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Introduction 

1. At the April 2005 Board meeting, the IFRIC reported its intention to publish 

IFRIC Draft Interpretation D17 IFRS 2 - Group and Treasury Share Transactions.  

The draft was published for comment in May 2005 with comments requested by 

18 July 2005.   

2. 40 comment letters were received and discussed by the IFRIC. In response to the 

comments, the IFRIC made some changes to D17. At its meeting in September 

2006, the IFRIC voted to present the revised draft Interpretation to the Board for 

its approval.  

3. The revised draft Interpretation is set out in Appendix 1 to this agenda paper. D17 

is set out in Appendix 2 to this agenda paper. [Appendices 1 and 2 to this agenda 

paper are deleted for observer note purposes.]  

4. The purpose of this paper is to set out a brief summary of the major changes made 

to D17, and to ask the Board to approve the draft Interpretation for issue. 



Major changes from D17 

5. The comment letters on D17 were considered by the IFRIC in November 2005.  

6. D17 addresses inter alia how the following two share-based payment 

arrangements (involving two or more entities within the same group) should be 

accounted for in the financial statements of the group entity that receives services 

from the employees:   

• a parent grants rights to its equity instruments direct to the employees of its 

subsidiary and the parent (not the subsidiary) has the obligation to provide 

the employees of the subsidiary with the equity instruments needed; and  

• a subsidiary grants rights to equity instruments of its parent to its 

employees and the subsidiary has the obligation to provide its employees 

with the equity instruments needed.  

7. D17 proposed that the first and second transactions should be accounted for as 

equity-settled and cash-settled respectively in the financial statements of the 

subsidiary.  

8. Many respondents disagreed that the two arrangements with economically the 

same substance should be accounted for differently.  

9. In its redeliberations, the IFRIC concluded that those two arrangements are 

different from the perspective of the subsidiary. In the first arrangement, the 

parent (not the subsidiary) has the obligation to provide the employees of the 

subsidiary with the equity instruments needed, whereas in the second arrangement 

it is the subsidiary that has that obligation. The IFRIC clarified the difference in 

the Basis for Conclusions (see BC16 of IFRIC [X]).  

10. Therefore, the IFRIC reaffirmed the following decisions in the revised text:  

• for the first arrangement, provided that the transaction is accounted for as 

equity-settled in the consolidated financial statements of the parent, the 

subsidiary should measure services received from the employees in 

accordance with the requirements applicable to equity-settled share-based 

payment transactions (see paragraph 8 and BC 8 – 11 of IFRIC [X]); and  

• for the second arrangement, the transaction with the employees should be 

accounted for as cash-settled in the financial statements of the subsidiary 

(see paragraph 11 and BC 13 – 18 of IFRIC [X]).  



11. The IFRIC noted that there may be arrangements between the parent and the 

subsidiary requiring the subsidiary to pay the parent for the provision of the equity 

instruments to the employees. The IFRIC decided not to address how to account 

for those intragroup payment arrangements, since it did not wish to widen the 

scope of the Interpretation to an issue that relates to accounting for all intragroup 

payment arrangements. The IFRIC clarified this in the revised draft Interpretation 

and the Basis for Conclusions (see paragraph 5 and BC-12 of IFRIC [X]).  

12. D17 also addressed how to account for transfers of employees between group 

entities in the financial statements of each group entity involved. The issue relates 

to a parent that grants its equity instruments to the employees of its subsidiary 

conditional upon the completion of continuing service with the group for a 

specified period.  

13. When an employee after transferring between group entities fails to meet a vesting 

condition other than a market condition, D17 proposed that the change of 

employment should not be treated as a new grant in the financial statements of the 

subsidiary to which the employee transfers because the equity instruments are 

granted by the parent (not the subsidiary). D17 proposed that the subsidiary to 

which the employee transfers should measure the fair value of the services 

received from the employees by reference to the fair value of the equity 

instruments at the date those equity instruments were originally granted to the 

employees of the parent.  

14. Respondents generally supported this proposed treatment. Some asked the 

following:  

• how the change of employment should be accounted for in the financial 

statements of the subsidiary from which the employee transfers employment; 

and  

• after the change of employment, if an employee leaves the group during the 

vesting period, whether each subsidiary should reverse the charge previously 

recognised.  

15. The IFRIC, in its redeliberations, reaffirmed its view that the change of 

employment in this instance should not result in a new grant in the financial 

statements of the subsidiary to which the employee transfers employment, because 

the terms of the original share-based payment arrangement require the employee 

to work for the group, rather than for a particular group entity. For the same 

reason, the IFRIC concluded that the transfer should not be treated as an 



employee’s failure to satisfy a vesting condition in the financial statements of the 

subsidiary from which the employee transfers employment. The IFRIC explained 

this in the Basis for Conclusions (see BC21 of IFRIC [X]).  

16. Based on the principle in IFRS 2 paragraph 19, the IFRIC concluded that, since 

the employee fails to meet a vesting condition (other than a market condition), the 

services received from that employee that have been recognised in the financial 

statements of each subsidiary during the vesting period should be reversed (see 

paragraph 10 and BC22 of IFRIC [X]).  

Conclusion 

17. Having made the above amendments, the IFRIC decided that the Interpretation 

should be presented to the Board as a final draft and that the Board should be 

asked for approval to issue the Interpretation. 

The Board is asked whether it agrees to the issue of the Interpretation in final form.  

 


