amount of the cash dividend, and (b) the market price of the equity 
instrument at a date between the date of declaration and the date of 
settlement (usually close to ‘record date’ or ex-dividend date’).  
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• To deliver the equity instruments to its owners, the entity may purchase 
them in the market or issue them.   

• The purpose of such dividend reinvestment plans is to allow owners to 
reinvest the cash dividend in the equity instruments of the entity.  

 
The staff’s view  
 
27 The distribution is essentially a cash distribution. Such a reinvestment plan 

merely gives owners a choice to reinvest the cash dividend in the equity 
instruments of the entity. Such a choice is not relevant in determining how the 
cash distribution should be accounted for.  

 
28 In addition, in accordance with IAS 32 Financial Instruments: Presentation, a 

contract that requires an entity to deliver a variable number of its equity 
instruments for a fixed amount is classified as a liability.   

 
29 When an entity settles the dividend payable by issuing its equity instruments, it 

should record the following entry:  
 

DR Dividends payable (the fixed amount of the cash dividend) 
CR Share capital2  
 
No gain or loss should be recognised in profit or loss (see AG32 of IAS 32).  
 
Questions for the IFRIC   

  
30 Does the IFRIC agree with the staff’s view? If not, why not?  
 
31 Does the IFRIC want the draft Interpretation to address how an entity should 

account for a dividend reinvestment plan? If the IFRIC wants to do so, the staff 
could include in the draft Interpretation a statement that, when an entity has an 
obligation to make a distribution to its owners that gives them a choice of 
receiving a fixed amount of cash or and a variable number of shares of an 
equivalent amount, the entity should recognise a liability for the entire dividend. 

                                                 
2 This may be split between share capital and other paid in capital (eg if an entity has par value share 
capital). 
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