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Basel, November 11, 2003 
 
Fair Value Hedge Accounting for a Portfolio Hedge of Interest Rate Risk 
 

Dear Sandra 
 
We have studied the above Exposure Draft and would like to offer the following comments.  
 
We welcome the decision of the Board to address the issues of accounting for macro-hedging. The 
exposure draft is a step in the right direction of bringing hedge accounting requirements closer into 
line with entities’ actual risk management. This should help to reduce the problem of excessively 
restrictive anti-abuse rules leading to financial statements which do not offer a true and fair view of an 
entity’s results by excluding many real economic hedges.  
 
However, there is still some way to go in this respect, as you will see in our response below. There are 
significant unresolved issues, particularly the inability to designate a net position as a hedged item and 
the arbitrary restriction of hedge accounting to certain types of items, e.g. the fact that the ED 
addresses only interest hedges whereas entities also use portfolio hedging for currency and other 
exposures. 
 
Answer to Question 1 - Designation and resulting effect on measuring ineffectiveness 
 
While we support the designation of portfolios of similar transactions for applying hedge accounting, 
we disagree with the requirements of paragraph 128A that say that an amount designated for hedge 
accounting is "an amount of assets or an amount of liabilities", and that the "designation of a net 
amount including assets and liabilities is not permitted". 
 
We consider that, to ensure transparency and relevance for the users and to produce financial 
statements which give a true and fair view of an entity’s results for a period, the revised IAS 39 should 
implement requirements that correspond to entities’ actual risk management.  We are not convinced 
by the arguments of the basis for conclusion (BC5 (b)) that leave paragraph 146 of IAS 39 unchanged.  
Since the objective of the current revision of IAS 39 is "to enable fair value hedge accounting to be used 
more readily for a portfolio of interest rate risk" (background information page 4), we consider that 



    

F. Hoffmann-La Roche Ltd Corporate Finance 
CH-4070 Basel 

Accounting and Controlling 
Bldg 52/804 

Tel. +41-61-688 42 34 
Fax +41-61-688 42 82 
 

 

this revision will not meet its objectives if IAS 39 paragraph 146 is not modified to allow the 
designation of net positions as hedged items.  
 

a)  It should be possible for a hedged item to be a net position because enterprises designate net 
positions as hedged items in their risk management policies. Inasmuch as such positions are – 
and can be shown to be - homogenous in their critical terms such as risk, duration, types of 
instruments hedged, currencies and maturities, we do not see why they would be unacceptable 
for hedge accounting.  

b)  A net approach would still permit the identification and recognition of all material 
ineffectiveness where the net positions are homogeneous as under (a) above.  

c)  The ED’s proposals for elimination of the corresponding asset or liability would also still be 
appropriate. 

 
Other Points 
 
Portfolio hedges of currency and other risks 
 
We consider the draft amendment inadequate since it arbitrarily restricts the acceptability of a 
portfolio hedge approach to interest rate risks.  This effectively excludes from hedge accounting 
currency hedging that entities widely perform with treasury centres. Typically such treasury centres 
regroup the currency positions transmitted by their subsidiaries (sales and purchases in foreign 
currencies) and hedge net amounts by currencies and maturities with financial institutions.  
 
However, under the current requirements of IAS 39 §133, a derivative cannot hedge a net asset or 
liability position.  It should be designated as a partial hedge of several gross asset or liability positions, 
which either makes the effectiveness criteria almost impossible to meet or involves administrative costs 
which are not justified by the benefits.  
 
If the prohibition of designating net positions in paragraph 133 were removed, entities could apply 
hedge accounting to the net currency hedges of their treasury centres and not confuse the users by 
having to show risk management operations of their treasury centres as “trading” derivatives, which 
leads to a false picture of economic results in the income statement and has a highly misleading 
speculative connotation. 
 
Use of internal contracts in hedging foreign currency transactions 
 
We fully concur with the arguments set out in discussions and letters that you have had with and 
received from representatives of ERT (European Round Table) and ACT (Association of Corporate 
Treasurers). We therefore refer to them in this letter without repeating them. 
 
The Board’s decision in its September meeting to limit the applicability of IGC 134 1- b) to separate 
financial statements was taken without any reference to the above mentioned basic principles. The 
examples that the Board received from both ERT and ACT show that foreign currency transactions 
may be hedged through internal contracts with the Corporate Treasury Department, tracked right 
through to the external hedging instrument that offsets the risk externally, and allow all internal 
contracts to be eliminated upon consolidation. If IGC 134 1- b) were also applicable to consolidated 
financial statements, there would be no breach of any fundamental principle involved in hedge 
accounting. We therefore ask the Board to revert to the existing IGC 134 1-b) when issuing the IAS 39 
version applicable from 2005 onwards. 
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Furthermore the change made by the Board in September is a severe breach of the IASB due process, 
since it has never been exposed by the Board.  It constitutes a substantial change in the present practice 
of companies applying IFRS already and in the planned practice of those preparing to comply with 
IFRS in 2005.  Most companies that we know have already designed the information systems to be set 
up in order to comply with existing requirements regarding the hedging of foreign currency 
transactions.  Since no change was planned by the Board and the IGC made sense in taking into 
account the underlying economic and organisational reality of corporates, those entities were right in 
planning their future accounting processes in accordance with the existing literature.  
 
Hedging of a portfolio of commercial bids 
 
Our comments here relate to entities that make long-term contracts. These entities generally carry at 
any point in time portfolios of commercial bids made in foreign currencies. Because not all bids are 
going to result in firm orders being placed by customers, each portfolio is evaluated on the basis of 
weighted average probabilities of occurrence.  It is on that basis that hedging relationships are 
documented and managed right through the process for production of the long-term contracts. 
 
These entities have adopted a sound practice of estimating the probabilities of occurrence of the in- 
and out-flows of foreign currencies arising from their portfolios of commercial bids.  Adequate 
documentation is essential to the process and is therefore available. Ineffectiveness can be determined 
and accounted for adequately. This practice is therefore compatible with the basic principles laid down 
for hedge accounting. 
 
We therefore request from the Board that a portfolio of commercial bids expressed in a foreign 
currency, and from which, as a whole, future in- and out-flows of currencies can be reliably estimated 
and adequately documented, should be explicitly accepted as a highly probable future transaction. 
 
Initial effectiveness 
 
The present rules on hedge effectiveness are very strict, and we do not believe that the requirement that 
a hedge should be almost entirely effective at inception reflects the economic substance of many risk 
management transactions, e.g. in commodity hedging.  For practical purposes we would recommend 
that the current rule of 80 to 125% for the retrospective effectiveness testing should also be applicable 
at the inception of the hedge. This would lead to a fairer presentation of the entity’s results and 
mitigate some of the crasser distortions from IAS 39’s excessively rule-based approach. 
 
It is appreciated that the incorporation of the above suggestions into IAS 39 would probably necessitate 
a re-exposure on hedge accounting. We nevertheless believe that the standard would remain 
excessively arbitrary and continue to give users a distorted picture of entities’ results in many 
important situations if they are not incorporated. 
 
Yours sincerely, 
 

 

F. Hoffmann-La Roche Ltd  
  

Erwin Schneider  

Head of Corporate Finance 
Accounting & Controlling  

Alan Dangerfield 

Corporate Finance Accounting & Controlling 
External Relations 

 


