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Subject: Insurance Contracts – FASB Memorandum 
(Agenda Paper 2G) 

 

OBJECTIVE OF THE MEETING 

The June 30, 2005 FASB Exposure Draft, Business Combinations, includes specific 

guidance about accounting for insurance contracts acquired in a business combination.  

At this Board meeting, the staff is seeking the Board’s views on issues raised by 

respondents to the Exposure Draft. 

ISSUES FROM COMMENT LETTERS AND STAFF RECOMMENDATIONS 

The issues below were raised by respondents who commented on the guidance specific to 

insurance contracts in the Exposure Draft.  Some additional guidance also was requested 

by those respondents.  Comments on the Exposure Draft that also are applicable to 

noninsurance entities are not discussed here because they are being addressed in other 

deliberations. 

 
------------------------------------------------------------------  
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Issue 1: The guidance in paragraph 36(b)(2) of the Exposure Draft refers only 

to insurance contracts accounted for under FASB Statement No. 60, Accounting and 

Reporting by Insurance Enterprises.  Should insurance contracts covered by other 

authoritative guidance also be included in the scope of the insurance contract 

accounting guidance in the final Statement on business combinations? 

The staff believes that this was a drafting oversight and recommends that the scope for 

the insurance contract accounting guidance in the final Statement include all assets and 

liabilities related to contracts covered by Statement 60, FASB Statement No. 97, 

Accounting and Reporting by Insurance Enterprises for Certain Long-Duration 

Contracts and for Realized Gains and Losses from the Sale of Investments, FASB 

Statement No. 113, Accounting and Reporting for Reinsurance of Short-Duration and 

Long-Duration Contracts, and FASB Statement No. 120, Accounting and Reporting by 

Mutual Life Insurance Enterprises and by Insurance Enterprises for Certain Long-

Duration Participating Contracts, as well as other contracts related to the business of 

insurance.  That would include acquired reinsurance recoverables, balances such as 

unearned revenue, and balances related to contingent commissions. 

Issue 2: Reinsurance arrangements are used to indemnify a reinsured but also 

may be used to “sell” an insurance business (for example, a book of business) to an 

insurer or reinsurer.  Is special guidance required for determining when a 

reinsurance arrangement qualifies as a business combination? 

The staff believes that the guidance in the Exposure Draft for distinguishing between a 

business combination and an asset purchase is sufficient for determining whether a 

reinsurance arrangement is obtained for indemnification or to effect a business 

combination.  Also, the staff has been unable to identify any additional criteria specific to 

reinsurance arrangements that would be helpful in making such a determination. 

Issue 3: Transfer of significant insurance risk is required for a contract to be 

accounted for as insurance (rather than as a deposit).  Should the risk transferred 

by an insurance contract be reevaluated at the date of acquisition? 

 

 2 



The evaluation of risk transferred by an insurance contract is generally made only at the 

inception of an insurance contract.  Absent a significant amendment to the contract as a 

result of an acquisition, the staff believes that the determination of whether significant 

insurance risk has been transferred should be made only at contract inception.  Similar 

classification questions can arise for other contracts such as leases, which are addressed 

in paragraph 38 of the Exposure Draft: 

…a lease of the acquiree (regardless of whether the acquiree is the 
lessee or lessor) retains the lease classification determined by the acquiree 
at the lease inception, unless the provisions of a lease are modified as a 
result of the business combination in a way that would require the acquirer 
to consider the revised agreement a new lease agreement….  

Accordingly, the staff supports developing broad, principles-based guidance for contracts 

when the accounting is based on contract characteristics that may be changed during an 

acquisition. 

Issue 4: Certain long-duration contract balances are periodically adjusted 

based on current estimates of a book of contracts’ profitability over the life of that 

book of contracts.  For example, the total amortization to date of unearned revenues 

for universal-life type contracts is adjusted if actual experience or other evidence 

suggests that earlier estimates of expected gross profits should be revised.  The issue 

is whether the contract’s original inception date or the date of acquisition should be 

used for making such retrospective measurements for periods after the date of 

acquisition. 

The “inception” date chosen will affect both the GAAP balances established for the 

GAAP basis accounts at the date of acquisition and the accrual/amortization rates to be 

used for future periods.  Assuming the acquirer’s assumptions are similar to those of the 

acquiree and that the original contract inception date is retained, the account balances at 

the date of acquisition should be similar to the amounts previously carried by the 

acquiree.  If the date of acquisition is set as the contract inception date, accruals will be 

set to zero and a new unearned revenue amount recalculated (along with new 

amortization factors).  The staff recommends that the contract inception date be used for 
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determining such balances.  Otherwise there could be a significant discontinuity in 

accounting for contracts that presumably are being accounted for under current GAAP 

principles.  The amount of the fair value intangible asset will be affected by the approach 

chosen since it is based on the balances at the date of acquisition.  Subsequent cumulative 

adjustments to the balances under either approach would not affect the amount of the fair 

value intangible asset measured at the date of acquisition. 

Issue 5: Which impairment test should be applied to the fair value intangible 

asset related to short-duration insurance contracts—that is, a premium deficiency 

(liability adequacy) test or a Statement 144 impairment test? 

The purpose of the short-duration contract premium deficiency test is to ensure that the 

unearned premium liability (and, if elected, investment income on claims liabilities) is 

adequate to provide for future claims costs and recover any remaining unamortized 

deferred acquisition costs.  In a broader sense, this is a liability adequacy test to ensure 

that the recorded insurance liabilities less any intangible assets are sufficient to cover 

estimated future contractual cash flows.  FASB Statement No. 144, Accounting for the 

Impairment or Disposal of Long-Lived Assets, provides an impairment test that relies on 

the recoverability of an asset through undiscounted estimated cash flows and the 

measurement of any impairment based on the fair value of those cash flows.  Some 

respondents suggested that the use of the premium deficiency approach be limited to 

intangible assets related to the acquired unearned premium and that Statement 144 testing 

be used for the other intangible assets.  Since both approaches require cash flow testing, 

the staff believes that it is simpler to use the premium deficiency test for all contract-

related intangible assets to avoid the need to allocate those cash flows for the two tests—

one part for intangible assets being tested by the premium deficiency test and the second 

for the intangible assets being tested under the guidance in Statement 144.  The concern 

with this approach is that some cash flows are not “double counted,” that is, used to 

support recoverability of more than one asset.  Therefore, the staff recommends using the 

premium deficiency test to avoid issues associated with allocating the cash flows.  

However, for companies not including investment income in their premium deficiency 

tests, see further discussion in Issue 5A. 
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Issue 5A: Should an authorized change in accounting be provided for 

companies that have previously not included investment income in their premium 

deficiency tests for short-duration insurance contracts? 

Because the inclusion of investment income (on insurance liabilities) in the short-

duration premium deficiency tests is optional under Statement 60, a company that has not 

elected to include investment income in that test might have an immediate write-off of a 

significant portion of the fair value adjustment (assuming the amount of the intangible 

asset is significantly affected by the discount on the claims liabilities).  Although this 

change in accounting policy can be accomplished through a voluntary change in 

accounting, the final Statement could facilitate the accounting change by explicitly 

permitting such a change on adoption of the Statement (a so-called “free pass” similar to 

the reallocation of invested assets permitted by certain modifications to the guidance in 

FASB Statement No. 115, Accounting for Certain Investments in Debt and Equity 

Securities).  However, acquirer accounting changes are not allowed under other 

accounting guidance included in the Exposure Draft and special transition guidance in 

this area would be inconsistent with that approach.  Because of concern about the 

inconsistency within the Exposure Draft of allowing a “free pass” for the acquirer’s 

accounting change needed for testing short-duration contracts, the staff understands that 

the Board might prefer allowing either approach—in concept, the impairment test results 

should be similar. 

Issue 5B: Is any additional impairment guidance required for long-duration 

contracts? 

EITF Issue No. 92-9, “Accounting for the Present Value of Future Profits Resulting from 

the Acquisition of a Life Insurance Company,” already requires the value of business 

acquired (VOBA, also known as present value of future profits (PVFP or PVP)), an 

intangible asset often used in accounting for business combinations that include long-

duration contracts, to be included in the long-duration premium deficiency test.  

However, in this case, both the future profits (the VOBA intangible) and the future cash 

flows are discounted so there is no measurement “mismatch.”  The future cash flows also 

include the estimated future premiums of the acquired long-duration contracts.  
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Accordingly, the staff believes that using the premium deficiency test for long-duration 

contracts is appropriate and that no further impairment guidance is necessary for those 

contracts. 

Issue 6: How should the short-duration fair value intangible asset be 

accounted for?   

Approach A: A dynamic, accreting balance responding to changes in the 

related liability; or  

Approach B: A static amount determined at the date of acquisition and 

adjusted only for amortization and any impairment. 

Some respondents believe that the components composing the intangible asset (for 

example, discounts and risk margins) should be considered independently in accounting 

for the intangible asset (accounting for it like a contra-liability that would effectively 

track as a dynamic (and perhaps current) fair value adjustment to the related liability).  

They believe that the discount should be accreted to the intangible asset over the 

estimated settlement period of the insurance contracts acquired and the risk margin 

amortized as risk is released.  Consistent with maintaining a quasi-fair-value intangible 

asset, they believe that the accretion should be reported as a credit to claims expense 

income.  They also believe that guidance is necessary for adjusting the discount and risk 

margin for changes in estimates of the timing and/or ultimate amount of claims to be 

paid. 

Others suggest that the amount of the intangible asset should be determined at the date of 

acquisition and that the only future adjustments to that asset would result from 

amortization over the lives of the contracts and impairment.  That static approach would 

negate the need for further guidance for accounting for the postacquisition intangible 

asset. 

The staff recommends that the fair value intangible asset be static in nature.  The use of 

an intangible asset was intended to simplify the transition between fair value and current 

GAAP and was not an attempt to maintain a fair value notion prospectively. 
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Issue 6A: Should the accounting for the long-duration fair value intangible asset 

be different from the short-duration accounting? 

For long-duration contracts, some believe the fair value adjustment intangible asset 

should be amortized in accordance with Issue 92-9, which prescribes that VOBA be 

accounted for like deferred acquisition costs (which for long-duration contracts considers 

the assumptions used in calculating the benefit liability, including the accretion of 

interest).  Therefore, they believe that no additional guidance is needed for long-duration 

contracts. 

The staff believes that, unlike Issue 92-9, the long-duration fair value intangible asset 

also should be static in nature and adjusted only for amortization and any impairment. 

Issue 7: Is clarification of the insurance example included in the Exposure 

Draft (paragraph A49(d)) needed to specify that, in addition to the fair value 

intangible asset, other customer/contract-based intangible assets (such as customer 

lists) may also require recognition? 

Paragraph A49(d) includes somewhat confusing language that suggests there could be 

customer/contract related intangible assets at the date of acquisition that need to be 

recorded (in addition to the fair value intangible asset).  The staff recommends editorial 

revisions to clarify that intent. 

Issue 8: Should fair value be required for the measurement of insurance 

contract assets and liabilities at the date of acquisition, especially since there are no 

accepted procedures for measuring such elements? 

The staff recommends that the fair value measurement requirement for insurance contract 

assets and liabilities be reaffirmed by the Board (this requirement in the Exposure Draft is 

not new).  Although the IASB’s current insurance contracts project is often cited as a 

reason for not requiring fair value measurement for insurance contracts today, that project 

ultimately may or may not lead to a fair-value-like measurement for insurance contracts.  

In any case, finalization of that insurance contract accounting guidance is many years off 

and not really pertinent to the fair value requirement in the Exposure Draft. 
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Issue 9: Should the acquisition method apply to combinations of mutual 

insurance entities? 

One respondent suggested that mutual insurance companies be exempted from the 

business combinations guidance until the Boards further evaluate the “fresh-start” 

method.  However, the staff believes that acquisition accounting applies to business 

combinations involving mutual insurance entities and other mutual entities, especially 

those that have shareholder-owned analogues.  In any case, this is an issue that is being 

addressed for all mutual entities. 

Issue 10: Should a seller’s guarantee of the adequacy of acquired short-

duration claims liabilities be accounted for as retroactive reinsurance?   

The Exposure Draft would nullify EITF Topic No. D-54, “Accounting by the Purchaser 

for a Seller’s Guarantee of the Adequacy of Liabilities for Losses and Loss Adjustment 

Expenses of an Insurance Enterprise Acquired in a Purchase Business Combination,” and 

incorporate the accounting guidance from that Topic in a proposed footnote amending 

paragraph 22 of Statement 113.  The footnote exempts certain guarantees of acquired 

short-duration claims liabilities from the accounting requirements of Statement 113 for 

retroactive reinsurance arrangements (that is, reinsurance of past events).  Under 

retroactive reinsurance accounting, any gain resulting from such an arrangement is 

deferred and amortized over the contract claims settlement period.  Because the insurance 

liability guarantee effectively reinsures existing claims liabilities arising from prior 

events, it normally would be considered a retroactive contract.  However, the proposed 

footnote excludes certain of these guarantees from the retroactive reinsurance guidance.  

The staff believes that limited editorial revisions are needed to clarify the intent of the 

footnote.  One respondent suggested maintaining the additional guidance in Topic D-54, 

guidance that the staff believes can be otherwise captured by the respondent if considered 

necessary.  The staff believes that Topic D-54 should be nullified.   
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Issue 10A: If not retroactive accounting, which guidance in Statement 141 should 

be used to account for these guarantees? 

The Exposure Draft proposes that such guarantees be accounted for in accordance with 

Statement 141.  The question is which guidance in Statement 141 should apply: would 

the guarantee fall under paragraph 36 of the ED, and, if so, is the asset (recoverable) 

resulting from the guarantee (a) a receivable (a financial instrument) requiring fair value 

accounting at the acquisition date but not thereafter, (b) a Statement 5 contingent asset 

requiring fair value accounting at the acquisition date and thereafter, or (c) a contingency 

that is an asset arising from an insurance contract and thus requiring accounting 

consistent with the underlying insurance liabilities being guaranteed?  The staff 

recommends alternative (c) and explicitly citing the guidance in paragraph 36(b)(2) as the 

appropriate guidance since the balances related to those guarantees are created by 

insurance contracts. 

QUESTION FOR THE BOARD 

Does the Board agree with the staff’s recommendations? 
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