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INFORMATION FOR OBSERVERS
IFRIC meeting: 2 November 2006, L ondon
Project: Review of published tentative agenda decisions
Subject: IAS 39 Financial I nstruments: Recognition and Measurement:

Definition of a derivative - I ndexation on own EBITDA or own
revenue (Agenda Paper 7(v))

Tentative agenda decision published in July-2006 | FRIC Update
The IFRIC was asked to provide guidance on the definition of a derivative in paragraph 9
of IAS 39 Financial Instruments: Recognition and Measurement.

Paragraph 9 of IAS 39 excludes from the definition of a derivative those contracts whose
value changes in response to changes in anon-financial variable that is specific to a party
to the contract. The exclusion was introduced by

IFRS 4 Insurance Contracts to help distinguish insurance contracts from financial
Instruments.

This had led some to conclude that the exclusion in paragraph 9 for non-financial
variables that are specific to a party to the contract applies only to insurance contracts.

The IFRIC noted that there is no explicit statement within the Standard that the exception
in paragraph 9 of IAS 39 applies only to non-financial variables that are the subject of
Insurance contracts.



The IFRIC believed that the exclusion in paragraph 9 of IAS 39 for non-financial
variables that are specific to a party to the contract is not restricted to insurance contracts.
The IFRIC did not expect significant diversity in practice and therefore [decided] not to
add thisissue to its agenda.

The IFRIC was also asked to provide guidance on whether a contract that isindexed to an
entity’ s own revenue or own earnings before interest, tax, depreciation and amortisation
(EBITDA) meets the definition of aderivative under IAS 39.

As noted above, paragraph 9 of IAS 39 excludes from the definition of a derivative those
contracts whose value changes in response to changes in a non-financial variable that is
specific to a party to the contract. The IFRIC was, therefore, asked for guidance on
whether revenue or EBITDA arefinancia or non-financial variables.

The IFRIC accepted that it is unclear from the Standard whether revenue or EBITDA are
financia or non-financial variables. However, [the IFRIC decided] not to take thisissue
on to itsagenda asit believed it would be unable to reach a consensus on atimely basis.
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25 September 2006

Robert Garnett, Chairman

International Financial Reporting Interpretations Committee
30 Cannon Street

London EC4M 6XH

United Kingdom

Email: ifric@iasb.org

Dear Bob,

Proposed rejection wording: IAS 39 Financial Instruments: Recognition and
Measurement: Definition of a derivative - Indexation on own EBITDA or own
revenue

Deloitte Touche Tohmatsu is pleased to respond to IFRIC’s publication in the July
2006 IFRIC Update of the tentative decision not to take onto the IFRIC agenda a
request for an interpretation of the definition of a derivative in the case of contracts
linked to own EBITDA or own revenue.

We have a number of major concerns with the proposed rejection hence do not support
the proposed rejection wording. The proposed rejection has far reaching consequences
for the recognition and measurement of financial and non-financial contractual
arrangements. We believe the [IFRIC must firstly understand the Board’s intention when
it amended IAS 39 when IFRS 4 was issued. In addition, guidance must be provided on
what is a financial and non-financial variable so users can apply this amended
definition of a derivative.

Our first major concern is that IFRIC has only rejected half of the question on technical
grounds. The IFRIC states that the amendment to the definition of a derivative is not
restricted to scoping out insurance contracts from [AS 39. However, the IFRIC has not
provided any guidance on determining what a non-financial or financial variable is in
the definition. Entities that currently classify a contractual arrangement as a derivative
measured at fair value through profit or loss now need to apply a restricted definition of
a derivative and may be required to derecognise or re-measure these instruments. An
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entity can only make the assessment of whether their contract is a derivative or not if it
has guidance as to what a financial and non-financial variable is. The unintended
consequence of IFRIC’s inability to reach a decision or provide guidance will be to
create divergence in practice.

We do accept there was no explicit statement that the amendment to the definition of a
derivative arising from the issue of IFRS 4 was designed solely to exclude insurance
contracts, but equally, there is no evidence that the Board intentionally wished to
change the scope of TAS 39 as part of its insurance project. Determining what are
financial and non-financial variables is relevant in applying IFRS 4, which defines
insurance risk as a “risk, other than financial risk”, and the definition of financial risk
states that “provided in the case of a non-financial variable that the variable is not
specific to a party to the contract”. It stands to reason that as financial and non-financial
risks are fundamental in determining whether a contract is an insurance contract or not,
that the introduction of these words into the definition of a derivative was specifically
to address this. To suggest otherwise is to contend that the intention and effect of the
amendment to the definition of a derivative was to alter the recognition and
measurement requirements for instruments (such as debt contracts with payments
linked to EBITDA or own revenue) that clearly do not have characteristics of an
insurance contract. We believe there is no evidence to suggest that the intention of the
amendment was to prevent such features meeting the definition of a derivative. Indeed
the text of IAS 39:AG 12A explains the application of the change to the definition
solely by reference to an example of an insurance contract. We believe IFRIC’s view is
at odds with IAS 39:1G B8 and TAS 39.AG331(ii) which clearly indicate that derivatives
can be based on sales volumes, and thus revenue, which many would consider to be
non-financtial variables.

We also note that IFRS 4.B19 contains, among other examples, a contract that is not an
insurance contract:

(e) derivatives that expose one party to financial risk but not insurance risk, because they
require that party to make payment based solely on changes in one or more of a
specified interest rate, financial instrument price, commodity price, foreign exchange
rate, index of prices or rates, credit rating or credit index or other variable, provided
in the case of a non-financial variable that the variable is not specific to a party to
the contract [emphasis added]

This suggests that financial risk (and thus also the definition of a derivative) and
insurance risk are defined in opposition to one another. The following section of the
Basis of Conclusions to IFRS 4 also suggests that the insertion of the phrase “non-
financial variable not specific to a party to the contract” into the definition of financial
risk (and by implication the change to the definition of a derivative) was connected with
the notion of an insurable event and insurance contracts:

BC26  Because the definition proposed in the Issues Paper did not include a notion of
insurable interest, it would have encompassed gambling. Several commentators on the
Issues Paper stressed the important social, moral, legal and regulatory differences
between insurance and gambling. They noted that policyholders buy insurance to
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reduce risk, whereas gamblers take on risk (unless they use a gambling contract as a
hedge). In the light of these comments, the definition of an insurance contract in the
TFRS incorporates the notion of insurable interest. Specifically, it refers to the fact that
the insurer accepts risk from the policyholder by agreeing to compensate the
policyholder if an uncertain event adversely affects the policyholder. The notion of
insurable interest also appears in the definition of financial risk, which refers to a
non-financial variable not specific to a party to the contract. femphasis added]

In recent months, the IFRIC has put two issues to the Board in order for the IFRIC to
understand the Board’s intention when they finalised the relevant standard. The first
example was “indirect obligations” (commonly referred to as “economic compulsion™)
in 1AS 32 and the second was the meaning of “groups of similar assets” in the
derecognition guidance in TAS 39. Understanding the intention of the Board in
amending TAS 39 when IFRS 4 was finalised is critical in answering this issue. We do
not understand why indirect obligations and groups of similar of assets have been
referred to the Board but the definition of a derivative has not. We urge the IFRIC, at a
minimum, to refer this issue to the Board and bring their conclusion back to IFRIC for
discussion before concluding on a proposed rejection wording or issuing an
interpretation.

Our second major concern is that this rejection will have far reaching consequences for
the recognition and measurement of both financial and non-financial contractual
arrangements. We note that the submission to IFRIC was purposely broad, with
EBITDA/revenue linked debt used merely as illustration. Consider the following
examples:

¢ Debt with interest linked to own EBITDA/revenue. Prior to any IFRIC rejection
notice interest on the debt host contract will be recognised at a normal market
interest rate and an embedded derivative recognised for the linkage to own
EBITDA/revenue. Following a final IFRIC rejection notice, if EBITDA/revenue
is considered non-financial, an embedded derivative will not be recognised, and
the issuer will need to apply IAS 39:AG8 to determine the carrying value of the
debt. The issuer will need to reassess the expected profits and discount them
back at the original effective interest rate each period. This would be a
significant change to the measurement of the instrument and recognition of
interest if the rejection notice is made final.

e A physical gas supply contract where the amounts paid are based on a basket of
indices. Previously, if the indices were not closely related to the economic
characteristics and risks of the host, i.e. the price normally paid to purchase the
non-financial item, in this case gas, an embedded derivative would have to be
separated and measured as at fair value through profit or loss. As the definition
of a derivative does not state that the variable has to be specific to the non-
financial item subject to the contract, only that it has to be specific to the entity
or the counterparty, any index that is considered to be specific to that entity or
the counterparty, e.g. sales of a different item, volume of sales, costs of other
goods acquired, net profit, will now not be separately recognised as an
embedded derivative. The whole arrangement will now not be accounted for
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until delivery. IFRIC’s view will result in structuring opportunities as
derivatives can be concealed in physical delivery contracts and not be separately
accounted as embedded derivatives. We find this perverse when IAS 39:BC37
states that the “rationale for the embedded derivatives requirements is that an
entity should not be able to circumvent the recognition and measurement
requirements of the derivatives merely by embedding a derivative in a non-
derivative financial instrument or other contract...”

e An entity enters into a standalone derivative, say a swap, linked to the
counterparty’s net profit. If net profit is considered non-financial the instrument
cannot be a derivative. If the instrument is not intended to be traded in the short-
term it cannot be held-for-trading. The remaining financial asset categories of
loan and receivable, held-to-maturity, and available-for-sale financial asset
appear inappropriate for an instrument that depending on market movements
could be an asset one day and a liability the next. If the instrument was a
liability, as it is not held-for-trading, the instrument would be measured at
amortised cost. We cannot believe it was the Board’s intention to measure
derivative assets at either amortised cost or fair value through equity and
derivative liabilities at amortised cost. IFRIC’s proposed rejection leaves a
gaping hole in recognition and measurement for contracts that are clearly
financial instruments within the scope of IAS 39.

s An entity enters into a contract to buy a non-financial item, say gold. As the
entity has a practice of taking delivery of the underlying and selling it within a
short period after delivery for the purpose of generating a profit from short-term
fluctuations in price, the instrument is in the scope of IAS 39 because of
paragraph 6(c). Following the IFRIC rejection the entity could claim that the
market price of gold is a non-financial variable that is specific to a party to the
contract (either specific to the entity as it is a buyer and seller of gold, or the
counterparty because it is a gold producer). This would result in executory
contracts that were intended to be scoped into IAS 39 as derivatives now no
longer being measured as at fair value through profit or loss.

For all of the above reasons we believe the IFRIC should take this matter onto its
agenda with a view to a full interpretation. We consider that there will be diversity of
application in practice if this issue is not fully addressed. We believe the IFRIC needs
to address simultaneously the question of the scope of the amendment to the definition
of a derivative and the interaction with IFRS 4 and what is a non-financial item in order
to avoid this diversity in practice. This issue has far-reaching consequences for many
types of arrangements. If the IFRIC decides not to put the matter on its agenda with a
view to a full interpretation we believe that, at a minimum, the IFRIC should refer the
issue of the amendment that was made to the definition of a derivative to the Board so
IFRIC can understand the Board’s intention when it amended IAS 39 when it finalised
IFRS 4.

If you have any questions concerning our comments, please contact Ken Wild in
London at +44 (0) 207 007 0907.
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Ken Wild

Global IFRS Leader

cc: Allan Cook, IFRIC
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Mr Robert P. Garnett
IFRIC

30 Cannon Street
London EC4M 6XH

United Kingdom
Paris, le 25 September 2006

Tentative Agenda Decisions—AS 39 Financial I nstruments: Recognition and M easurement:
Definition of a derivative— Indexation on own EBITDA or own revenue

Dear Sir,

We have examined the IFRIC regjection for a possible agenda item by which the IFRIC was
asked to provide guidance on the definition of a derivative about two specific matters:

- Under paragraph 9 of 1AS 39, should the exclusion from the definition of a derivative
of contracts, whose value changes in response to changes in a non-financial variable
that is specific to a party, be limited to insurance contracts?

- Does a contract that is indexed on an entity’s own revenue or own earnings before
interest, tax, depreciation and amortisation (EBITDA) meet the definition of a
derivative under IAS 39 or does it meet the exclusion in paragraph 9?

We agree with the IFRIC that the exclusion in paragraph 9 of IAS 39 for non-financial variables
that are specific to a party to the contract is not restricted to insurance contracts, nothing in the
core of the Standard indicating such arestriction.

We also agree that the Standard is unclear to decide whether a contract that is indexed to an
entity’s own revenue or own EBITDA meets the definition of a derivative under IAS 39, but we
disagree with the IFRIC decision not to take the issue onto its agenda.
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Some congtituents consider that paragraphs in application guidance (AG 33f) and
implementation guidance (IGB8) of IAS 39 give guidance on this issue and conclude that
contracts that are indexed to an entity’s own revenue or EBITDA meet the definition of an
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embedded derivative. Our opinion is that these paragraphs seem contradictory to the definition of
a derivative given in paragraph 9 of the Standard because they have not been revised when the
definition of a derivative was amended, pursuant to the adoption of IFRS 4.

Furthermore, in our view, if such an indexation were to be considered as a derivative, the fair
value might not be reliably measurable as there is no quoted price and no reliable valuation
technique for such an indexation.

According to the definition in paragraph 9, we believe it would not be consistent with the
Standard to consider an indexation on its own revenue or its own EBITDA as a derivative.
However, we are of the opinion that the IFRIC should take this issue onto its agenda as the limit
between a financial and a non-financial variable needs to be clarified to avoid great diversity in
practice.

We hope you will consider our view on this important topic and stay at your disposal to further
discuss it. Would you have any request regarding the above comments, please do not hesitate to
contact Michel Barbet-Massin (+33 1 49 97 62 27).

Yours faithfully

Michel Barbet-Massin
Head of Accounting Principles Department
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