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INFORMATION FOR OBSERVERS 
 

IFRIC meeting: May 2007, London 
 
Project: IAS 39 Financial Instruments: Recognition and Measurement – 

Hedging future cash flows with purchased options 
(Agenda Paper 11(ii)) 
 

 
BACKGROUND INFORMATION 
 

1. In 2006, the IFRIC received submissions regarding a situation in which a 
purchased option in its entirety was designated as a hedging instrument to hedge 
variability in future cash flows in a cash flow hedge.  

 
2. For example,     

 
• Entity A has exposure to cash flow variability arising from a highly probable 

future sale denominated in foreign currency.  
• It purchases a European-style1 option to hedge against a one-sided risk, that is 

the risk that the foreign exchange rate will have depreciated by the time the 
forecast sale occurs (the ‘downside foreign currency’ risk).  

                                                 
1 A European option can only be exercised at the expiration date. 
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• The purchased option gives Entity A the right to convert a fixed amount of 
foreign currency at a pre-determined rate (the ‘strike price’) to its functional 
currency.  

 
SUMMARY OF THE ISSUE  
 

3. A purchased option in its entirety is designated as a hedging instrument at 
inception of the hedge. Consequently, in assessing and measuring hedge 
effectiveness, all changes in the fair value of the purchased option are required to 
be considered.  

 
4. Changes in the fair value of a purchased option are attributable to (i) changes in 

its intrinsic value component and (ii) changes in its time value component. 
Changes in the time value component of a purchased option arise due to the 
optionality feature of the option – that is the holder’s right to choose whether or 
not to exercise the option.  

 
5. However, the hedged item (i.e. variability in future cash flows attributable to 

decrease in the foreign exchange rate) does not include any optionality feature.  
 

6. Consequently, ineffectiveness may arise when measuring hedge effectiveness. 
Certain changes in the fair value of the purchased option (particularly, changes in 
the time value component of the purchased option) may be required to be 
recognised in profit or loss immediately.  

 
7. To reduce hedge ineffectiveness, the submissions suggest an approach. The 

submissions suggest that, in assessing and measuring hedge effectiveness, an 
entity can compare changes in the entire fair value of the purchased option with 
changes in the fair value of a hypothetical written option that has the same 
maturity date and notional amount as the forecast transaction (the Submission 
Approach).  

 
8. Under the Submission Approach, a hypothetical written option is constructed.  

 
9. The Submission Approach requires the entity to consider changes in the time 

value component of an option in determining changes in the fair value of the 
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hedged item for assessing and measuring hedge effectiveness. Such a time value 
component is hypothetical and does not exist in the hedged item.  

 
10. Under the Submission Approach, ineffectiveness will be minimized or eliminated 

(when the terms of the purchased option and the hypothetical written option 
perfectly match).  

 
11. The submissions ask whether the Submission Approach is allowed under IAS 39.  
 
12. The submissions argue that such an approach is allowable under IAS 39 for the 

following reasons:  
 

• F.5.5 of the Guidance on Implementing IAS 39 allows an entity to use the 
hypothetical derivative approach in assessing and measuring hedge 
effectiveness (although the circumstances illustrated in IG F.5.5 and the 
submissions are different);  

 
• DIG G20 under US GAAP specifically allows an entity to use a ‘theoretical-

type’ option for testing effectiveness when a purchased option is designated 
as a hedging instrument; and  

 
• Ineffectiveness can be reduced or eliminated if the approach suggested by 

the submissions was allowed (i.e. changes in the time value component of 
the purchased option can be deferred in equity until the hedged item affects 
profit or loss).   

 
13. The issue, therefore, is whether an entity is allowed to consider the time value of a 

hypothetical option (which does not exist in the hedged item) in determining 
changes in the fair value of the hedged item for assessing and measuring hedge 
effectiveness.  

 
14. The IFRIC has not yet discussed the issue. At the April 2006 Agenda Committee 

meeting, it was suggested that the IFRIC should not address the above issue until 
further progress had been made regarding eligible ‘portions’ for hedge accounting 
purposes.  
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STAFF ANALYSIS  
 

15. Before discussing further how the issue should be addressed, the section below 
considers the arguments raised by the submissions (see paragraph 12 of this 
paper).  

 
A) F5.5 Guidance on Implementing IAS 39 
 

16. Though the submissions ‘label’ the approach as a hypothetical derivative 
approach, it is crucial to differentiate the Submission Approach from the 
hypothetical derivative method set out in IG F.5.5 of the Guidance on 
Implementing IAS 39.  

 
17. IG F.5.5 allows an entity to use the hypothetical derivative approach in assessing 

and measuring hedge effectiveness in a situation in which an interest rate swap is 
used to hedge variability in future interest payments of a forecast debt investment 
or a forecast debt issuance.  

 
18. IG F.5.5 uses the same hedged item for hedge designation at inception of the 

hedge and for assessing and measuring hedge effectiveness over the life of the 
hedging relationship. The hedged item is the variability in future interest receipts 
or interest payments of the forecast debt investment or the forecast debt issuance.  

 
19. The use of the hypothetical derivative method in IG F.5.5 is solely for estimating 

the market interest rate for the forecast transaction at the time when the forecast 
transaction occurs in order to determine changes in the fair value of the hedged 
item. In other words, the sole purpose of the hypothetical derivative method in IG 
F.5.5 is to find a reference point to estimate the market interest rate at the time 
when the forecast transaction takes places.  

 
20. The use of the hypothetical derivative example in IG F.5.5 does not result in 

terms/features which do not exist in the hedged items being considered in 
assessing and measuring hedge effectiveness. However, the approach suggested 
by the submissions takes into account the optionality (or ‘time value’) feature 
(which does not exist in the hedged item).  
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B) DIG G20 under US GAAP  
 

21. Some note that DIG G20 under US GAAP explicitly allows an entity to use a 
‘theoretical-type’ option for testing effectiveness when a purchased option is 
designated as a hedging instrument. They argue that, if IAS 39 did not permit an 
entity to apply the approach proposed by the submissions (see paragraph 3 of this 
paper) in assessing and measuring hedge effectiveness, divergence with US 
GAAP would be created.  

 
22. It is worth noting that there are differences between IAS 39 and US GAAP in 

respect of hedge accounting requirements, particularly as to what ‘portions’ can 
be designated as hedged items and the ‘short-cut’ method allowed under 
Statement No.133 Accounting for Derivative Instruments and Hedging Activities. 
Consequently, US GAAP is already different from IAS 39 in this area.  

 
23. Moreover, some believe that the approach suggested by the submissions is similar 

to the ‘shortcut’ method. Under the ‘short-cut’ method, when the terms of the 
hedging instrument and the forecast transaction (e.g. the maturity date, notional 
amount etc.) perfectly match, no ineffectiveness would arise.  

 
24. The Board did consider whether the ‘short-cut’ method should be allowed in IAS 

39 when it developed IAS 39. The Board noted that, if the ‘short-cut’ method 
were permitted, an exception would have to be made to the principle in IAS 39 
that ineffectiveness in a hedging relationship is measured and recognised in profit 
or loss. The Board finally agreed that no exception to this principle should be 
made, and therefore concluded that IAS 39 should not permit the ‘short-cut’ 
method (see paragraphs BC132 – 135 of IAS 39).  

 
C) The purpose of hedge accounting is not to minimize or eliminate hedge 
ineffectiveness  
 

25. Obviously, ineffectiveness can be minimized or eliminated if the Submission 
Approach was allowed.   

 
26. However, the purpose of hedge accounting in IAS 39 is not to minimize or 

eliminate hedge ineffectiveness. If the purpose of hedge accounting was to 
minimize hedge ineffectiveness, portions that mirror the hedging instrument 
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should always be allowed to be designated as hedged items. However, that is 
clearly not the objective of hedge accounting in IAS 39. 

 
27. Hedge accounting in IAS 39 focuses on the degree of offset between changes in 

the fair value or cash flows of the hedged item that are attributable to a hedged 
risk (identified at the inception of the hedge) and changes in the fair value or cash 
flows of the hedging instrument (identified at the inception of the hedge).  

 
28. Moreover, there are other approaches to minimizing hedge ineffectiveness. IAS 

39 paragraph 74 specifically allows an entity to designate the intrinsic value of an 
option as a hedging instrument. If an entity at inception of the hedge designates 
only the intrinsic value component of a purchased option as a hedging instrument, 
perfect effectiveness could also be achieved (provided that the hedging instrument 
and the forecast transaction have the same maturity dates and notional amounts).  

 
HOW TO ADDRESS THE ISSUE?  
 

29. To address the issue, the following two related questions have to be considered:  
 

• Question 1 - Whether the hedged item used for assessing and measuring hedge 
effectiveness should be the same as that designated at inception of the hedge; 
and  

• Question 2 - What items are eligible for designation as hedged items at 
inception of the hedge? 

 
30. There are at least three possible approaches to these issues, which include:  
 

• Approach 1 – A hedged item can be anything for both hedge designation and 
hedge effectiveness purposes. Under this approach, hedge effectiveness tests 
would be meaningless;  

• Approach 2 – There are restrictions as to what can be designated as hedged 
item at inception of the hedge. In addition, the hedged item used for assessing 
and measuring hedge effectiveness should be the same as that designated at 
inception of the hedge; and  

• Approach 3 – There are restrictions as to what can be designated as a hedged 
item. However, the hedged item used for assessing and measuring hedge 
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effectiveness can be something different from that designated at inception of 
the hedge. Under this approach, the restrictions as to what can be designated 
as a hedged item would also be meaningless. 

 
Question 1 - Should the hedged item for assessing and measuring hedge effectiveness 
be the same as that designated at inception of the hedge?  

 
31. This section addresses whether something that is different from the designated 

hedged item at inception of the hedging relationship can be used for assessing and 
measuring hedge effectiveness.  

 
32. Numerous paragraphs in IAS 39 require that the hedged item used for assessing 

and measuring hedge effectiveness should be the same as the hedged item 
designated and documented at inception of the hedge, as follows.     

 
• IAS 39 paragraph 88(a) states: ‘At the inception of the hedge there is formal 

designation and documentation of the hedging relationship and the entity’s 
risk management objective and strategy for undertaking the hedge. That 
documentation shall include identification of the hedging instrument, the 
hedged item or transaction, the nature of the risk being hedged and how the 
entity will assess the hedging instrument’s effectiveness in offsetting the 
exposure to changes in the hedged item’s fair value or cash flows attributable 
to the hedged risk.’  

• IAS 39 paragraph 88(b) states: ‘The hedge is expected to be highly effective 
in achieving offsetting changes in fair value or cash flows attributable to the 
hedged risk, consistently with the originally documented risk management 
strategy for that particular hedging relationship.’  

 
33. There are restrictions as to what can be designated as a hedged item at inception 

of a hedge. If the hedged item used for assessing and measuring hedge 
effectiveness can be anything different than the hedged item designated at 
inception of the hedge, the restrictions regarding the designation of hedged items 
would become meaningless. 
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Question 2 - What can be designated as hedged items at inception of the hedge?  
 
Requirements under IAS 39  
 
Can a derivative ever be designated as a hedged item at inception of the hedge?  
 

34. As mentioned earlier, the approach suggested by the submissions requires a 
hypothetical written option to be constructed and to be considered as a hedged 
item for assessing and measuring hedge effectiveness.  

 
35. IG F.2.1 of IAS 39 notes that IAS 39 requires all derivatives to be deemed as held 

for trading subject to an exception – that is a purchased option. A purchased 
option (e.g. a purchased option embedded in a callable liability) can be designated 
as a hedged item.  

 
36. Clearly, IAS 39 does not allow a written option (whether it is actual or 

hypothetical) to be designated as a hedged item.  
 

Can an item that includes cash flows that do not exist be designated as a hedged item at 
inception of the hedge?  
 

37. As mentioned above, the forecast transaction does not have the optionality 
feature: if the designated hedged item includes the optionality value then an entity 
would effectively consider cash flows that do not exist in the hedged item in 
assessing and measuring hedge effectiveness. 

 
Interaction with the Board’s project on ‘portions’ 

 
38. When the IFRIC discussed the submissions regarding eligible ‘portions’, it 

concluded that IAS 39 was not clear and decided to ask the Board to clarify.  
 

39. At its meeting in December 2006, the Board decided to propose an amendment to 
IAS 39 to clarify what portions can be designated as hedged items at inception of 
the hedge.  

 
40. To determine what can be designated as hedged items, the Board at that meeting 

agreed that it is crucial to identify what can be designated as hedged risks first. 
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The eligible hedged risks would then form a basis for the identification of eligible 
hedged items.  

 
41. The Board tentatively decided the proposed amendment would specify that the 

following risks are eligible for designation as hedged risks (either in full or as a 
‘portion’)2:  

 
• market interest rate risk; 
• foreign currency risk; 
• credit risk; 
• prepayment risk; and  
• risks associated with the cash flows of a financial instrument that are 

contractually specified and are independent of the other cash flows of the 
same financial instrument.  

 
42. Even before the Board’s December discussion on ‘portions’, it is clear that IAS 39 

allows a one-sided risk to be designated as a hedged risk when the hedged item is 
a financial instrument3.  

 
43. Even if IAS 39 allows an entity to designate a one-sided risk as a hedged risk, it 

does not mean that changes in time value component of an option can be taken 
into account for the purposes of assessing and measuring hedge effectiveness.  

 

                                                 
2 The Board stated the intention of the amendment is not to change the commonly adopted practice 
regarding what portions can be designated as hedged items.  
3 See F.1.10 of the Guidance on Implementing IAS 39.  
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STAFF RECOMMENDATION 
 

44. As mentioned above, it is clear in IAS 39 that the hedged item used for 
assessing and measuring hedge effectiveness should be the same as that 
designated at inception of the hedge.  

 
45. As explained in paragraphs 35-38 of this paper, IAS 39 does not allow the 

approach suggested by the submissions.  
 
46. Furthermore, the Board already agreed to propose an amendment to IAS 39 to 

clarify what portions can be designated as hedged items.  
 

47. For the above reasons, the staff recommends that the IFRIC should not take 
the issue onto its agenda.  

 
48. Wording for the proposed tentative agenda decision is set out below:  

[Paragraph omitted from observer note]. 
 

QUESTIONS TO THE IFRIC  
 

49. Does the IFRIC agree that the issue should not be taken onto the agenda? If 
not, why not?  
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