
  

 

 
 
 
7 September 2009 
 
International Accounting Standards Board 
30 Cannon Street 
LONDON EC4M 6XH 
United Kingdom 
 
Email: CommentLetters@iasb.org 
 
Dear Sir/Madam 
 
SAICA SUBMISSION ON EXPOSURE DRAFT ON CLASSIFICATION OF 
RIGHTS ISSUES – PROPOSED AMENDMENT TO IAS 32 
 
In response to your request for comments on the IASB’s exposure draft, Classification 
of Rights Issues – Proposed Amendment to IAS 32, attached is the comment letter 
prepared by The South African Institute of Chartered Accountants (SAICA). Please 
note that SAICA is not only a professional body, but also secretariat for the 
Accounting Practices Board (APB), the official standard-setting body in South Africa. 
The SAICA comment letter results from deliberations of the Accounting Practices 
Committee (APC), which is the technical advisory body to the APB. 
 
We thank you for the opportunity to provide comments on this document. 
 
Please do not hesitate to contact us should you wish to discuss any of our comments. 
 
Yours sincerely 
 
 
 
 
Sue Ludolph 
Project Director – Accounting 
 
cc: Moses Kgosana (Chairman of the Accounting Practices Board) 
 Prof Alex Watson (Chairman of the Accounting Practices Committee) 
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GENERAL COMMENTS 
 
We support the International Accounting Standard Board’s (IASB’s) proposed 
amendment to IAS 32 – Financial Instruments: Presentation (IAS 32) and we agree 
that the instruments addressed by the Exposure Draft should be classified as equity. 
However, we suggest that the IASB considers expanding the proposed approach to all 
instruments issued and not only those offered pro rata to all owners of the same class 
of equity instruments. Our responses to the specific questions raised in the invitation 
to comment section are provided below.  
 
SPECIFIC COMMENTS 
 
Question 1: Specifying the characteristics of the rights issue 
The proposed amendment applies to instruments (rights) to be offered pro rata to all 
existing owners of the same class of equity instruments and the exercise price to be a 
fixed amount of cash in any currency. 
Do you agree with the proposal to limit the amendment to instruments with these 
characteristics? If not, why? Are there any other instruments that should be included 
and why? 
 
We agree that instruments with these characteristics should be classified as equity. 
However, we question why this amendment should be limited only to these 
instruments offered pro rata to all existing owners of the same class of equity 
instruments.  
 
We acknowledge that the proposal places emphasis on the fact that because the offer 
is made pro rata to all owners of the same class of equity instruments, the transaction 
is one with owners in their capacity as owners. Whilst we do not disagree with this, it 
is noted that the exposure to foreign exchange rate fluctuations inherent in the 
transaction is not itself a transaction with owners in their capacity as owners. 
Therefore, if such foreign exchange rate exposure does not violate equity 
classification for these instruments, it is unclear why it should violate equity 
classification for otherwise identical instruments not offered pro rata to all owners of 
the same class of equity instruments.  
 
Currently under IAS 32, if the exercise price is fixed in the entity’s functional 
currency (and the number of instruments is fixed), the instrument is classified as 
equity and the entity is not required or permitted to recognise changes in fair value of 
such instruments through profit or loss. However, if the exercise price was fixed in a 
foreign currency, then all the fair value changes (changes in both market price and 
foreign currency) are required to be recognised. This appears inconsistent. The only 
difference between the two instruments described is that one is priced in a foreign 
currency. In substance, this is no different to pricing a transaction in a non-financial 
instrument in a foreign currency compared to one in the functional currency, for 
example, a transaction to sell equipment in a foreign currency. The host contract 
(denominated in the functional currency) is the same in both transactions. Currently, 
under IAS 39 – Financial Instruments: Recognition and Measurement, there is 
guidance on when such foreign currency embedded derivatives (embedded in 
financial assets or financial liabilities) are required to be separated out. If they are not 
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required to be separated out (closely related to the host), then such exposures are not 
accounted for prior to the recognition of the sale of the underlying asset.  
 
Therefore, we believe that the classification of the host contract as either debt or 
equity should not be affected by the fact that the exercise price is fixed in a foreign 
currency. The question is whether the foreign currency exposure should be accounted 
for separately, and if so, should it be recognised in profit or loss. 
 
Paragraph 15 of IAS 32 states that the issuer of a financial instrument should classify 
the instrument “in accordance with the substance of the contractual arrangement”. 
Based on this requirement, it is our view that the terms of an instrument (rather than 
the context in which it is issued) should determine its classification as equity or a 
financial liability. 
 
We therefore believe that the same principle should apply when classifying all 
instruments involving the entity’s own equity instruments such as written call options 
and compound instruments such as convertible bonds, regardless of whether they are 
offered pro rata to all owners of the same class of equity instruments. We note that the 
title of the amendment will need to be updated accordingly if the principle is 
extended. 
 
Question 2: Specifying the currency of the exercise price 
The proposed amendment specifies that the fixed amount of cash the entity will 
receive can be denominated in any currency. If that currency is not the entity’s 
functional or reporting currency, the proceeds it receives from the issue of its shares 
will vary depending on foreign exchange rates. 
Do you agree with the proposal to permit an entity to classify rights with the 
characteristics set out above as equity instruments even when the exercise price is not 
fixed in its functional or reporting currency? If not, why? 
 
We agree with the proposal as we believe that the currency in which the exercise price 
is denominated should not impact the classification of the instrument as long as the 
exercise price is a fixed amount. 
 
As noted in our answer to Question 1, the foreign currency exposure is not itself a 
transaction with owners in their capacity as owners. However, we do not believe that 
the mere fact that the transaction is denominated in a foreign currency should violate 
equity classification for at least the host contract, i.e. the issue of a fixed number of 
shares for a fixed amount. The question is whether the foreign currency exposure 
should be separated out and accounted for separately. We believe that the IASB 
should address this issue. One possible approach could be to follow a similar 
approach to IAS 39, which requires embedded foreign currency derivatives to be 
separated only if they are not closely related to the host contract. Where it is clear that 
the entity is not speculating in the foreign currency (for example, the foreign currency 
is that of the shareholders), the foreign currency embedded derivative could be 
regarded as being closely related and should not be separated out. We acknowledge 
that if the IASB were to follow such an approach, guidelines would need to be 
provided to determine when separation is required.  
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It is also noted that with regard to instruments not offered pro rata to all owners of the 
same class of equity instruments, there is a different accounting result depending on 
whether the entity receives fair value for the granting of such rights. If the entity does 
receive fair value, IAS 32 currently requires such instruments to be treated as 
derivatives (and accordingly remeasured to fair value through profit or loss). 
However, if they were not issued for fair value, then IFRS 2 – Share-based Payment 
(via IFRIC 8 – Scope of IFRS 2) would regard them as share-based payment 
transactions, which would be classified as equity-settled on the basis that the 
counterparty has the right to receive equity instruments of the entity, even though the 
exercise price is denominated in a foreign currency. In other words, under IFRS 2 
such instruments would not be remeasured to fair value. This accounting 
inconsistency also highlights whether under IAS 32 it is correct that equity 
classification is violated simply because the exercise price is in a foreign currency.   
 
As indicated above, we believe that this principle should be extended beyond offers 
made pro rata to all owners of the same class of equity instruments and should apply 
to the classification of all issued instruments.  
 
Question 3: Transition 
The proposed change would be required to be applied retrospectively with early 
adoption permitted. 
Is the requirement to apply the proposed change retrospectively appropriate? If not, 
what do you propose and why? 
 
We believe that the requirement to apply the proposed change retrospectively is 
appropriate. We agree with the IASB’s conclusion in BC13 of the Exposure Draft that 
retrospective application should not require significant cost or effort as the 
information required for retrospective application should be available to entities 
impacted by this Exposure Draft.  
 
OTHER COMMENTS 
 
The IASB discussed the classification of contracts settled in own equity denominated 
in a foreign currency previously at its September 2005 meeting. We understand that it 
was decided at that meeting not to proceed with an amendment to IAS 32 as a result 
of various concerns. The Exposure Draft’s Basis for Conclusions does not articulate 
these previous concerns. We suggest that the IASB expand the Basis for Conclusions 
to outline and address these previous concerns so that it is clear how the current 
thinking ties in with the previous views or concerns. 
 
We also note that the application of the proposed amendment in respect of rights 
issues by subsidiaries in the consolidated financial statements could be clarified. The 
proposed amendment refers to “the entity’s own equity instruments”. Paragraph 54 of 
IAS 1 – Presentation of Financial Statements states that non-controlling interests 
should be presented within equity. However, non-controlling interests may not 
necessarily be regarded as the entity’s own equity instruments. As IAS 27 – 
Consolidated and Separate Financial Statements defines a parent as an entity that has 
one or more subsidiaries and paragraph 54 of IAS 1 makes a distinction between the 
equity of the parent and non-controlling interests, a strict interpretation of the wording 
of the proposed amendment could therefore result in rights issues by subsidiaries that 
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are classified as equity in the subsidiaries’ financial statements being classified as 
derivatives in the group’s consolidated financial statements. We suggest that the 
amendment include an additional paragraph clarifying that rights issued by 
subsidiaries that are classified as equity instruments should also be classified as equity 
by the group. 
  
#282592 
 
 
 
 


