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Tentative agenda decision published in May 2007 IFRIC Update 

The IFRIC was asked how effectiveness should be assessed when an option, in its 

entirety, is designated as a hedging instrument to hedge variability in future cash 

flows in a cash flow hedge.  All changes in the fair value of the option (including 

changes in the time value component) are considered in assessing and measuring 

hedge effectiveness.  

The requests suggested the following approach to assessing and measuring hedge 

effectiveness.  An entity could compare all changes in the fair value of the purchased 

option with changes in the fair value of a hypothetical written option that has the same 

maturity date and notional amount as the hedged item.  The requests noted that such 

an approach would minimise or eliminate hedge ineffectiveness when the terms of the 

purchased option and the hypothetical written option perfectly matched.  The IFRIC 

was asked whether IAS 39 allows such an approach.  



The IFRIC noted that the following questions have to be considered in addressing the 

issue: 

(a) whether a hedged item used for assessing and measuring hedge effectiveness 

should be the same as that designated at inception of the hedge; and  

(b) what items are eligible for designation as hedged items at inception of the hedge. 

Regarding question (a), IAS 39 requires the hedged item used for assessing and 

measuring hedge effectiveness to be the same as that designated at the inception of the 

hedge (see IAS 39 paragraph 88).  

Regarding question (b), IAS 39 does not allow derivatives to be designated as hedged 

items subject to one exception, namely a purchased option in a fair value hedge (see 

the answer to Question F.2.1 of the Guidance on Implementing IAS 39).  Therefore, 

the IFRIC noted that a (hypothetical or actual) written option cannot be designated as 

a hedged item under IAS 39.  

Moreover, the IFRIC noted that the approach suggested in the requests would 

effectively result in considering the time value component of an option (that does not 

exist in the hedged item) in determining changes in the fair value of the hedged item 

for assessing and measuring hedge effectiveness. 

In view of the above requirements, the IFRIC noted the approach suggested in the 

requests is not allowed under IAS 39.  Therefore, the IFRIC [decided] not to take the 

issue on to its agenda. 

 


