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Question 1 

 

 

Do you agree with the Board’s proposal to amend the IFRS as described in the 

exposure draft? If not, why and what alternative do you propose? 

 

 

Our views  

The proposed amendments to IFRS 1 paragraph D8 allow an existing IFRS 

entity (i.e. an entity that had applied IFRS in an earlier period) to elect to 

measure some or all of its assets and liabilities using deemed costs as of an 

event-driven fair value measurement or revaluation date (deemed cost 

exemption or exemption), when such revaluation is after the entity’s date of 

transition to IFRS.  

 

The Board has elected to address the applicability of the “deemed cost 

exemption” through the proposed amendments to the current IFRS 1 (issued in 

June 2003). For reasons further set out below and following the spirit of the 

amendment, we understand the proposed exemption is equally available to 

entities whose restructuring / privatisation or IPO took place before IFRS 1 was 

issued.  

 

We are proposing to the Board to allow entities (whose restructuring / 

privatisation or IPO took place before IFRS 1 was issued) to apply the 

proposed exemption by analogy. We believe that the application of the 

proposed exemption by analogy is conceptually consistent with the Board's 

stated intent of revising IFRS 1, i.e. the Board's reasons for granting the 

proposed exemption in paragraph D8 were equally valid for revaluations that 

occurred after the date of transition to IFRSs (but during the periods covered 

by the first IFRS financial statements) as for those whose revaluations that 

occurred before the date of transition to IFRSs.   

 

We believe the timing of an existing IFRS entity’s restructuring / privatisation or 

IPO should not be a determinant in deciding whether or not the proposed 

exemption should be available to that entity.  

 

In addition to impairing comparability of financial statements across entities, 

entities who do not qualify for the proposed exemption (due to reasons the 

aforementioned reasons) will continue to incur significant ongoing costs and 

efforts in maintaining two sets of books on a revaluation basis and deemed 

cost basis as well as be burdened with substantive resources in performing 

periodic revaluations. This is an undue penalty to such entities.  



Question 2 

 

 

Do you agree with the proposed transition provisions and effective date for the 

issue as described in the exposure draft? If not, why and what alternative do 

you propose?  

 

 

Our views 

The proposed transition provisions and effective date as set out in paragraph 

39B allow an existing IFRS entity (i.e. an entity that had applied IFRS in an 

earlier period) to apply the amendment to paragraph D8 in the first annual 

period after the amendment is effective as if the amendment had been 

available in that earlier period.  

 

This will allow such an entity to elect to measure an item of property, plant and 

equipment using deemed cost as of an event-driven fair value measurement 

date, provided in so far the restructuring / privatisation or IPO of the entity took 

place before June 2003 when IFRS 1 was issued.   

 

However, consistent with our views and reasons in relation to Question 1, we 

hope that the Board will explicitly confirm that the exemption equally available 

to existing IFRS entities whose restructuring / privatisation or IPO occurred 

before IFRS 1 was issued in June 2003 or otherwise allow its application by 

analogy.  

 


