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 Comments on Amendments to IAS 32 and 39                                                                       CL 13A 
 

The Life Insurance Association of Japan 
IAS 32                                                    

Questions in “Invitation to Comment” Reply and Opinion 
Question 1 - Probabilities of different manners of settlement (paragraphs 
19, 22, and 22A) 
Do you agree that the classification of a financial instrument as a liability or 
as equity in accordance with the substance of the contractual arrangements 
should be made without regard to probabilities of different manners of 
settlement? The proposed amendments eliminate the notion in paragraph 22 
that an instrument that the issuer is economically compelled to redeem 
because of a contractually accelerating dividend should be classified as a 
financial liability. In addition, the proposed amendments require a financial 
instrument that the issuer could be required to settle by delivering cash or 
other financial assets, depending on the occurrence or non-occurrence of 
uncertain future events or on the outcome of uncertain circumstances that are 
beyond the control of both the issuer and the holder of the instrument, to be 
classified as a financial liability, irrespective of the probability of those events 
or circumstances occurring (paragraph 22A). 
 

In the case of executing accounting with regard to probabilities, we can 
agree with the direction of clarifying the definition of a financial liability 
without regard to probabilities, because it is possible that arbitrariness will 
come into play depending on how probability is considered. 

 
 

Question 2 -- Separation of liability and equity elements (paragraphs 28 
and 29) 
Do you agree that the options in IAS 32 for an issuer to measure the liability 
element of a compound financial instrument initially either as a residual 
amount after separating the equity element or based on a relative-fair-value 
method should be eliminated and, instead, any asset and liability elements 
should be separated and measured first and then the residual assigned to the 
equity element? 
 

We agree with first separating the asset and liability elements and then 
assigning the residual to the equity element if the basis is the IASB 
Framework.  However, there are unclear aspects of the framework itself. 

 
 

Question 4 -- Consolidation of the text in IAS 32 and IAS 39 into one 
comprehensive Standard 
Do you believe it would be useful to integrate the text in IAS 32 and IAS 39 
into one comprehensive Standard on the accounting for financial instruments? 

We have no particular reason for opposing coordinated integration into one 
Standard.  However, if additional revisions cannot be avoided in order to 
integrate the standards, we are opposed to hasty integration and would like 
to have opportunities establis hed to examine the matter anew and submit 
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Questions in “Invitation to Comment” Reply and Opinion 
(Although the Board is not proposing such a change in this Exposure Draft, it  
may consider this possibility in finalising the revised Standards.) 

comments. 
 

 
 
IAS 39 

Questions in “Invitation to Comment” Reply and Opinion 
Question 2 -- Derecognition: continuing involvement approach 
(paragraphs 35-57) 
Do you agree that the proposed continuing involvement approach should be 
established as the principle for derecognition of financial assets under IAS 39? 
If not, what approach would you propose? 
 

We basically support the financial-components  approach applied by 
leading countries at present. 
Adoption of a new approach would be a fundamental change in the 

Standard.  Therefore, we feel that it is necessary to examine the matter 
carefully and thoroughly based on the standpoints of the convenience of 
financial information users and convergence, while taking into consideration 
comparisons with the financial-components approach.  In addition, it would 
be essential to institute minute guidance if the new approach were to be 
adopted.  
 

Question 3 -- Derecognition: pass-through arrangements (paragraph 41) 
Do you agree that assets transferred under pass-through arrangements where 
the cash flows are passed through from one entity to another (such as from a 
special purpose entity to an investor) should qualify for derecognition based 
on the conditions set out in paragraph 41 of the Exposure Draft? 
 

Since this item is preconditioned upon the continuing involvement 
approach, which is the principal thinking of the derecognition proposed 
elsewhere, it is related to whether this approach is accepted to begin with. 

 
 

Question 4 -- Measurement: fair value designation (paragraph 10) 
Do you agree that an entity should be permitted to designate any financial 
instrument irrevocably at initial recognition as an instrument that is measured 
at fair value with changes in fair value recognised in profit or loss? 
 

The Exposure Draft states that an entity, by designating the held for trading, 
measures any financial instrument at initial recognition at fair value with 
changes in fair value recognised in profit or loss.  Therefore, because 
profits and losses would fluctuate greatly every year, we believe that it 
would not be possible to "properly indicate business results for a single 
business year," which is the fundamental purpose of the profit and loss 
statement. 

In addition, if this amendment is accepted, it will ultimately be possible to 
practice the same accounting as put forth in the JWG Draft.  This appears 
to have the intent of ultimately introducing the JWG Draft into the 
framework without solving any of the problems, in spite of the many views 
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Questions in “Invitation to Comment” Reply and Opinion 
around the world opposing the JWG Draft.  

This amendment enables the designation of a financial liability as held for 
trading  and results in the appraisal of the fair value of a financial liability 
that is designated as belonging to the applicable classification.  However, 
it is believed that if financial liabilities are to be assessed at fair value, they 
will reflect one's own credit risk in the same way that the JWG Draft 
proposal does.  Because Paragraph 100D of the proposed amendments 
includes the stipulation "provided there is no change in the credit risk of the 
debtor after the origination of the debt instrument…," it can be interpreted 
to mean that the precondition is having the debtor's credit risk reflected in 
the assessment of liabilities, and this causes concern. 

 
Question 5 -- Fair value measurement considerations 
paragraphs 95-100D) 
Do you agree with the requirements about how to determine fair values that 
have been included in paragraphs 95---100D of the Exposure Draft? Additional 
guidance is included in paragraphs A32---A42 of Appendix A. Do you have 
any suggestions for additional requirements or guidance? 
 

There is little meaning in making financial instruments with no active market 
for circulation (or no developed market) a target of fair value appraisal.  
Since it is believed to be appropriate not to include such instruments for fair 
value appraisal as held-to-maturity instruments, we do not agree with 100 
and 100D of the IASB proposals.  

It is believed that the Exposure Draft is based on the perception that it is 
possible to appraise the fair value of all financial instruments.  The LIAJ 
feels that using valuation techniques for estimates of fair value in cases 
where there is no active market and including these estimated values in 
financial statements as fair values will impair the comparability of financial 
statements.    

 
Question 6 -- Collective evaluation of impairment (paragraphs 112 and 
113A--113D) 
Do you agree that a loan asset or other financial asset measured at amortised 
cost that has been individually assessed for impairment and found not to be 
individually impaired should be included in a group of assets with similar 
credit risk characteristics that are collectively evaluated for impairment? Do 
you agree with the methodology for measuring such impairment in 
paragraphs 113A-113D? 
 
 

We can agree with the evaluation of impairment as a group. 
This is because it is similar to the accounting of general reserves in Japan 
and the concept can be understood.  Also, excluding the claims concerned 
of individual reserves, we consider it as being virtually the same as the 
Japanese practice of calculating general reserves and its scope of calculation.  
However, we do not agree with the methodology for measuring such 
impairment. 
This is because the methodology is too complicated and would incur to great 
a practical burden.  It is too complicated to estimate the contingent liabilities 
category using the procedure of estimating future cash flow on a group-basis 
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Questions in “Invitation to Comment” Reply and Opinion 
based on factors such as past rates of bad debts and discount it using the 
effective interest rate at the time of implementation.  Furthermore, 
establishing the discount rate involves further complicated methods, such as 
making adjustments taking into consideration the effects of the rate of bad 
debts. 
We believe that this matter requires thorough study and verification of how it 
will be handled in practice. 

Question 8 -- Hedges of firm commitments (paragraphs 137 and 140) 
Do you agree that a hedge of an unrecognised firm commitment (a fair value 
exposure) should be accounted for as a fair value hedge instead of a cash flow 
hedge as it is at present? 
 

The proposed amendment has a firm commitment accounted for as a fair 
value hedge.  However, when there has been no transfer of spots, which 
are hedge targets, at the end of the term, spots will not be included in 
financial statements.  However, the portion of a spot whose market price 
fluctuates is recognised as an asset or liability and the market value portion 
of a hedge method is recognised as profit or loss.  Prior to the 
amendments, because spots were not included in financial statements, the 
market values of spots were handled using cash flow hedges in order to 
prevent them from being reflected in financial statements.  Therefore, we 
do not believe that there is a particular need to change this to a fair value 
hedge. 

Prior to the amendments, both forecasted transactions and firm commitments 
were cash flow hedges.  However, the proposed amendments make firm 
commitments fair value hedges.  Insufficient reason has been presented for 
carrying out differing accounting in spite of the transactions being of 
virtually the same type.  

We have been told that the amendments are to promote convergence and 
conform to US accounting standards by taking into consideration the 
burden on US entities when standards differ.  We believe that the thinking 
concerning hedge accounting should be established first and that 
preferential consideration should not be given only to conforming to US 
standards. 

 
Question 9 -- ‘Basis adjustments’ (paragraph 160) 
Do you agree that when a hedged forecast transaction results in an asset or 
liability, the cumulative gain or loss that had previously been recognised 
directly in equity should remain in equity and be released from equity 

We believe that when considering the intent of a hedged forecast 
transaction, which fixes acquisition price, it is unnecessary to change the 
existing method of including hedge profit or loss in acquisition price. 
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Questions in “Invitation to Comment” Reply and Opinion 
consistently with the reporting of gains or losses on the hedged asset or 
liability? 

 

Question 10 -- Prior derecognition transactions (paragraph 171B) 
Do you agree that a financial asset that was derecognised under the previous 
derecognition requirements in IAS 39 should be recognised as a financial 
asset on transition to the revised Standard if the asset would not have been 
derecognised under the revised derecognition requirements (ie that prior 
derecognition transactions should not be grandfathered)? Alternatively, 
should prior derecognition transactions be grandfathered and disclosure be 
required of the balances that would have been recognised had the new 
requirements been applied? 
 
 

It is extremely difficult go back in the past and determine the existence of 
continuing involvement.  Therefore, following the revision it should be 
unnecessary to recognise as financial assets any past derecognised 
financial assets. 

It should be noted that frequent changes in the basic thinking concerning 
accounting are not desirable from a practical standpoint.  Therefore, we 
request that there be careful discussion of the issue and active disclosure 
and explanation of the process and bases of the discussion, not questions 
based on suppositions. 

 

 


