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This observer note is provided as a convenience to observers at IFRIC meetings, to 
assist them in following the IFRIC’s discussion.  Views expressed in this document 
are identified by the staff as a basis for the discussion at the IFRIC meeting.  This 
document does not represent an official position of the IFRIC.  Decisions of the IFRIC 
are determined only after extensive deliberation and due process.  IFRIC positions 
are set out in Interpretations. 
Note: The observer note is based on the staff paper prepared for the IFRIC.  
Paragraph numbers correspond to paragraph numbers used in the IFRIC paper. 
However, because the observer note is less detailed, some paragraph numbers are not 
used. 
 

INFORMATION FOR OBSERVERS 
 

IFRIC meeting:  March 2007, London 
 
Project:  Current or non-current presentation of derivatives  
 that are not designated as hedging instruments in effective 

hedges (Agenda Paper 9(ii)) 
 

 
ISSUE 
 
1. The IFRIC has been asked for guidance on whether derivatives that are not 

designated as hedging instruments under IAS 39 should be presented as 
current or non-current on the face of the balance sheet. Such derivatives may 
be settled more than one year after the balance sheet date.   

 
2. IAS 39 paragraph 9 requires derivatives that are not designated as hedging 

instruments under IAS 39 to be classified as held for trading and be measured 
at fair value through profit or loss. Derivatives that are classified as held for 
trading in accordance with IAS 39 include at least the following types:  

 
(a) derivatives acquired or incurred principally for the purpose of selling or 

repurchasing in the near future;  
(b) derivatives that are acquired for economic hedge purposes but hedge 

accounting is not used because: 
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o the fair value option under IAS 39 is adopted to address the 
accounting mismatch; or  

o hedge accounting under IAS 39 is considered unnecessary because 
the hedged items have already been recognised at fair value through 
profit or loss; or 

o the criteria for hedge accounting under IAS 39 are not met; and  
 

(c) embedded derivatives that are required to be separately accounted for from 
the host contracts (see IAS 39 paragraph 11).  

 
3. [Paragraph omitted from observer note]. 
 
SCOPE OF THIS PAPER  
 
4. This paper does not aim to address derivatives that are held primarily for the 

purpose of being traded, which are required to be classified as current in 
accordance with IAS 1 paragraphs 57 and 60. Nor does this paper address 
derivatives that are due to be settled within one year after the balance sheet 
date, which again are required to be presented as current under IAS 1.  

 
STAFF ANALYSIS 
 
5. This paper illustrates three different alternatives:  
 

• Alternative 1 – the current or non-current presentation should be based 
on the requirements in IAS 1 paragraphs 51 – 62.   

• Alternative 2 – all derivatives that are classified as held for trading in 
accordance with IAS 39 should be presented as current on the face of the 
balance sheet; and  

• Alternative 3 – all derivatives that are classified as held for trading in 
accordance with IAS 39 should be presented as current on the face of the 
balance sheet, subject to some exceptions.   

 
6. For each alternative, this paper discusses the possible ways to take the issue 

forward.  
 
7. None of the above alternatives suggest that the issue should be taken onto the 

agenda. Instead, all of them suggest amendments to IAS 1 through the Board’s 
Annual Improvements Process. Proposed amendments to IAS 1 for each 
alternative are different.  
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Alternative 1: Current or non-current presentation should be based on the 
requirements in IAS 1 paragraphs 51 - 62  
 
8. IAS 39 requires derivatives not designated as hedging instruments in effective 

hedges to be classified as held for trading. However, supporters of Alternative 
1 believe that classifying those derivatives as held for trading under IAS 39 is 
solely for measurement purposes.  

 
9. Supporters of Alternative 1 note that ‘a financial asset or a financial liability 

that s acquired or incurred principally for the purpose of selling or 
repurchasing in the near future’ is shown as a standalone category in IAS 39 
paragraph 9.  

 
10. In addition, proponents of Alternative 1 note that the purpose of presenting 

current and non-current information on the face of the balance sheet is to 
provide users with information about the liquidity and solvency of an entity 
(see IAS 1 paragraph 56). Therefore, they believe that entities should look at 
the requirements in IAS 1 in determining whether derivatives in the scope of 
this paper should be presented as current or non-current on the face of the 
balance sheet.  

 
11. Relevant requirements in IAS 1 are as follows:  
 

In accordance with IAS 1 paragraph 57(c), derivative assets should be 
presented as current when they are expected to be realised within twelve 
months after the balance sheet date. In all other circumstances, they should be 
presented as non-current. Requirements in IAS 1 paragraphs 57(a), (b) and (d) 
are not relevant in determining the presentation of derivatives that are in the 
scope of this paper.  
 
Based on IAS 1 paragraph 60(d), derivative liabilities should be presented as 
current unless an entity has an unconditional right to defer settlement for at 
least twelve months after the balance sheet date. Requirements in IAS 1 
paragraphs 60(a), (b) and (c) are not relevant in determining the presentation of 
derivatives that are in the scope of this paper. 
 
Moreover, for each asset and liability line item that combines amounts expected 
to be recovered or settled (a) no more than twelve months after the balance 
sheet date and (b) more than twelve months after the balance sheet date, IAS 1 
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paragraph 52 requires an entity to disclose the amount expected to be recovered 
or settled after more than twelve months.  

 
12. IAS 39 paragraph 75 states ‘…a hedging relationship may not be designated 

for only a portion of the time period during which a hedging instrument 
remains outstanding.’ IAS 39 does not allow the bifurcation of a single fair 
value derivative for hedge accounting purposes. Consequently, opponents of 
Alternative 1 argue that it is not permitted to split the fair value of a derivative 
into an amount that will be settled within one year from the balance sheet date 
and an amount that will be settled more than one year after the balance sheet 
date.  

 
13. Supporters of Alternative 1 argue that the requirement in IAS 39 paragraph 75 

is relevant for hedge designation purposes. In determining the current and non-
current presentation of derivatives, entities should consider the requirements in 
IAS 1. In other words, the requirement in IAS 39 has no effect on current or 
non-current presentation of derivatives.  

 
14. Indeed, supporters of Alternative 1 believe that theoretically it is feasible with 

some valuation techniques to split the carrying amounts of derivatives into 
current and non-current components. For example, the current component of a 
five-year interest rate swap with interest payments exchanged quarterly is the 
present value of the net interest cash flows of the swap for the forthcoming 
twelve months after the balance sheet date.   

 
15. Alternative 1 requires that current or non-current presentation of a derivative 

should be determined based on when the cash flows of the derivative will be 
transferred. If the contractual terms of the derivative specify when the cash 
flows will be transferred, the balance sheet presentation should be determined 
in accordance with the relevant contractual terms. However, if a derivative 
does not involve any cash flows (e.g. an option to buy or sell an asset), 
management should determine when the derivative will be settled for current 
or non-current presentation purposes. Management knows why derivatives are 
entered into and when derivatives are expected to be settled. 

 
The way forward (if Alternative 1 is adopted) 
 
16. If the IFRIC wishes to proceed with Alternative 1, the staff believes that the 

issue should not be taken onto the agenda.  
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17. The staff believes that the IFRIC should not address how to split the carrying 
amount of a derivative into current and non-current components. To address 
that question, Application Guidance (rather than an Interpretation) would be 
required.   

 
18. [Paragraph omitted from observer note]. 
 
19. [Paragraph omitted from observer note]. 
 
Alternative 2 – Derivatives that are classified as held for trading in accordance with 
IAS 39 should be presented as current on the face of the balance sheet  
 
20. Under Alternative 2, derivatives that are not designated as hedging instruments 

under IAS 39 should all be presented as current on the face of the balance 
sheet - to be consistent with the classification requirement under IAS 39. 
Under IAS 39, derivatives that are designated as hedging instruments are 
deemed as held for trading for measurement purposes.   

 
21. Alternative 2 has the advantage of being simple to apply. Entities do not have 

to consider whether the carrying amount of a single fair value derivative 
should be split for the balance sheet presentation purposes, and if so how. 
Supporters of Alternative 2 note that: on the one hand IAS 1 paragraph 52 
requires entities to split the carrying amount of an asset or a liability as 
appropriate and on the other hand IAS 39 paragraph 75 generally does not 
allow entities to bifurcate the carrying amount of a single fair value 
derivative1.  

 
22. In addition, proponents of Alternative 2 believe that the current presentation 

reflects the fact that derivatives are highly liquid in nature (though some may 
argue that this is not the purpose of presenting current and non-current 
information on the face of the balance sheet).   

 

                                                 
1 Supporters of Alternative 2 believe that a possible reason for why entities are not allowed to 
designate a derivative as a hedging instrument for part of its life is that gains and losses on 
derivative hedging instruments should be based on objectively determined market amounts 
(rather than amounts separated out from overall gains or losses on the derivatives). They ask, 
if the carrying amount of a single fair value derivative is not allowed to be bifurcated for 
hedge accounting purposes, why the carrying amount of a derivative would be allowed to be 
split into current and non-current components for the balance sheet presentation purposes.  
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23. Moreover, supporters of Alternative 2 note that IFRS 7 Financial Instruments: 
Disclosures requires disclosures of maturity dates of financial assets and 
financial liabilities. They believe that such disclosures in accordance with 
IFRS 7 provide users with information about the liquidity and solvency of an 
entity. Consequently, they believe that it is still appropriate to deem the 
derivatives that are classified as held for trading in accordance with IAS 39 as 
held for trading for current or non-current presentation purposes (as long as 
the information about an entity’s liquidity is disclosed somewhere in the notes 
to the financial statements). 

 
24. For example, for an equity-indexed interest payment derivative embedded in a 

host debt that is repayable in five annual instalments, supporters of Alternative 
2 believe that the most useful information from the users’ perspective is that 
future interest payments are based on the price of the equity instruments of the 
entity (rather than the current or non-current presentation of the embedded 
derivative).  

 
The way forward (if Alternative 2 is adopted) 
 
25. [Paragraph omitted from observer note]. 
 
Alternative 3 – Derivatives that are classified as held for trading under IAS 39 
should be presented as current on the face of the balance sheet, subject to some 
exceptions 
 
26. As mentioned above, not all derivatives that are classified as held for trading 

under IAS 39 are held primarily for the purpose of being traded. Therefore, 
similarly to Alternative 1, Alternative 3 accepts that it may not be appropriate 
to present as current all derivatives that are not designated as hedging 
instruments in accordance with IAS 39.  

 
27. However, unlike Alternative 1, Alternative 3 supports the view that the 

carrying amount of a single fair value derivative should not be split for current 
or non-current presentation purposes.  Therefore, Alternative 3 suggests that 
derivatives that contain both current and non-current components should in 
their entirety be presented as current (i.e. no split of the carrying amounts).  

 
28. Alternative 3 suggests that the following derivatives should be presented as 

non-current:  
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(a) derivatives whose cash flows are expected to be transferred more than one 
year after the balance sheet date based on the contractual terms of the 
derivatives, for example foreign currency forward contracts that are to be 
settled five years after the balance sheet date;  

(b) derivatives that are entered into for economic hedge purposes but hedge 
accounting is not used because there is no accounting mismatch or the 
accounting mismatch has been addressed by the fair value option under 
IAS 39, when the ‘economically hedged items’ in their entirety are 
presented as non-current; and  

(c) embedded derivatives that are separately accounted for from the relevant 
host contracts, when the host contracts in their entirety are presented as 
non-current.  

 
All other derivatives that are classified as held for trading in accordance with 
IAS 39 should be presented as current.  
 

Derivatives entered into for economic hedge purposes 
 
29. Proponents of Alternative 3 note that the fair value option set out in IAS 39 

paragraph 9 is sometimes used as an alternative to hedge accounting. For 
example, when a derivative is entered into as an economic hedge of a financial 
instrument that is not measured at fair value through profit or loss, an entity 
can designate the financial instrument on its initial recognition as at fair value 
through profit or loss to address the recognition and measurement accounting 
mismatch.  

 
30. In addition, proponents of Alternative 3 note that, when financial instruments 

are designated as at fair value through profit or loss on the initial recognition, 
entities are required to disclose how they have satisfied the fair value option 
criteria in their financial statements (see IAS 39 paragraph 9).  

 
31. Therefore, where the fair value option under IAS 39 is used as an alternative to 

hedge accounting, supporters of Alternative 3 believe that the presentation of 
derivative hedging instruments should be the same as that of the hedged items.  
In other words, when the hedged items in their entirety are presented as non-
current, the derivative hedging instruments should also be presented as non-
current.  
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32. In situations in which entities enter into derivatives for economic hedge 
purposes but hedge accounting is not used because the hedge accounting 
criteria in IAS 39 have not been met, Alternative 3 suggests that those 
derivatives should be deemed as held for trading for current and non-current 
presentation purposes.  

 
Embedded derivatives separately accounted for from the host contracts  
 
33. Embedded derivatives cannot normally be sold independently from their host 

contracts (even though they may not be closely related to the host contracts 
and be required to be separately accounted for).  

 
34. For this reason, supporters of Alternative 3 believe that the presentation of the 

embedded derivatives should be consistent with that of the host contract. 
Therefore, when the host contracts in their entirety are presented as non-
current, the embedded derivatives should also be presented as non-current. In 
other cases, the embedded derivatives should be presented as current.  

 
35. However, some argue that since such embedded derivatives are separately 

accounted for from the host contracts, the current or non-current presentation 
of embedded derivatives should depend on the requirements in IAS 1 – that 
means not necessarily be consistent with the presentation of the host contracts.  

 
Derivatives that do not involve any cash flows  
 
36. Derivatives that do not involve any cash flows (e.g. options to buy or sell 

assets) would be required under Alternative 3 to be deemed as held for trading 
for the current or non-current presentation purposes.  

 
The way forward (if Alternative 3 is adopted) 
 
37. If View 3 was adopted, the staff believes that the issue should be referred to 

the Board for amendments to IAS 1.  
 
38. This paper provides a list of circumstances in which derivatives that are 

classified as held for trading in accordance with IAS 39 should be presented as 
non-current (see paragraph 33 in this paper). The staff would like to seek the 
IFRIC’s comments on whether it would like to add or delete any 
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circumstances from the list. Therefore, at this stage, the staff has not 
developed any detailed amendments to IAS 1 necessary for Alternative 3.  

 
39. [Paragraph omitted from observer note]. 
 
40. [Paragraph omitted from observer note]. 
 
STAFF RECOMMENDATION 
 
41. [Paragraph omitted from observer note]. 
 
42. Proposed ‘rejection’ wording in favour of Alternative 1 is set out below: 

[Proposed ‘rejection’ wording omitted from observer note]. 
 
QUESTIONS TO THE IFRIC  
 
43. Which alternatives does the IFRIC wish to pursue? The three possible 

alternatives available to the IFRIC are:  
• Alternative 1 – the Current or non-current presentation of derivatives that 

are classified as held for trading in accordance with IAS 39 should be 
solely based on the requirements in IAS 1;  

• Alternative 2 – Derivatives that are classified as held for trading in 
accordance with IAS 39 should all be presented as current to be 
consistent with the classification requirement in IAS 39; and  

• Alternative 3 – Derivatives that are classified as held for trading in 
accordance with IAS 39 should be presented as current subject to some 
exceptions.  

 
44. How does the IFRIC wish to address the issue? Does the IFRIC believe that 

amending IAS 1 is sufficient to address the issue (i.e. no development of any 
Interpretation)?  

 
45. If the IFRIC wishes to proceed with Alternative 3, does the IFRIC believe that 

the circumstances in which derivatives should be presented as non-current 
should be restricted to those set out in paragraph 33 of this paper? Are there 
any circumstances that the IFRIC wishes to add or delete?  

 
46. If the IFRIC does not wish to pursue either one of the alternatives set out in 

this paper, what approach would the IFRIC like to pursue?  
 
APPENDIX 1 – THE SUBMISSION [OMMITTED FROM OBSERVER NOTE]  
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