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International Accounting Standards Board, 

First Floor, 

30 Cannon Street, 

London, EC4M 6XH, 

United Kingdom. 

 

15
th

 January, 2008 

 

Exposure Draft 

Investments in Debt Instruments 

Proposed amendments to IFRS 7 

 

Dear Sirs, 

 

Thank you for the opportunity to comment on the above Exposure Draft. Following 

our review please find our answers to the questions posed in the paper hereunder.  

 

Question 1  
The exposure draft proposes in paragraph 30A(a) to require entities to disclose the 

pre-tax profit or loss as though all investments in debt instruments (other than those 

classified as at fair value through profit or loss) had been (i) classified as at fair value 

through profit or loss and (ii) accounted for at amortised cost. 

 

Do you agree with that proposal? If not, why? What would you propose instead, and 

why? 

 

Answer: We do not agree with the proposal.  It is not evident from the Round Tables 

that this disclosure was seen as important to users.  

 

It is not appropriate for all financial instruments to be fair valued to the income 

statement, even on a disclosure basis, and the disclosure could be potentially 

misleading as it does not adequately deal with the question of derivatives hedging 

these instruments. 

 

IFRS 7 already requires significant information on fair value and it is not appropriate 

to continue to add to disclosure requirements, when energy should be directed 

towards fixing the AFS impairment rules for equity shares. 

 

 

Question 2  
The exposure draft proposes to require disclosing the pre-tax profit or loss amount 

that would have resulted under two alternative classification assumptions. 

 

Should reconciliations be required between profit or loss and the profit or loss that 

would have resulted under the two scenarios?  If so, why and what level of  

detail should be required for such reconciliations? 

 

Answer:  We do not believe the information is useful and we believe it could be 

misleading for the reasons set out above. 
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Question 3  
The exposure draft proposes in paragraph 30A(b) to require entities to disclose for all 

investments in debt instruments (other than those classified as at fair value through 

profit or loss) a summary of the different measurement bases of these instruments that 

sets out (i) the measurement as in the statement of financial position, (ii) fair value 

and (iii) amortised cost. 

 

Answer: As it is most entities would be showing the carrying value and the fair value 

of the items on the balance sheet in a separate note.  We don’t believe that this 

disclosure proposal meets the information needs identified and should relate to 

impaired debt securities only. 

 

Question 4  
The exposure draft proposes a scope that excludes investments in debt instruments  

classified as at fair value through profit and loss. 

  

Do you agree with that proposal?  If not, would you propose including investments in 

debt instruments designated as at fair value through profit or loss or those classified as 

held for trading or both, and if so, why? 

 

Answer: We agree with the proposal to exclude instruments classified at fair value 

through profit and loss and held for trading from scope.  These instruments are 

already carried at fair value with fair value gains and losses going through the income 

statement.  We do not see any value in showing the amortised cost of these 

instruments to the user. 

 

Question 5  
Do you agree with the proposed effective date?  If not, why? What would you propose 

instead, and why? 

 

Answer: No we do not agree with the effective date.  For entities who report on the 

31
st
 December 2008 there is very little time to perform the calculations necessary to 

provide the above disclosures as all the information may not be readily available.  We 

do not believe that the Board has given sufficient thought to whether the information 

provided through the disclosures will meet the objectives and feel that there will be 

many implementation issues that will need to be resolved before the disclosures 

become meaningful. We would suggest if the proposals were introduced they should 

apply to periods ending on or after 1
st
 January 2009. Early adoption of part or all of 

the requirements should be permitted. 

 

Question 6  

Are the transition requirements appropriate? If not, why? What would you propose 

instead, and why? 

 

Answer:  We agree with not having to provide comparative information for periods 

before initial adoption. 
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Please contact me with any queries. 

 

 

Yours sincerely 

 

 

Brendan McHugh 

Group Financial Controller 


