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Background to this paper 

This paper is a summarised version of the paper presented to the July IFRIC meeting. 
The appendix to this paper summarises the conclusions reached by the IFRIC at that 

meeting. 
 

Introduction 

1. Paragraphs 78 to 84 of IAS 39 Financial Instruments: Recognition and 

Measurement provide guidance on qualifying hedged items. In particular, 

paragraph 81 provides guidance in respect of designating financial items as 

hedged items, stating: 

If the hedged item is a financial asset or financial liability, it may be a hedged 

item with respect to the risks associated with only a portion of its cash flows 

or fair value (such as one or more selected contractual cash flows or portions 

of them or a percentage of the fair value) provided that effectiveness can be 

measured. For example, an identifiable and separately measurable portion of 

the interest rate exposure of an interest-bearing asset or interest-bearing 

liability may be designated as the hedged risk (such as a risk-free interest rate 



or benchmark interest rate component of the total interest rate exposure of a 

hedged financial instrument). (Emphasis added) 

2. Identifying the portion of cash flows or fair value that is being hedged is 

important for assessing whether the hedge is expected to be highly effective 

[IAS39.88(b)]. Unless a hedge relationship is expected to be highly effective, 

it will not qualify for hedge accounting. 

3. There is little guidance in IAS 39 relating to ‘portions’ and the IFRIC Agenda 

Committee has received a number of submissions asking whether the risks 

associated with a specific portion of an exposure might qualify for hedge 

accounting. For example, the IFRIC has been asked whether inflation risk 

could qualify as a hedged portion of an interest bearing asset or liability. 

4. This paper explores whether there is a principle within IAS 39 that can be used 

to develop guidance on what qualifies as a hedged portion. 

5. This paper does not directly deal with the specific situations highlighted in the 

submissions. However, if a principle can be agreed, we would then seek to 

apply that principle to specific situations. 

 
Summary of the paper 
 
6. This paper analyses the hedge accounting criteria in paragraph 88 of IAS 39 

and concludes that a hedged portion must be (i) identifiable; and (ii) capable of 

reliable (and separate) measurement. 

7. The staff believe that AG 100 of IAS 39 could be interpreted as providing 

guidance on when a hedged portion is identifiable. That is, AG 100 requires 

that a change in the risk(s) of an identifiable hedged portion must have (i) a 

predictable effect; and (ii) a separately measurable effect on the price of the 

hedged item. 

8. This paper discusses a number of possible interpretations of the phrases 

“predictable effect” and “separately measurable effect”. 

9. The staff believe that the requirement for changes in the risks of a hedged 

portion to have a separately measurable effect on the price of the hedged item 



could be interpreted as preventing an entity from obtaining hedge accounting 

for residual risks. 

10. An additional (or alternative) interpretation of a requirement for a separately 

measurable effect of the portion of hedged risks is that there needs to be a 

quoted/active market for the risks associated with a hedged portion of an item 

or transaction. 

11. The staff believe that a requirement that a change in the risk(s) of a hedged 

portion should have predictable effect on the price of the hedged item could be 

interpreted as follows: 

a. The price of the hedged item or transaction will change as a 

consequence of a change in the risks associated with a hedged portion 

of that item or transaction, assuming all unhedged risks of the exposure 

remain constant; or, alternatively 

b. A change in the price of the hedged item or transaction must be 

‘observable’ as a consequence of the risks associated with a hedged 

portion of an item or transaction changing.  

12. The paper does not conclude which of these possible interpretations is correct 

as the staff believe that the standard is unclear. 

Staff analysis 
 

The criteria for hedge accounting 

13. Paragraph 88 of IAS 39 sets out the criteria that must be met if an entity is to 

qualify for hedge accounting. The staff believe that paragraph 88(a) and 88(d) 

are relevant when considering whether a portion of an item can be designated 

as a hedged item.  

14. Paragraph 88(a) states that: 

At the inception of the hedge there is formal designation and documentation of 

the hedging relationship and the entity’s risk management objective and 

strategy for undertaking the hedge. That documentation shall include the 

identification of the hedging instrument, the hedged item or transaction, the 

nature of the risk being hedged and how the entity will assess the hedging 

instrument’s effectiveness in offsetting the exposure to changes in the hedged 



item’s fair value or cash flows attributable to the hedged risk. (Emphasis 

added) 

15. Paragraph 88(a) therefore discusses (amongst other things) the issue of 

identification of the hedged item and the nature of the risk being hedged. 

16. Paragraph 88(d) states that: 

The effectiveness of the hedge can be reliably measured, i.e. the fair value or 

cash flows of the hedged item that are attributable to the hedged risk and the 

fair value of the hedging instrument can be reliably measured… (Emphasis 

added) 

17. Paragraph 88(d) focuses on the requirement to be able to reliably measure the 

fair value or cash flows of the hedged item that is attributable to the hedged 

risk. 

18. These two requirements are clearly linked. That is, it is difficult to argue that 

you can reliably measure the hedged item if the hedged item has not first been 

identified. Consequently, this paper focuses on the identification requirements 

of paragraph 88(a). 

Identification of the hedged item 

19. For situations in which, for example, an asset or liability is designated as a 

hedged item in its entirety for all risks then paragraph 88(a) is not problematic 

– the hedged item is clearly identifiable. However, the identification of a 

specific portion of an exposure as the hedged risk in a hedge accounting 

relationship is not so straight-forward. 

20. The difficulties relating to identification of the hedged item were one of the 

reasons given by the Board for not permitting portions of non-financial assets 

and non-financial liabilities to be designated as the hedged item for risk other 

than foreign currency risk (see paragraph BC138 of IAS 39). 

21. There are a number of other references to the principle of identification of the 

hedged item throughout IAS 39, namely:  

a. Paragraph 81 (designation of financial items as hedged items) refers to 

“an “identifiable…portion…”  



b. Paragraph 82 (designation of non-financial items as hedged items) 

refers to the difficulty of “isolating and measuring the appropriate 

portion of the cash flows or fair value changes attributable to specific 

risks…”1 [Emphasis added].  

22. Therefore, the staff believe it is necessary to consider what is required to 

identify a portion of a hedged item.  

23. At the March 2006 IFRIC meeting possible implications of paragraph AG100 

of IAS 39 to portions of exposures of financial assets and liabilities were 

discussed. The IFRIC agreed that paragraph AG100 may be relevant to the 

identification of portions of financial assets and liabilities. 

24. Paragraph AG100, which primarily discusses the designation of non-financial 

items as hedged items, states that: 

Changes in the price of an ingredient or component of a non-financial asset or 

non-financial liability generally do not have a predictable, separately 

measurable effect on the price of an item that is comparable to the effect of, 

say, a change in market interest rates on the price of a bond. (Emphasis 

added) 

25. The staff believe that AG 100 of IAS 39 could be interpreted as providing 

guidance on when a hedged portion is identifiable for the purposes of 

paragraph 88(a). That is, AG 100 requires that a change in the risk(s) of an 

identifiable hedged portion must have (i) a predictable effect; and (ii) a 

separately measurable effect on the price of the hedged item. 

26. Paragraph AG100 of IAS 39 provides two examples of what is meant by this 

wording, namely: 

a. The effect of a change in market interest rates on the price of a bond, 

and 

b. The effect of a change in foreign exchange rates on a non-financial 

asset or liability. 

27. These examples would appear to imply that the requirement that the hedged 

portion has a predictable, separately measurable effect on the price of the 

                                                
1 The staff believes that the reference to “isolating” in paragraph 82 is also relevant to the “separately 
measurable effect” in paragraph AG100. See later comments. 



hedged item should be interpreted as requiring some form of ‘economic 

relationship’ between the hedged portion of risks and the item or transaction. 

In order to understand the nature of this ‘economic relationship’, it is 

necessary to explore what is meant by predictable and separately measurable. 

What is meant by “separately” measurable effect? 

28. Taking the “separately measurable effect” first. The question could be – 

separate from what? 

29. Given the context of paragraph AG100 (i.e. discussion regarding the hedged 

item), then presumably this means being able to measure an effect separately 

from the hedged asset or liability itself. That is, the fair value or cash flows of 

the portion must be capable of being measured separately from the overall fair 

value or cash flows of the asset or liability to be considered ‘identifiable’ for 

the purposes of paragraph 88(a). 

30. Such an interpretation would mean that a “residual” risk would not be eligible 

for hedge accounting – that is, an entity would not be permitted to designate as 

a portion the residual fair value or cash flows of the hedged item or 

transaction, as such a portion could not be measured separately from the 

hedged item or transaction itself. For example, it would not be possible to 

designate as a hedged portion changes in the fair value of a bond, excluding 

credit risk. It would however be possible to designate as a hedged portion 

changes in the fair value of a bond attributable to the bench-mark interest rate 

(assuming the other eligibility criteria have been met). 

31. An alternative interpretation of “separately measurable effect” might be that 

the risks associated with the portion should also be ‘independently 

observable’. That is, qualifying hedged portions would be restricted to certain 

traded/quoted risks for example: inflation, interest rates, credit risk, market 

price risk (for traded financial assets and liabilities) and foreign exchange risk. 

32. In practice, the staff believes that such a restriction would normally be met, as 

most derivatives that are used to hedge an exposure are themselves priced off 

traded or quoted risks. However, there may be situations in which this is not 

the case.  



33. These interpretations of “separately measurable”, however, do not explain why 

the Board disallowed risks associated with portions of exposures of non-

financial items (with the exception of foreign exchange) to qualify as the 

hedged item for hedge accounting (paragraph 82 of IAS 39).  

34. Many such risks relating to non-financial items are independently observable. 

However, as noted in the IFRIC Update in October 2004, the IFRIC agreed 

that IAS 39 was clear that non-financial items could not be separated into price 

risk components, even if the price risk component relates to an efficient, liquid 

and regulated commodity exchange.  

35. Therefore, whichever meaning of “separately measurable” is accepted, there 

would appear to be further restrictions surrounding what can be designated as 

a hedged risk. 

What is meant by “predictable…effect”? 

36. The New Oxford Dictionary of English defines “predict” as follows: 

Say or estimate that (a specified thing) will happen in the future or will be a 

consequence of something. (Emphasis added) 

37. Paragraph AG100 is clear that “the specified thing” is an effect on the price of 

the item (such as the underlying hedged item or transaction).  

38. The “consequence of something” is presumably a change in the risks 

associated with the identified portion of exposure of the hedged item or 

transaction. 

39. Putting these two parts together, a “predictable…effect on the price of the 

item” arguably means that the consequence of a change in the risks associated 

with the identified portion is an effect on the price of the underlying hedged 

item or transaction. 

40. Or, put another way, is there a predictable effect on the price of a (non-

government) bond if the benchmark interest rate rises? AG 100 would imply 

that the answer to this is yes. 

41. Is it sufficient that we simply know that the price of the bond would go up or 

down if there is a change in interest rates? The use of the word “effect” could 

imply that we must also be able quantify the impact of a change in the hedged 



portion of risks on the fair value of the bond. Such a requirement would be 

consistent with the requirement to “separately measure”. 

42. In order to quantify the effect of a change in benchmark interest rates on the 

price of a bond, we would have to assume that the credit spread (which 

presumably is a different ‘portion’ of risks or alternatively composed of 

residual risks) has not fallen – or at least has not fallen enough to offset the 

impact on the price of the bond for the increase in the benchmark interest rate. 

43. It could therefore be argued that the assumption (when assessing whether or 

not there is an effect) is that all other risks of the hedged item or transaction 

not associated with the identified portion remain constant. 

44. The staff note that such an assumption is inconsistent with the fact that the 

Board decided not to permit risks associated with portions of exposures of 

non-financial items to be eligible as hedged risks; a change in the price of 

crude oil would surely, if all other variables were held constant, change the 

price of jet fuel (and there are many other examples). However, the 

relationship between the risks of such an identified portion and the impact on 

the hedged item or transaction was felt (in many circumstances, anyway) to 

not meet the benchmark required of having a ‘predictable, separately 

measurable effect on the price of the item’. 

45. The staff believes that it can therefore be argued that the wording in AG100 

implies that an assumption that such other variables are kept constant is not 

necessarily valid and that there needs to be some ‘higher’ test. 

46. Such a test could be that there needs to be an observable linkage between a 

change in the risks associated with the identified portion and a change in the 

price of the underlying hedged item or transaction. That is to say, if the 

benchmark interest rate rises then there should be an ‘observable’ impact on 

the price of the bond.  

47. This approach is consistent with the concept of hedge accounting. Hedge 

accounting is permitted when there is offset between changes in the fair value 

or cash flows of the hedged item and the fair value or cash flows of the 

hedging instrument (assuming all the eligibility criteria have been met). If a 

change in the risks associated with a hedged portion does not have an 



observable effect on the fair value or cash flows of the hedged item, it is 

difficult to argue there is any offset with the hedging instrument. 

48. Such an approach, however, is very judgemental – for example: 

a. What is meant by ‘observable’ - would a change in the hedged risks 

associated with a portion always have to result in an impact on the item 

or transaction, or would an expectation that a change in the hedged 

risks associated with a portion would normally result in an impact on 

the item or transaction be sufficient? 

b. What about hedged items or transactions where there is no quoted 

price? In the absence of a quoted price for a hedged item or 

transaction, would it be sufficient that an entity expected that a change 

in the risks associated with a portion of the exposure of the hedged 

item or transaction would impact the price? If so, how different is this 

from assuming that all the risks of the hedged item or transaction that 

are not being hedged remain constant? 

c. Possible implications of such an approach include: Risks associated 

with ‘portions’ that form a small part of the overall risks of a hedged 

item or transaction, and for which one is not able to observe a link 

between a change in the risks associated with that portion and a 

consequential impact on the price of the hedged item or transaction, 

would not be eligible portions under paragraph 88(a) of IAS 39. 

d. The benchmark rate itself might not always be eligible for hedge 

accounting. For example, a change in the benchmark rate may have no 

or little impact on the price of a ‘C’ rated bond 

e. It would not be possible to designate as a hedged item changes in the 

fair value of a UK mortgage attributable to changes in US interest 

rates; it would not be possible to predict the impact that a change in US 

interest rates would have on the fair value of a UK mortgage. 



Appendix – Summary of conclusions reached by the IFRIC at its July 

2006 meeting 

The following is an extract from the July 2006 IFRIC Update: 

The IFRIC agreed that it is clear from IAS 39 that there are restrictions over what 

may be designated as a portion in a hedging relationship - a portion cannot be 

anything. The IFRIC also concluded that IAS 39 requires a hedged portion to 

have an effect on the price of the hedged item or transaction that is separately 

measurable from the hedged item or transaction itself. Consequently a portion 

cannot be a residual; that is, an entity is not permitted to designate as a portion 

the residual fair value or cash flows of a hedged item or transaction if that 

residual does not have a separately measurable effect on the hedged item or 

transaction.  

The IFRIC also discussed whether a qualifying portion was required to have a 

predictable effect on the price of the hedged item or transaction, and if so, what 

was meant by ‘predictable effect’ (as implied by paragraph AG100 of IAS 39). 

However, the IFRIC tentatively concluded that the current wording of IAS 39 does 

not provide a strong enough basis to interpret the meaning of ‘predictable effect’.  

Consequently, the IFRIC agreed that the staff should further analyse possible 

meanings of ‘predictable effect’ and that, in addition, the issue should be referred 

to the board for their views. 

 


